ISTORIE BIBLICA

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

quote:
Originally posted by anghel1111

-Cred ca sunt persoane care scriu pe forum doar de dragul de a stinge puncte .

cum se sting punctele, ca am si io cateva, da' le-as stinge cu , merge?

in rest va rog sa continuati, io citesc subiectu' cu adevarat interes.

fetele de pe DC

Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anghel1111 spune:

Este o gresala .Nu ,,stinge" ,ci ,,Stringe"

Mergi la inceput

Stiu ca, unora dintre dumneavoastra cele prezentate de mine, li se par ,,simpliste" sau ,,putin argumentate". Dar va rog sa imi acordati si mie circumstante atenuante .Eu sunt obligat, de spatiul redus, sa sintetizez intr-o jumatate de pagina ,informatii de pe zeci sau sute de pagini,,si necunoscind nivelul de cultura al dumneavoastra ,incerc sa ma fac cit mai bine inteles .Ca nu reusesc totdeauna este clar,dar va rog sa ma credeti ca fac tot ce pot ca sa remediez situatia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by anghel1111

Stiu ca, unora dintre dumneavoastra cele prezentate de mine, li se par ,,simpliste" sau ,,putin argumentate". Dar va rog sa imi acordati si mie circumstante atenuante .Eu sunt obligat, de spatiul redus, sa sintetizez intr-o jumatate de pagina ,informatii de pe zeci sau sute de pagini,,si necunoscind nivelul de cultura al dumneavoastra ,incerc sa ma fac cit mai bine inteles .Ca nu reusesc totdeauna este clar,dar va rog sa ma credeti ca fac tot ce pot ca sa remediez situatia.

anghel

Anghel,te descurci de minune,continua...

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Continuare
-Lasidu-va dumneavoastra placerea de a cerceta si a alege cea mai ,,corecta" teorie in privinta acestor Hapiru(`Apiru),cu singura mentiune ca evreii erau numiti de catre locuitorii Canaanului ,,ibri" (streini )ceea ce desemna ,,oameni proveniti din alta parte ,,si care mai tirziu s-a transformat in ,,Evrei",voi continua cu teorii cu privre la ,,Exod"

-Un alt fapt care vine sa confirme prezenta evreilor in Egipt este chiar numele lui Moise. El contine elementul ,,msy"care se traduce prin <<nascut,fiu>> ,vezi Ahmoses sau Ramses(Fiul lui Ra)si care ar putea intarii spusele biblice cu privire la ,,infierea lui Moise"de catre fata faraonului (sau de catre una dintre sotiile acestuia)

-Unul din fii lui Levi ,Merari,este egipteanul -Mrry(Cel iubit)
-Nepotul lui Aaron, este Pinhas din egipteanul-P`-nhsy(cel negru)

-Iesirea din Egipt reflecta fara putinta de tagada un eveniment istoric. Totusi nu este vorba de exodul intregului popor,ci doar a unui grup condus de Moise.
-Cu privire la numarul evreilor iesiti din Egipt ,,grupul lui Moise",cercetatorii cred ca acesta ar fi fost de ~4000-6000 de oameni, iar cifra consemnata in Biblie de ,,..600.000 de oameni care mergeau pe jos ,afara de copii"(vezi Exod cap.12 vs.37)este eronata ,si se datoreaza traducerilor si compilatiilor tirzi ale Bibliei.Cum dupa copiere ,manuscrisele vechi erau distruse, este greu sa stabilim adevarul .Putem sa facem doar niste presupuneri .
-Luind in calcul ca ,nu toti evreii din Egipt au plecat cu ,,grupul lui Moise" in jurul anilor 1280-1250 B.C.,unii dintre ei plecind anterior acesteor ani iar altii raminind pe loc,ar insemna ca poporul evreu numara la acea data peste 1.000.000 de oameni .
-Ori, cercetind documentele si scrierile egiptene ,la acea data populatia Egiptului(formata doar din egipteni) se situa undeva cu putin peste 1.000.000 de oameni,care erau raspinditi in tot teritoriul tarii .
-Ori aici (in Biblie)este vorba de 600.000 de oameni valizi plecati dintr-un singur tinut ,-Gosen.

