Scandinavii stiu DC (104)
Raspunsuri - Pagina 16

doruletz spune:
haha lena stai ca vin io sa impart Vuittonu'!! bre io zic ca l-au recunoscut dupe "accesorii" (sa fi fost bomba de pe cap?!) ca fatza nu aveau de unde sa i-o stie daca nimenea nu-l deseneaza
Sabina personal io nu m-as hazarda sa fiu "convinsa" de ce ar fi gandit/scris Mozart in zilele noastre, dealtfel e valabil pentru orice artist sau ne-artist. Si nici nu sunt de acord ca artistii ignora actualitatea epocii lor, sau ca cei care o utilizeaza ar fi 'necinstiti', dimpotriva, majoritatea artistilor s-au folosit de contextul si evenimentele din timpul lor pentru a-si crea operele! Si nici macar nu au fost toti 'empatici', io zic ca multi au platit scump pentru ne-empatie sau pentru opere considerate 'socante' de cate unii. Cel mai recent exemplu l-a dat lena, cu Theo Van Gogh dar sunt enorm de multe in istorie. Nici nu dau altele ca nu are rost, sunt la indemâna oricui.
In rest, caricaturile nici mie nu mi-au placut dar nu asta e problema, cred ca se greseste vinovatul aici, nu ziaristii danezi trebe blamati, ca vezi doamne au vrut sa faca pe desteptii. uitam usor pe imamii danezi care s-au dus in tarile arabe sa ceara boicotul propriei economii. Aia intoleranta dar care le hranea burtoaiele. Asta ce-o mai fi daca nu ipocrizie si vinovatie?! Dealtfel acu' nici nu mai scot capu' in lume, refuza orice comentarii, haha.
Si ok, hai sa fim empatici, problema e insa unde se opreste empatia? Daca azi nu mai avem voie sa-l reprezentam in ziare pe Mohamed, maine de ce sa nu dam foc la picturile renasterii pentru ca si alea 'ranesc' pe bietii muslimi si ii impiedica sa se integreze in Ieuropa rasista?! Care e deci limita limitei ca vaz ca Itsme zisa ca 'noi stim ca e libera presa'? Se vede insa ca nu prea stiuram asa de bine pana unde e libera daca s-a ajuns la criza asta.
In Der Spiegel a aparut un articol interesant a lui Ibn Warraq, un musulman 'moderat' cum zice Itsme. Mai mult, traieste in US. Se numeste www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,398876,00.html" target="_blank">Nu va scuzati. Cum nemtzeste nu jtiu, am gasit doar o singura traducere in www.israpundit.com/archives/2006/02/democracy_in_a.php" target="_blank">engleza intr-un ziar israelian.
Traduc io 'liber' neshte pasaje:
"O democratie nu poate supravietui mult timp fara libertatea de expresie, libertatea de a discuta, chiar de a insulta si de a ofensa. E o libertate care lipseste dureros in lumea islamica si fara ea islamul va ramane inchistat in fortareata sa dogmatica, fanatica, medievala. fara aceasta libertate fundamentala, islamul va continua sa sufoce gandirea, drepturile omului, individualitatea, originalitatea si adevarul.
Trebuie sa aratam ca suntem solidari, o solidaritate zgomotoasa si publica cu ziaristii danezi, altfel fortele care incearca sa impuna Vestului liber ideologia lor totalitara vor castiga si islamizarea va incepe. Nu va scuzati!
...
Cum ar putea imigrantii sa se integreze in societatea occidentala daca li se spune ca vestul e decadent, inechitabil, sursa raului, rasist, imperialist? De ce ar trebui ei sa se integreze pe un "vapor care se scufunda"? Dar de ce atuncea vor sa vina in vest si nu emigreaza in Arabia Saudita?
...
Trebuie a ne scuzam pentru Dante, Shakespeare, si Goethe? Mozart, Beethoven si Bach? Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Breughel, Ter Borch? Galilée, Huygens, Copernicus, newton si Darwin? Penicillina si calculatoare? drepturile omului si democratia?... Nu, vestul n-are lectii de primit de la societatile care mentin femeile in scavie, le excizeaza si le lapideaza pentru adulter, care le ard fata cu acid si care neaga drepturile celor considerati ca facând parte din caste inferioare. Nu va scuzati!"
etc

itsme spune:
dorulets , io-te cum ma scoti de la barlog...
Europa desigur ca nu trebuie sa se autocenzureze, sau sa se apuce sa arda pe Dante, Mozart sau mai stiu eu ce ar gasi musulmanii ofensator (ipotetic, ca de aia nu cred ca s-au plans). Totusi Europa are niste bube care tot de traditie tin, si pentru care si-a cam cerut scuze si bine a facut! (ex. inchizitita, macelarirea nativilor din America, si nu mai departe de 60 ani in urma infierarea evreilor si gazarea lor organizata!). Asa cum Europa s-a aratat progresita si si-a facut mea culpa pentru acele orori, e bine sa se invete din ele si sa nu se propage altele in numele coeziunii culturale europene.
Sigur ca teoretic intr-o democratie fiecare e liber sa discute/deseneze ce vrea. Dar in democratii, fiecare se autolimiteaza de liberul arbitru, nu de lege, si ca atare azi nu se (mai) publica caricaturi cu stive de evrei gazati la Auschwitz. De ce? Nu ca nu ar fi voie, dar pentru ca e de prost gust si raneste pe altii.
Asa si asta (dupa parerea mea, ca lena vad ca se baga la Vuitoanele mele )
in concluzie (ca n-am timp), parerea mea e ca libertatea se sfarseste in momentul cand cineva sufera/e ranit de pe urma ei (altfel e anarhie), asta e legea nescrisa a convietuirii umane.
De asemenea, cred ca puterea unei democratii sta in ocrotirea celor mai 'fara voce' din sanul ei (aici ii includ pe minoritarii religiosi, sexuali, etc...) Doar parerea mea
ca sa-ti spun cum e in partea asta a Americii, aici exista legi care interzic publicarea oricarui material care incita la ura, desi presa e libera, si subiectul de dupa cum se vede 'dezbatubil'
va pup, take it easy si duminica placuta...

Freia spune:
continuati aici : http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68253
Freia si Alexa