Scandinavii stiu DC (105)
Raspunsuri - Pagina 2
lilanda spune:
adeluctza, asa-i, si extrema dreapta s-o apucat de proteste, pe care le cocea de vreo citeva zile, de altfel. Politia tot face apel sa fie uitat indemnul cu arderea Coranului, pentru ca (abia) acest lucru este ilegal in Danemarca. Din linkul ala de l-ai aratat, n-am inteles documentatia (), ci doar faptul ca imamii au fortat notat, astfel incit sa-l reprezinte alor lor pe Mohamed , ca ar fi aprut in caricaturile din Jyllands Posten, drept pedofil, descedent al porcului si violator anal al ciinelui
itsmenutzo, pe cuvint ca nu incurc cauza cu efectul si, asa cum ai repetat si tu, repet si io ca, din punctul meu de vedere, caricaturile au fost un act stupid ( se vede treaba ca nu m-ai inteles, din moment ce m-ai acuzat ca nu-nteleg sensibilitatile altora). Insa repet-repetind, ca o astfel de cauza nu scuza un astfel de efect
cataghe, culmea e ca Danemarca (si toate tarile nordice) n-au "invitat" niciodata straini la munca. Ei au deschis granitele, in mod, generos, pentru ideea de libertate-democratie bla bla bla, acordind azil refugiatilor. Mai mult, le-au acordat drepturi separate fata de alti imigranti (de ex. fata de cei care se stabilesc aici cu contracte de munca). Nu se stie unde, insa politica de emigrare promovata a dat gres taman cu musulmanii.
Cit despre daca e sa-mi fie frica ccc ca m-ar trimite DK pachet acasa, spun sincer ca nu, fiindca iar repet reptind, Danemarca e o societate toleranta ...poate mult prea si tocmai de aia, nici un danez nu si-a imaginat ca publicarea unor caricaturi poate produce asemenea efecte!!!
PS. Si Ambasada Norvegiei din Damasc a fost mistuita de flacari...tot din cauza desenelor ...
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
Adela99 spune:
'neatza!
azi il citii pe Jan Guillou www.polirom.ro/supliment/nr32/vedeta.html" target="_blank">mai multe despre el aici
www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,773728,00.html" target="_blank">articolul pentru lilutz si cine mai pricepe suedeza - aviz rayu (emoticon, mi-e dor de tine)
el spune in mare ca Danemarca care e cea mai impotriva strainilor tara din EU si Jyllands Posten cel mai impotriva strainilor ziar din Danemarca publica cc caricaturile nu pentru a testa limita ibertatii cuvantului intr-o societate multiculturala si globala ci ca o provocare. si ca publicarea e legala (pentru ca spre deosebire de evrei care sunt un popor, deci atatarea la ura impotriva unui grup, popor e ilegala, cand e vorba de musulmani e vorba despre un grup religios la fel ca si crestinii. e legal, dar aici nu e vorba de juridica ci de politica si ca primul ministru Rasmussen cand a refuzat celor 11 ambasadori intalnirea prefacandu-se ca nu are timp n-a facut altceva decat sa bata pe umar opinia daneza rasista, in felul asta facand tavalungul sa se rostogoleasca de la o criza politica la una economica si de abia atunci a intervenit pe jumatate. ar fi putut in loc pur si simplu sa spuna ca cc caricaturile is de prost gust si rasiste si ca se dezice de ele. dar n-a facut-o cu motivatia (curioasa) ca el ca politician nu poate avea pareri politice. si astfel a continuat "lupta" ... mai spune ca atat ziarul danez cat si arabii extremisti sunt incantati sa tina focul incins. la inceput lucrurile au fost simple. musulmanii Danemarcei, cei mai batjocoriti si demonizati din Europa au devenit asa cum Jyllands Posten a prevazut furiosi din cauza caricaturilor rasiste. iar cand au incercat sa protesteze prin ambasadele lor au primit degetul de la primul ministru al tarii. de fapt asta e totul. dar extremistii din ambele parti atata focul.