- Numarul evreilor iesiti din egipt poate fi dedus si din Biblie (Exod cap.32 vs.25la 28) cind cei care credeau in Dumnezeu ,tribul lui Levi, s-au despartit de ceilalti ,iar cei ce nu credeau au fost omoriti ,<<aprox.3000 de oameni>>
-Daca dam crezare cifrei biblice, ar insemna ca tribul lui Levii avea in jur de 597.000 de oameni , aceasta avind in vedere ca toti cei care trecusera la idolatrie au fost omoriti.

-Traversarea Marii Rosii
In Tora se specifica ,ca evreii au traversat ,,Marea de Supf" (Marea de Salcii) si care este o zona mlastinoasa situata la marginea deltei Nilului si Succoth(Sucot)si nu Marea Rosie .
-Moise cunostea bine aceasta zona din timpul fugii sale in Madian si a folosit-o si la reintoarcerea sa in Egipt.
-,,Muntele lui Dumnezeu " unde a avut loc intilnirea dintre Moise si Aaron este Horeb ,aflat in apropierea Golfului Aqaba (locul pe unde Moise pascuse turmele socrului sau Reuel (Ietro)

Daca aveti ceva intrebari pe marginea acestui subiect le astept cu placere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Referitor la ultimul punct ,cel cu "muntele lui Dumnezeu",nu este vb. de muntele unde Dumnezeu i-a poruncit lui Moise sa vina dupa 40 de zile de post?Si unde Dumnezeu insusi i-a vorbit?
Si Aaron nu era fratele lui Moise?Ca eu de alt munte nu stiu.

Pomeniti-MA pe Mine(Allah)si o sa-mi aduc aminte de voi!Si sa-Mi fiti multumitori,sa nu fiti fara credinta fata de Mine(Sfintul Coran 2:152)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

A,inca ceva.Nu mai retin unde am citit cum ca evreii nu aveau cifra 0,deci se pare ca "infloriturile" au fost intentionate,neavind cum sa greseasca numarul 0-rourilor la copiere pt. simplu fapt ca ei nu foloseau asa ceva.
Este adevarat?Yank,anghel ,ce stiti ?

Pomeniti-MA pe Mine(Allah)si o sa-mi aduc aminte de voi!Si sa-Mi fiti multumitori,sa nu fiti fara credinta fata de Mine(Sfintul Coran 2:152)

Mergi la inceput

Draga Hannen iata raspunsul la intrebarile tale

1-Nu este vorba de acelasi munte .Horeb este denumit in araba ,,Muntele lui Dumnezeu" si asa cum am scris este aproape de Golful Aqaba (Marea Mediterana),munte pe care il intilneste si Avraam in drumul lui spre Egipt .Acesta era un drum folosit de toate caravanele care faceau drumul din Canaan spre Egipt si invers.

2- Muntele unde s-a dat ,,Decalogul"este Muntele Sinai ,aflat in virful triunghiului format de cele doua brate ale Marii Rosii si Marea Mediterana.

3- Da .Aaron era fratele lui Moise.Ei nu s-au intilnit la Muntele Sinai ci pe drumul caravanelor la Horeb(vezi Biblia,,Exod" Cap4 vs.27)

4 -In Biblia ebraica nu sunt trecute cifre ,despartiri in capitole sau in versete ci pe carti .Ea este scrisa cursiv si de la stinga spre dreapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Existe vrea dovada istorica despre retragerea marii (chiar si in zona aceea mlastinoasa) in timpul trecerii evreilor, si revenirea acesteia cand au incercat si egiptenii sa foloseasca spatiul creat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BellaDonna spune:

subiectul e foarte interenat, nu am avut timp sa-l citesc pe tot dar mai mult ca sigur ca o sa-mi fac timp,

cine stie mai multe informatie despre Cadesh-Barnea, stiu ca are legatura cu exodul evreilor, ma intereseaza mai ales ca numele meu e legat de acet loc

Nimic fara Dumnezeu!

Mergi la inceput