America
Raspunsuri - Pagina 2
lai spune:
Mesajul in sine nu cred ca merita atatea comentarii, dar m-am gandit ca citeste multa lume si se intreaba, domne, asa o fi, n-o fi asa? sau in ce masura o fi asa?
Lai
Siminaf spune:
Lai a raspuns foarte frumos, concis, pe puncte. Intr-adevar, nu merita comentat textul, care mie mi se pare scris la maaaare bataie de joc! Dar, pe de alta parte, daca toti citesc si nimeni nu il contrazice, or sa ajunga oamenii sa creada ca este chiar adevarat!
Pot sa mai completez si eu ceva?
Ia comparati abonamentele de telefonie mobila din Ro cu cele de aici! In Ro plateam la Orange 20$ pentru 60 de minute pe luna. De fapt incepusem cu 50, dar dupa 2 ani, parca, mi-au mai adaugat ei inca 10 minute (mama, ce favoare!!!). Aici avem un abonament family, cu 2 linii telefonice, cam 90-100 $/luna cu....... 1100 minute, pe care - mare noroc ca se reporteaza - nu le terminam niciodata de folosit lunar. Avem acum reportate cam 5400 de minute, dupa aprox. 10 luni de abonament. Si vorbim in delir, as putea spune.
Niste mari gogomanii mi s-au parut povestile (ca altfel nu le pot numi) legate de credit history. Prietenii nostri buni la care am aterizat noi aici au fost in bankruptcy acum vreo 12-13 ani, din pacate. Ei bine, acum au credit clean de tot, pentru ca dupa aprox. 10 ani se sterge din recorduri, daca nu repeti figura, desigur. Iar depozitele pt. diverse le plateste si americanul, si loteristul roman. Si americanul are deja credit history. De asemenea, credit history-ul este confidential chiar si fata de sot/sotie. Adica treaba ta daca esti falit (ma rog, nu chiar de tot, dar cu un punctaj prost), sotul nu are nici o vina.
Credit history se poate face si fara secured credit card (despre care vorbeste el in povestea lui). Noi asa am facut. Avem de abia 13 luni de America si deja un punctaj foarte apropiat de 700 de puncte. Deci se poate.
Revin ca am scris mult mai mult si vad ca mi-a disparut!.... Oricum, multe neadevaruri in textul ala! E de resursa de fun, intr-adevar, dar din pacate multi pot crede ca este purul adevar!!!
Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca
Virsta bebe2
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica
philip spune:
exista si adevar in ceea ce spune, dar este vadit ca a exclus din start aspectele pozitive. si cum si io is una care se culca la 10 si-o ia de la capat a doua zi, am incalecat pe-o sa si imi vad de viata mea!
philip&andreea
copilasi dragalasi
cataghe spune:
Hai sa va spun si cum se vede din Dallas Selectez ce mi se pare semnificativ:
quote:
Initial creeata de chiquitita
Pai in primul rand sa incepem cu distractia americana: "FUN". Pai nu trecu mult, o zi doua, de cand am ajuns aici si tot aud reclame, in taxi, la radio, la tv, cu tot felul de chestii, toate ducand la aceeasi idee, idee pe care o desprind dintr-un mare si important ghid turistic despre/din San Francisco: "and... What can be more fun than shopping?"
Si io sunt de parere ca shoppingul e foarte fun, mai ales daca ai bani. Noi aici am "gustat" prima data din el, dintr-un sigur salariu (suntem 3) si ala sub medie.
quote:
Si asa e. Dupa promotiile de sarbatori magazinele au rafturi goale, mai nimic nu mai gasesti, ca a trecut valul de lacuste. Si cumparara frate tot, da tot. Am zis sa incerc si eu. In primul rand: magazinele sunt, sa zicem ... nici cat jumate dintr-un magazin mediu european? Dar, marimea nu conteaza nu?
Asa, si? Ce e rau in asta, ca n-am inteles? Unde e problema de fapt? E mai bine in Romania, unde stau sa li se strice/treaca marfa in magazine dar n-ar lasa un leu la pret? Aici reducerile sunt reduceri, si poti gasi lucruri super la reduceri - adica daca scrie reducere 75%, e reducere 75%, nu ca au scumpit intai cu 75% si acuma cica reduc E foarte "fun" sa cumperi cand sunt reduceri, zau - e cineva de alta parere?
quote:
Dar calitatea? Doamne daca nu m-am invartit de mi-au iesit ochii si mi s-a facut parul maciuca. Calitatea produselor americane, toate facute pe vapor, undeva in apele internationale sau langa taiwan sau china... e EXECRABILA.