(s-a inteles ca ce am scris a fost o incercare de traduce pe ici pe colo a articolului?)
alte spicuiri:
Presa europeana despica firul in patru
„Jurnalistii, care trebuie sa ia decizii editoriale in fiecare zi, trebuie sa tina cont de valorile si sensibilitatile cititorilor lor”, comenta un ziarist portughez intr-un editorial publicat ieri in ziarul de mare tiraj „Publico”. „Cand vine vorba de convingeri religioase, limita intre ceea ce este publicabil si ceea ce nu poate fi publicat este mult mai dificil de determinat.
Acest subiect solicita o mai mare sensibilitate si o capacitate de a rezista in fata tentatiei senzationalismului voyeurist facil si curiozitatii uneori fara limite a publicului”, continua acesta. „Publico” a consacrat nu mai putin de cinci pagini de dosar acestei afaceri, alegand sa publice totusi trei din cele 12 caricaturi daneze.
„Publico a decis sa reproduca anumite caricaturi pentru ca toti cititorii sa poata aprecia natura polemicii, dar ziarul nostru nu se simte obligat sa repete o provocare numai din datoria solidaritatii”, se mai arata in editorial.
Un demers „stupid”, spune „Financial Times”
Si presa britanica a refuzat sa se solidarizeze cu apelurile la dreptul la exprimare venite din partea presei occidentale. Ziaristii britanici au evitat sa puna paie pe foc, decizie salutata de ministrul de externe Jack Straw. Scandalul caricaturilor a facut subiectul primelor pagini pentru cele mai mari si mai influente ziare britanice, care nu au publicat insa blamatele caricaturi. Straw a salutat aceasta „atitudine responsabila si sensibila”, afirmand ca republicarea caricaturilor in alte ziare europene a fost „jignitoare, nedelicata”, dand dovada unei „lipse de respect” fata de musulmani. De la „Independent” si pana la „Daily Telegraph”, presa britanica a incercat sa concilieze ceea ce „Independent” a numit „drepturile rivale”, cel al libertatii de exprimare si cel al musulmanilor de a nu se simti agresati. „A considera un drept mai important decat celalalt este o marca a fanatismului”, scrie „Independent”. „Guardian” insista asupra importantei „contextului”, estimand ca „ziarele nu sunt obligate sa publice documente ofensatoare doar pentru ca sunt controversate”. „Financial Times” este cel mai direct, calificand drept „stupida” publicarea caricaturilor. Publicatia pune totodata la indoiala aparitia unei „noi afaceri Rushdie”, celebrul autor al „Versetelor Satanice”, condamnat la moarte de ayatollahul iranian Khomeiny din cauza scrierilor sale „blasfemiatoare” la adresa Islamului.
www.evenimentulzilei.ro/externe/?news_id=210651" target="_blank">sursa
www.gandul.info/2006-02-04/international/ziua_maniei" target="_blank">ziua maniei
Desi zeci de ambasadori sau reprezentanţi oficiali din state islamice au solicitat scuze statelor care nu au ingradit libertatea de exprimare in acest caz, nu multi sefi de guvern par a sacrifica libertatea presei pentru a le face pe plac. Premierul danez a anuntat ca nu isi va prezenta scuze, in timp ce comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a apreciat ca publicarea caricaturilor este “destul de inoportuna”, dar ca ea nu justifica violentele si santajele pe care le-a generat. In replica, ziare din Egipt si Arabia Saudita au denuntat “insolenta” si “islamofobia” Occidentului, iar ziua de vineri a fost decretata “Ziua mâniei” de catre ministrul saudit de Interne, printul Nayef Ben Abdel Aziz, care ceruse condamnarea acestei “sfidari”. (E.F.)
ei, daca nu stiu sa ma exprim :-) va dau citate
lilanda spune:
Buna dimineata....:-))
Incep corespondenta, da???
Ziua a inceput cu noi demonstratii, de data asta in fata ambasdei Dk din Beirut, unde manifestantii au venit cu magari infasurati in steagul Danemarcei si au fost primiti cu gaze lacrimogene. Iranul si-a retras ambasadorul de Copenhaga, iar Statele Unite au considerat ca atacul asupra ambasadelor nordice din Damasc a fost o actiune planificata, care a beneficiat de sprijinul autoritatilor siriene.
