Casa cumparata cu legea 112
Am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva.
As vrea sa cumpar o casa in Ro intr-o anumita zona si nu gasesc decat case care sunt cumparate cu legea 112( cred ca e asta
Am gasit una si este la un pret destul de interesant, dar ne spune omul ca nu o putem trece pe noi decat peste 5 ani.Ca ii dam cei 22.000 de euro si trec casa pe mine peste 5 ani.Zice omul ca se fac niste hartii la notar si ca se poate, si nu vom avea nici o problema.
Ar putea sa imi spuna si mie cineva daca acest lucru e legal, si ce consecinte poate avea pe mai tarziu, sau ce implica acest gen de tranzactii?
Multumesc mult pentru orice raspuns.
Raspunsuri
camy062004 spune:
deci casa se poate cumpara si se poate trece pe numele tau darrrrrrrr nu o poti vinde decat dupa 10 ani asta in cazul in care vrei sa o vinzi .spune-mi de unde cumperi casa de la stat sau de la vreun chiriasi rau de plata.da-mi mai multe detalii.
camy
olim spune:
Casa am gasit-o in internet si am inteles ca cel care a pus anuntul e proprietar, cel putin asa mi-a zis, dar totusi nu inteleg dec e nu pot trece casa pe mine.
Daca imi trage vreo teapa si peste 5 ani constat ca nu am nimic si ca am dat banii degeaba?
Chiar nu stiu cum e cu casele astea, poate imi explica si mie cineva.
Multam pentru orice raspunsuri.
Lona spune:
quote:
Originally posted by olim
Casa am gasit-o in internet si am inteles ca cel care a pus anuntul e proprietar, cel putin asa mi-a zis, dar totusi nu inteleg dec e nu pot trece casa pe mine.
Daca imi trage vreo teapa si peste 5 ani constat ca nu am nimic si ca am dat banii degeaba?
Chiar nu stiu cum e cu casele astea, poate imi explica si mie cineva.
Multam pentru orice raspunsuri.
Respectiva persoana a cumparat o casa nationalizata, in care locuia in calitate de chirias. Asta daca achizitia s-a facut pe legea 112/1995. Conform acesteia, nu are dreptul sa instraineze imobilul timp de 10 ani. Probabil ca lui i-au mai ramas 5.
Deci el vrea acum banii, te va lasa sa te muti acolo probabil, dar tu proprietara pe imobil, cu toate drepturile ce deriva de aici, vei putea fi abia peste 5 ani. Nu vei putea vinde, nu vei putea gaja cu ea etc.
Cel mai riscant este ca s-ar putea sa apara (daca n-a aparut deja) fostul proprietar, abuziv expropriat de comunisti. Daca n-a primit despagubiri, in virtutea aceleiasi legi, sau este nemultumit, el va intenta un proces actualului proprietar (vanzatorul tau). Chiar daca el a fost, pe Legea 112, cumparator de buna credinta, poate pierde in instanta. Casa poate fi redata fostului proprietar, iar tu ramai fara. Apoi va ztrebui sa te judeci cu actualul proprietar (vanzatorul tau) sa-ti recuperezi banii.
Acestea sunt posibilitati, poate situatia juridic a imobilului este clara. In primul rand trebuie sa te asiguri ca n-a fost depusa notificare de restituire pe Legea 10/2000 sau n-a fost deschis vreun proces de revendicare.
Intra pe adresa primariei Bucuresti, si acolo, din pas in pas, daca stii adresa, poti afla daca este depus vreo notificare pe legea 10.
Daca nu te descurci, da-mi un PM.
Apoi ar trebui sa vezi istoricul juridic al imobilului, sa vezi exact cui a apartinut, ce s-a intamplat cu primul proprietar, cand a fost cumparata de cel care vinde acum etc.
olim spune:
Multam pentru raspunsul tau promt si complet.
Peste 2 saptamani ajung in Ro si atunci o sa ma intalnesc cu proprietarul.O sa ii cer toate actele si atunci cu ce am iti pot trimite un pm.
Multam inca o data pntru raspuns.Cand o sa am toate datele casei, revin.
Lona spune:
quote:
Originally posted by olim
Multam pentru raspunsul tau promt si complet.
Peste 2 saptamani ajung in Ro si atunci o sa ma intalnesc cu proprietarul.O sa ii cer toate actele si atunci cu ce am iti pot trimite un pm.
Multam inca o data pntru raspuns.Cand o sa am toate datele casei, revin.
E-n regula, vino cu bine.
catrinik spune:
Buna,
As putea sa cumpar o casa achizionata de actualul proprietar in baza legii 112. Proprietarul spune ca termenul de 10 ani deja a expirat.
Se poate cumpara acum casa cu acte in regula si fara nici un risc?
De ce acte am nevoie ca sa fiu sigura ca nu mai exista nici un risc si pot cumpara linistita?
Cum pot fi sigura ca proprietarul initial nu mai revendica casa?
Unde gasesc si eu pe site-ul primariei casele revendicate?
Va multumesc
catrinik spune:
Am gasit pe site-ul primariei informatii despre legea 10 si acolo se gasesc informatii despre revendicari.
Dar in rest nu stie nimeni mai multe amanunte despre legea 112?
adriana spune:
Daca au exirat cei 10 ani se vede din contractul pe care il are el.
La notar, daca vei merge sa faci actele, iti va trebui si o foaie, nu stiu cum s-o numesc, care se ia de la Primaria Bucurestiului si in care se spune daca acea casa a fost revendicata. Daca a fost, atunci nu-i chip s-o cumperi. Daca nimeni in acesti 10 ani nu a revendicat-o, atunci poti s-o iei cu inima impacata.
Site-ul unde poti sa o cauti e www.pmb.ro, pe prima pagina ai legea 10 (despre situatia cererilor de retrocedare facute catre PMB), du-te acolo si vei vedea ca se deschide alta fereastra unde te intreaba strada, etc.. Succes.
Mami de Codrin - prier 2002, Olguta - undrea 2003 si Cornelie mica - ciresar 2006