After school sau guvernanta?
Dragi mamici si tatici de scolari si scolaritze!
La toamna baietzelul meu, Cezar, va incepe scoala! Nu stim exact ce sa alegem pentru el: guvernanta sau un centru de after school.
Problema majora este ca noi stam la serviciu foarte mult, facem eforturi mari sa il luam de la gradi pe la 18.30-19.00. Deci e exclusa varianta cu unul din parinti sa aiba grija de el dupa scoala!
Ne-am tot interesat si ambele variante au avantaje si dezavantaje. astfel guvernanta are grija exclusiva de el, il duce la sport si meditatii (adica speram sa faca asta!), dar in felul asta copkilu se izoleaza do copii. La after school cred ca va fi o atmosfera de gradi cu multi copii, dar tre' sa-l luam la ora fixa!
Voi ce ziceti? Cum procedati cu copilasii vostri?
Multzumesc anticipat!
Raspunsuri
micaels spune:
Noi am incercat, de la inceperea scolii acum 4 ani, toate variantele: la inceput mami a avut grija de copilas, clasa I-a (a fost un cosmar pentru copilas pentru ca nu reuseam sa comunicam deloc in privinta temelor), apoi bunica a avut grija sa-l ia de la scoala si sa faca temele (iar nu era bine pt ca bunica era prea "indulgenta" fata de cat avea el de lucru). In clasa a II-a am decis sa gasim o varianta mai buna - auzisem inca din clasa I-a de after-school. Am gasit un after-school care ne-a placut, l-am inscris si am fost surprinsi sa aflam ca baiatul nostru STIE sa-si faca temele frumos si fara cearta, sa manance la ore fixe, sa se poarte frumos cu alti copii... etc. numai ca noi inca nu descoperisem acest lucru![]()
Acum, dupa trei ani de scoala + after-school suntem multumiti ca Andrei al nostru este ordonat, constiincios si putem colabora in orice imprejurare. Datoram foarte mult fetelor de la after-school in ceea ce il priveste pe puiul nostru.
In ceea ce priveste orele fixe, ce-i drept, trebuie luat la ora 18.00, maxim 18.30. Am incercat sa alternam: mami, tati, bunica, matusica, un domn cu taxiul care este vecin cu noi... etc. Usor - usor ne-am descurcat.
Va doresc si voua sa gasiti cea mai buna varianta si multa bafta la scoala.
Numai bine.
Porumbel30 spune:
Parerea mea e ca sistemul "after-school" e o idee buna, si in cazul in care nu reusim sa-l luam la timp de acolo, sa aranjam cu cineva sa-l ia, sa-l duca acasa, sa-i dea sa manance daca noi n-am ajuns acasa la timp pt. cina (desi eu cred ca ar fi bine ca macar la masa de seara sa fie familia impreuna ).
Dar in varianta asta nu vad cum ar ajunge la antrenamente, sau alte activitati extra scolare...
De aceea eu ma gandesc ca solutia ideala (din punctul meu de vedere ) ar fi urmatoarea : copilul sa mearga la after school unde primeste masa de pranz, isi face lectiile, apoi cineva sa-l ia si sa-l duca la antrenamente, meditatii, etc si apoi sa-l aduca acasa. Pt. asta nu e nevoie de o bona super calificata, ci doar responsabila si eventual sa aiba masina, ca sa fie evitat transportul in comun...
"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."
Tink spune:
Doamnelor, va multumesc mult pentru raspunsuri.
Amandoua ati atins cateva probleme spinoase pentru noi.
1. Bunicii (parintii mei, nici macar socrii
) sunt mult prea indulgenti cu el. De cate ori se intoarce de la ei Cezar incepe sa dea ordine pentru ca mama mea ii face tot ce ii cere.
2. After school este in vizorul nostru, dar Cezar e un pic mai corpolent, are tendinte de ingrasare (desi i-am limitat dulciurile si mesele seara) si trebuie sa faca sport. In plus, el face si meditatii si ii place atat de tare de profesoara lui incat nu cred ca va dori sa renunte la ea.
3. Scoala se afla la o distanta foarte mare de bunici si matusa si nu are cine sa-l ia. Daca apelam la un after-school apropiat de casa bunicilor, nu vom avea transportul scoala-after-school asigurat din cauza distantei considerabile.
Offff
! Grea problema! Ne gandeam la o "guvernanta" care sa-l "plimbe" pe unde are nevoie: meditatii, sport, etc. si care sa-l supravegheze la lectii.
Aici am nevoie mare de sfatul vostru: credeti ca exista riscul ca baietzelul sa se "izoleze" de colegii lui care vor merge la after-school (in caz de guvernanta)???? Habar n-am ce sa fac!
