Sanatate nebuna ?

Sanatate nebuna ? | Autor: zlna

Link direct la acest mesaj

Am auzit de nenumarate ori cuvantul "nebun", folosit in diferite contexte. Astfel incat, ma intreb si va intreb, ce inseamna? Ce poate fi sanatatea mentala? Intalnesc oameni nervosi, cu fixatzii, cu fobii, chiar si oameni care vorbesc singuri sau cu prieteni imaginari ( in autobuz ) Cat de mult se diferentziaza sanatatea fizica de cea mentala? Si dupa ce ai stabilit ce semnifica cea din urma, poti determina granitzele intre nebunie si sanatate ? Cat de bine este explorat acest domeniu? In medicina, psihiatria pe care treapta a evoulutziei se afla? Exista psihologi fara diploma?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

asta e un subiect pe placul meu, pt ca am lucrat 3 ani cu persoane cu probleme de sanatate mintala. intr-adevar cuvantul "nebun" se foloseste mult prea des si fara restrictii ceea ce este extrem de frustrant pt cei care au probleme psihice. Ce este sanatatea? raspunsul este dat de OMS si mie mi se pare ca include aproape toate aspectele unei vieti sanatoase. “S#259;n#259;tata este o stare de bine din punct de vedere fizic, mintal #351;i social #351;i nu doar absen#355;a bolii sau dizabilit#259;#355;ii”.

Bolile mintale sunt tulbur#259;ri ale creierului care deregleaz#259; g#259;ndirea, sentimentele, dispozi#355;ia, #351;i abilitatea de a rela#355;iona cu al#355;ii.Rezultatul acestor tulbur#259;ri este adesea o capacitate diminuat#259; de a face fa#355;#259; cerin#355;elor obi#351;nuite ale vie#355;ii, dar ele sunt tratabile. Bolile mintale sunt tulbur#259;ri severe de comportament, dispozi#355;ie, procese de gândire #351;i/sau rela#355;ii interpersonale.

A fi sanatos mintal inseamna nu numai prezenta unei deficiente psihice ci reprez. balanta intre toate aspectele vietii: social, emotional, fizic, intelectual, relational. Adica - o buna sanatate mintala inseamna a te simti bine cu tine insuti si cu ceilalti, a fi capabil de a avea relatii interpersonale, a socializa, a avea abilitatea de a munci, de a face fata problemelor cotidiene, de a fi autonom, de a te dezvolta emotional si intelectual.

Sanatate mintala are de-a face cu multe aspecte ale vietii noastre incluzand:
- Ce simtim fata de noi?

- Ce simtim fata de altii?

- Cum suntem capabili sa facem fata cerintelor vietii?

Sunt f multe de spus pe acest subiect. este usor sa etichetezi o persoana ca fiind nebuna, este mai geru sa intelegi ce inseamna acest lucru si sa o ajuti. Sprijinul comunitatii inseamna enorm. din pacate el nu prea exista. Stim doar sa radem cand vedem o persoana care are un comportament diferit de al majoritatii.

pt mai multe info da un search pe google gen "definitie sanatate mintala" si o sa gasesti si un manual Scoala Parintilor editat de fundatia estuar unde gasesti mai multe info.

pa pa




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

scuze pt pasajele cu erori, le-am copiat de pe net si nu a recunoscut fontul.
Deci...
“Sanatatea este o stare de bine din punct de vedere fizic, mintal si social si nu doar absenta bolii sau dizabilitatii”.

Bolile mintale sunt tulburari ale creierului care deregleaza; gandirea, sentimentele, dispozitia, si abilitatea de a relationa cu altii.Rezultatul acestor tulburari este adesea o capacitate diminuata; de a face fata cerintelor obisnuite ale vietii, dar ele sunt tratabile. Bolile mintale sunt tulburari severe de comportament, dispozitie, procese de gândire si/sau relatii interpersonale.

Gata am corectat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zlna spune:

Sa dau un search pe google, nu mi-era greu. Eu vroiam sa evidentziez altceva la un asemeanea subiect. Si anume sanatatea mentala, reprezinta un echilibru. Dar ce se intampla cand Azi incepi sa percepi eronat pe celalalt, si apoi te afunzi in aceasta percepere gresita, apoi pe parcurs apar si alte tulburari in lant, si mai departe sistemul de valori se zguduie? PEntru ca orice tulburare de natura psihica, consider ca este foarte greu de depistat. Iar oamenii sunt incredibil de ignorantzi in aceasta privinta. Foarte usor, poti aluneca pe o panta, care sa te duca in ani, si de aici hotarari care pot afecta negativ relatziile sociale. Nu cred ca trebuie sa fii nebun, ca sa ai nevoie de suportul unui psiholog. Ca sa fie un echilibru, sunt necesare toate valentzele. Cand una dintre ele, sa zicem pe plan emotzional, e subreda atunci, nu poti afirma ca nu eshti sanatos mental, insa ai o "problema". Dar cat de pregatiti suntem sa rezolvam la timp, aceste probleme care ajuta la echilibrul sanatatii noastre mentale?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

