Diabet la varsta a III-a

Diabet la varsta a III-a | Autor: april

Link direct la acest mesaj

Ieri am aflat ca mama mea, in varsta de 62 de ani are diabet. SOC.
Pana mai ieri totul era OK, o femeie trecuta prin multe, dar tare ca piatra. Si uite ca o mai incearca inca o boala cumplita.
Niciodata nu i-au placut dulciurile, zahar aproape ca nici nu consuma. Nu e logic. Dar stiu ca pancreasul e vina. Nu mai merge.
Mi-e greu sa accept ca are o boala nevindecabila. Abia acum simt ca ar trebui sa incep sa ma obisnuiesc ca n-o sa-i mai am pe parinti mereu langa mine. Mi-e greu, mai ales ca suntem foarte apropiati.

Voi, ce aveti parinti cu diabet puteti sa imi spuneti cate ceva despre ce inseamna in viata de zi cu zi?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Draga April,
Imi dau seama ca a fost un soc foarte mare pt mama ta, si sper din tot sufletul sa va reveniti amandoua si sa realizati ca desi o boala incurabila, cu diabetul se poate trai totusi bine. Si mama mea a fost diagnosticata cu diabet acum 4-5 ani, si desi a fost foarte greu la inceput, acum s-a obisnuit si chiar spune ca se simte mult mai bine decat inainte.

In viata de zi cu zi o sa aiba nevoie sa se accomodeze si sa-si controleze cat mai strict alimentatia, ceea ce probabil nu o sa fie usor. Mama povestea ca a ajutat-o foarte mult glucometrul, in sensul ca isi urmarea indeaproape "starile" si "simtirile" si a reusit incet incet sa le asocieze cu variatiile glicemiei. Adica daca se simtea de exemplu putin ametita, isi verifica glicemia si eventual asocia ameteala cu o stare de hipoglicemie. Asta a ajutat-o foarte mult sa prevada si sa corecteze starile de hipo si hiper glicemie care sunt cele mai periculoase la diabetici.

Exista si un forum al diabeticilor, care mie mi s-a parut foarte interesant (sper sa nu fie considerar reclama):
http://forum.diabetzaharat.ro/
si din el o sa-ti reproduc un pasaj care mie mi s-a parut extrem de util, in legatura cu alimentatia diabeticilor. (Sper sa ma ierte autoarea ca o citez):

"Eu procedez cam asa. Ca sa avem control asupra hidratilor gatesc supe si ciorbe (cu sau fara carne), practic fara hidrati, adica cu legume care se pot consuma fara cantar: ceapa, morcovi, dovlecei, varza, fasole verde, pasta de tomate, zdrente de ou (fara fidea, fara orez). Bineinteles nu toate in aceeasi supa, o data fac ciorba de varza, altadata de fasole verde, alta data dovlecei...etc.

Carnea (de obicei pui sau vita. dar si porc din cand in cand) de friptura la cuptor in vas de sticla termorezistenta (cu condimente, un pic de delikat, oregano, putina pasta de tomate la vita) sau la gratar - deci, practic fara hidrati

Garnituri:
- pilaf de orez preparat la cuptor (cel mai comod); apa, orez, delikat, un pic de ulei.... 50 grame pilaf = 10 HC
- cartofii se pot cantari cruzi inainte de preparare ... 50 grame cartofi cruzi = 10 HC si apoi se pot prepara oricum: piure, natur, zdrobiti cu branza telemea si un pic de unt sau smantana, sau chiar prajiti.
- mazare verde (de obicei cumpar congelata) fiarta si preparata apoi cu putin ulei si marar verde sau uscat 50 grame mazare fiarta = 10 HC
- spaghete, citesc pe pachet continutul de hidrati (este in jur de 75 % paste nefierte) iar restul ingredientelor (telemea sau cascaval, mezeluri, tomate, nu contin practic HC)

Alte trucuri:
- chiftele cu carne tocata, ceapa si ou (le prajesc fara a le trece prin faina)
deci practic nu au hidrati
- dovlecei umpluti cu carne tocata, ceapa si ou, practic nu au hidrati
- mamaliga (eu nu stiu sa fac, dar mai gatesc parintii) 80 grame mamaliga = 10 HC, cu telemea, ou fiert, smantana, etc, deci in combinatie cu alimente practic fara HC
- budinca de paste fainoase (75% HC paste nefierte); fierb pastele si apoi le amestec cu telemea, ou, margarina, esenta de vanilie, indulcitor si le coc in cuptor.
- orez cu lapte (cantarite si orezul si laptele inainte de preparare, orezul crud are hidrati cat pastele fainoase) la cuptor, eventual adaugata un pic de apa, indulcitor, esenta de vanilie".