Porumbel30 ideea ta e foarte buna. Ma gandesc la varianta unui taximetrist de incredere care sa-l ia de la after school. Ce parere ai?
micaels noi am descoperit ce baiat bun avem la lectii din momentul in care a inceput meditatiile la limbi straine! De cand era fff mic ma chinui sa comunic cu el in engleza si franceza si nu se lipeste nimik de el cand face lectii cu mine! ![]()
micaels spune:
2. After school este in vizorul nostru, dar Cezar e un pic mai corpolent, are tendinte de ingrasare (desi i-am limitat dulciurile si mesele seara) si trebuie sa faca sport. In plus, el face si meditatii si ii place atat de tare de profesoara lui incat nu cred ca va dori sa renunte la ea.
Noi am reusit sa "tinem sub control" (dar nu pot spune ca inca e bine) acest lucru, tocmai datorita faptului ca merge la after-school, unde nu are decat o masa de pranz (in general formata din ciorba/supa + felul doi) - as zice o masa normala. Nu este voie in centru cu dulciuri si sucuri
. Un alt avantaj este faptul ca imediat dupa lectii copiii ies in parcul din apropiere (este la 1 minut de mers) unde joaca fotbal, volei etc. De asemenea, de trei ori pe saptamana (luni, miercuri, vineri) un antrenor de la Complexul Sportiv "Lia Manoliu" vine si ii ia pe copii la 18.00 pentru doua ore de inot. Ca o paranteza, in aceste trei zile "ne facem de cap la serviciu" pt ca stam pana la 19.30 la birou.
3. Scoala se afla la o distanta foarte mare de bunici si matusa si nu are cine sa-l ia. Daca apelam la un after-school apropiat de casa bunicilor, nu vom avea transportul scoala-after-school asigurat din cauza distantei considerabile.
In general, din cate am auzit, toate aceste centre asigura optional si transport.
Offff
! Grea problema! Ne gandeam la o "guvernanta" care sa-l "plimbe" pe unde are nevoie: meditatii, sport, etc. si care sa-l supravegheze la lectii.
In ceea ce priveste meditatiile, avem noroc cu doamnele de acolo care sunt invatatoare si isi dau seama, pe masura ce fac temele impreuna cu copii, care le sunt lacunele, unde mai trebuie lucrat etc. In plus ei fac si trei ore de engleza saptamanal, suplimentar fata de ceea ce fac la scoala.
Aici am nevoie mare de sfatul vostru: credeti ca exista riscul ca baietzelul sa se "izoleze" de colegii lui care vor merge la after-school (in caz de guvernanta)???? Habar n-am ce sa fac!
[/size=4]In ceea ce priveste izolarea de colegi, nu cred ca trebuie sa iti faci griji prea mari, avand in vedere ca in fiecare dimineata copilasul tau se va intalni cu cei de la scoala. Desigur, after-school-ul iti confera intr-o oarecare masura un gen de "liniste" sau "siguranta" (nu stiu cum sa ii spun exact) in genul celei pe care o simti cat timp iti sti copilul la gradi.
[/size=1]
Tink spune:
micaels e super ce-mi spui! despre ce after-school vorbesti??? suna perfect, exact ce vrem si noi! Te rog, spune-mi de afterschool! 
CristinaT spune:
Tink, aceasi dilema o am si eu. Dar cred ca o voi inscrue si la after-school si voi lua si o bona in prima luna. Apoi ma voi decide.
Deci aici nu prea am cu te ajuta. Un lucru vreau sa-ti spun, de ce crezi ca se va indeparta de colegii lui? Tu ai fost cu bona si asa ai patit? Ca eu nu am fost la after school ci am stat acasa singura, si nu am simtit nimic deosebit in legatura cu colegii. Cred ca as fi fost indepartata in cazul in care marea majoritate mergea si eu nu!
micaels, trimite-mi si mie datele gradinitei. Te rig.
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank">6 ani - 14 februarie 2006
Tink spune:
micaels MULTUMESC MULT! Eu stau la o aruncatura de bat de Vatra Luminoasa! Ba chiar un coleg de gradi va merge acolo! Am auzit mai multe pareri despre acel centru si toate erau foarte bune. Acu singura mea problema e daca vor accepta transport de la scoala (care e in sector 1)! Daca da, atunci vom merge si noi acolo, desi ideea CristinaT cu combinatia afterschool - bona mi se pare interesanta!
CristinaT si eu am fost copilu "cu cheia de gat" ca asa era moda pe atunci...Am auzit pareri anti-bona (sa zic asa!) cum ca e mai bine ptr copil sa invete in colectivitate! De asta spuneam eu!
Mersi mult doamnelor! Daca ati sti voi ce ajutor mi-ati dat...
cris1511 spune:
Micaels, imi trimiti si mie, te rog numele centrului si un telefon, eventual?
Mersi,
Cristina
sanse spune:
Si eu vreau.....micaels.Mai avem putin pina la scoala si ne interesam din timp.multumesc