Ce mai gatim japonici?Sfaturi,retete,idei...
Raspunsuri - Pagina 2
devylla spune:
Riara o sa intarzi putin cu reteta dar promit ca pana diseara o scriu...nush unde e revista...pupcici si totusi poate mai scri
poze noi
bubulinele
"Viata trebuie traita asa cum este, pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati."
Sabina
hanako2004 spune:
quote:
Originally posted by dolphin9913
hanako eu am : goma seminte sau goma abura?
POZICI
-DOLPHIN9913 poti folosi ambele adica una din ele
eu ieri am folosit goma abura si daca va ramane nokori puteti sa puneti adoua zi la bento
poze emily printesa noastra
mamaluidavid spune:
Sunt off topic dar am o mare intrebare
De unde stiti voi atatea retete? Am si eu carti dar ma uit la matza in calendar la ele,mi se par retetele super grele.
Mi-am salvat subiectul trecut,o sa il salvez si pe asta,pentru mai tarziu bineinteles,inca am alergie la oale
Spor la gateala!
Stefania 11+ si David(24 dec 2004)
www.babiesonline.com/babies/b/bebenr2/" target="_blank">bebe din burtica
hanako2004 spune:
quote:
Originally posted by mamaluidavid
Sunt off topic dar am o mare intrebare
De unde stiti voi atatea retete? Am si eu carti dar ma uit la matza in calendar la ele,mi se par retetele super grele.
Mi-am salvat subiectul trecut,o sa il salvez si pe asta,pentru mai tarziu bineinteles,inca am alergie la oale
Spor la gateala!
Stefania 11+ si David(24 dec 2004)
www.babiesonline.com/babies/b/bebenr2/" target="_blank">bebe din burtica
-Mamaluidavid eu una am invatat de ici colo i-mi place sa gatesc mereu sotului cate ceva nou ca pe el il incanta
mai cumpar carti si il pun sa-mi citeasca,ma uit dimineata la tel si maiprind cate cevasi orice japoneza o am in cale eu mereu deschid subiectul de mancaresi le intreb ce stiu sa gateasca si fac imediat memocel puti cumnatamea cred ca nui vine sa treaca pe la noi stiind ca iar incep cu retetele
poze emily printesa noastra
devylla spune:
Hanako bine mai suna reteta ta...o sa o fac zilele astea...ca nu am hikiniku in casa acuma.
Riaraam cautat revista de am innebunit....nush unde s-a evaporat.Totusi daca dau de ea o sa postez reteta cu hakusai.
Azi cred ca o sa fac daikon no bara niku.
Am primit niste retete de la Eli(multumim) pe care am sa le postez.
***YASAITAME = sote de broccoli + morcov + bambus (putin fierte) si apoi se pun in tigaie cu shoyu, sare, piper
***KAKITAMA JIRU = EGG DROP SOUP ****
INGREDIENTS:
4 cups dashi soup stock
1/2 tsp salt
2 tbsp soy sauce
2 eggs
1/3 cups boiled snow peas
1/4 cups thinly sliced onion
PREPARATION:
Put the soup stock in a pan and bring to a boil. Add onion slice in the pan and simmer for a few minutes on low heat. Add soy sauce and salt in the pan and bring to a boil. Beat eggs in a bowl and pour into the soup slowly so that the eggs will cooked thinly. Stop the heat and add boiled snow peas..
***KAKITAMA JIRU-Supa cu oua***
Ingredinete
-4 cani de supa din dashi
-1/2 lingura de sare
-2 linguri de shoyu
-2 oua
-1/3 cana de pastai fierte
-1/4 cana de ceapa
Se pun cele 4 cani de supa de dashi si se aduce supa la fierbere. Se adauga ceapa taiat fasii si se fierbe la foc mic cateva miute pana se inmoaie un pic. Se pune sarea si shoyu, apoi se toarna incet ouale (batute spuma in prealabil) pt a e forma suvite subtiri ( se poate mesteca cu telul sau lingura). Se opreste focul si se adauga pastaile fierte.
Eu am facut din niboshi dashi (sardine uscate). Le-am fiert conform instructiunilor de pe punga (800 ml apa, 20 g niboshi, fiert 10 min, strecurat supa si aruncat sardinele).
***NEGI TORO***
orez gata facut si maguro taiata cubulete mici se pune peste orez apoi ceapa verde iarasi taiata fin peste magura si apoi soiu si ajinomoto asta e tot e delicios cui ii place pestele crud...