Si eu am vazut haine nasoale pe aici (genul de la piata din .ro) dar nu te obliga nimeni sa le cumperi si nu sunt singurele pe care le poti cumpara. La preturi absolut rezonabile gasesti si haine de calitate acceptabila, nu nu stiu ce firma, dar oricum haine bune, nu e nici o problema.
quote:
chestii electrice pe care le folosesti de doua ori si apoi le arunci la gunoi ca s-au stricat si tot asa.
A... si macar de ar fi ieftine, pe masura calitatii. Dar dai la bani de te usca... Oricum lacustele cumpara tot.
Noi chestiile electrice le-am cumparat aproape exclusiv de la Walmart pt ca atunci cand am sosit aici nu aveam nimic, aveam nevoie, si nici prea multi bani nu erau de prapadit. Deci, ne-am orientat catre ce era mai ieftin - si am gasit electrocasnice, de exemplu, in majoritate mai ieftine decat in Romania. Nu ni s-a stricat absolut nimic si acum le-am vandut - pe bani mai putini, bineinteles, dar nu le-am dat degeaba si nici nu le-am aruncat. A, ba da, mi s-a stricat uscatorul de par, insa pt ca l-am folosit incorect - cel putin asa cred. Si pana la urma, la naiba, cine plange dupa o chestie pe care ai dat cativa dolari?
Cu telefonia nu ma bag ca nu ma pricep, eu m-am lipsit de mobil cat am stat aici.
quote:
Anyway, sa mergem mai departe :) Aici in the most advanced country on the earth (si apropos, toti americanii chiar cred asta), exista notiunea de credit history. Adica te inregistreaza la plati. Daca platesti curentul la timp, daca platesti mobilul la timp, daca platesti chiria, etc etc. Si daca le platesti pe toate la timp, ai credit history bun. Daca ai omis vreuna, sau ai intarziat (nu conteaza si 5 min), devii dubios. Si mai mult, cum trebuie sa platesti prin posta (cec), daca nu ajunge cecul la timp (nu conteaza ca nu e vina ta).... tot aia-i!
E, aici m-a atins la punctul sensibil. Exagereaza, nu te impusca nimeni ca ai intarziat cu factura 5 minute, ai intai o perioada de gratie, platesti taxe de intarziere, nu e chiar asa. Insa, pe de alta parte, mie chestia asta mi se pare ca spune multe despre americani si spune ceva de bine. Adica, dupa parerea mea, romanul are de invatat ca dom'le, daca beneficiezi de un serviciu trebuie sa il platesti. Daca ai semnat un contract, trebuie sa il respecti. Daca ai imprumutat un leu, trebuie sa il dai inapoi. Nu exista "pardon" si "stai sa vezi". Iar chestia cu credit history nu face decat sa spuna despre tine cine esti. Ceea ce mi se pare foarte cinstit. Punct.
quote:
Ei fie, poti sa zici ca e acceptabil, dar daca vii in alta tara (overseas cum zic astia)... nu ai nici un credit history, nu? Si cine spera ca asta inseamna ca e bine :)) (prezumptia de nevinovatie? hello?) Well, e la fel de rau ca unu care nu si-a platit ever facturile, singura diferenta este ca tu poti sa iti
construiesti credit history (in vreo doi ani), iar ala cu bad credit nu mai scapa ever.
Nu am remarcat sa ma fi privit careva ciudat din cauza de credit history, sau "suspect", sau ce mai zice nenea asta - ca nu-s eu primul emigrant care a pus piciorul in America. E adevarat ca te simti un pic frustrat la inceput cand dai piept cu chestia asta, si ai vrea si tu un credit si nu poti, insa atunci cand pleci in alta tara e de bun simt sa ai in vedere ca sunt niste hopuri de trecut, iar faptul ca trebuie sa demonstrezi ca esti de incredere nu mi se pare atat de absurd.
quote:
Oricum, noi cum nu avem nici o istorie americana, nici de credit nici de alta natura, suntem cei mai suspecti oameni on earth :)) Si cand am vrut sa ne luam mobile (cu abonament, that is), trebuia sa platim un deposit de 500$ per telefon. Adica 1000$, pe care ii vezi inapoi intr-un an daca esti
cuminte si iti platesti la timp toate facturile. Daca amani vreuna, risti sa ii pierzi pe toti :) Si nu primesti dobanda pe anul ala!
Si depozitul este raspunsul la toate. Ca sa stai in chirie fara istorie de credit, platesti depozit (ca daca nu le platesti chiria?). Ca sa ai curent in chiria in care stai, platesti depozit, ca daca nu platesti curentul? Si
pentru toate serviciile platesti depozit.
