Scandinavii stiu DC... (102)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

naseara!

sa trec direct la subiect :-)
mey experientele mele nu cred ca va vor fi de folos, da' vi le-impartasesc oricum ...
nu va asteptati la nush ce povesti si metode intelepte din partea mea ca dupa cum v-am avertizat io is in ceatza. ceea ce spune doruletz mi se pare de foarte de bun simt si io am fost tot cam pe linia asta cu mentiunea ca io n-am fost asa de documentata cum este doruletz, numa' ca la varsta cand al meu avea intrebari de genu’ asta asa pe la vreo trei-patru ani (cred) cand a vazut Lion King (cand vorbea puiul de leu cu tata-su sau bunicu-su din cer si m-a intrebat daca si el va putea vorbi cu bunica cc cand s-o duce – bunica traieste si azi dar el nu prea vorbeste cu ea, darmite cand o s-ajunga-n cer)nu i-am putut explica prea multe decat ca unii cred asa, altii spun ca ... si am si adaugat cu de la mine putere ca nimeni nu stie sigur (si de atunci nu m-a mai intrebat nimic, ca doar daca nimeni nu stie sigur si asa mi-am taiat craca de sub picioare :-) ... si inca n-a avut curiozitatea si nici ambitia sa gaseasca singur raspunsul) ... al meu copil nu e asa de echilibrat ca al itsmenutzei dar sper ca cc cu timpul sa devina, acum inca mai are scuza hormonilor si in ochii tuturor celorlalti si scuza ca a fost educat de mine aici nu stiu daca sa pun emoticonul de ras sau de plans, sau de batut-n cap ... deci cam asa stau lucrurile cu al meu prunc, nu e interesat nici de una nici de alta :-( aici am pus semnul, fara nici o problema :-)

cat despre mine si copilaria mea, tot asa nu mi-a explicat nimeni nici una nici alta pana intr-o vara cand la bunica fiind am inceput sa merg la biserica catolica din oras (botezata catolica din tata ateu botezat ortodox si mama unitariana ... ce mai talmes-balmes dar care are explicatia lui "logica") si am urmat cursurile in vederea confirmarii. am fost atat de fascinata de vietile sfintilor incat eram ferm convinsa ca ma voi calugari, pana cand m-a cuprins revolta impotriva lui Dumnezeu nu intru-n amanunte si n-am mai calcat in biserica. de rugat m-am mai rugat ca tot omu' (ei, nu chiar ca tot omu' ci ca cei care la disperare sau necaz isi amintesc de El) si acum "la batranete" a inceput din nou sa ma intereseze religia, dar de fapt mai mult relatia mea cu religia si cu Dumnezeu. nici acum nu stiu multe si nici nu incerc sa mi le explic (n-as putea spune de ce, poate pentru ca stiu ca daca iei Biblia la puricat gasesti tot felul de lucruri care nu se potrivesc, sau nu reusim noi sa le potrivim) dar ma simt io mai impacata cu mine daca cc cred ... cam greu de explicat, stiu ca am mai incercat odata sa explic sentimentul asta si nu prea mi-a reusit ... io de fapt nu inteleg multe, nu numai referitor la credinta/religie/Biblie ci ca un exemplu, asa ca sa va dati seama de nivelul meu :-) io n-am inteles niciodata chestia cu electricitatea ... si ar mai fi multe de insirat la capitolul "io nu inteleg" ... poate pe parcursul discutiei, daca se va mai discuta voi reusi sa ma exprim mai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

intru si eu direct in subiect...pe mine a inceput de ceva vreme sa ma "bata" gandul cu explicatiile ce le voi da copiilor mei vis-a-vis de intrebarile care vor aparea dsepre divinitate si credinta.
Diana a avut parte de educatie religioasa din partea bunicii de tata, ea inca n-a ajuns sa ma intrebe prea multe, nu-si pune problema neexistentei divinitatii. Pentru ea e mult mai usor sa creada, nu-si bate capul cu explicatii-inca/sper :)).
Cu Silvia va fi mai dificil zic eu...bunica nu mai are(nu stiu de ce mi se pare o "datorie" a bunicelor acest lucru), iar de la noi-2 atei convinsi deocamdata(prin asta nu neg ca niciodata nu voi crede), care nu stim alta explicatie pentru copil decat cam ce spunea adela: asa se zice..., unii spun..., ca probabil la un moment dat sa-i spunem si noi: "dar noi asta credem...". Silvia nu stie mare lucru, insa cum curiozitatea e imensa la aceasta varsta, ne intreaba mereu cine e pe o cruciulita de-a Dianei...acum am ajuns la varianta spusa clar de ea: "nenea Isus". Si ne-a surprins acasa de cateva ori cu gestul prin care isi face cruce si spune "in numele tatalui...", asta asa inopinat, ca si cum spune cantecele si poezioare invatate la camin. La noi se face in scoala obligatoriu religie, asa ca nu vom scapa nicidecum de intrebari.
eu am fost crescuta intr-o familie unde nu se vorbea de d-zeu decat in acceptiunea bisericii, tata era ortodox-botezat, dar a ramas pana in ultima clipa, cu mare dragoste de viata, chiar fara credinta si ne-a indus si noua-mie si surorii mele o alta credinta: ca poti fi om si fara sa crezi in ceva "de sus", ca poti fi bland si bun si fara sa te caiesti cuiva superior pentru greselile tale, ca poti sa le recunosti(greselile) fata de tine si fata de cei din jur, nu neaparat in fata unui preot care nu are catusi de putin legatura cu cel de sus. mama e reformata, la ei credinta e foarte simpla, pe undeva mi se pare mai aproape de om si de suflet. Nu a fost practicanta pana dupa moartea tatei, acum merge ocazional la biserica si imi marturiseste ca asa e cand imbatranesti, incerci sa-ti pregatesti cumva sufletul.
Nu stiu cat am fost de concisa, probabil ca nu prea are legatura omul bun, sufletist cu religia si credinta, probabil e modul meu de a explica faptul ca eu nu cred, ca nu am nevoie de cineva de sus sa ma ierte atunci cand gresesc, am mult mai multa nevoie sa ma ierte cei din jur.

