Cununie la catolici
Raspunsuri - Pagina 2
krelia spune:
quote:
Originally posted by ralnied1
Si chiar asa, de unde le stii, dom'le? Internetul sa traiasca, cumva???
- la al doilea mesaj (cel cu diferentierea intre biserici) - da, din internet....
- la primul si al treilea, din ce-am vazut, din ce-am trait.....din informatii primite de la buni, de la mama...
hai ca acaparam subiectu' fetei......
Mai stii cum te strigam pe-atunci/Icoana cu picioare lungi...
Veneai pe rau sau rau erai/Curgeai in mine pana-n rai...
26 august 2006
dilaural spune:
Stati mai fetelor linistite... ma bucur ca stiti mai multe ca sa-mi mai spuneti si mie... Ca eu n-am pe nimeni cunoscut sau in familie sa fie catolic.
Noi suntem ortodocsi din tata-n fiu si din familie veche de preoti... By the way... bunica-miu si-a facut odata arborele "ginecologic" pt ca-l invinuiau la scoala ca e evreu sa le ia apararea evreilor. Nu a fost foarte greu pt ca preotii ii gasesti inscrisi in cartile bisericesti. Asa ca a ajuns la un popa care era capitan in oastea lui Mihai Viteazu... si mai roman decat ala nu stiu cine era... poate Stefan cel Mare...!!!
Si acum la subiect...
Nu vreau sa pup nici statuile si nici altceva... Dar intrebam ca sa nu cumva sa fac ceva ce n-ar trebui. Stiu si eu ce obiceiuri si ritualuri or fi avand??? Ca vad ca fiecare rit crestin are alte conceptii...
Krelia, stiu ca acea carte din care se citeste si care se saruta la cununie (la ortodocsi) este Evanghelia si nu Biblia.
Dar ai dreptate... ar trebui sa trec pe la biserica aceea o data si sa vorbesc eu direct cu preotul sa-l intreb ce si cum... sa ma lamureasca!
Pe mine ma interesa si partea financiara... if you know what I mean!!! Adica se da' banu' ca la ortodocsi cat cere popa sau nu ?!??!
Krelia, dar daca tot te simiti mai apropiata de religia catolica de ce nu te convertesti? Nu cred ca este un pacat... Mai ales ca nu tu ti-ai ales religia... ci ti-a fost aleasa...
Va pup si va astept cu noutati!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20060619/dt/7/k/ce22/preg.png
Dilaural 16+
krelia spune:
Mah, nu te contrazic....o fi Evanghelia...ete ca nu le stiu pe toate (vezi ralnied? )
heheee..cu convertitu' e o intreaga poveste...s-ar suapra bunicu' meu pe mine...asta 1..si a 2a...nici iubi nu vrea sa treaca la catolicism..iar acum..daca m-as hotari, si l-as convinge sa trec daor eu...si sa ne cununam catolic....ar ramane totusi problema cu bunicu....poate ma convertesc mai incolo...si botez si copilu' (sau copii ) catolic....asta dk nu mi-o sari barbatu' in cap
si cica...daca intrebi un preot ortodox..iti spune ca e pacat sa-ti schimbi religia...ca ar fi ca si cum ti-ai nega originea....la fel cum pacat considera ei ca...ortodoxa fiind te duci si te rogi in biserica catolica (cum facea mama)
Mai stii cum te strigam pe-atunci/Icoana cu picioare lungi...
Veneai pe rau sau rau erai/Curgeai in mine pana-n rai...
26 august 2006
szivarvany spune:
Sa ma bag si eu ... depinde de preot si de cat de ingust e la minte.
(Noi cand am botezat finul nostru, mai apoi am fost la botezul fiicei noastre, nu ne-a intrebat preotul nimic, a spus ca e bucuros ca am adus copilul in fata Domnului si atat.)
Cu casatoria la fel, nu l-a interesat ca sotul e ortodox, ca nasii ce sunt, daca am fi ajuns sa facem nunta ar fi fost repetitii si cateva indrumari din partea lor, ca o pregatire spirituala. In rest nu l-a interesat asa ceva, nici taxa nu este.