Noi am prins o oferta super la apartament, am avut prima luna gratis si o gramada de facilitati, si oferte din astea sunt mereu, pt ca aici lumea e intr-o continua miscare si mutare. Singurul deposit mai maricel l-am platit pe energia electrica (unde si factura e cea mai insemnata) si compania ne plateste dobanda pe banii aia - nu nu stiu ce, dar am apreciat gestul Bineinteles ca depositul va acoperi ultima factura acum la plecare iar ce ramane ni se returneaza, plus dobanda
quote:
Ca sa nu mai zic ca daca vrei sa faci imprumut (pentru masina de ex. Ca aici nu poti sa mergi pe jos nici sa iti iei painea, ca e 3 miles away), bineinteles ca platesti o dobanda frenetica si in caz ca nu ai platit rata
lunara pana la minutul x al ultimei zile, in 5 min. vine nenea sa iti ridice masina din fata casei. Si nu-i gluma :)) Adica eu tot rad pe aici, dar nu-i rasul meu.
Povesti...
quote:
Si cum in contractul de chirie scrie clar ca dupa ora 10 nu ai voie sa faci nici pas, si revul e pe la 12 noaptea... ne-am conformat. Am dat muzica in surdina... si ne-am zis un la multi ani in soapta.
Si noi am fost dezamagiti ca nu s-a intamplat nimic deosebit de revelion, cum eram obisnuiti, insa nu poti sa ai pretentia sa fie peste tot ca in satul tau. Asta e...
quote:
Dar macar de-ar fi asta totul. Cateva zile dupa ce ne-am luat aparat foto digital (o sa trimit in viitor si niste poze), a iesit si Denisa pe afara sa fotografieze imprejurimile si pe unde stam. Numai ca un alt vecin a sarit la ea si a tipat (la propriu, chiar a tipat) ca "ii invadeaza his privacy", si Denisa speriata si cu coada intre picioare a inchis aparatul si a intrat in casa.
Cred ca oamenii de o anumita mentalitate sunt predispusi sa li se intample chestii nasoale
Mai departe sarim un pic ca deja devine plictisitor
quote:
Craciunul este despre cadouri si shopping (so FUUUN), si nici o mentiune despre aspectul crestin (nasterea Domnului)... cum s-ar putea asa ceva? Este politic incorect. Evreii nu cred in Iisus, si nici budustii si alti
cativa... deci nimeni nu poate sa impuna religia lui altora, deci nimeni nu poate sa pomeneasca despre asa ceva, ca daca ar pomeni, ar fi o incercare de a-ti impune religia, of course.
Pt zona in care stam noi afirmatiile astea sunt complet false. Aici s-au difuzat colinde (sau ma rog, echivalentul lor) intr-o veselie, si multe chiar frumoase. In rest e cum s-a mai spus, nimeni nu te obliga nici sa serbezi Craciunul, nici sa nu-l serbezi, e treaba ta ce faci. (A, ca iti lipsesc tie sarmalele de la mama de acasa, pai zi asa, mai omule, nu da vina pe bietul american ca el n-are nimic de-a face cu asta!!)
quote:
A.. si e o mizerie pe strazi si prin gari si transportul in comun (care oricum e mai mult lipsa) e de un jeg... de cateodata mi se facea pielea gainii gandindu-ma ca o sa stau pe scaunul ala in tren, sau mai stiu eu.
Cersetori sunt garla. Oameni prost platiti sunt si mai multi.
Exista intr-adevar zone mizerabile, cum nici eu nu ma asteptam sa vad, insa cand m-am gandit mai bine mi-am dat seama ca naivitatea a fost a mea, vorbim de o tara (mare) care sigur ca are si ea problemele ei.
