Scandinavii stiu DC (105)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

ma intorsei dai trebe sa scriu in mare viteza asa ca imi cer scuze pentru ideile incalcite:

Adelucci: pai io zic ca primu' si primu' scop al oricarui ziar este sa se vanda! dupa aia ar veni chestia aia cu informarea cetatenilor da' cand e vorba de caricaturi nu se pune. Deci caricaturile cu Isus nu le-or fi publicat de teama ca ar scadea vanzarile nu ca ar veni vrun crestin infuriat si le-ar da foc la baraca.

itsme valeu, nu am timp sa raspund la toate
Deocamdata zic si io 2 3 chestii in viteza, dar in fond nu vreau sa demonstrez nimic, io zisei doar ca modelu' de acolo nu se poate aplica acilea oricat de bineintentionate ar fi sfaturile.

Despre caricaturi:
- e adevarat ca multi zisera ca publicarea fu o greseala da' nu din acelasi motiv (adica ca ofensara bietii extremisti). Ci pentru ca nu erau cine stie ce amuzante si nici bine facute

Despre ...restu':
Io inteleg modelul multicultural, multitolerant si multilateral dezvoltat de care zici tu. Ceea ce zisei io este ca:

- nu se poate aplica acilea din motive istorico/politico/traditionale. Nu ii poti spune francezului ai carui bunici ii casapira pe proprii preoti acu' sute de ani, care se mandreste ca face parte din poporu' care il dete pe Voltaire ca de maine trebe sa respecte legile musulmane, sa faca tribunale cu sharia sau ca nu mai are voie sa-l deseneze pe mohamed ca asa vor bombele extremistilor din lume. Pur si simplu e imposibil. Dealtfel toti aci au fost de acord (inclusiv imamii francezi!) ca ne-musulmanii au voie sa-l deseneze pe Mohamed! Acu ei zic ca desenele alea de se publicara sunt rasiste. Asta ramane sa o decida justitia.

- bre, or fi mai multi rasisti p'acia, e posibil. Da' nu sta frate Le Pen cu protapu' la granita si mai asteapta cate un ficat de arab sa-l perpeleasca sau cate un roman sa-l faca pachet si sa-l trimita acasa! Parol. Nu se da foc la moschei, nu se omoara musulmanii la coltu strazii, pot foarte bine sa-si practice religia cu conditia sa respecte legile republicii.
Acu si aci exista mai multe feluri de religiosi:
1. Pe extremistii de genu' imamului ala din Danezia, care vin din alte parti sa predice violenta, p'aci politia ii face pachet si ii trimite de unde au venit.
2. P'aia nascuti acilea dar care vor sa traiasca ca in tarile islamice, cu ziare controlate de religie, cu scoli publice in care sa fie permis vesmantul religios, cu sharia si alte alea: astia sunt invitati politicos sa-si ia talpasitza si sa se stabileasca in tarile respective. Nu sunt chiar asa multi pe cat zgomot fac, sunt chiar foarte putini
3. Restul (majoritatea), raman acilea ca pot sa-si exercite foarte liber religia. Ei stiu foarte bine unde au venit, ca aci e o republica laica si asta inca cu mult inainte de sosirea parintilor lor acilea, ca blasfemul e permis, ca ziarele pot sa scrie ce vor. Stiu ei si accepta faptul ca daca vor sa le puna voalu' in cap la cupii de mici trebe sa-i trimita la scoli private da' nu fac un caz din asta.

Nu'sh de ce vreti voi neaparat sa fie toti la fel, acilea nu e 'tara de emigratie', nu exista politica de emigratie, nu e spatiu suficient pentru emigratie. E o tara cu traditia si cultura ei ceea ce majoritatea celor ce traiesc acilea au inteles foarte bine. Nu pricep de ce ar trebui acu' sa faca loc la toata lumea si la toate culturile doar pentru ca in alte parti e la fel.

Cat despre multiculturalitate...cine fu in Europa si povesti ca p'acolo umbla numai blonzi la costum cravata taior si cu diplomatu' in mana...cred ca nu a umblat prin aceleasi metrouri ca mine.

valeu, iar scrisei o gramada. Mai viu ca acu' urla piticania

PS Papadie !! bravo pentru papadicu nr 2! Pai bine ca venisi ca am io o intrebare care ma framanta, poate stii tu sa raspunzi: de ce crezi ca presa romana a tratat in mod lamentabil acest subiect? io ma tot minunez da' chiar nu-mi trece prin cap care or fi fost motivele!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by lilanda

Sa mai zic ca la fel de duplicitara mi se pare pozitia Suediei in toata criza asta???