mi-au placut foarte mult explicatiile adelei, pentru ca nici eu nu stiu mare lucru despre istoria religiilor, dorulets e ca de obicei o scumpa si e o mare placere sa-i citesc gandurile(marturisesc ca am bagat nasul si la subiectul cu religiile dar sunt nite discutii foarte documentate, sunt foarte de folos combaterile de acolo ). postarea sabinei mi-a placut chiar daca nu e si parerea mea, dar are un stil foarte placut de a-si exprima ideile.

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii
Mihaela si fetele mele
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Saltare, lume buna!
Aci e un frig cumplit, vreau la canguri!!!
Ziceatzi de explicatziile pe care le vetzi da copiilor vizavi de Dumnezeu, acum citva timp am deskis un www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58158" target="_blank">subekt pe tema asta, mentzionez ca nu-s lamurita nici acu, shi tot debusolata sint
In rest, täti buni, da se poati shi mai buni

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
decembrie
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62378" target="_blank">Ajutatzi-o pe micutza Alina sa vada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

nseara
bre, vaz ca nu fuserati prea vorbareti, sper ca nu v-a speriat subiectul!

sabinutza eu am inteles foarte bine ceea ce spui tu dar cred ca suntem intr-un impas. Tot voia Carmen sa discutam despre 'corectitudinea politica', uite ca ii oferim ocazia acu'

1. In primul rand as putea sa-ti intorc intrebarea: cum facem ca cei credinciosi sa nu mai considere ca ateilor "le lipseste ceva"? (Personal afirmatia nu ma deranjeaza, io sunt absolut convinsa ca mie nu-mi lipseste nimic, ba dimpotriva, as mai avea niste griji in plus, cred ca as sta toata ziua cu ochii pe calendar!)

2. In al doilea rand, desi tu spui ca "e clar ca ateii ii considera naivi pe credinciosi" pentru mine nu e deloc asa de clar. Eu zic ca nici un ateu nu ii considera inferiori sau naivi pe cei ce cred, nu am vazut pana acum sa fi fost criticati credinciosii ca persoane si nici macar comunitatile de credinciosi ci doar credintele sau obiectele credintei, nu e acelasi lucru.

3. io cred sincer ca artistii au nevoie sa creada in ceva deci tu esti un caz special

Ceea ce mi se pare insa interesant este ca simplul fapt de a-mi afirma convingerile a parut poate superior si a lezat poate pe altcineva care are alte convingeri. (nu ma refer la Sabina, dar mi-a dat de gandit ceea ce a spus ea)
De ce? Cum facem sa vorbeasca fiecare despre convingerile personale fara sa para suficient, superior sau fara sa lezeze pe altul?
Eu una in numele 'corectului politic' nu voi putea sa spun de exemplu "eu cred ca aparitia omului e rezultatul evolutiei speciilor", ar fi o minciuna, eu nu cred asa ceva, eu sunt 100% convinsa de dovezile existente deci eu stiu ca asta e adevarul si nu altul. Si atunci cum sa-mi exprim altfel convingerea sau mai bine zis ar trebui s-o exprim in alti termeni sau nu? sau poate sa n-o mai exprim deloc? Cum este 'corect politic' in cazul de fata?