Intregul subiect il gasesti aici

Va urez mult succes si mamei tale multa sanatate .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melina34 spune:

draga april, si eu o am pe mama in aceeasi situatie de 7-8 ani si este un pic mai in virsta decit mama ta;din ce am citit recent, se pare ca a fost descoperit stresul ca principal motiv pt declansarea acestei boli nesuferite, pe linga alti factori;in fine, se va obisnui cu boala si cu un regim de viata supravegheat, strict;ar fi ideal daca n-ar suferi si de alte boli care i-ar complica cumva existenta;
din ce am vazut la mama, maninca de 5 ori pe zi, cele trei mese principale plus doua gustari;la fiecare masa sau gustare maninca cite putin din ceea ce are voie;INTERZIS total, zaharul, mierea,bauturi alcoolice.
consider util subiectul, asa am descoperit ca exista site-ul despre diabet zaharat de care habar n-aveam;curaj si mult succes, are nevoie de multa sustinere si intelegere!!un singur lucru n-am inteles, este tip 1 sau 2?

M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melina34 spune:

draga april, uita-te pe www.postamedicala.ro si citeste despre medicamentul Diavit;eu am si sunat la firma care il produce si mi-au spus ca de abia peste o saptamina iese pe piata acum fiind in fabricatie;este un medicament nou descoperit de un profesor de la Cluj, mi se pare ca si in Formula As s-a vorbit despre el.

M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Si mama este in aceasi situatie de 5 ani ... Asteptam si noi DIAVIT-ul... dar regimul alimentar este de baza...
Nu este atat de grav pe cat pare... important este sa tina regim si sa-si faca analizele regulat... Grav este cand glicemia incepe sa creasca peste normal...dar diabetul descoperit asa de tarziu in majoritatea cazurilor se poate controla numai din regim alimentar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_miti spune:

Vreau si eu un nr de tel sa il sunt pe domnul prof Morar. Am trimis mail , dar inca nu am primit nici un raspuns.

Cine ma poate ajuta????

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59341" target="_blank">Bazar pt Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59171&whichpage=1" target="_blank">Alex, un baietel diabetic de 1 an

http://pg.photos.yahoo.com/ph/ana_miti/my_photos?urlhint=actn,del%3as,1%3af,0

ana-maria si Alexandru Andrei(7 oct.2004)http://www.cat.pscomp.ro/yap/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Dragelor, ne-am mai linistit putin. Mama trebuie sa ia doar niste tablete si sa tina regim. Mai multe nu stiu. Inca face investigatii.

ieri am fost la Cluj si am vazut la cineva DIAVIT, a aparut, e 125.000 cutia. Nu stiu prea multe despre el.

Andrada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Am aflat, are tipul 2.
Nu prea stiu cum e cu regimul alimentar. Problema e ca nu e acasa si o sa vina doar pe la vara. E in strainatate.
Daca stie careva cum e cu regimul, ce are voie, ce nu, va rog, cateva informatii.

Andrada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Arhistefy spune:

Si mama (care are acum 74 de ani) are diabet de 5 ani. Trebuie sa tina regim si sa bea ceaiuri anti-diabet (acum bea de afine). Regimul este recomandat de doctor in functie de analize. I se va da o foaie cu alimente interzise si alimente permise, cu gramajul aferent. Acum se gasesc atatea alimente dietetice pe piata incat nici sa nu-ti faci griji ca nu ar putea sa urmeze regimul. A inlocuit zaharul cu indulcitori, exista fel de fel de dulciuri pentru diabetici, doar sa alegi. A inlocuit painea alba cu paine neagra, graham. Sarea este limitata, nu are voie carne de porc, unt, lapte integral, etc. Le-a inlocuit cu carne de pui (gaina, fara piele), peste, vita, lapte degresat, din cand in cand margarina cu 20% grasime. Regimul este atat de lejer incat chiar nu vad nici o problema.

Sanatate multa mamei tale

La toate gandurile negative pe care le-ai putea avea, Dumnezeu are un raspuns pozitiv pentru tine.

Cu drag,
Mihaela

Mergi la inceput