:-)
pai aici, or inceput cu analize in stanga si-n dreapta, de toate felurile si culorile (de la experti in islamologie, la sfatul musulmanilor din Suedia, printre picatele si-au expus parerile toate partidele, musulmanii practicanti si ne, samd) si au ajuns la concluzia ca a fost o idee nu tocmai buna publicarea acestor caricaturi, ca redactorul sef al ziarului danez a spus ca daca ar fi stiut ca viata danezilor va fi pusa in pericol ca urmare a caricaturilor nu le-ar fi publicat - de unde o discutie despre cand si cum trebuie aparata libertatea presi si a cuvantului - ca uneori jurnalistii se ascund in spatelor acestor principii cand de fapt e vorba despre formare de opinii si nu de libertatea cuvantului ... cum ca cei care astazi vin cu argumentul libertatii presei, nici prin cap nu le-ar trece sa vina cu acelasi argument daca ar fi fost vorba despre satira la adresa evreilor... ca jurnalistii cand critica ceva ce s-a publicat de fapt fac aceasta critica bazata pe consecintele publicarii ... ca de fapt nu dreptul lu Jyllans Posten de a publica se discuta ci motivele acestuia. cam asa merg discutiile pe aici ... de unde au tras concluzia (marea majoritate) ca de fapt cel mai important principiu in jurnalistica este neutralitatea consecintelor - publicare de informatii nu de opinii ("konsekvensneutralitet"- impartialitate (?) ). daca o stire are caracter de interes general sa se publice fara a tine cont de consecintele care vin din publicare, daca nu - e discutabil ... apoi o venit Göran si o zis ca el n-ar fi procedat ca si Rasmussen ... si acum urmarim evenimentele, ce a fost de spus s-a spus din toate partile, ministra de externe cum am mai spus critica Siria ca nu a aparat ambasada suedeza ... deci se mentin pe linia neutra (?) ... si cred ca nu necesita mentionat ca cc cu totii condamna actele de violenta indiferent din ce parte vin ele (io de-aia n-am mentionat pana acum ca si io tot la fel fac, ca mi s-a parut inutil, doar ma cunoasteti, nu ? :-)

papadie felictari !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Adeluctza io ma refeream, mai mult, la pozitia oficiala exprimata de primu' Göran!!! Ca l-o criticat pe colegu' sudist de felul cum a gestionat criza!!! Pe linga faptul ca multi viteji s-arata dupa razbel, nici n-a fost in stare sa explice ce ar fi facut el in schimb...Apoi ma mai uitai si io pe siteurile suedeze...ei bine numai luari de pozitie contra au fost, unde pina si presa daneza o publicat si dintr-o parte si dintr-alta!!! Poate gresesc, ca nu pot scana si nici intelege foarte bine suedeza...
De altfel se vede treaba ca nu pot scana nici presa de limba engleza din moment ce mi-or scapat amenintarile cu bombe la metroul londonez, de unde am si intrepretat gresit mesajul lui itsme (care sper ca e convinsa ca sint tot io si nu personajul malitios de pe DC)) :-)))

papadik, dn pacate ai dreptate ca n-o fost apogeul ieri. Azi or fost trei morti afgani, ambsada DK in Iran este atacata furios..insa cred ca ne aflam in momente critice, undeva in virful clopotului lui Gauss, ori se opreste tavalugul, ori mere mai departe cu consecinte dramatice pentru toata lumea!!!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

apai, nici io nu scanez tot, citesc mai mult cele doua ziare mari de opinii diferite - Aftonbladet si Expressen, de obicei citesc doar Aftonbladet, acu' cu criza citesc si pe celalalt :-)
azi ma bagai pe un chat cu expertul islamolog si pe langa intrebarile obisnuite mi s-a parut mai interesanta asta:
cum putem sa-i facem pe musulmani sa accepte ca Europa e secularizata si ca religia e ceva ce se poate critica si ridiculariza deschis?
la care expertul raspunde:
exista un sondaj de opinie international de mai bine de un deceniu,
World Values Survey. prin el stim ca absoluta majoritate din tarile musulmane vrea democratie si respectarea drepturilor omului. ii ceva foarte atractiv. tocmai de aceea e o criza serioasa ca cc cuvinte ca democratie, drepturile omului si libertatea cuvantului se asociaza cu batjocorirea religiei unora. caricaturile au contribuit enorm la alterarea procesului de democratizare

am citit si io despre atacul ambasadei din Teheran ... cica politia striga demonstratilor: nu produceti stricaciuni! guvernul iranian va trebui sa plateasca ... e si asta un argument ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

helou! cum stiu ca parerea mea conteaza (LA MULTI ANI NARANCEA!!!) si am vazut ca se discuta caricaturile, desi nu am avut timp sa citesc pozitiile voastre, v-o zic scurt pe a mea. nu stiu dc este cineva de acord cu ea, dar, fiind regim democratic, si-n speranta ca nu va rani pe nimeni, o spun.

