Cum ar fi corect vreau o opinie...

Cum ar fi corect vreau o opinie... | Autor: stoichitescu cristina

Link direct la acest mesaj

Buna seara comunitate.
Iata ca am ajuns la virsta asta si nu cunosc o zicala cum se spune corect.
Sa nu rideti dar sunt curioasa si nu am un dictionar pt asa ceva...
Cum stiti ca se spune corect "ciine sur la vinatoare " sau "ciine surd la vinatoare"? M-am contrazis cu cineva si tot intrebind mi s-a raspuns in ambele feluri adica unii stiau de sur altii de surd. Voi ce ziceti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Cristina, e "ciine surd", ca auzul e important, nu culoarea

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
decembrie
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62378" target="_blank">Ajutatzi-o pe micutza Alina sa vada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Eu stiam ca e "sur" ca se refera la un caine batran (cu blana sura) care nu mai e in stare sa alerge la vanatoare.

Oana_B

Sarbatori Fericite !!!

Mergi la inceput

Oanabeu, ma gindeam shi io la asta, da parca un ciine sur tot mai face ceva treaba, pe cin unu surd...

decembrie
degetzeii

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62378" target="_blank">Ajutatzi-o pe micutza Alina sa vada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Io asa imi amintesc ca mi-a explicat bunica-mea, nu stiu, parca amandoo fac sens:))
Buna intrebarea pana la urma ca si eu am auzit expresia in ambele variante, acu' caut de zor pe net poate-poate gasesc fo' explicatie.
Un dictionar de proverbe ar fi bun:)))

Oana_B

Sarbatori Fericite !!!

Mergi la inceput

Am cautat acu cu cc "ciine surd" shi-am gasit o grama de citate, presupun ca asta-i varianta buna, da mai shtii...

decembrie
degetzeii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Caine surd, cu siguranta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

quote:
Originally posted by iren

Oanabeu, ma gindeam shi io la asta, da parca un ciine sur tot mai face ceva treaba, pe cin unu surd...

Da' daca ne gandim ca ala sur are toate sansele sa fie si surd...Eu zic sa imbunatatim zicala.

...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

... mai pun si eu parerea-mi: zicala o stiu de mult, mie mi-a intrat in urechi cu varianta cainelui sur,pe care mi-am explicat-o eu cu mintea mea ca ar fi fost un caine prost adica... nu de rasa, nu un caine veritabil de vanatoare, ci un fel de maidanez, vreo corcitura ce nu face treaba cuvenita de asistent al vanatorului...ca de fapt nici nu stiu cat de mult auzul e punctul cel mai tare al cainelui pe care se bazeaza la el cand vaneaza, cat mai ales nasul ! "nas de copoi" se zice, adica conteaza si auzul, dar nu stiu, n-am fost la vanatoare...mai conteaza si vazul desigur, insa tot mirosul e baza la caine dupa cate am intzeles !

Speculez ca "sur" ar putea sa fie si cainele prea batran pentru vanatoare ...ala care nu mai poate fugi dupa iepuri sau ...iepuroaice???

Mergi la inceput