Biblia (6)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

Nici io nu cred ca "am abandonat subiectul asta", ca subiectul e Biblia cu ce invatzatura contzine ea , iar cat nu scriu aici "la subiect"...inca mai "in subiect" sunt !!! Paradoxal,nu?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by ManyHope

Nici io nu cred ca "am abandonat subiectul asta", ca subiectul e Biblia cu ce invatzatura contzine ea , iar cat nu scriu aici "la subiect"...inca mai "in subiect" sunt !!! Paradoxal,nu?!

--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"

Frumos spus, ManyHope, n-ai mai aparut prin zona, te-ai ascuns? :)) Iesi din scorburica

If you don't stand for something, you'll fall for anything.

Mergi la inceput

Eshti dragutza Jocelyn, multzumesc, da nu m-am ascuns pe nicaieri, numai ca la atata tumult de discutzii...sa mai contribui shi eu la cea zavistie...ce rost ar avea? am mai citit ce s-a mai scris pe aici shi m-am mai gandit shi ...atat !!

De pilda iata (ca daca tot am inceput a spune...):
- s-a scris pe aici pe undeva ca Biblia (subiectul unde ne gasim), "este o carte interpretabila" !!
- sigur ca se poate spune asha shi nu se poate contesta o asemenea afirmatzie, eu nu o pot contrazice din moment ce dovada ne sta dinainte shi realitatea,societatea chiar asta arata ce s-a afirmat.
- totushi eu n-ash fi spus asha ceva ni-cio-da-ta!
(afara de situatziile de "magnetizare" excesiva eventual... cine stie ce mai spune shi face atunci...),
PENTRU CA :
+ pe de o parte, pentru mine Biblia nu e doar "o carte" intre altele, una ca shi altele, egala sau poate chiar shi mai slaba decat altele mai buune, decat altele mai folositoare shi mai bune de studiat/preluat/utilizat...in vreme ce Biblia ar fi mai neimportanta shi mai neatragatoare...fiind prea veche shi chiar depashita,arhaica,'neupdatata' ...expirata chiar ...numa buna de dat la casat eventual,precis mai putzin la moda decat altele noi shi precis nu intre "best-saleuri"-le zilei shi nici printre cele mai scandaloase de atragatoare la cumparat publicatzii de pe piatza... pentru mine nu-i asha, ci pentru mine Biblia este Cartea! iar nu "o carte", ci chiar CARTEA ce n-are echivalent intre cartzi, iar faptul ca e scrisa tot pe hatzie ca shi celelalte nu o scoboara ca sa o face a fi comparabila macar cu altele... in fine, se intzelege presupun!
+ pe de alta parte, eu personal n-ash putea spune despre Biblie ca "e interpretabila", caci pentru mine nu-i adevarat asta, caci mie imi apare ca NU Biblia este interpretabila, ci oamenii sunt interpretzi shi interprete... oamenii se preteaza shi inter_preteaza (shi mai shi apreteaza!!!)...interpreteaza manele,interpreteaza muzica de pahar, de inima albastra, muzica lautareasca, cantece de dor shi jale, bocete desigur...fel de fel de muzica in chip mai cult sau mai dupa ureche intepreteaza interpretzii shi interpretele,oamenii...persoanele....de ce nu chiar shi Biblia?! ...ca doar e plina lumea asta de "hartishti" shi doar acia-sha se afla "zona artelor" ...da bine ar fi fost sa se fi adaugat shi "frumoase"..."artele frumoase" era poate mai bine, ca de atata "estetica a uratului" mie cam mi s-a...sa mai iau o pauza !!!

Vezi Jocelyn shi tu Ramonzca... mai bine nu ma mai intrebai...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Manyhope, e interesant sa batem campii despicand firul de par in patru si interpretand fiecare cuvant scris de cineva, insa ma intreb cui foloseste...

Si a propos, Biblia o interpreteaza in primul rand mai marii bisericii - sau sa zic ai bisericilor? - si teologii si abia apoi oamenii de rand. Ori, din moment ce ei fac asta si ajung la concluzii diferite, eu alta concluzie decat ca e interpretabila nu pot sa trag - da' poate tu poti. Cat despre daca e sau nu carte, aici nu ma bag ca nu ma pricep la carti, o sa ma uit in DEX sa vad ce inseamna "carte", poate ma lamuresc.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Catalina, as zice si eu ca Biblia nu e interpretabila, ci exista doar interpreti, multi interpreti. Cred ca esti de acord cu mine ca daca Biblia ar fi studiata asa cum ar trebui, poate ca oamenii ar fi mai puternici si mai nobili. Intalnim oameni deosebiti in jurul nostru? Nu prea!
In Romani gasim ca "tot a fost scris pentru invatatura noastra, pentru ca prin rabdarea si mangaierea pe care o dau Scripturile, sa avem nadejde". Asta e scris. Poate fi interpretat? Nu! Esti de acord insa ca ai in jur numai interpreti care se poarta ca si cum nu ar avea nici o mangaiere si nici o nadejde? Poate pentru ca studiul Bibliei e lasat, asa cum ai zis, in voia mai marilor bisericilor si a teologilor?

