Religia in scoli (4)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Lona
Acum este convins ca Dumnezeu este un fel de lectie la matematica, atata vreme cat ia note proaste la "El".

mi se pare cel mai valid argument posibil, ai mare dreptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

quote:
Originally posted by Lona
si ne spune iritata ca da, i-a luat pe copii si i-a dus la slujba la biserica, pentru ca era sarbatoare. Dar ca intre timp au plecat. Unde, intrebam noi? Habar n-am, zice ea, ora mea s-a terminat demult, nu e treaba mea unde va umbla progeniturile!!
Trebuie sa va spun ca biserica respectiva era destul de departe, iar orasul nostru era in plina "desfasurare" a gripei aviare.
Sa nu ma mai lungesc. Am fugit acasa, copilul meu nu era (nici nu avea cum sa intre fara chei), am refacut drumul spre biserica, pe unde m-am gandit ca ar putea veni. In sfarsit, l-am gasit. Era nervos si agitat, fusese obligat sa pupe toate icoanele, a stat intr-o inghesuiala de nedescris, era inghetat, cu pantalonii tavaliti pentru ca i-a fortat sa stea in genunchi.
Evident, am reclamat aceasta situatie. Inutil sa va spun ca a fost nevoie de mari insistente ca doamna sa primeasca o mustrare, pentru ca atat inspectoratul, cat si directiunea scolii au pretins ca "deplasarea era prevazuta in planificarea profesoarei". Ca n-ai voie sa iei copiii din scoala fara sa anunti parintii si sa-i duci intr-un loc cu care poate aceeasi parinti nu sunt de acord, nu conta.

Incredibil.

Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Lona, cred ca e strigator la cer ce i s-a intamplat copilului tau, sa fie fortat sa stea in genunchi si sa pupe toate icoanele. Cred ca toti parintii ar fi trebuit sa reclame acest lucru, este inadmisibil! Ne intoarcem la vremea sclaviei si a comunismului cand profesorilor li se permitea sa ii bata pe elevi sau sa-i oblige sa stea pe coji de nuci etc?
Si sa-i ia de la scoala fara ca parintii sa stie nimic...ce sa mai zic.

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Da, e strigator la cer. Ieri, baiatul meu (un copil "regulamentar", de altfel) m-a intrebat daca n-ar putea si el, "ca si Sara" (o colega de-a lui, din familie baptista) sa nu mai participe la orele de religie. Anul trecut i-as fi spus ca acolo invata lucruri frumoase, bune, calde si folositoare, acum ce sa-i mai zic?! I-am promis doar ca ma voi gandi.
Si chiar ma gandesc serios. Dar inainte de asta, voi uza de poziția profesionala pe care o am si voi scrie Ministerului Educatiei si Secretariatului pentru Culte, nu pentru a o turna pe doamna, care e saraca cu duhul, ci pentru a sugera un studiu de caz. Poate macar se schimba modul de abordare a lucrurilor.
Revin, atata vreme cat Religia in scoala va fi considerata doar o materie ca oricare alta, fara a sesiza ca modul de abordare poate traumatiza sau, mai rau, fanatiza, nu prea cred in utilitatea studiului ei.
Povesteam zilele trecute istoria asta unei cunostinte care mi-a spus ca si fiica sa de 11 ani s-a simtit foarte vinovata ca n-a tinut post. Face Religia la scoala cu un preot, care prin dizertatia lui referitoare la obligativitatea si beneficiile acestuia i-a facut sa se sperie pe copii, iar acestia acum isi tot intreaba parintii ce-o sa li se intample daca n-au postit.
Vreau sa fie clar, eu sunt credincioasa, practicanta, dar nu inteleg sa te apropii de Dumnezeu (sau sa fii determinat) prin forță sau agresiune, fie ea si verbala sau psihica. Pe termen lung, consecintele pot fi grave.
Scuze, iar m-am infuriat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Prima problema, cea cu profesoare imbecila care a lasat copiii pe strada, mie mi se pare de competenta Politiei, nu a celorlalte institutii. Bineinteles ca e de reclamat si la directiune si inspectorat, dar, ei ti-au raspuns pe "felia" lor, o asemenea deplasare, este cu adevarat prevazuta in programa (scrie si in manual, la lectia cu prezentarea cladirii bisericii).

A lua insa niste copii dintr-un loc avand autoritate asupra lor si a-i lasa, fara stirea parintilor, undeva pe strada, este o fapta penala de competenta Politiei. Stiu ca poate va suna ciudat, oamenii nu sunt obisnuiti sa reclame lucrurile la forurile competente (in general nici nu stiu unde ar trebui sa reclame diverse lucruri!) dar asa e firesc in orice tara civilizata.