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004
Lilly79 spune:
Viitorul meu sot e catolic, eu sunt ortodoxa si vom face cununia si la catolici.
Am vorbit cu preotul catolic, si a zis ca la nunta catolica nasii au rol doar de martori si nu conteaza in ce religie is casatoriti.
Dupa ce imi voi face rost de certificatul de botez si de o dovada ca nu am mai fost casatorita, o sa mergem la consiliere. Pentru ca viitorul meu sot a fost botezat la biserica unde ne vom cununa si pentru ca il cunoaste preotul nu va trebui sa mergem decat de cateva ori la consiliere.
Deocamdata atata stiu despre cununia catolica
dilaural spune:
mamagiuliei si Lilly79... multumesc mult si pentru informatiile voastre. Mai astept cu interes si alte detalii cand si daca mai aveti...
Am inteles de la fina mea ca preotul i-a cerut 2 milioane care cica le plateste ea... Nu stiu daca atat e taxa sau daca asta e "spaga" lui...
Va pupicesc!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;104/st/20060619/dt/7/k/ce22/preg.png
Dilaural 16+
Daria_C spune:
Draga Dilaural, nu-ti fa mari griji pt. ca a fi nasa intr-o biserica catolica nu presupune nimic special, deosebit. Eu sunt catolica, sotul ortodox, si ne-am casatorit mixt anul trecut in biserica catolica, cu nasi ortodoxi. Intr-adevar noi ca miri am facut "pregatire" la biserica (de 4 ori inainte de nunta).Deasemeni logodna mirilor trebuie vestita in biserica de cel putin 3 ori (adica preotul anunta credinciosii din biserica logodna pentru a nu exista piedici in calea casatoriei). Conditia care o impune preotul catolic nasilor este sa fie botezati si cununati crestineste (indiferent de religie). La biserica exista 2 posibilitati: 1) casatoria sa se celebreze la cerere numai cu familia si invitatii mirilor ( se poate celebra la orice ora si dureaza intre 15-30 min)...sau 2) casatoria se poate celebra in cadrul sf. liturghii (dureaza 60 min sau putin peste, se celebreaza la ora fixa respectand programul de slujbe al bisericii respective si participa toti credinciosii care vin la slujba la acea ora). Noi am optat pentru varianta 2, ni s-a parut mai frumos. Stiam de obiceiul cu venitul miresei ultima, cu tatal,insa e valabil mai mult la tara...noi nu l-am respectat. Am venit impreuna la biserica, cu tot alaiul,cu masinile,cu prietenii..etc pt ca veneam direct de la starea civila . In timp ce alaiul a intrat in biserica si si-au ocupat locurile in bancile frumos ornate, noi impreuna cu nasii am fost la preot unde nasul a platit slujba (75 RON).Am vrut sa o platim noi dar preotul a spus ca e datoria nasilor. Apoi am intrat in biserica, pe marsul nuptial, eu la bratul sotului, nasul cu nasa in spatele nostru si doua miresici mici in fata care aruncau petale de trandafiri.Nu e o regula cu cine intra de brat mireasa...se poate si cu tatal si cu nasul si cu sotul, numai singura sa nu fie:). In fata altarului veti gasi 4 scaune pregatite special pt miri si nasi. Mireasa cica trebuie sa stea in dreapta mirelui si nasul in spatele ei...dar nici asta nu e o regula. Preotul incepe slujba, si dupa aprox. 