Diversificarea (1)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns madizza spune:

buna
am o fetita de 6 luni si am inceput diversificarea de 2 saptamani locuiesc in italia si aici se incepe diversificarea in modul urmator:1cartof,un dovlecel,un morcovsi o foaie de salata verde in 1 l de apa minerala se fierbe pt 1.30 min ore pana ce lichidul se reduce la jumatate se strecoara silegumele le arunci sau le manaci tu in 200 ml de supica se adauga 3 linguri de cereale(oorez,porumb)fara glutine pana la 6 luni 1 lingurita de parmigiano (parmezzano in romana cred)1 lingurita de ulei de maslinese mesteca totul pana ce devine omogen.lu alexia ii place mult chiar din prima zi a mancat aproape tot.acum la la 6 luni ii pun si 2 linguri de legume fierte macinate si jumatate de borcanel de omogenizat sau liofilizat( este mai digeribil) de carnita de curcan miel,iepure

madi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zax spune:

quote:
Originally posted by Kime

Nu mai vrea sa manance cu lingurita, ce ma fac?

Salve, am si eu o intrebare, poate mai sunt mamici care au trecut prin ac caz si ma pot ajuta. Noi am inceput diversificarea la 4 luni si cateva zile cu cereale subtiate in bibe, la inceput 30 ml apoi f curand 120 ml, ii plac la nebunie si acum, uneori mananca 300 ml, cam 9 linguri. Apoi am trecut la piure de legume si manca chiar si 200gr la 5 luni si jumatate, acum la 7 luni jumatate abia daca mananca 40 gr(cu lingurita), daca le pun in bibe cu laptic le mananca, asa si fructele le mananca numai cu cereale in bibe, e normal? Daca inainte manca cu lingurita acum nu mai vrea, mananca 5 lingurite normal si apoi tb sa apelez la jucarioare si alte cele. Daca la inceput am facut asta sa manance, acum nu mai vreau ca nu mi se pare deloc bine pt ea. A mai trecut cineva prin asta? Doctorul meu insista sa-i dau numai cu lingurita, daca nu vrea sa nu-i mai dau laptic dupa mancarica si sa astept urmatoarea masa, considera ca nu conteaza daca slabeste 500 gr dar ca beneficiu invata sa manance cu lingurita. Ea are acum 7,5 kg , la nastere a avut 2,6kg. Voi ce spuneti?

Mi s-a intamplat si mie sa-mi refuze pireul de legume cu lingurita (Horia are sase luni jumate) cateva zile la rand; i-am dat lapte in loc si dupa cateva zile si-a revenit si mananca foarte bine; cred ca au si ei ca si noi zile si zile.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gonghy spune:

Sheannamp am obs ca stii f multe despre bb si iti multumesc pt sfaturi dar vreau sa te mai intreb ceva.
Maya mananca intre 180-210 ml lapte,am matusi si prietene care,cand m-au
intrebat cat mananca au spus ca exagerez la aproape 4 luni cu mancarea,uneori ea mananca si 250 ml.
Acum eu te intreb,crezi ca-i dau sa manance prea mult? Uneori dupa ce bea 180 ml ar mai vrea iar eu ai mai fac 30-60 ml si il papa tot,stiu ca mai vrea pt ca,dupa ce goleste sticla si nu-i mai dau nimic incepe sa planga si atunci ai pregatesc ce ti-am spus.
Sora lui mama spune sa nu-i mai dau atat ca-i distug stomacelul si o ingras prea tare.
Nici eu nu mai stiu ce sa fac?

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MartaLarisa spune:

chiar saptamana asta mi-a atras si mie medicul atentia ca fetita mea mananca prea mult lapte. Mi-a spus ca e nociv sa se depaseasca 800 ml/ zi. Cica efectele se vad mai tarziu, dar cum nu era vorba despre asta in discutie, am uitat sa-l intreb despre motiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Dilema alimentatie
Caterinuta
Am o mare dilema in ceea ce priveste alimentatia bb-ilor, peste tot auzi si citesti: nu-i voie zahar pana inspre un an, biscuite nu, etc
pe de alta parte multe retete pt. bb de 4-5 luni au si zahar si inca vanilat, au si biscuite, ba in carticica cu 300 de retete 0-3ani spune si de paine alba intre 6-7 luni. Doctorita mi-a spus pune-i 2 biscuiti in marul de dimineata si da-i si in fiecare zi carne. Asta fiindca Maya in ultima luna si o saptamana, a pus doar 200g, in conditiile in care mananca si san si lapte praf (nu se prea inghesuie), si diversificat: legume, fructe, cereale, carnita, ou (jumatate de galbenus).
Sau eu sunt batuta-n cap sau informatiile sunt contradictorii.
Poate ma lamuriti voi.
Multumesc!

