Casatoriile interetnice

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fatima spune:

"Dar daca mi-ar cere sa renunt la ceva important pentru mine, ceva ce consider ca ma defineste, mi s-ar parea injust si nu cred ca as accepta".

exact din punctul asta de vedere vorbeam. despre lucruri care-ti sterg din propria individualitate, personalitate. poate as tine ramadanul de dragul lui, poate as purta abaya, as putea sa imprumut din obiceiurile lui, dar fara a renunta la ale mele. si pentru ca aici discutam exclusiv de casatoriile interetnice, parerea mea e (iarasi, poate sunt subiectiva, daca exista exceptii eu nu le cunosc) ca acest lucru e aproape imposibil intr-o casnicie cu un musulman.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Fatima,hai sa-ti zic eu ca nu-i draku chiar asa de negru.
De ex . sotul meu e musulman.Niciodata ,absolut niciodata nu mi-a impus/cerut nimic.Nici legat de religie,de obiceiurile alimentare sau de vestimentatie.
Asa e el,asa e familia lui.
Cind a venit la mine acasa,mama mea din respect pt. el si religia lui nu a gatit nimic cu porc,nici macar sarmalele.Iar la noi acasa eu mi-am cumparat ce-am vrut eu,sorici,cremvusti sau sunca dar am mincat singura,faze la care el ma intreba daca chiar e bun asa ceva.Niciodata nu am luat ceva sa pun in oala pt. amindoi ,adica porc.Asta din respect pt. el.
Si incet ,incet m-am schimbat .Din proprie initiativa si schimbarea s-a petrecut in suflet abia apoi s-a reflectat in vestimentatie,alimentatie si altele.
Tu crezi ca nu vei putea sa renunti la porc,dar eu iti zica ca nu-i asa.Si nu ma refer neaparat la conceptele religioase.
De ex. mama mea a renuntat de frica dr.-ului(a bolii)
Ce ti-e si cu oamenii astia,de dr. asculta mai mult decit de Dumnezeu(e o gluma)

-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fatima spune:

hannen..repet, afirmatiile mele sunt un punct de vedere subiectiv..eu va felicit pentru dragostea voastra..
eu nu zic ca n-as putea renunta la porc, ba 2 ani chiar am mancat foarte rar, atunci cand ajungeam prin europa. si am supravietuit . eu ma gandeam asa, ca idee, la craciun, cand imi imaginez toata familia in jurul mesei mari, pline de bunatati, cu sarmale aburinde, cu bradut impodobit, cu colinde, cu foc in soba, cu vin fiert, cu fulgii mari de nea la fereastra...alaturi de cineva care sa fie capabil sa inteleaga mica asta fericire la fel ca mine...
poate sunt cam sentimentala, poate prea simplista..dar eu fara toate astea as simti ca lipseste o parte din mine..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iman3 spune:

hop si eu! Sa vedeti fetelor ce fata facea sotul meu cand mancam sunca din aceea fiarta cu usturoi... imi placea f mult. Eram in sesiune si invatam cu cineva Patra Neamt. Eu ii aduceam de la Constanta tot felul de minunatii si PRIMEAM IN SCHIMB slanina din aceea cum cred ca numai maica-sa stia sa o faca.... cu ceapa. Eram prietena cu sotul meu pe vremea aceea. Si incerca sa ne explice el cat de toxic este ce mancam noi...(el era student la medicina pe atunci)
Aveam compartimaentul meu in frigider unde imi tineam - ghici! - slanina ca nu trecea sapamana sa nu mananc macar o data. Niciodata nu mi-a interzis doar ca avea o fata chinuita uitandu-se cum mananc, si eu ma amuzam copios.
Asa cum spune si Haneen, schimbarea a venit din interior incet incet si am invatat sa fac sarmalute gustoase din carne de vita...si s-a schimbat si vestimentatia si comportamentul si ... tot ce era de schimbat, dar asta dupa multa lectura si pe teme religioase si medicala si...
Acum daca m-ai intreba daca as vrea sa fie fetele mele cum am fost eu ? puschea pe limba! iar slanina nu le-as da nici daca ar fi ultimul aliment pe o raza de 10 Km...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Fatima,chestia cu porcul de craciun e doar asa ...nici nu stiu cum sa-i zic.Multi oameni considera ca daca nu-i porc pe masa ,nu-i craciun
Parca porcul e rostul craciunului.Uita de adevarata semnificatie si cam ce ar trebui sa faca atunci.Nu ma refer la tine,la cei care abia asteapta sa se imbuibe cu cirnati si alte alea
Si nu chiar toata lumea il considera un deliciu,ma refer la romani.Am auzit de ex. ca cei care lucreaza la criminalistica si au ocazia sa mearga pe la morga,avocati,politisti ...nu au o parere tocmai buna si nici nu consuma ,nu zic aici de ce