deci mie toata povestea asta mi se pare o mare porcarie. democratia este relativa, si acolo unde nu exista neaparat constringeri legislative trebuie sa existe constringeri de bun simt. mie mi se pare elementar ca fiecare grup de oameni are sensibilitati diferite. chiar dc noi europenii nu le intelegem (eu una nu le inteleg) pe ale arabilor, nu trebuie ptr asta sa le calcam in picioare. acum raul e facut, si Danemarca plateste aceasta eroare. plateste prea scump! sunt sigura ca toata lumea regreta gestul si-l considera ceea ce a fost. complet inutil. el nu va opri nici terorismul, nici nu da jos niscaiva regimuri dictatoriale din zona, nu a facut altceva decit sa inflameze si mai mult o zona deja infectata. o zona cu oameni simpli, needucati si ca atare usor de manipulat (vezi si alegerile din palestina si uluitoarea victorie a hamasului, dar care privita prin ochii palestinianului de rind, traind in saracie lucie, depinzind de israel, cu frustrarile vis-a-vis de israel atit de cunoscute, cu lideri corupti... ei bine, se spune ca cei care devin kamikaze sunt cei care nu au multe de pierdut ... si asta e si cazul aici, tipii astia joaca totul pe o carte, si decizia lor de a se sinucide cu o bomba in jurul mijlocului devine destul de usoara in conditiile date).

eu vad lucrurile ca intr-o clasa cu elevi: unii mai dezvoltati, altii mai putin dezvoltati (fara sa comentez motivele ptr care sunty segregati in acest fel)... nu poti face clase cu elevi cu IQ ranging de la 50 la 170. ii vei pierde pe multi dintre ei pe drum. ideea e ca, discursul trebuie tinut in conformitate cu capacitatea unui grup cu sensibilitatile lui (deci mai intii trebuie sa-i impartim /sa recunoastem grupurile) si in functie de grup sa spunem aceleasi lucruri in forme diferite ptr ca grupurile diferite sa le inteleaga. TREBUIE sa acceptam ca valorile noastre nu-s si valorile lor ...
in alta ordine de idei eu dc as fi fost irakianca, nu conta cine venea sa-l scoata afara de urechi pe saddam (sau de ce ...wmd sau alt bullshit), ptr mine era ok. ca sa extrapolez mai departe, dc america il ataca pe ceausescu si ne elibera, eu m-as fi bucurat. simplu. nu conta ca era un razboi la mijloc in care o duceam rau sau puteam sa mor. in final aveam sansa sa fiu libera. fara libertate esti doar un animal.

acum europa s-a pus de-a culmezisul libertatii in irak (ca nu-i nevoie, ca de ce , ca cum...), ba mai mult au ajuns oligofreni ca americanul Michael Moore sa faca filme in care irakul pina la invazie este un loc mirific... un bullshit pe care numai un tip care nu are habar de dictatura poate sa-l emane.
dintr-odata insa europa da lectii de democratie. isi umfla putin muschii. trebuie sa se pastreze importanta ...desi vedem bine, ramine o fata mare, n.f., imbatrineste, si se hraneste doar din glorii de mult apuse (adica cind era ea tinara si frumoasa si-i cadeau toti la picioare).
boon, deci desi eu sunt de acord cu faptul ca irakul trebuia eliberat de saddam modul cum americanii vor sa impuna "democratie" inca o data este aberant. nu facindu-le mcdonald-uri si sexy shop-uri, baruri ...vor avea ei democratie, ci supervizindu-i sa faca legi corecte, sa aiba o constitutie, sa aiba un presedinte ... cind noi le exportam chestii care pe noi ne bucura dar ei nu le inteleg, le vad ca parte a democratiei. si asa cum spuneam, ei sunt alt tip de elevi, ei au nevoie de alt tip de predare si pe linga asta trebuie sa fim atenti cum le explicam faptele noastre si in plus trebuie sa fim mai atenti sa nu calcam strimb. scopul este acelasi. s-o duca si ei un pic mai bine, nu doar propaganda de doi lei... sa facem ceva care le va schimba viata pe bune. dc ptr noi democratie inseamna sa ne batem joc de zeii lor, zei in care inca mai cred, atunci firesc vor spune nu merci. noi crestinii deja l-am facut pe Jesus Christ superstar, l-am insurat cu Maria Magdalena ... dar la ei nu se discuta asa. ce-o fi asa de greu de inteles?! nu inteleg ...