25 minute coboara in fata mirilor le pune 3 intrebari la care ei trebuie sa raspunda DA , dupa care isi spun juramantul, apoi preotul sfinteste inelele, mirii si le ofera unul celuilalt,si gata. Preotul merge inapoi la altar si continua liturgia. Unii preoti cer nasilor ca in timpul juramintelor sa tina mana dreapta pe umarul mirilor(nu e o regula in toate bisericile). Si in biserica catolica se obisnuieste ca nasii sa vina cu lumanari pe care le tin aprinse in timpul oficierii casatoriei.In legatura cu impartasitul( acel banut alb de care vorbeai tu ), nici nasii nici alti invitati nu sunt obligati sa se impartaseasca. Nu e necesar sa pupi vreo icoana sau sa te inchini altfel decat esti obisnuita. A face cruce ortodox in biserica catolica nu e pacat. Nu se pun coronite pe cap, nu se invarte in jurul mesei, nu se joaca hora, ca sa stii sa nu te astepti la aceste lucruri. In schimb exista alte doua obiceiuri care se fac in biserica catolica, dupa predica se ofera bani ( trece cineva cu un cosulet in mana si fiecare credincios care vrea si are, pune 1 RON sau cat vrea el acolo, nu e obligatoriu!) iar inainte de impartasanie exista momentul oferirii pacii cand credinciosii isi dau unul altuia mana in semn de impacare. E bine ca mireasa sa explice invitatilor ortodoxi care nu au mai participat la slujbe catolice despre aceste obiceiuri pentru a nu se intreba intre ei daca trebuie sa ia sau sa dea bani in cos, sau sa-si spuna noroc cand dau mana, cum am mai vazut la multe nunti :) O alta "regula" ce trebuie explicata ar fi faptul ca in biserica catolica in timpul slujbei nu se vorbeste deloc, e o liniste deplina. La sfarsitul slujbei mireasa iese la bratul mirelui, pe o melodie specifica, nasii in spatele lor, apoi parintii si restul lumii. Unii tin obiceiul ca la iesirea din biserica mireasa sa arunce bomboane sau bani.(nu e obligatoriu!) Noi am inlocuit cu porumbeii albi sau se poate sari peste acest obicei. Si cam asta ar fi tot. Incearca sa gasesti un dvd cu o nunta in biserica catolica sau mergi intr-o sambata sau duminica la o biserica unde are loc o nunta catolica si ai sa vezi ca ai sa te miri ca ti-ai facut griji degeaba. Daca mai ai nelamuriri nu ezita sa ma intrebi.
Lilly79 spune:
Daria_C cred ca o sa te stresez si eu cu intrebari. Cu cat se apropie nunta is din ce in ce mai stresata. Si e mai complicat pentru ca noi o sa facem casatoria si la biserica ortodoxa si la cea catolica
Ce juramant trebuie sa-si spuna mirii? E asa ca in filme? Trebuie sa vina pregatiti cu un juramant de-acasa sau e ceva standard?
Daria_C spune:
Lilly79, juramantul il vei afla de la preot la pregatirea care se face cu mirii inainte de casatorie. Este "standard", il poti invata sau citi; personal recomand sa-l citesti in biserica deoarece din cauza emotiilor inevitabile s-ar putea sa incurci vreun cuvant. In unele biserici se obisnuieste ca preotul sa spuna juramantul iar mirii repeta dupa el, dar e bine sa-l stii dinainte chiar daca sunt doar doua fraze. Uite aici : "(...) Eu (Nume) te iau pe tine (Nume) de sotie, fagaduiesc si jur sa-ti fiu credincios in orice imprejurare, fericita sau nefericita, in caz de boala ca si in timp de sanatate, sa te iubesc si sa te respect in toate zilele vietii mele."
Iar cand va oferiti verighetele se spune : "(Nume) primeste acest inel ca semn al iubirii si al fidelitătii mele. In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin " Si gata!
Ah ce emotii ma cuprind numai cand imi amintesc de acele clipe ale juramantului. Iti doresc si tie o nunta de vis cum am avut eu.
roxanicea spune:
draga mea,
eu sunt ortodoxa si sotul meu greco catolic.ne-am casatorit in rit greco-catolic,fara nici un fel de problee ca eu as fi ortodoxa.etc; mai mult, nasii sunt ortodoxi. as ac se poate. nici o problema ! cred ca la romano catolii e putin mai rigida treaba, dara la greco va accepta ca nasi ortodoxi.
asa ca, distractie placuta si casa de piatra finilor vostri!
p.s faptul ca esti insarcinata nu cred ca este un impediment.nu te mai stresa ca nu ai de ce!