-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Fatima prietenul meu e turc si maninca pork bine mersi ba chiar imi zice ca il gatesc mai bine ca maica-sa (deci care va sa zica maica-sa le-a gatit si pork dar nu se pricepea bine si il usca). Cit despre craciun il sarbatoreste si el ca toata lumea in tara asta. copiii s-au obisnuit sa primeasca cadouri. El e ateu dar ar tine toate sarbatorile posibile. Precum un coleg de la servici casatorit cu o evreica. Tineau oamenii si Craciunul si hanukah si tipul imi zicea ca e prilej sa bea mai multa vodka! Si de ce nu?Adela familia din partea mamei sint greci si stiu despre ce vorbesti. Totusi cred ca nu e o chestie "greceasca" per se ci o chestie de om. Iti recomand sa vizionezi "My Big Greek Fat Wedding" si sa inveti ceea ce femeile greciaoce stiu cu toatele, adica sa-ti manevrezi sotul. O fi el (sau s-o crede) capul familiei dar femeia e gitul, ok?Din pct. meu de vedere castaoriile interentice sint ok, cele interrasiale sint problematice din pct. meu de vedere. Ma rog, in sensul ca eu n-as putea dar stiu destui oameni casatoriti cu asiatice... si destule indience/pakistaneze cu soti blonzi... Din nou e chestie de om... cit despre craciun fara porc... la cit se comercializeaza aici craciunul si la cit de mixt il sarbatorim noi mincam ce se poate mai fancy... anul asta am facut pui cordon bleu, rata cu portocale si langusta... porkul e de toata ziua... apoi nu-s de ce ziceti voi ca procul e greu... aici se spune ca porcul e "cealalta carne alba, alaturi de pui".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

FATIMA, cred ca daca se intampla sa te indragostesti, atunci chiar nu mai conteaza religia sau etnia. Indiferent de religie sau etnie, pentru tine nu mai exista decat "el", barbatul pe care il iubesti. Si daca intr-adevar il iubesti si el te iubeste, atunci cu siguranta exista si respect, si toate celelalte lucruri sunt atat de minore incat nu mai conteaza. Si crede-ma, exista arabi "destupati la minte ", care mananca chiar si carne de porc, eu cunosc unul, dar nu vreau sa detaliez. Insa intr-o relatie sunt lucruri mult mai importante decat faptul de a consuma sau nu carne de porc. Desigur, cum spune si proverbul, "nu exista padure fara uscaturi", la fel, nu exista relatie perfecta. Indiferent daca partenerii sunt sau nu de aceeasi religie sau etnie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noemi marian spune:

Eu zic asa:totul depinde de comunicare si respect reciproc.Eu sint casatorita cu un roman,ortodox.Sint romano-catolica si unguroaica din aia cu singe albastru.Au fost destui care au avut de comentat,dar i-am lasat in pace sau am facut sedinta si-am zis ca vrem sa fim lasati in pace.Sintem impreuna de 15 ani.El este cel mai bun prieten al meu si ma iubeste in continuare si viceversa.
frumusetea este ca, de-o vreme ,cind il apuca pe pisicul nostru miorlaitul noaptea si el doarme,il injura ungureste in somn

Noemi

e adevarat ca in Ro astea sint chestii normale deja,dar regula este aceesi intr-o casnicie: respect si comunicare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

Buna Adela!

si eu sunt cu un grec de aproape 4 ani !
binenteles ca si noi ne-am lovit de diferente culturale dar am incercat amandoi sa ne imbogatim reciproc adoptand ce era " interesant" din cultura fiecaruia. Apoi sincer, mie mi se pare ca avem multe in comun cu greci ( cel putin modul de gandire) deci cred ca e chiar mai usor decat daca patenerul e dintr-o cultura "diametral" opusa.

noi am facut compromisuri: adica pentru mine botezul e important sa aiba loc inainte de un an ,deci el a inteles. Pentru el sa ii dea copilului numele unui bunic conteaza foarte mult, deci eu am acceptat sa fie al doilea nume...

off topic: peste catva timp este probabil sa ne mutam in Grecia, daca imi permiti iti voi pune din cand in cand intrebari referitoare la viata de acolo! merci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adela20 spune:

In momentul in care exista respect, comunicare si intelegere bineinteles ca se poate trece cu usurinta peste toate obstacolele legate de diferente culturale. Fiecare trebuie sa mai lase de la el, sa incerce sa inteleaga cultura celuilalt. Eu am botezat primul copil la 2 ani si trei luni, poarta numele bunicului dupa tata pentru ca am inteles ca este o chestie de onoare pentru ei. Ceea ce nu pot intelege acum este ca amana la nesfarsit discutia referitoare la numele fetitei. Dar asta e deja problema care tine de om. Eu banuiesc ca asteapta momentul favorabil de a ma convinge sa punem numele soacrei mele.
De exemplu, la ei Mos Craciun vine in noaptea de Anul Nou, dar eu am facut cadouri de Craciun, si toti au fost incantati (nepotul, cumnata si soacra mea). Bineinteles ca de Anul Nou a urmat un nou Mos,spre bucuria tuturor.
MICHELLE, e adevarat ca grecoaicele isi cara singure cumparaturile, dar e vorba doar de zilele in care e piata (o data pe saptaman) si nu le cara in mana, ci in carucior. Sotul meu intotdeauna ma insoteste la cumparaturi si el este cel care cara sacosele.
PETALUDA, cu cea mai mare placere am sa-ti raspund la toate intrebarile, pe forum sau pe PM.
FATIMA, am o prietena casatorita cu un arab. Pentru ea "piatra de incercare" a fost baticul. I-a fost tare greu sa se obisnuiasca, dar acum nici cand vine in vizita la parinti nu-l mai lasa, ceea ce inseamna ca obisnuinta e doua natura, dar si faptul ca din dragoste pentru sotul ei a putut trece peste toate. In ceea ce priveste carnea de porc, nu o deranjeaza sa nu manance, dar cand vine acasa, intotdeauna cere sorici...

Mergi la inceput