Biblia (6)
Raspunsuri - Pagina 10
denizel spune:
aduschi-babuschi, pai nu prea mi-ai raspuns la provocare:-)
Ce cred eu, sustinatoare a Bibliei, atunci cand vad un schelet de dinozaur de "150 milioane de ani"? Cred ca au dreptate oamenii de stiinta care sustin ca metoda datarii cu carbon radioactiv e eronata si depasita (vezi ca aici am fost io ).
Uite ca am mai gasit ceva frumos pentru tine (si nu numai):
Daca Dumnezeu s-ar intrupa, atunci ne-am astepta ca El:
1. Sa-si faca o intrare unica in istoria umana.
2. Sa fie neprihanit.
3. Sa-si manifeste prezenta supranaturala prin intermediul unor acte supranaturale- cu alte cuvinte, minunile.
4. Sa duca o viata desavarsita, asa cum nu i-a fost dat nici unui alt om.
5. Sa rosteasca vorbele cele mai pline de intelepciune din cate s-au rostit vreodata.
6. Sa aiba o inraurire statornica si universala asupra oamneilor.
7.Sa intampine aspiratia spirituala a umanitatii.
8.Sa biruie asupra vrajmasului atotstapanitor si cel mai de temut al umanitatii - moartea.
si ultima chestie si dupa aia gata, nu mai zic nimicutza (decat daca ma intrebi ) : " Ca un tamplar galileean sa pretinda ca este Lumina lumii si, dupa atatea veacuri sa fie recunoscut ca atare, e un fapt ce nu se poate explica mai bine decat in temeiul divinitatii Sale".
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by denizel
Madalina, Elena, nu va suparati, dar in paralel cu discutia asta as vrea sa deschid o alta: de ce ati avut nevoie pentru a va convinge ca Isus este Dumnezeu? Adica, pur si simplu asta ati simtit sau ati analizat cu atentie si apoi ati tras o concluzie?
Mai, TU sa nu te superi ! daaaa... mie imi apar ca "paralele inegale"!!! alternativele din discutzia asta-marturie care o propui tu!
Eu personal nu-mi amintesc sa fi avut vreodata "nevoie" de ceva ca sa "ma conving" ca Dumnezeu Este Dumnezeu ... nu mi se pare ca ash fi avut vreodata probleme cat de minuscule la capitolul asta...poate asta o insemna a te naste intr-un popor crestin-ortodox...poate asta o fi "efectul" sau poate este o trasatura individuala, nu stiu, dar mai curand "nevoie" din asta imi inchipui ca ar trebui sa aiba persoanele formate in cadrul altor culturi, de pilda persoanele din societatzi iudaice sau de origini hinduse sau musulmane ori de alt fel sau macar de formatzie atee!
Nu, eu nu cu EL am avut probleme, nu Ce sau Cum este EL m-a impiedicat/incurcat la ceva, ci problemele mele le-am avut eu cu mine, cu a afla ce nu fac bine shi cu ce ar fi bine sa inlocuiesc ce nu e bine shi apoi sa reushesc sa... mai a fost vorba shi de_nitzele() probleme cu alte persoane,(rezolvate!) dar cu EL...nu, nu pot sa spun ca mi-a facut EL mie probleme!!!
Nici ca "am simtzit" nu pot sa afirm parca... a fost ceva ca un dat, ca ceva de la sine intzeles, ceva indubitabil... io cu intrebarea asta nu m-am intalnit niciodata personal, doar ce am auzit-o pusa de unele persoane!
Vezi mai ca io nu ma prea "incadrez" in ce ai trasat tu
... dar asta inseamna ca o sa raman "pe dinafara"???
ManyHope spune:
Acumaa... referitor la Biblie shi la neconcordantza unor aspecte consemnate in ea cu altele, ca de pilda la confruntarea reperelor temporale cu chestiuni de tipul "dino-zarurilor" pomenitzi aici...
... io deloc nu m-as delimita de aplicatzia aia stiintzifica cu masuratoarea carbonului...ca doar vorba aia: "carbunele tot carbune ramane shi daca il speli cu sapun!"