Cat despre programa, nu cred ca ai vreo sansa sa o schimbi pentru ca felul in care vezi tu Ortodoxia nu este si felul BOR. Iar MEC nu are competente in privinta programei unui cult anume. Ti se va raspunde in cel mai bun caz (de la Culte) ca e vorba despre niste excese ale unor profesori prosti pe care nu ai decat sa ii reclami.

Asa ca iti ramane de hotarat daca vrei ca propriul copil sa continue timp de 12 ani studierea acestei discipline sau nu...

Cat despre manual, eu am avut ocazia sa vad acum 2 zile manualul de clasa I pe care il are nepoata mea. Mi s-a parut odios. Prima lectie prezinta poze cu copii in uniforma, stand in genunchi in biserica cu mainile impreunate, o fetitza inchinandu-se pe strada in fata unei biserici si tot asa. Sub ele se explica ca asta e comportametul pe care trebuie sa il aiba un copil in "sfanta biserica", cu "sfanta cruce"..bla-bla...
Cateva lectii mai incolo este vorba despre fapte bune si fapte rele. Alea rele sunt pedepsite drastic de D-zeu. Iarasi poze: un copil se joaca fotbal cu alti copii pe strada (sub poza explicatia : fapta rea!) in urmatoarea copilul este lovit de o masina- nu arata sange sau asa ceva doar cum il ia pe capota si el tipa si dedesubt se explica ca asa patesc cei ce fac fapte rele. Cu sensul ca D-zeu ii pedepseste in felul asta.
Sub aceste doua poze exista urmatoare lozinca " Bine faci, bine gasesti! Rau faci, rau gasesti!"

Eeeei? Dragutz nu?

Ioana 25 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by inaioana
Cateva lectii mai incolo este vorba despre fapte bune si fapte rele. Alea rele sunt pedepsite drastic de D-zeu. Iarasi poze: un copil se joaca fotbal cu alti copii pe strada (sub poza explicatia : fapta rea!) in urmatoarea copilul este lovit de o masina- nu arata sange sau asa ceva doar cum il ia pe capota si el tipa si dedesubt se explica ca asa patesc cei ce fac fapte rele. Cu sensul ca D-zeu ii pedepseste in felul asta.
Sub aceste doua poze exista urmatoare lozinca " Bine faci, bine gasesti! Rau faci, rau gasesti!"

Mi-e tare greu sa cred... deci daca nu stai in genunchi si nu-ti faci cruce, te va calca masina ???????

Trebuie neaparat sa fac si eu rost de un manual.

Le-am citit si catorva colegi. Reactia lor"
"o sa aleaga praful de religie", "cum au putut fi avizate aceste manuale?".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by ruxandra_sb

Mi-e tare greu sa cred... deci daca nu stai in genunchi si nu-ti faci cruce, te va calca masina ???????

Habar-n-am!

Din manual se intelege ca daca te joci cu mingea pe strada te calca masina, ceea ce este corect, dar de ce e aia "fapta rea" (cu sensul de pacat religios) si de ce faptul ca te calca masina e pedeapsa lui D-zeu..nu mai inteleg.
Banuiesc ca un profesor de specialitate ne poate lamuri mai bine.
Alea cu statul in genunchi, pupatul mainii popii si inchinatul cand treci prin fatza bisricii sunt la compotamente corecte, nu stiu daca e pacat capital sa nu le faci...

Cat despre manuale...invit toti parintii care au copii care fac religie la scoala sa ne lumineze cu asemenea citate.

Ioana 25 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Aha, acu' am priceput.

Oricum, cred ca se poate extrapola: daca nu faci ceea ce este considerat corect (cruce, stat in genunchi, pupat mana, blabla) te poate pedepsi Dumnezeu, eventual printr-un accident de masina..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Hai ca exageram...
Io vad ca scrie ca eu am deschis continuarea asta, da io n-am stiut macar ca se mai discuta pe aici...
Povestea Lonei m-a convins ca n-am exagerat cand am spus ca sunt
multi profesori de religie catastrofa. Si m-am convins si de faptul ca ora asta de religie obligatorie aduce un mare deserviciu ortodoxiei...Si macar daca foloasele ar fi pe masura...Dar ma cam indoiesc ca exista multi copii care sa se increstineze datorita scolii . Mie baietelul meu mi-a spus , cand era intr-a intaia: Mami, eu nu prea cred ca dna noastra de religie sa fie crestina... Nu prea stiu eu ce era pt el "crestin", dar asta mi-a zis

Mergi la inceput
Mergi la inceput