regim spartan de mentinere a ordinii!
Recunosc, sint dezordonata. Muncesc ca nebuna sa mentin ordinea dar nu reusesc! Cind termin, sint epuizata si trebuie sa o iau de la capat! Cine are un sistem clar de mentinere a ordinii? de exemplu mie imi ia mult timp sa fac***curatenie pentru ca acord multa atentie detaliilor si frec toate alea pina imi dau duhul...Insa, sotul meu este comod si nu pastreaza iar eu ma satur si le las balta a doua zi. Insa a treia zi am deja IAR! de frecat in urma lui. Chestia este ca nu ma dau in vint dupa frecatul asta non-stop...
Cum sa fac?
Aveti retete miraculoase?
Pot eu sa ma transform intr-o persoana ordonata? Sublinez ca imi place curatenia si stiu si sa o fac ...asa...cu toata raspunderea, dar nu stiu cum sa o mentin in permanenta. Trebuie sa fiu ca o vrajitoare rea, din aceea care tzipa la tot pasul dupa sotul meu ca intra incaltat si-si arunca ciorapii in toate directiile?
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Raspunsuri
daniella4 spune:
Renunta sa te ambalezi singura...adica decreteaza 1 zi pe saptamana zi de curatenie mare si plaseaza-i si domnului sot sarcini precise .
Daca va fi implicat in proces ar trebui sa fie mai atent la locul unde-si lasa ciorapii...zic eu!
Daniella, mama lu'Alexis
anemona spune:
Daca inainte de a avea fetita mai aveam speranta ca intr-o zi cu soare casa mea va fi perfecta dpdv al ordinii si curateniei, acuma mi-a trecut. Desi muncesc de trei ori mai mult ca inainte, casa arata mereu la fel... . Are copila mea grija sa decoreze la loc in maxim jumatate de ora.
Daca inca nu aveti un kinder care sa le puna pe toate "la locul lor", sa calce pe biscuiti si sa puna degete pe oglinzile proaspat curatate, atunci e simplu, va impartiti sarcinile si veti vedea ca ceva ceva se va cunoaste. Sau dupa principiul "o saptamana eu, o saptamana tu" responsabili cu ordinea si curatenia. In felul asta o sa vada si sotul tau ca e mai uros sa intretii decat sa le lasi pe toate sa te ingroape si s-o iei de la capat. Stabiliti asa: iau cutare lucru, il folosesc, il pun la loc. Am mancat intr-o farfurie, o slap si o pun la loc. M-am dezbracat, pun hainele la locul lor. Nu ia mult timp si nici nu te apuca disperarea vazand cum cresc mormanele de haine pe scaun si vasele in chiuveta.
Eu una nu mai apuc de ex sa curat geamurile de la balcon de nu stiu cata vreme, dar refuz sa ma consum din pricina asta. Iar in rest, fac atat cat pot si cand pot si imi mai pun si barbatul la treaba, ca doar nu s-a nascut intr-un fotoliu de aur, iar eu cu matura in mana.
Trebuie sa-ti implici si sotul, daca il lasi ca pe un puiut sa se odihneasca la tv in timp ce tu deretici prin casa, n-o sa stie cat de greu iti e.
Sa-ti mai spun ceva, sotul meu este exact cum spui ca esti tu, daca se apuca de curatenie, ii ia doua zile sa curete intr-un colt. Freaca si spala si iar freaca pana toceste podelele. Eu sunt mai expeditiva si daca mi-am propus sa fac o curatenie "de rutina", apai termin in cateva ore toata casa. Nu ma apuc sa mut mobila si nici sa frec pana imi cad unghiile. Daca e de curatenie serioasa, atunci stai si doua-trei zile si muncesti, dar asta mai rar. Asa ca... poate ar trebui s-o iei mai usor, sunt atatea lucruri frumoase pe care le mai avem de facut in viata in afara de a freca si a curata.
Sau, cel mai bine, ia-ti o menajera ! In felul asta te vei bucura de viata mult mai mult. Asta daca nu stai sa te uiti in urma ei, ca atunci e si mai rau.
ingerash spune:
eu orice as face sunt dezordonata. asa e firea mea & nu imi mai bat capul. sambata fac ordina & pana duminica e tot vraiste iar dar nu ma mai stresez
Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!
Victoria spune:
Eu, dupa X-shpe sambete dedicate curateniei si la fel de multe zile cu dureri de spate( am mari probleme cu coloana) am facut un calcul simplu: timpul meu pretios, pe care sa-l petrec cu familia, sau sa ma relaxez, sau...plus banii dati pe medicamentele de dureri de spate au insumat muuult mai mult decat cateva sute de mii date lui tanti Nutzi care vine la 2 saptamani si face casa bec.Deci...traiasca tanti Nutzi!!!!!