... iar in ce priveste Biblia,(care in treacat fie spus ca este o colectzie de mai multe cartzi cu autori diferitzi shi care s-a constituit in forma actuala la muuulta vreme dupa scrierea unora dintre ele)
pai in Biblie shi eu am intalnit unele "neconcordantze" (din punctul meu de vedere prporiu shi personal!), dar asta nu m-a impiedicat de la nimic, caci la atitudinea care o are cuiva fatza de aceasta Carte este shi o componenta de alegere,de vointza proprie!
...adica este cam ca in bancul cu gaina alergata de cocosh: daca vrea ea sa se ...impiedice, se impiedica shi in orice fir de iarba verde !!!
denizel spune:
quote:
Mai, TU sa nu te superi ! daaaa... mie imi apar ca "paralele inegale"!!! alternativele din discutzia asta-marturie care o propui tu!
Mada, pai de aia ziceam paralela, ca ma gandeam ca nu o sa se intalneasca cu cealalta discutie .
quote:
Eu personal nu-mi amintesc sa fi avut vreodata "nevoie" de ceva ca sa "ma conving" ca Dumnezeu Este Dumnezeu ... nu mi se pare ca ash fi avut vreodata probleme cat de minuscule la capitolul asta...
Asta mi se pare mie ceva minunat. Imi aminteste de ce i-a spus D. Isus lui Toma: Ferice de cei care nu au vazut si totusi cred.
Tu zici ca poate asta este o insusire a celor nascuti in familia crestin ortodoxa. Eu si multi altii suntem dovada ca nu e suficient sa te nasti intr-un mediu crestin, pentru a deveni crestin sau macar credincios (pana acum vreo 7 ani eram atee). In afara de un simtamant pe care l-am avut, ca da, El exista, am avut nevoie si de ceva argumente. In momentul asta nu ma mai intereseaza sa aud si sa analizez nici o argumentatie din partea cuiva de alta religie care ar incerca sa ma convinga de faptul ca xxx crestinismul nu e valabil. Ma gandesc la discutiile cu o fata musulmana care a participat aici la un moment dat. Degeaba incerca ea sa arate ca Isus nu e decat un simplu profet, ce-i drept unul neprihanit. Nu putea sa justifice baza-bazelor crestinismului: invierea lui Isus. Poti sa spui ca nastrerea, viata, minunile, intelepciunea Lui sunt basme, dar nu poti sa nu iei in considerare Invierea si toate datele care o confirma. Pe mine asta m-a facut de fapt sa nu mai fiu atee.
quote:
Vezi mai ca io nu ma prea "incadrez" in ce ai trasat tu
... dar asta inseamna ca o sa raman "pe dinafara"???
Nuuuuuu!!!!!! Nici gand!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Elena spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
Nu intzeleg ce vrei sa zici shi de ma batzi ...decat ca imi pare ca te-am suparat ...
Stai, mai, linistita, ca nu m-ai suparacit cu nimik !! Uite o si-un de la mine de ziua mamicilor !!
Si pentru mamicile ---> viitoarele_soacre_mari Denizel si Adusca !!
quote:
Madalina, Elena, nu va suparati, dar in paralel cu discutia asta as vrea sa deschid o alta: de ce ati avut nevoie pentru a va convinge ca Isus este Dumnezeu? Adica, pur si simplu asta ati simtit sau ati analizat cu atentie si apoi ati tras o concluzie?
Denizelule, nici eu n-am avut nevoie de 'ceva' ca sa ma conving ca Isus e Dumnezeu; nu stiu, mi s-a parut normal sa fie asa, chiar daca in familia mea se vorbea de Dumnezeu numai de Craciun si de Paste. De analizat, am analizat alte chestiuni legate de crestinism, dar cu asta chiar nu am avut indoieli.
quote:
dedic urmatoarele randuri lui A.(B)
Hehee, nu stiam io cine-i A.(B)
Denizelule, ai incurcat-o
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
quote:
Denizelule, nici eu n-am avut nevoie de 'ceva' ca sa ma conving ca Isus e Dumnezeu; nu stiu, mi s-a parut normal sa fie asa, chiar daca in familia mea se vorbea de Dumnezeu numai de Craciun si de Paste. De analizat, am analizat alte chestiuni legate de crestinism, dar cu asta chiar nu am avut indoieli.