P.S. "Biblie" deriva din latinescul "biblia", care vine de la grecescul "biblos" (carte).

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel

Catalina, as zice si eu ca Biblia nu e interpretabila, ci exista doar interpreti, multi interpreti. Cred ca esti de acord cu mine ca daca Biblia ar fi studiata asa cum ar trebui, poate ca oamenii ar fi mai puternici si mai nobili. Intalnim oameni deosebiti in jurul nostru? Nu prea!
In Romani gasim ca "tot a fost scris pentru invatatura noastra, pentru ca prin rabdarea si mangaierea pe care o dau Scripturile, sa avem nadejde". Asta e scris. Poate fi interpretat? Nu! Esti de acord insa ca ai in jur numai interpreti care se poarta ca si cum nu ar avea nici o mangaiere si nici o nadejde? Poate pentru ca studiul Bibliei e lasat, asa cum ai zis, in voia mai marilor bisericilor si a teologilor?

P.S. "Biblie" deriva din latinescul "biblia", care vine de la grecescul "biblos" (carte).

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Denizelu, in primul rand, da, eu intalnesc oameni deosebiti in jurul meu, si chestiunea care ma pune pe ganduri este ca ei nu apartin neaparat unei anumite religii.
Cat despre interpreti/interpretabila, este dupa mine doar o chestie de nuanta ca si vocabular. Cata vreme ceva se poate interpreta, dupa mintea mea inseamna ca e "interpretabil". Nu discut daca e bine sau e rau sa interpretezi si cum anume trebuie interpretat, doar constat ca e interpretabil. Daca in Vechiul Testament scrie "dinte pt dinte" iar in Noul Testament scrie sa intorci si celalalt obraz, si tu trebuie sa iei de bun ce scrie in ambele, evident e nevoie de o interpretare ca sa faci asta, pt ca nu ai cum sa respecti ad literam doua indemnuri care se bat cap in cap. E un exemplu, insa se pot da zeci si sute. Evident ca se pot da si exemple de pasaje extrem de clare si care nu lasa loc la interpretari, cum ai facut tu.

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Denizelu, in primul rand, da, eu intalnesc oameni deosebiti in jurul meu, si chestiunea care ma pune pe ganduri este ca ei nu apartin neaparat unei anumite religii.

_

Ihim!

In rest, daca in Biblie e scris ceva care are o unica-posibila interpretare, nu prea cred ca se cheama interpretabil, nu? Cred ca (si) la asta se referea ManyHope.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Originally posted by cataghe

_

Ihim!

In rest, daca in Biblie e scris ceva care are o unica-posibila interpretare, nu prea cred ca se cheama interpretabil, nu? Cred ca (si) la asta se referea ManyHope.

Mi-e greu sa fac presupuneri la ce se referea Manyhope, poate nelamureste ea. Dar din punctul meu de vedere cata vreme unele lucruri sunt interpretabile, se poate spune ca avem de-a face cu o colectie de scrieri (ca vad ca termenul "carte" irita dintr-un motiv care imi scapa deocamdata) interpretabile. Adica, exista o serie de pasaje interpretabile, iar interpretarile diferite au dat nastere la multiple scindari in sanul bisericii asa cum a fost ea la inceputuri.

No, uite, vezi cum batem campii? Acuma sincer, la ce crezi tu ca ne foloseste discutia asta, ca de fapt eu de la intrebarea asta am plecat... Mie tema imi seamana teribil cu intrebarea "ce diferenta e intr-o gaina?" si raspunsul "ca are doua picioare paralele, mai ales dreptul".

_

Mergi la inceput

Cataghe, ai drep-ta-te! sa intrebi "cui foloseshte?"
Am anticipat shi eu ca probabil nimanui nu-i va folosi shi de aia mi-am shi exprimat regretul la finalul mesajului precedent...ca mai bine nu mai ma intreba de vorba... ca daca nici mie nu mi-a adus vreo bucurie (adica vreun folos) ce am scris, altcuiva...nici atat....cum e lasat sa fie de fapt: din samantza buna se obtzine roada buna, in schimb, "ce nashte din pisica...tot shoareci mananca"!

