Centrala termica
Sunt in dilema mare. Ce fel de centrala sa montez pentru incalzirea casei. As vrea opinii si experienteLE pe care le-ati avut si bune si rele.
INITIAL NE-AM GINDIT LA CENTRALA PE GAZE, APOI LA CENTRALE PE CLU, APOI A VENIT CENTRALA PE LEMNE CARE CONSUMA BANI PUTINI PE IARNA DAR MUNCA MULTA.
De cind cu gerurile astea si pana de gaze si exploziile care au avut loc , precum si "frica mea de a nu face frigul" as vrea sa fac si o soba asa de "rezerva" intr-o camera sa nu ramin in toiul iernii fara caldura.
Astept raspunsuri si pareri.
Multumesc.
Raspunsuri
ileana spune:
Cea mai buna ( ca randament) centrala este cea "in condensatie". ( pe gaz, nu stiu daca este si pe CLU , CU TOATE CA-I CHESTIE DE ARZATOR).
Daca te gandesti sa cumperi pe lemne, cumpara una "dasteapta", cu gazeificare. Asta-si face si alimentarea cu lemne, cavasi automat.
Christel spune:
Dar una electrica cum vi se pare? O consuma mult?
Ca si gazele, vad ca se scumpesc tot mai mult.
V. Erica spune:
Si eu as opta pt. una electrica daca as fi pusa sa aleg. De gaze mi-e frica! cu toti senzorii si parasenzorii lor...
Am inteles de la cineva ca si-a luat o astfel de centrala electrica cu 25 mil. lei vechi si plateste curentul pe timp de iarna cam 2.5 mil vechi/luna pt. o vila P+1, nu stiu ce supraf. insa...
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
aniversari
Christel spune:
Pai atunci eu zic ca se merita, nu e nici scumpa iar 2,5 mil e chiar convenabil, daca e un p+1, tot are peste 100mp.
quote:
Originally posted by V. Erica
Si eu as opta pt. una electrica daca as fi pusa sa aleg. De gaze mi-e frica! cu toti senzorii si parasenzorii lor...
Am inteles de la cineva ca si-a luat o astfel de centrala electrica cu 25 mil. lei vechi si plateste curentul pe timp de iarna cam 2.5 mil vechi/luna pt. o vila P+1, nu stiu ce supraf. insa...
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
aniversari
Deborah77 spune:
Si pe mine ma intereseaza mult diferenta intre o centrala pe gaz si una electrica, ca si consum pe timp de iarna. Din ce-am citit prin reviste, consumul (in bani, ma rog) ar fi cam dublu pe electric. Noi am reusit sa ne tragem curent la casa in care vrem sa ne mutam curand, ne-a costat o groaza, si acum trebuie sa ne ocupam de gaze. Astazi o sa am o oferta concreta, dar ma astept la peste 100 mil. SI ma gandesc daca merita sa mai dam si banii astia, nu de alta dar am cam ajuns la fundul sacului. Va rog mult, daca are cineva experienta cu centralele electrice, sa-mi spuna si mie ce si cum
ileana spune:
Cum sa plateasca ma, 2,5 milioane, cu centrala electrica?
Eu am 3 camere si platesc 2 mil curentul ( ..2 persoane, frigider, masina spalat, televizor putin, aspirator, masina de cafea...si gata 2 milioane!!!)
stoichitescu cristina spune:
Centrala termica pe curent electric sa consume numai 2.5 mil lei? Exclus. Nu cred. Eu am prieteni cu un singur boiler electric in baie, la casa si plateau 5 mil pe luna curentul dar o centrala. Eu ma gindeam la o solutie mai ieftina. Deaceea intrebam de centrala pe lemne... Tare as vrea sa imi spuna cineva care are asa ceva cit costa consumul, cum se intretine , la cite ore o incarca sau un link ceva...
M-ati uitat?
cici spune:
Eu am centrala normala pe lemne,stau la casa ,am 9 calorifere ,incalzesc doar etajul cu centrala.Am si doua sobe pe care nu le-am stricat pentru ca eu ador sa stau la gura sobei.Pana in iarna asta , abia asteptam sa vina gazul in zona noastra sa-mi pun si eu centrala pe gaze.Acum dupa ce am vazut cum au tremurat toti,m-am dezumflat total.Tot cea cu lemne e sfanta.In iarna asta am alimentat centrala cu caramizi din rumegus de esenta tare si a fost mai mult decat convenabil si ca pret si ca manevrare.Caramizile le cumperi ambalate cate 20 intr-un bax ,se pot depozita frumos si au o putere calorica f. mare.
In plus tatal meu care e expert in sobe ,vrea sa renuntam la centrala asta si sa faca un cuptor mare prin care nu stiu cum pune el tevile si sa incalzim si parterul.
A mai facut astfel de centrale in zona Sibiului si ranndamentul e mult mai mare.
La noi iernile sunt grele si am prieteni care locuiesc in apartamente ,nu au termopane ,si cu toate astea e tot timpul cald si bine datorita centralei pe lemne.
Deci ,centrala pe lemne!
cici
dante01 spune:
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=14513&view=findpost&p=1156108
am mai dat de o mie de ori link-ul catre topicul de pe softpedia cu centrale si stuf...
il mai dau o data, dar poate se gaseste si cineva sa uneasca toate topicele despre acest subiect si sa nu mai vedem la luna cum mai apare cate un topic despre asa ceva si cativa se gasesc sa raspunda ca el are nu stiu ce si ca merge bine samd...
...Life's tragedy is that we get old too soon and wise too late...
adusca spune:
eu am centrala cu lemne, incalzesc cu ea cel putin 150 mp, dar sigur duce mai mult.
pt ca e prima iarna cand o folsim am consumat cam mult, am inceput sa fac focul de la inceputul lui octombrie, si pana in aprilie prevad c-o sa consum lemne in valoare de 20 mil lei.
insa nici nu am stiut s-o folosim, am dat tirajul maxim, o incarcam la doo ore si stateam cu geamurile deschise.
minunat ar fi sa te aprovizionezi printre altele cu lemn de esenta tare, stejar de ex, care arde mai greu, se preteaza foarte bine la centrale. primul foc il facem cu lemn de brad sau fag, apoi cu stejar.
de intretinut e usor, sunt pastile de curatat centrala, din naftalina, pui pe jar odata pe saptamana.
insa mare atentie daca ramai fara curent si e focul aprins, pompele nu mai merg, racirea nu mai are loc si exista pericolul de a sari in aer instalatia.
mult mai ieftin as iesi dac-as consuma carbune, dar in zona moldovei nu se prea gaseste.
ah, uitai, io o incarc in medie la 2,5-3ore.
si mi-am facut si o soba eleganta in sufragerie, s-o am de rezerva pt orice eventualitate.
si nu mi se pare greu cu lemnele, uneori chiar e o placere sa mai crapi un lemn:)
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....