Revenind la educatia religioasa si la 'modelul familial' reprodus de copii sau nu, io am doar 2 remarci:
1. Eu nu as vrea sa-i impun cupilului alegerile mele (in schimb as fi incantata daca le-ar face de una singura, hehe) dar macar sa-i ofer spiritul critic si o paleta cat mai larga de optiuni cand si daca o fi sa aleaga. Restul depinde de ea.
2. cred ca termenul de "ateu" sau "mediu ateu" e mult prea general. Exista o diferenta intre a fi ateu pentru ca fenomenul religios nu te-a interesat in nici un fel sau a fi ateu in urma unei alegeri gandite, adica dupa un studiu prealabil al diferitelor religii si curente religioase, al istoriei si originii lor => a urmat decizia de a nu crede in nici una. Eu zic ca e o diferenta intre cele doua notiuni.

adela, super faza cu bunica . Ba io zic ca fii-tu e foarte echilibrat, acuma sincer, pentru varsta lui io m-as ingrijora daca si-ar petrece mai mult timp la slujbe sau citind Biblia decat la discoteca sau cu fetele!
Eu am inteles ce vrei sa spui despre cautarile personale ... nu-s io cea mai in masura sa dau sfaturi pe tema asta da' as zice ca daca vrei sa gasesti ceea ce cauti nici nu trebuie sa stii ci sa simti... vezi ca mai pricepui si io cate ceva tot citind p'acilea.

mihaela, mi-a placut cum ai scris! e foarte interesant ce spui despre fetitele tale, as fi curioasa daca cea mica va urma modelul vostru, al parintilor sau mai degraba pe cel al surorii mai mari! interesant, ia sa ne tii la curent cu evolutia sentimentului religios la Silviutza!

itsmeeeee, nu vezi ca avem nevoie de experientele tale?!

mai viu, ma duc sa culc piticania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

A-ti inceput si aici cu religia? Common!
doruletz vino-ti in fire,pls

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

hehheeee, doruletz, mi-ai intins mingea la fileu. la nr 1:

pai nu stii ca libertatea se obtine dupa ce respecti toate regulile? celputin la compozitie asa e

De mult am convingerea ca nu exista obiectivitate, ca totul e subiectiv, ca nu ne putem detasa nicicand de ceea ce crede/simtim/stim 100% etc:)

Asa ca daca eu spun prajitura e buna si altuia i se pare gretoasa se naste de aici un conflict, (nu in sensul de cearta,ci de intrerupere a simetriei), iar conflictele sunt necesare pentru progres.

la nr 2. am zis ca nu ca persoane ii critica unii pe altii ,doar ca principiu.

si da, eu cred ca multe din neintelegerile pe tema religiei s-au nascut din faptul ca cineva care isi sustine convingerile poate parea suficient, superior, increzut samd.

de fapt, cred ca toata treaba cu politically corect vine din nesigurantele interioare:)

adik:

in momentul in care esti f sigur pe ceea ce esti, ce reprezinti e greu sa te mai simti jignit de ce spune unul si altul, un om fara complexe(aratati-mi-l si mie va rog frumos)nu isi va simti identitatea in pericol in momentul in care altcineva ii rastoarana prin dialog setul de valori.

Si aici ajungem din nou la subiectivism...
si la limitele lui, in fond,in numele libertatii de gandire s-au nascut tragedii infioratoare pe lumea asta, de aia se exagereaza cu obiectivitatea si corectitudinea politica.

Cred ca singura cale sa ne pastram coloana verticala si totusi sa nu jignim e empatia, tot timpul sa incercam sa vorbim pe limba celui care ne asculta.Adica eu vecinei de la busteni,pe care o iubesc f mult, am sa-i cumpar cadou o punga de cafea si nu Omu Recent de Patapievici:)
samd samd:) ca iar m-am intins.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Yank, lasa tu cele inalte si revin-o pe pamant, ia zi, ai vazut castelu?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by yank

A-ti inceput si aici cu religia? Common!
doruletz vino-ti in fire,pls

valeu yank da' ce ai cu mine ca nu io incepui!!

acu serios, aci nu's extremisti habotnici, nu zboara cadelnite ci se discuta civilizat chiar si despre religie si chiar atunci cand avem pareri diferite... Uite ca din cand in cand mai schimbam si noi o vorba despre lucruri utile (ca de exemplu educatia religioasa la bbeii de 3 luni jumate, nah, ai ceva impotriva?!! )

gasisi cumparator pentru rochiile soacra-tii?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

sabina,ce castel bre?

doruletz,nu am gasit,da le pun pe eBay,fac auction.Succes nebun o sa am.Fondurile le donez.

Mergi la inceput

hehe sabina, pai nu suntem de acord (sau poate n-am inteles io bine ca e cam tarziu).

Adica tu spui ca daca eu sunt convinsa de un fapt ar trebui sa ma abtin in a-mi afirma convingerea pentru a menaja complexele interlocutorului si a nu-l clatina pe el in propriile convingeri?! Pai complexele lui nu-s problema mea iar convingerile daca i se clatina inseamna ca nu au baze solide... si iarasi nu e problema mea. Eu zic ca 'politicul corect' nu asta se voia la origine si daca la asta s-a ajuns atunci e grav ca nu mai spune nimeni nimic, nu mai exista nici un dialog. Ajungem iarasi la limba de lemn.

yank, bravo, asa face si soacra-ta o fapta buna! da' de ce si cui vrei sa donezi fondurile?!

Mergi la inceput