Acuma, uite ca am shi eu o dilema: tu m-ai intrebat,bine, dar de-tzi raspund, nu-tzi va fi de nici un folos, iar de ignor intrebarea...tot de nici un folos nu-tzi sunt! Cum (post)interpretezi tu ca ar fi (fost) adecvat mie a ma preta la ce in situatzia asta ?

Ce tzi s-o parea tzie "interesant" nu stiu, eu doar stiu ca nu "bat campii", stiu precis ca la punctul asta nu "bat campii" shi in general nu prea le am p-astea cu batutul...nici macar a "campilor" - mesajul respectiv te instiintzez ca a fost mai curand pus de mine ca o meditatzie-consideratzie personala, decat ca o invitatzie la vreun meci de box verbal!
Mai folosesc persoane(unele) Biblia ca pe o maciuca de dat in cap altora... recunoasc cu ne_placere c-am testat shi eu candva "senzatzia" respectiva cum e... da m-am lasat de 'sportu' ala, iar de ma intrebi, itzi raspund shi gata, iar ce sau cum interpretezi tu...e treaba ta.

Foarte pe scurt: sunt doua partzi componente, corespondente, aflate uneori in opozitzie, alteori in comuniune,distincte, deshi cateodata impletite = sunt duhul shi trupul,sunt Cerul shi pamantul, sunt a simtzi&gandi-trai pamanteshte shi/sau cereste!
Daca te afli net pe o pozitzie, cealalta nu itzi apartzine shi nu-i apartzi,nici n-o vezi chiar cu ochi calzi...shi asta e valabil de oricare parte te-ai afla...iar de eshti la mijloc,intre "doua lumi", e inca shi mai rau!
De aia am shi recunoscut ca pe lumea asta se interpreteaza Biblia = pentru ca din partea societatzii oamenilor, a partzii careia parca imi pare ca tu-i pui aici parte, asha stau lucrurile, asta se face, asha se practica, asha e normal sa fie shi vai de pielea cui indrazneshte sa sugereze macar altminteri! Nu-i asha?
Dar iata Cataghe ca mai e o pozitzie, mai e inca o abordare, mai e shi partea cea Cereasca, mai e o perspectiva cereasca shi eu shi la aceasta m-am referit pe scurt foarte, prin aceea am considerat ce shi cum se abordeaza drept shi corect Biblia shi am scris ce am scris... adica ceea ce nu tzi-a convenit tzie sau mai stiu eu cui (nu ma intereseaza, nu tzin socoteala nimanui shi nu ma bucur deloc sa aduc mahnire cuiva...de aia shi evit a mai scrie de fapt, daaaa mai ma mananca deshtili cateodata )
Ei bine, din aceasta a doua perspectiva, aia in care Biblia nu e o suma de scrieri ale unor oameni shi pe care altzi oameni au tot dreptul shi caderea sa le interpreteze dupa voia lor, ci perspectiva dupa care Cuvantul cel transcris prin oameni(e adevarat) este al LUI! shi nu e jucarie pentru fii oamenilor sa-l intinda in toate partzile ca pe-un elestic shi sa faca din el ce vor ca dintr-un balon sau dintr-o bucata de plastelina... caci din aceasta perspectiva, cele scrise in Biblie, Cuvintele LUI
AU UN INTELES!
...iar nu multiple-diverse-variate interpretari, cum iata ca au cele din Biblie in mainile oamenilor.
Adica, la oameni da, asha e cum spui tu, la oameni avem intepretari shi de la oameni avem interpetari...lucrari omeneshti dupa putintzele omeneshti shi dupa intzelegerile shi capacitazile omeneshti, insa de la EL ce scrie acolo nu mai e de interpretat, ca are Un intzeles, are un anume intzeles, ala care EL l-a intentzionat atunci cand a rostit Cuvantul acela, Un Singur Intzeles sau poate unul compus(dublu), dar nicidecum sumedenie, variate shi in numar nesfashit parca, cum zamislesc oamenii la interpretari din cate un singur Cuvant!
Zic dar iarashi ca, pentru mine! - repet: pentru mine zic shi numai in ce ma priveshte pe mine! - Biblia nu contzine ceva de interpetat, ci ceva de intzeles! - ca le intzeleg eu nu pe toate, ci doar pe unele, e cu totul alta gasca-n alta traista (shi nu sufera de gripa aviara ) shi tot nu am sa fortzez intzelesurile ca sa ajung la interpretari cu orice pretz, nici n-am sa ascult orbeshte la care face asta, ca...se cam cunoashte daca ai cu ce sa compari!