***BUTA SHOGAYAKI***
...carne de porc fripta cu sos mai pe romaneste....de la super carne taiata felii subtiri cu grasime se pune intr-un bol cu dashi si se lasa cam 30 min ...apoi se pune la fript cu putin ulei mirin, shoga si putin soiu...se caleste 2-3 min si asta e....foarte bun...se poate pune si ceapa la calit odata cu carnea...
***ASARI NO SAKAMUSHI***
Se incinge putin ulei in tigaie, se pun scoicile si se acopera tigaia cu capac. Dupa ce scoicile s-au deschis se pune sake (de gatit) dashi, putin shoyu si negi(ceapa verde) taiata marunt. Cui nu-i place prea concentrat, se poate pune si putina apa (cam o treime din cantitatea de sake)
Alt mod de preparare ar fi cu unt. Se incinge putin ulei si unt in tigaie, se prajesc scoicile. Dupa ce s-au deschis se stropesc cu shoyu.
Sau in loc de sake se poate pune vin alb si ardei iute rosu taiat marunt (togarashi).
Se pot combina si cu paste. Se fierb spaghetele separat. Se face sosul din scoici prajite in putin unt si ulei, stropite cu vin alb si se toarna peste paste. Se pune piper sau togarashi dupa gust.
***MISO SHIRU***
daikon+tofu(sau aburaghe),naga-neghi+tofu,nameco+tofu,wakame+tofu
***ABURAGHE MISO***
tai fidelute daikonul si aburagele,dupa care torn doar peste aburage apa fiarta pentru a inlatura surplusul de ulei.Separat intr-o oala(cele mai bune sunt cele din aluminiu) pun apa cu o lingurita rasa de hondashi,dupa care adaug doar daikonul.Las sa dea un clocot,dupa care adaug si aburagele .Cand daikonul a fiert(doar pe jumatate,adica sa nu fie nici foarte tare,dar nici foarte moale),opresc focul si adaug pasta miso,sau mai bine zis o dizolv.
***NIBOSHI MISO***
pun la fiert nibosi,dupa care ii arunc iar in apa in care au fiert pun legume(ce iti place),dupa ce legumele au fiert pun tofu si miso si e gata.
***OMRAIZU***
Ingrendiente:
-orez deja facut
-morcovi,ceapa,ardei grasi
-cupercute taiate(conserva)
-sos de rosii(ketchup)
-carne de pui(piept de preferabil dezosat)
-Oua
Preparare:-se taie morcovii,ceapa si ardeii marunt,se pun la calit intr-o tigaie,cu putin ulei.Se tin pe foc pana ceapa prinde o culoare aproape maronie.Se adauga carnea taiata bucatale(cat o imbucatura),dupa ce s-a calit si carnea se adauga orezul fiert si cuiperculete taiate,se stinge focul.Se adauga sosul de rosii dupa gust,dar sa se poate amesteca.Se amesteca pana se omogenizeaza.Si se pune deoparte.
Acum se face o omleta(pt barbati din 2 oua),eu o prefer pe cea dintr-un ou pt ca nu pot manca totul dupa aceea.Se bat bine oole intr-un castron,in timp ce ati pus tigaia pe foc,cu putin ulei la incins.Se toarna oul batut in tigaie,e bine ca foaia de omleta sa nu fie foarte subtire,se tine pe foc cat sa se praieasca putin si cand oul este aproape facut se opreste focul.Pe o farfurie se pune in forma de sfera orezul preparat mai sus.Sa avet grija sa fie cald,daca nu incalziti-l putin la microunde.Dupa care cu mare grija ca sa nu se stice forma orezului se pune farfuria in tigaie peste ou.(farfuria trebuie sa incapa in tigaie).Apoi tinand cu o mana pe farfurie,se intoarce tigaia invers si omleta trebuie sa fie deasupra orezului.Acum nu ramane decat de ornat,Omleta cu grija se orneaza dupa forma orezului(sfera)in cazul in care s-a stricat forma,incercati sa ii da-ti forma mentionata.Pe langa ometa cu orez se pun cateva frunze de salata pt ornament!
Cam asta e!Se serveste fierbinte si se face cum am mentionat mai sus pt fiecare mesean!
***EBI FRY = Fried Shrimp***
12 large shrimps
1/2 cup panko (Japanese bread crumbs)
1/4 cup all purpose flour
1 egg
oil for frying
Peel shrimp and make a couple incisions on the stomach side so that it stays straight. Put flour on shrimp lightly Dip the shrimp in beaten egg. Cover the shrimp with panko. Heat oil in a deep pan to 350 F degree. Fry shrimps until brown.