Si pe tine te admir pentru asta, Elena.
quote:
Denizelule, ai incurcat-o!
Imi asum riscurile!
Multumesc de urari! La multi ani si tie, mamica de Laurica!
adusca spune:
denizelule, se poate ca metoda datarii cu carbon radioactiv e eronata si depasita (n-or fi avand dinozaurii aia 150 milioane de ani vechime, ci numa' 149), insa daca ai credinta explicatiile vor aparea, fie ele si un pic fortate. daaaaar, asa cum subliniai anterior nu trebuie sa gasesti o explicatie stiintifica daca crezi. nu ai nevoie. credinta vine din interior...daca vine....daca nu....atunci ramai pe veci o fire pragmatica, si io ma simt bine in aceasta postura.
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
denizel spune:
Adusca, !
lena spune:
dar eu cum pot fi incadrata? eu cred in Isus, adica sa ma explic mai bine, mai finutz cred ca ceea ce a spus el si a si facut este ceva de neegalat, din orice punct de vedere am privi, ca o carte, ca o poveste, ca un scenariu, mi se pare, adica nu rectific...cred ca sunt axiome cuvintele lui, adica privind matematic, este de nedemonstrat...pentru ca ele contin adevaruri care nu pot fi explicate, pot fi simtite...eu nu sunt practicanta, nu stiu daca pot fi privita ca o ortodoxa, catolica sau doar crestina pur si simplu...ca sa zic de ce?? odata am intrat intr-o bisericuta catolica in Paris, Notre-Dame de la Victoire, mi-aduc aminte cum ar fi fost doar ieri...era slujba de seara cred, sa fi fost ora 5-6 seara...m-am asezat pe o bancutza si desi preotul zicea ceva in latina, m-am simtit minunat, m-am simtit inaltata ca sa zic asa...si deasemenea mi-aduc aminte ce frumusete de simtaminte am trait la Manastirea dintr-un lemn, ai mei bunicii mergeau des acolo primavara inainte sau dupa Paste, ce minunat ma simteam mergand printre straturile de flori de toate culorile plantate acolo de maicute...altfel sincer eu si religia nu prea suntem pe aceasi unda, dar poate asta e religia mea...nu stiu...e greu de explicat, dar am simtit ca trebuie sa scriu azi aici...la subiectul asta, caci si mie sincer mi se potriveste cel mai mult a fi crestina, nu stiu daca s-a inteles ceva din mesajul meu, sorry
t-rex
denizel spune:
Lena, bine ai venit!
Se pare ca in seara asta sunt de serviciu singura :-)
Eu am inteles tare bine ce ai scris tu pentru ca am trecut prin aceasta etapa cumva contemplativa vis-a-vis de crestinism. Numai ca, la un moment dat, eu am simtit ca trebuie sa fac mai mult. Nu stiam ce, dar mi se parea ca sunt un vas gol. Cautarile mele au inceput in biserica ortodoxa, dar am fost in pericol de a ma sparge (e adevarat ca peretii vasului meu erau mult mai subtiri ca acum).
Am citit odata ca practica de a scrie povestiri bune cere ca fiecare poveste sa aiba patru parti componente. Mai intai, tb. sa existe un personaj(sau mai multe). Mai apoi, personajele tb. sa aiba un loc, un "decor" in care sa se desfasoare. al treilea, trebuie sa se confrunte cu o "problema" sau o "complicatie" prin care sa treaca. La sfarsit, trebuie o schimbare. Daca nu se schimba ceva, si la sfarsit totul e ca la inceput, atunci povestea nu ar mai trebui spusa.
Eu cred ca trebuie sa alegem cum sa ne spunem povestea, cum s-o sfarsim. Povestea noastra "tine" numai atunci cand incorporam in ea povestea lui Isus si cand il lasam pe El sa-i schimbe deznodamantul.
Se pare Lena ca tu ai facut asta, ai imbinat povestea ta cu povestea Lui.
Cred ca daca vrei totusi sa capeti o directie mai clara, ar trebui sa incepi studiul Bibliei. Numai asa iti vei da seama daca te opresti unde esti acum sau mergi mai departe.