V
veni, vidi, Victorie!
ryokan spune:
Am si eu o intrebare: e chiar necesara o ordine perfecta ? ( poate daca soacra e afurisita.... da' esti sigura ca asa o opresti din bombaneala ? )
Stii cum se formeaza un obicei ? Daca spui ca din ziua X vei face si vei drege si vei raspurna muntii... in general vei reusi sa mentii acest obicei cateva saptamani. Daca faci in fiecare zi ceva foarte mic si care sa dureze foarte putin, cu timpul vei vedea ca va fi mai usor sa extinzi acel obicei zilnic. Asta merge pentru orice fel de obisnuinta.. asa am dobandit eu placerea de a citi: dupa ce am invatat sa citesc, imi cereau parintii sa citesc in fiecare zi cateva randuri din "povestiel nemuritoare".... cred ca banuiesti ce a urmat ...
Cred ca poti folosi sistemul asta pentru a crea orice fel de obicei .. pentru tine si pentru ceilalti.. ca eclar ca trebuie sa ai si ajutorul celorlalti...
.. si tien minte... totul incepe cu joaca ...
ingerash spune:
quote:
Originally posted by ryokan
Am si eu o intrebare: e chiar necesara o ordine perfecta ?
eu zic ccc ca nu. eu ma simt in largul meu cand am imprastiate in jurul meu 5 carti, 3 reviste si 2 caiete asta ca sa dau un exemplu. Ordinea perfecta nu ma reprezinta, cred ca tine si de personalitatea fiecaruia...
Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!
sirimie spune:
Eu ma gindesc la 2 solutii:
1. il rogi pe sotul tau sa te ajute la curatenie
2. pur si simplu nu mai freci dupa ciorapi
Dar chiar asa murdari sint ciorapii aia ca trebuie sa freci dupa ei? Poti sa incerci sa faci curatenie doar in WE, sa nu te mai deranjeze daca se face dezordine..
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
ryokan spune:
..daca inteleg bine, problema este "nepastrarea curateniei. Cred ca in cazul aste e necesara cererea sprijinului partenerului.
In armata eram toti puschtanii obligati sa face curatenie. La inceput nu se pastra deloc.. dar in timp, pentru ca se schimbau echipele ( hol, dusuri, dormitoare, spalator, wc-uri ) am inceput sa pastram curatenia. Dupa ce facut curatenie intr-un loc, nu-ti mai vine sa-l "zapacesti".
daniela_b spune:
intre timp am facut o lista ( m-am pus pe treaba, nu jucarie...) pe care am lipit-o pe frigider in bucatarie, pe interiorul usii de la sifonierul lui in dormitor si in baie, pe masina de spalat ( loc strategic ales!) cu instructiuni clare.
Sper ca in citeva saptamini sa devina o obsesie constructiva pentru el, aceste reguli pe care le-am conceput intr-o maniera plina de umor ca sa nu-l sperii! Chiar am desenat si floricele si pisicutze...
Este adevarat ca el lucreaza infernal de multe ore pe zi si il cred ca nu-i mai arde de nimic insa cred ca nu o sa-i fie greu sa respecte niste chestii care ii iau in total 5 ore pe luna ( am calculat pe minute cit ii ia sa le faca in fiecare zi...)
Multumesc pentru sfaturi, sinteti tare dragutze...
Nu sint obsedata cu curatenia si ordinea, pur si simplu doresc sa respecte ce fac eu si in felul asta sa convietuim linistiti!
daniella4 spune:
quote:
Originally posted by daniela_b
intre timp am facut o lista ( m-am pus pe treaba, nu jucarie...) pe care am lipit-o pe frigider in bucatarie, pe interiorul usii de la sifonierul lui in dormitor si in baie, pe masina de spalat ( loc strategic ales!) cu instructiuni clare.
Sper ca in citeva saptamini sa devina o obsesie constructiva pentru el, aceste reguli pe care le-am conceput intr-o maniera plina de umor ca sa nu-l sperii! Chiar am desenat si floricele si pisicutze...
Este adevarat ca el lucreaza infernal de multe ore pe zi si il cred ca nu-i mai arde de nimic insa cred ca nu o sa-i fie greu sa respecte niste chestii care ii iau in total 5 ore pe luna ( am calculat pe minute cit ii ia sa le faca in fiecare zi...)
Multumesc pentru sfaturi, sinteti tare dragutze...
Nu sint obsedata cu curatenia si ordinea, pur si simplu doresc sa respecte ce fac eu si in felul asta sa convietuim linistiti!
Tine-ne la curent..ca daca tine trebuie brevetata!
Daniella, mama lu'Alexis