***KURRY=kare raisu
Ingrediente: morcovi, ceapa, cartofi, vinete, ciuperci, (broccoli, telina-putin sau deloc), carne, cuburi de kurry , miere de albine (putin pt gust), 1 lingurita de iaurt (optional), condimente (piper, vegeta sau consomme, garam masala), sare, ryorishu (alcool de gatiti, merge si shoyu).
Ceapa se taie fasii, restul legumelor si carnea se taie cubulete. Se pun la fiert ciupercile. Se condimenteaza carnea cu sare si pieper, se tine asa putin intr-un vas iar apoi se caleste in tigaie. Se pun legumele la fiert, mai putin cartofii si broccoli (acestea firb repede si se sfarama daca sunt tinute prea mult pe foc). Se adauga si ciupercile, dar fara apa in care au fiert. Se adauga sare, piper si ryorishu. Se pune si carnea, se mesteca si se adauga apa fierbinte cat sa acopere continutul. Cand e carnea aproape fiarta se pune Kurry, se tine in polonic, la suprafata, pana ce se topeste. Se amesteca din cand in cand. Se aduga si cartofii si broccoli (aprox cu 30 de min inainte de a fi mancarea gata). Se aduga apoi mierea e albine si iaurtul. Se amesteca in continuare. Se mai condimenteaza dupa gust adaugandu-se vegeta si garam masala. Cand cartofii sunt fierti, iar sosul e destul de gros se opreste.
***HYASHI-CHUKA
Sunt niste taitei, pe a carui punga e o poza cu castraveti, kani, ou, sunca, totul taiat feliute subtiri. Taiteii si fierb pana ce se inmoaie. Se scot in sita si se clatesc bine cu apa rece. Intre timp s-au taiat felii castravetii decojiti, rosii, sunca, kani, ou facut omleta. Se pun taitetii pe o farfurie intinsa, deasupra se orneaza frumos cu legume si apoi se adauga sosul din punguta.
***YAKISOBA
Se taie ceapa si morcov cubulete (cui place si varza) si crenvusti (optional). Se pun sa se caleasca cu un pic de shoyu. Se adauga si taiteii si un pic de apa ca sa nus e prinda si se mesteca in continuare. Cand s-au facut se adauga praful/sosul si se mai amesteca putin. Se opreste focul si ...pofta buna!
***YAKITAMAGO
Se face din 2-3 oua plus vegeta, pieper, sare si shoyu. Se intinde in tigaie incat sa iasa o foie subtire, se intoarce si pe cealalta parte si dupa ce e bine facut se face sul.
***YAKINIKU- Carne prajita
Pt ca friptura de vita sau porc sa-ti iasa super o pui la marinat in ulei de masline in care ai pus in prealabil catei de usturoi taiat felii subtiri ,cimbru, delicat ,piper si lasi la macerat carnea o zi apoi o pui in tigaia bine incinsa pana isi schimba culoarea si o intorci repede pe partea cealalta pui capac si stingi focul si o lasi asa un minut dupa care o servesti neaparat calda cu orez sau un alt fel de garnitura.
***MOYASHI
Cumperi moiasi dela market sunt un fel de germeni de fasole sunt si cu bob de fasole prin ei dar si doar tulpina. Cei mai buni sunt cei mai grasuti la tulpina.....ii oparesti timp de un minut in apa clocotita in care ai pus sare si dupa aceea ii pui intr-o sita sub jetul de apa rece. Intre timp cureti un catel de usturoi si il tai feliute ,pui tigaia la incins si cand e super incinsa pui putina goma abura [gasesti la marchet]si adaugi usturoiul si cand si-a schimbat culoarea adaugi carnea tocata sau minci cum spun ei. Trebuie sa fie de porc sau de vita carnea. Cand carnea si-a schimbat culoarea adaugi moiasi din sita si mesteci tot timpul [totul se petrece la foc mare],apoi peste toata compozitia torni ajinomoto dupa gust si un fel de boia de ardei [cam cat de iute mananci tu], daca nu vrei nu pune ca nu cred ca-si schimba gustul apoi torni USTARD sos (de la kagome si sigur il gasesti in alimentara). Dupa ce ai pus sosul rastorni totul intr-un castron. Se mananaca fierbinte. Dupa ce ai terminat de gatit moiasii trebuie sa iasa un pic crocanti. Pofta buna!