zIna cred ca raspunsul la intrebarea ta "cat suntem de pregatiti sa rezolvam aceste tulburari la timp" il primesti chiar acum prin faptul ca nimeni nu a postat nimic. Nu cred ca nu exista persoane care nu cunosc acest subiect ci doar persoane care nu vor sa recunoasca aceste boli. Tuturor ne e frica de "nebuni" asa ca e mai bine sa-i ignoram sau mai rau sa-i excludem. asa ca nu cred ca suntem pregatiti sa descoperim boala la timp. Tulburarile psihice nu sunt foarte greu de depistat, trebuie doar sa vrei tu ca individ sa le descoperi si cei din jurul tau. Cei mai multi oameni ascund cat pot de mult persoanele dragi lor care au "ceva".

Ai dreptate - nu trebuie sa fi nebun ca sa mergi la psiholog sau chiar psihiatru pt ca ei vindeca cumva sufletele. Si cu totii experimentam situatii mai rele in viata la care nu facem fata asa cum ar trebui. Asta nu inseamna ca suntem nebuni ci doar ca ne trebuie puitna indrumare din partea unui specialist. Cand lumea va intelege acest lucru atunci vom rezolva aceste probleme mult mai usor si bolile poate ar fi stopate si mult mai rare. Sa tai raul din radacina este f important, nu sa il lasi sa incolteasca.

Daca am fi cu adevarat sinceri cu noi am constata cu stupoare ca nu suntem sanatiosi mental pe deplin. Poate nu vorbim singuri pe drum, poate nu facem crize, poate nu avem fixatii si fobii, dar sa ne uitam mai bine si sa vedem daca suntem pe deplin multumiti de noi, daca putem avea prieteni, daca facem fata problemelor grave din viata noastra fara sa o luam razna, daca exista armonie in sufletele noastre. Vom afla ca nu. Asa ca, granita dintre sanatate si nebunie este ca un fir de par. daca nu stii limitele s-ar putea sa pierzi.

zIna daca ai tu sau cineva o problema ar trebui sa spui mai concret ce te framanta. atunci poate ai primi mai multe raspunsuri individualizate si strict pe problema respectiva.

Mai vorbim. Pa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cadina spune:

Asa este, sunt foarte multi oameni carora le este teama (si vorbesc foarte serios) de cuvantul "nebun" sau de "nebunie". Sunt oameni care considera ca limita dintre sanatate mintala si nebunie este foarte fragila si altii carora nu le trece intr-o viata de om nici macar o data prin cap faptul ca ar exista un concept de "sanatate mintala" si nu-si fac nici o problema in privinta nebuniei (in ceea ce-i priveste. Cred ca numai experientele personale ne indreapta, ca oameni intelectuali si rationali ce suntem, catre ideea de sanatate mintala. Exista foarte multi oameni care au o sensibilitate crescuta, emotivitate exagerata care se manifesta in diverse moduri (incepand de la simple roseli pana la somatizari serioase la nivelul intregului organism), care de multe ori evita ajutorul profesional (psihoterapeut, psiholog, etc.) pentru ca se jeneaza de ideile preconcepute cum ca, daca te-ai duce la astfel de profesionisti poti fi... nebun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cadina spune:

Foarte multi oameni au fobii, anxietati fara sa fie nebuni. Toate acestea isi au originea in evenimente mai mult sau mai putin traumatizante din viata lor (incepand de la pierderea cuiva drag, pana la mediul de lucru stresant). Oricum igiena mentala trebuie respectata si mentinuta de fiecare dintre noi. Multi o facem: atunci cand simtim nevoia (si ne permitem) incercam cum putem sa ne detasam de situatiile care ne afecteaza, care ne streseaza (chiar daca de cele mai multe ori nu alegem cele mai potrivite variante, macar incercam)... Ar fi foarte multe de vorbit pe aceasta tema...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zlna spune:

Crinutz e suficient ca au postat foaarte multe la thread-ul "10 lucruri care va scot din minti". Dar, intrebarea mea este, crezi ca e de ajuns sa spui ce te scoate din minti, si gata te-ai racorit? Intai ce inseamna aceasta "racorire" din punctul de vedere al unui psiholog? Repet, care este diferentza intre un stres normal, cotidian si unul, care poate fi motorashul unor mecanisme ulterioare? consider ca trebuie sa aflam asta de la un specialist, pentru a intelege importantza lui, si a ceea ce se intampla zi de zi. Sunt multe influentze pe care nu le percepem in mod constient. Toate starile, de enervare, de stres, si de manifestarile acestora, la un moment dat devin un mod de viatza, pe care-l blamezi incontinuu, si pentru care, multi din jur te vor desconsidera sau vor elimina contactul cu tine.
Am intalnit multi profesori, multi colegi, multe persoane, care fie nu realizau ca ceva nu este in regula la propriile manifestari, fie banuiau ceva, cert e ca observau reactziile si efectele din jur. Dar pe nici una nu am vazut-o ca ar fi avut in gand, suportul unui psihoterapeut. As face un sondaj, daca mi-ar permite timpul, sa vad care si cat cunosc ce inseamna.
O atentie catre si pentru OM, consider ca e necesara. O campanie poate, pentru educarea populatziei.
Crinutz, un psihoterapeut, nu vindeca suflete. Din cate shtiu, iti adapteaza modul de a gandi, la mediul in care traieshti. Te ajuta sa dezamorsezi blocajele de conexiuni si perceptzii din creierash. In mare spus. Cineva in domeniu, ar putea sa-si explice mai bine rolul meseriei. Acesta e si unul din motivele pentru care am deschis acest subiect.
Cadina " igiena mentala ", ah mi se pare un pic fortzata exprimarea. Mentalul nu cred ca are nevoie de igiena. Are nevoie de atentie, de suport, de un tonus. Nu cred ca trebuie sa "speli" nervii pe care i-ai acumulat, ci important e sa ajungi, sa nu vii in contact cu acel stres, si da! exact cum ai spus, "sa te detasezi" dar inainte de a te atasa!
Cum trebuie sa intzeleaga fiecare dintre noi, rolul unui psihoterapeut?
Si in ce fel acesta se poate face prezent,(acolo unde este nevoie) fara sa ia piept cu prejudecatzile ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zlna spune:

Aaasha. Am descoperit un site acum, intamplator.
Implicatiile stresului in viata cotidiana"Recurgerea la explicatii si “tratamente” empirice (deochiuri, descantece, vraji, leacuri) sau interpretarea ca patologica a unor evenimente cotidiene cu impact psihologic prin care trec majoritatea persoanelor (insuccese scolare, profesionale si sentimentale, esecuri sexuale, conflicte familiale) nu pot ajuta pe cel in suferinta, ci ii prelungesc si eventual complica afectiunea, in lipsa diagnosticarii si tratamentului medical adecvat. "

http://acest topic este si pe site-ul Desprecopii/articole/psihologie/implicatiile_stresului_243.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zlna spune:

Ma gandeam acum... Exista atata informatzie pe internet de exemplu, chiar si in presa sau uite, pe forumuri. Cineva care sufera de stres, citeste, invatza, si daca nu e cronic,se rezolva usor. Acum raman celelalte persoane care realizeaza ca, nu se pot descurca singure cu toate informarea gasita. Si atunci apeleaza la un speacilist si de acolo lucrurile isi gasesc un fagash. DAR, ce se intampla cu o persoana care NU VREA ajutor. Fie datorita prejudecatilor, fie datorita unor temeri, fie.. uff. eu stiu, n motive. Ce se poate face atunci? Ce inseamna "nu vrea" sa fie ajutata? cat de adanca poate fi aceasta forma de respingere, si cum poate fi dizolvata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

zIna sincer eu nu prea mai inteleg ce vrei tu sa afli de fapt.

referitor la persoana care trebuie sa vrea ajutor ca sa rezolve o problema - multe persoane trec mai intai prin faza de negare a bolii si atunci intervine refuzul de a face ceva pt a-ti reveni. dar daca persoanele din jur insista intr-un mod bland, placut ca persoana sa faca un tratament, sa mearga la centre specializate e posibil sa constietizeze pericolul in care se afla si sa ia atitudine. Persoanele cu care eu am lucrat au trecut prin aceste faze de negare, neimplicare pt propria lor viata dar au ajuns sa inteleaga ca a sta alaturi de persoane cu aceleasi probl este benefic pt a-si reveni. exista insa si persoane car resping ideea de a fi bolnavi psihic sa ca au o probl minora si nu se lasa convinsi de nimeni si nimic. In aceste cazuri evident ca nu poti interveni cu forta. poti doar sa oferi exemple de persoane care nu au vrut sa primeasca ajutor si consecintele acestui lucru, poti sa duci persoana in locuri speciale pt pers cu probl ca sa se convinga ca nu e nimic rau sa stai de vorba cu cineva specializat.

Cand am spus ca un psihiatru, psiholog vindeca suflete era un fel de metafora, adica iti alina suferintele date de ganduri si sentimente, pt ca practic in bola psihica nu te doare nimic. Iar conceptul de igiena mintala chiar exista. am avut un capitol intreg despre asta in lucrarea mea de diploma. Asta nu inseamna ca iti iei la curatat cu periuta creierul. Acest concept exista inca din antichitate si inseamna sa ai grija de interiorul tau asa cum ai grija de exterior, sa ai o viata cumpatata, sa respecti anumite reguli de viata pt a te mentine in forma.

Invitam si psihoterapeutii sa isi spuna parerea ca ei stiu mai bine.

Mergi la inceput