In fine, in privinta "mai marilor Bisericii/Bisericilor, ai teologilor si a oamenilor de rand", chiar shi la aceste categorii sau ierarhii omeneshti-pamanteshti, la fel le-am constatat ca se impart tot de-o parte sau de alta, ca in cadrul aceleiashi Biserici sau nivel ierehic se gasesc shi oameni care interpreteaza, dar shi oameni care intzeleg; rostul Bisericii/bisericii,(dupa mine!) e ca prin interiorul ei, persoana ce vrea sa se nevoiasca, sa urce unica scara ce duce in turla, iar prin varful cel mai inalt, prin varful acoperishului ala cu crucea a mai de sus, duhul persoanei sa inceapa a locui in cer,desupra de pamant ...insa iata ca in aceiashi cladire a aceleiashi Biserici, mai slujesc sincer shi dupa randuieli bune persoane ce nu se ocupa cu uitatul shi urcatul in sus, ci se tzin la nivelul parterului, ba chiar in cripta shi in osuar fac vreo slujire cu credintza, tot sincera shi devotata...insa fara de folos intru cele cereshti, de vreme ce de intru cele pamanteshti se tzine tot-dea-u-na... asha ca eu personal nu de la "teologi" sau "mai-mari" sau "oameni de rand" voi a lua interpretari la cele de EL rostite, ci de la EL chiar intzelesul...iar de nu... nu-l stiu care-i intzelesul colo shi colo shi dincolo in Biblie...pai ce daca? doar nu trebuie sa le stiu eu pe toate, ci mie Un Singur Cuvant imi e de ajuns sa-l intzeleg ca sa traiasc LUI, nu-mi trebuie puhoi de interpretari ca nu pe baza de cantitate se face mantuirea, ci pe calitate, pe calitatea sufletului, cat e de curat!

De aia, pentru ca pentru mine nu oamenii au prioritate la Cuvant, ci chiar Datatorul Cuvantului!
De aia pentru mine personal Biblia nu e interpretabila, ci oamenii sunt interpretzi de Biblie...oamenii omeneshti adica, nu cei cereshti!
Sa-tzi dau un concret exemplu Cataghe: in Sfanta Evanghelie dupa Matei, la 9 capitolul shi 34 versetul, sta scris cum oamenii interpretau ce le era pus dinainte oferit - presupun io ca nu la interpretari 'in corpore' le iei tu apararea, la unele care includ shi din cele de felul aratat acolo shi sa mi le sustzi cu "dreptul la libera exprimare" sau "libertatea cuvantului" sau mai stiu eu ce, fara sa faci o deosebire-separare intre interpretare shi interpretare respectiv intre "interpret/a" shi "interpret/a" !!

Sa nu se intzeleaga/interpreteze greshit/pe_dos ca ash afirma aici cum ca respectivele interpretari de care am vorbit pana aici ar fi ceva greshit,ceva de depretzuit sau de desconsiderat, ceva fals sau eronat shi ca la fel ar fi persoanele shi personalitatzile care le fac sau care le folosesc/asculta/urmeaza, pentru ca nu este asha, caci chiar daca sunt omeneshti la origine, interpretarile sunt bune shi sunt de folos,ele invatza de bine shi indeamna la bine, nu indeamna la rau, sunt bune invatzaturi shi folositoare sunt shi ajuta cui ia seama la ele, nu dauneaza defel, adica spun/afirm/sustzin ca interpretarile Cuvintelor din Biblie facute de oameni cu inima curata shi credintza pentru EL sunt bune shi folositoare shi eu personal le acord toata atentzia ca nu imi strica deloc, ci folosesc...doar micul 'cusur' il au de l-am mentzionat mai sus: nu corespund cu intzelesul originar al Cuvantului respectiv, dar altfel, sunt foarte bune shi nu-s deloc de lepadat! ..mai ales in lipsa de altceva mai bun ....

E clar macar? ...ca sa fie cineva de acord oricum nu ma ashtept absolut deloc!

Mergi la inceput

Mai Manyhope, pe cuvant ca am citit cu cea mai mare atentie ceea ce ai scris, rand cu rand (ceea ce mi-a luat un oareshcare timp), dar tot nu sunt sigura unde bati.
Sugerezi ca interpretarea ta personala a cuvantului biblic corespunde Adevarului lasat de Dumnezeu, ca ai un fel de canal direct cu El care iti permite sa nu te inseli niciodata si in acelasi timp sa faci abstractie de interpretarile oamenilor?
Sau vrei s-o apuci pe partea cu trairea care e mai importanta decat teoretizarile?
... Ca sa stiu si eu daca sunt de acord cu tine sau nu.

P.S. Pliiiiz, incearca sa sintetizezi raspunsul in putine cuvinte, io-s mai grea de cap si daca vorbesti concis imi dai cele mai mari sanse sa inteleg.

_

Mergi la inceput