***SHOGAYAKI***
Ingredients:
1pound thinly sliced pork or 4 pork chops
2 tbsps grated fresh ginger
4 tbsps soy sauce
2 tbsps mirin
Vegetable oil for frying
How to Cook:
Mix soy sauce, mirin, and ginger in a bowl
Marinate meat in the sauce for 5-10 min.
Heat vegetable oil in a frying pan.
Stir-fry the meat on high heat.
Pour the the marinated sauce in the pan.
Stir the meat quickly.
Marinated meat get burn easily, so stir-fry the meat quickly. Otherwise, this is an easy and tasty dish to make. Enjoy!
***OYAKODON***
INGREDIENTS:
4 cup Japanese rice
4 medium chicken thighs or 2 large chicken breasts
1 onion
2 cups soup stock (dashi)
10 tbsp soy sauce
5 tbsp mirin
5 tbsp sugar
4 eggs
PREPARATION:
Cook Japanese rice. Cut chicken into small chunks and slice onion. Put dashi soup stock in a pan on medium heat. Add soy sauce, mirin, and sugar in the pan. Put chicken chunks in the pan and simmer on low heat for a few min. Add onion to the pan and simmer a few more mins. Wisk eggs in a bowl. Bring the soup to a boil, then pour the eggs over chicken and onion.Turn the heat down to low and put on a lid. After one min, turn off the heat. To serve, first put cooked rice in a deep bowl, then place the chicken mixture on top of the rice.
Makes 4 servings
poze noi
bubulinele
"Viata trebuie traita asa cum este, pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati."
Sabina
hanako2004 spune:
buna
-Devylla iti multumesc mult pt retetele scrise
o sa vin si eu la amiaza cu ceva nou ca acum nu pot testa de emi a mea
poze emily printesa noastra
dolphin9913 spune:
Buna fetele , am gasit eu 2 retete cu hakusai, iar cand o gasesti devy poti so scrii numai sa nu fie aceeasi.
HAKUSAI TO BUTA NIKU ITAME
4 foi hakusai, carne porc (taiata subtire) 200g , kikurage 6-8 buc,praz(sau ceapa) 1buc, ardei gras 1buc, goma abura 1 ling, dashi sau tori sup 1 ling si katakuriko.
MOD DE PREPARARE
Carnea se sa cu sare piper si katakuriko apoi se face o supa din : 1ling tori sup , 4ling apa, sare, piper
Kikurage se pun in apa calda cam 10 min , apoi se taie legumele cam de 2 cm si se calesc in tigaie , dupa ce sau calit se pune carnea, supa , katakuriko si la sfarsit goma abura.
HAKUSAI NO UMANI ITAME
hakusai 4 foi,morcov jumatate,takenoko 80g,shimeji 80g, ebi(mici) 150g, 2 ling ulei, katakuriko.
PT SOS: 1 ling dashi,osake, shoyu,zahar,sare jumade lingurita,goma abura.
MOD DE PREPARARE:
Ebi se fierb 1min in apa fiarta, legumele se taie cam 2-3 cm.in tigaie se pune ulei cu legumele taiate , ebi si sosul si se lasa la foc mic 10 min apoi la sfarsit se pune katakuriko dizolvat in putina apa si goma abura. pofta buna sper sa va placa
cand oi mai avea timp o sa mai caut prin dosarul meu , am fugit va pupic pa
POZICI
RIARA spune:
woaaaaaawwwwwww.....ce de bunatati!N-are nimik Devy,scrie-o cind o gasesti.Uite ca a scris Dolfin niste retete sa-l dau pe spate pe samuraiul meuMersi mult Dolfin.Azi am fost in oras sa-i cumpar cite ceva fetiteti mele,si,printre altele,mi-am cumparat un caiet rozbonbon,arata"delicios",si o sa-mi scriu toate retetele scris de voi.Am si eu o intrebare.Azi am luat si o carte de bucate,OKAZU KANTAN,si sint citeva retete usoare,le pot scrie daca inca nu le-am incercat?Ce ziceti?
devylla spune:
Riara baga..... bine cand ai timp si bunatatile eu nu le vaz ca nu merge linku'
poze noi
bubulinele
"Viata trebuie traita asa cum este, pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati."
Sabina
RIARA spune:
http://sio.ucsd.edu/japan/history/images/food1.jpg
despre asta era vb...dar acum sint prea distrata...
Sincer,mie nu-mi prea place sa gatesc dar vreau neaaparat sa fac ceva sa-mi placa...asa ca ma tin in pas cu voi.Dupa ce fac bagajul poate intru sa scriu ceva,ok?