In schimb, aici transportul in comun e ireprosabi - reteaua e proasta, insa autobuzele arata ca autocarele, ai tot confortul in ele. A, si eu in autobuz am aflat ca americanii sunt, intr-adevar, un popor civilizat. Pt ca ma duc cu autobuzul din downtown Dallas pana la Parkland Hospital, care e county hospital, adica un fel de spital "de stat". Asta inseamna ca pe ruta respectiva calatoresc in general cu indivizi de nivel socio-economic destul de coborat, in majoritate de culoare, hispanici, saraci... in fine. Punctul unu: nu put. Never ever. Miros frumos a sapun (vorbesc de marea majoritate, acuma ca o mai fi fost pe acolo vreun caz izolat, nu bag mana in foc). Punctul doi: in ultima saptamana, din 4 dati in care am calatorit in picioare, in 3 mi s-a oferit locul de catre cate un individ la care cand te uitai nu dadeai prea multe parale pe el, ceea ce m-a facut sa imi pun serioase intrebari cu privire la prejudecatile mele personale si ale altora. Punctul trei: oamenii sunt foarte prietenosi, poti considera zabetul ca fiind ceva fals si de convenienta, dar daca ai nevoie de ajutor sau de o informatie o sa constati ca si aici te-ai inselat, pt ca zambetul o sa se continue cu o amabilitate pe care, conform mentalitatii romanesti, nu ti-o datoreaza nimeni. Insa conform mentalitatii dintre downtown Dallas si Parkland Hospital, ne-o datoram cu totii unul altuia
quote:
Denisa a mers fericita la cea mai mare librarie din Standford shopping center (standford nu?) care era plina cu:" How to lose weight in 20 days" si "How to live longer", si nimic altceva
:))
Aici chiar mi se face rau, cred ca era legata la ochi Denisa, nu stiu ce sa zic... eu cand am intrat in primul Barnes and Noble aici mi-a venit sa plang, as fi cumparat jumatate de magazin, cel putin
quote:
Incerc sa scriu ceva de bine de pe aici... dar nu gasesc nimic :))
Ei, uite, eu pe nefericitii astia nu-i inteleg. Ce te tine, neamule? Curutzul in avion si inapoi acasa, care e problema?
Ok, ma opresc aici ca oricum am scris prea mult. Nu vreau sa se inteleaga din ceea ce am zis nici ca aici totul e roz, nici ca umbla cainii cu colaci in coada. Insa se pare ca sunt persoane care efectiv nu vor sa vada nimic din ce are tara asta bun. Si e pacat, pt ca am avea mult de invatat in unele privinte.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
Llaura spune:
Compatimesc cu cataghe la capitolul carti; ce carti au americanii, nene, si cd-uri, dvd-uri books on tape, large print, asa am simtit si eu, ca le vreau pe toate. Ca sa nu mai zic de bibliotecile publice gratuite de unde poti sa iei tot ce vrei. Sau de biblioteca universitatii, 5 etaje de cladire stil american pline de carti, inclusiv in limba romana vreo doua rafturi tot stil american, asta fara a socoti bibliotecile de: stiinta; medicina; drept; afaceri; care sunt separate.
Asa ca sus-pomenita Denisa sa ne lase la asta cu cartile.
Iar la restul de chestiuni: vezi mai sus la carti.
josefine spune:
fetele, v-ati mutat de la subiectul cu america, unde e frumos la subiectul cu america asta nasoala? asa-s unii, dumnezeu le da, dar nu le baga in traista. nu poti sa ai pretentia ca tara sa te integreze, tu trebuie sa te integrezi. ma bucur ca ati scris si partile bune, nu e totul numai gri si negru.
_
"I'll make him an offer he cannot refuse"
josefine spune:
a, mailu' asta e corespondentul scrisorii din canada, parca tot pe resursa de fun era, unde tipul scria cat de frumos este si ce liniste in suflet aduce zapada, iar dupa cateva luni injura de mama focului zapada. mie mi se pare ca are si putin adevar, da' e scris ca sa amuze.
_
"I'll make him an offer he cannot refuse"
razhore spune:
SÁTIRA;, satire, s.f. Scriere în versuri sau în proza; în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societatii, cu intentii moralizatoare; p. gener. scriere sau discurs cu caracter batjocoritor, muscator.Categorie estetica din sfera comicului, care critica cu violenta si caricatural pe cineva sau ceva. [Acc. si: satíra – Din fr. satire, lat. satira.
Sursa: DEX '98
cataghe spune:
Hm! Din pacate, io nu prea vad nici un umor aici, mi se pare ca intruneste toate trasaturile emigrantului care nu se poate elibera de prejudecati si se incapataneaza sa vada totul in negru si nimic din partile bune... O fi satira, insa am vazut prea multi indivizi din astia reali (inclusiv aici pe forum) incat sa mai cred in "satira" asta...
_
razhore spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Hm! Din pacate, io nu prea vad nici un umor aici, mi se pare ca intruneste toate trasaturile emigrantului care nu se poate elibera de prejudecati si se incapataneaza sa vada totul in negru si nimic din partile bune... O fi satira, insa am vazut prea multi indivizi din astia reali (inclusiv aici pe forum) incat sa mai cred in "satira" asta...
_
fiecare vede ce vrea sa vada, asa cum unii se incapataneaa sa vada doar parile negative si tu te incapatanezi sa nu vezi gluma :)