Va redau si un mesaj din slujba de vineri din Qatar, in cadrul careia un preot seic, pe numele sau Yousuf al Qaradawi, a zis:
"Le spunem europenilor ca nu putem trai fara ei, insa nici ei nu pot trai fara noi. Vom cumpara China, Japonia si Malayezia. Nu-i vom lasa sa ne umileasca"
In alta ordine de idei, cica pe un palestinian inamrmat cu un cutit l-au apucat furiile intr-un autobuz de linga Tel Aviv, drept pentru care a injunghiat mortal o femeie batrina si a ranit alti 5 israelieni....asa de ciuda!! Uooof...
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
mihaela_s spune:
uooof mey, nu pot sa spun decat...care a fost cauza si care e/sunt efectul(ele) . De parca n-ar fi fost desula violenta si asa!
Doar n-or sa stea musulmanii sa intoarca si celalalt obraz!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
Adela99 spune:
chiar ma-ntrebam cand l-or baga pe bin ladin in fata? io cred ca asta profita si-si vede de ale lui intre timp ... mey, da' ce spun SUA despre caricaturi? ma duc sa bag un google :-)
doruletz spune:
neatzaaa,
ma intorsei si io pt. scurt timp ca plecam la plimbare
Adelucci, din ce spune Jan Guillou io tot nu pricepui cateva lucruri:
1. Care din cele 12 e, in opinia lui, caricatura care 'incita la ura'?
2. Observatie: evreii nu-s un popor, sunt o comunitate religioasa ca si musulmanii si crestinii. Israelienii (care nu-s toti evrei) sunt un popor. Uite, sa ne explice yank
3. Ce cautara amabasadorii la primu' ministru sa-i puna 'sula in coaste' ca sa ia atitudine pentru ce scrie intr-un ziar? Danezia n-are justitie?
4. De ce nu spune nimic despre imamii care se dusera caricaturile in tarile arabe si au incitat la crima si la boicot impotriva danezilor (care-s popor si nu comunitate religioasa)? Aia nu au incalcat nici o lege?
5. Pe ce se bazeaza cand spune ca "musulmanii Danemarcei, cei mai batjocoriti si demonizati din Europa". Se facu vrun sondaj, vrun studiu in sensul asta sau e tot opinia imamilor pârâciosi?
Iar cat despre ziarele englezesti ca si cele de peste ocean (ca tot intrebasi ce spune SUA... pai spune ce spune si Anglia ) pe care vezi doamne le pocni "delicatetzea" asa dintr-o data... hai sa fim seriosi, daca scotocim prin arhivele de la inceputul razboiului din Iraq s-au publicat atuncea caricaturi mult mai urate la adresa europenilor si in special a francezilor. Am vazut si io cateva, erau de-a dreptul xenofobe, incitau la ura mai dihai ca Mohamed cu bomba in cap! Si din cate stiu nu lua foc nici un steag anglofon p'acilea, nu se dusa nici un ambasador sa traga ministrii la raspundere ba chiar nici ziarele de p'aci nu au considerat necesar sa raspunda la provocari. Si desi unele incalcau in mod evident legea aia cu 'incitarea la ura', nici macar vrun proces nu a avut loc pentru atata lucru, europenii au fost suficient de dashtepti ca sa ignore asemnea manifestari.
Asa ca hai sa nu-i consideram pe unii mai buni ca altii ca nu e adevarat.