acolo la rasarit, ei sunt mai sensibili. neajunging la astfel de cote (ptr ca ei pot sa te arda mult mai subtil ..."economic") evreii au sarit in sus de 500 m cind Mel Gibson a facut "Patimile lui Hristos". mi s-a parut aberant felul cum puneau problema ... ca de ce filmul ii scoate pe evrei vinovati ptr ce i s-a intimplat lui Isus. in primul rind, vizionind filmul nu am avut aceasta senzatie ... dar apoi si dc ar fi fost ei vinovati...s-a intimplat acum 2000 de ani... si la urma urmei nimeni nu a declarat ca ei sunt niste sfinti doar ptr ca au pierit 2 mil in timpul nazismului. tot asa s-a facut mare scandal de sensibilitati lezate cind la un party printul Harry si-a pus o zvastica... e drept ca asa cum ziceam in nici unul din cazuri nu au iesit evreii sa arda ambasade, dar reactia oricum a fost exagerata (in media). fusese un party... e democratie, asta a avut copilu chef sa puna pe el...sau e doar un copil... si ca sa fiu consistenta incerc sa ma restrain de la a condamna reactia evreilor. fiecare cu sensibilitatea lui. iata ce cuvind des folosit. dar pina nu intelegem esenta lui, nu vom fi siguri ca nu mai gresim.

a...si sa nu uitam, eu ma simt lezata de cite ori vad un simbol comunist .... da, ptr ca consider ca ma lezeaza ca romanca de vreme ce 500 000 de romani au murit dupa razboi in lagarele comuniste. si zau ca m-as supara dc cineva ar face o gluma pe seama acestei sensibilitati a mea. mai ales cineva care have't got a clue despre mine si poporul meu...

desi am aruncat aici niste idei, am incercat repede sa scriu ce simt. sper ca s-a inteles ceva, desi am cam aruncat totul cu lopata. culmea ca tocmai danezii au cazut la mijloc ... desi cred ca prin alte locuri in europa e mult mai rau... spre exemplu nu stiu cum se face ca nu ies sa arda arabii astia si ambasa frantei, asa ca nemultumire ca fratii lor arabi in franta sunt discriminati... francezii astia mereu au avut noroc.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Adela99
exista un sondaj de opinie international de mai bine de un deceniu, World Values Survey. prin el stim ca absoluta majoritate din tarile musulmane vrea democratie si respectarea drepturilor omului.

vaaaleu, te pomenesti ca d'aia votara ei Hamasu' in Palestina
Si pe Fratii Musulmani in Egipt, si pe dementu' ala iranian (Mohamed nu'sh cum) care vrea sa ne omoare pe toti.

Populatia din tarile islamice nu are de unde sa stie ce-i aia democratie. Singura lor sansa e s-o taie scurt cu religia islamica, adica ceea ce a facut Ataturk cu turcii acu' cateva zeci de ani. A introdus alfabetul latin (araba e limba sfanta a coranului), a scos religia din scoli, a laicizat institutiile. Si chiar si asa, uite cat a durat si nici acu' nu-i sigur ca nu se intorc de unde au plecat.
Deci io zic ca nu, islamul in felul cum se practica azi nu este compatibil cu democratia.

Mergi la inceput

sabinutz, unde pleaca xeno? sau de fapt, unde vine? bre Aline, pai de ce nu spui tot??

bombi, imi pare rau da' io nu fusei pe meleagurile alea din pacate. planuiam sa megem asta vara da' ne-a 'incurcat' Gepetutza. Te invidieeeez, m-as plimba si io nitel pe acolo....

mai viu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

am vazut Mar adentro ... misto facut, superb Javier Bardem si Belen Rueda ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bombi spune:

mihaela, multumesc de recomandari. cred ca ramine San Francisco si Las Vegas, iar in Dallas (daca mai ajungem) vizitam pe cineva. Aaa, voi cite zile ati stat in SF?

doruletz, stiu, dar ma gindeam ca iti mai aduci aminte ceva macar din plan.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Cu respect va invit sa priviti putin dincolo de perdeaua de fum si la ce se mai intampla pe langa ...

in coada buletinelor de stiri

Ma intreb si eu de pe margine... ce s-ar fi intamplat daca dupa 09/11 americanii si toate celelalte natii care aveau oameni in WTC se apucau sa dea foc ambasadelor arabe fara osebire?

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
In love with...

Mergi la inceput