Si aci se vorbeste mult despre asta. Dar opinia cvasi-generala e de genul "daca s-ar fi putut sa nu fie publicate de danezi ar fi fost mai bine dar acuma daca s-au publicat asta tot nu justifica violenta declansata de "religia pacii" si trebuie sa fim solidari."
rayuuuu tu ce parere ai bre? macar vino si tu cu un "subscriu" ca tot e la moda, oricum ai de unde alege printre pareri de poienari
mai viu io mai incolo
Adela99 spune:
doruletz, incerc o incercare de a interpreta ce a vrut sa spuna Guillou in articolul respectiv:
nu stiu cum am tradus io, dar el spune ca cc caricaturile is o provocare si daca ar fi fost caricaturi care sa reprezinte evrei ar fi fost ilegal, pentru incitarea (multumesc pentru cuvant, ca mie doar atatare mi-a venit spontan :-) ) la ura impotriva unui (si aici am probleme cu traducerea) cred ca a vrut sa spuna grup etnic (ajutot, lilutz :-) "folkgrupp") pe cand musulmanii apartin mai multor grupuri etnice ... deci el nu spune direct ca pozele is incitare la ura ... cat despre de ce nu s-au adresat justitiei, el spune ca problema nu e e juridica ci politica (probabil de aceea, daca inteleg io bine le da dreptate ca s-au adresat prim-ministrului si nu justitiei)... de ce nu spune despre imami, habar n-am :-) da' in fond nici nu cred ca e relevant ca unii s-au dus cu para (din punctul lui de vedere) ci relevant e ca aceste caricaturi s-au publicat si ca prim-ministrul a refuzat sa le acorde o intalnire celor unshpe ambasadori, fapt care ar fi rezultat (eventual) la rezolvarea conflictului pe cale diplomatica ... de fapt io cred ca el vrea sa spuna ca Rasmussen prin atitudinea lui aroganta (Guillou spune hotarare aroganata)le-a dat apa la moara rasistilor. cat despre afirmatia lui ca musulmanii Danemarcei is cei mai demonizati din Europa, probabil ca nu si-o bazeaza pe vre-un sondaj, ci doar pe observatiile sale ca ziarist sau claditor de opinii(aici iar am probleme cu gasirea cuvantului potrivit - lilutz, din nou :-) "opinionsbildare") , interesat de politica si istorie
lilanda spune:
CNN transmite live din Beirut, unde au loc violente de strada. Dupa ce au dat foc consulatului danez, demonstratii au plecat cird intr-un cartier de crestini din Beirut unde au inceput sa sparga geamuri, sa arunce pietre si sa rastoarna masini...cica e haos, nu se intelege clar ce se intimpla
Pozitia lui Jan Guillou pe mine nu ma surprinde, dat find ca Suedia e victima colaterala care incearca, de pe pozitii oficiale, se se distanteze de hulitii vecini si prieteni. Ceea ce ma suprinde insa, este teza conform careia Danemarca ar fi interesata intr-un fel sau altul sa pastreze spiritele incinse Si cum iar se pune accentul pe provocare (lucru care mie mi se pare hilar- sincer, tocmai cind vine din partea unei natiuni cit musca), de ce nu consideram provocari....da' provocari mari, amenintarile cu atentate , astea facute inaintea aparitiei caricaturilor??? De ce nu consideram provocare, faptul ca libertatea de a alege propria metoda de educare a cupiilor danezi ( fie ei si de religie islamica), este ingradita de o interdictie religioasa!!!
Adelucci, si io inteleg ca Guillou ii considera pe evrei ca facind parte dintr-o singura natiune...cel putin asa imi zice exprimarea lui. Cit despre "opinionbildare" e formator de opinie :-))
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by lilanda
Ceea ce ma suprinde insa, este teza conform careia Danemarca ar fi interesata intr-un fel sau altul sa pastreze spiritele incinse
io cred ca el de fapt nu se refera la Danemarca cc ca tara si la fortele de dreapta ca sa le zic asa
ma duc si io la plimbare cu al meu patruped ... aici ninge marunt si nu e frig de loc ... azi dimineatza am fost la cinci metri de o caprioara, asa rau mi-a parut ca n-am avut aparatul de fotografiat, am stat incremeniti si ne-am admirat reciproc toti trei pret de cateva minute
yank spune:
hello poienari.Lamuriti-ma si pe mine va rog,unde pot vedea celebrele calicaturi,ca sa ma lamuresc ptr ce atata tam tam.Pupez la voi,mai ales pe vikinga.LOL