miradi

In primul rand Caterinuta ,cat are bebita ta? Noi am inceput diversificarea la 4 luni pentru ca era alimentata artificial,am inceput cu suculete ,piureuri de fructe ,biscuiti,supe de legume.Iar de la 5 luni jumate piureuri de legume ,la 6 luni piept de pui,6 luni jumate ficat de pui si iaurt,branza.La 7 luni galbenus de ou,dar niciodata nu i-am dat zahar ,nici in ceai ,abia acum la 1 an jumate ii mai dau napolitana ,biscuiti mai dulci si miere de la 1 an.

corinadana
Nici sare!

pisicuta si matei
eu consider ca sunt informatii contradictorii.
si cel mai bine e,dupa parerea mea,sa ne abtinem de a da copilului condimente pana cel putin la un an.eu ii pun lu' Matei ocazional sare-desi pediatra ne-a zis ca il ajuta la dezvoltarea creierului,dar zahar chiar ca nu ii pun niciodata si nu are copilul nici o problema.Am mai vazut ca unii parinti le dau usturoi copiilor de 10 luni....ceea ce mie mi se pare exces de zel,aproape ca nu il tolerez eu,dar ei la asa o varsta frageda?!
Si am mai vazut in carti de bucate romanesti utilizarea albusului de ou sau mierea,cand se stie ca albusul este foarte foarte alergen,iar mierea contine o bacterie care ii poate face probleme copilului la stomac daca va consuma la o varsta mai mica de 1 an.
Asa ca....

ixxi
eu am alapta exclusiv pana la 11 luni, i/am introdus f putin suc de fructe de la 5 lumi, dar diversificarea adevarata am inceput/o la 6 luni.
pediatra mea mi/a recomandat asa smantana 8 luni, iaurt 7 luni, paine, biscuiti 8 luni, ceaiul 5% zaharat (asta scrie si in mama si copilul), carne 5, 1 zi ficat, 1 zi galbenus.

informatii sunt foarte multe si diferite, ai incredere in pediatra ta, eu am mai completat si cu mama si copilul.

greieras
Zaharul nu este recomandat pana pe la 1 an, si crede-ma ca nici nu stie ca exista. Nu stiu cat are fetita ta, dar daca e trecuta de 8 luni trebuie sa te asiguri ca ii dai mancare care are si ceva calorii (nu din zahar). De obicei se iau din grasime. Asa ca pune-i putin unt sau lei in mancarica. Trebuie sa mai iei in considerare ca uneori cresterea in greutate stagneaza, dar poate recupera in urmatoarea luna. Fetita mea a fost asa. Si acum mananca foarte bine, dar nu pot spune ca e grasa pentru cat mananca. Tine minte, chiar daca ii dai fructe dupa aceea tot trebuie sa ii dai lapte. Cred ca este inca mica, asa ca laptele va mai ramane pentru inca o vreme alimentul de baza.

sirimie
Cel mai bine nu ii dai zahar pina la 1 an ca sa nu se invete cu gustul dulce, altfel nu e daunator zaharul. Piine poti sa ii dai dupa ce ii ies dinti. Eu i-am dat carne in fiecare zi incepind cu luna 7. Biscuiti i-am dat tirziu (pe la 10 luni) si numai pentru ca altfel nu mai minca mar, dar numai biscuiti pentru copii sub 1 an.

Caterinuta
Scuze ca nu am specificat varsta Maya are 6 luni si am inceput diversificarea de la 4 1/2 fiindca eu nu mai am lapte suficient, iar lapte praf a baut initial doar cu lingurita fantastica cifra de maxim 60 de grame, abia acum reusim sa bem cu biberonul dar nu mai mult de 100 de ml. Sfatul pediatrei a fost o diversificam si intr-un ritm mai accelerat (sa nu sufere copilul de foame). Asa ca acum mananca tot ce v-am scris mai sus, iar daca la lapte praf se miorlaia si ne intindeam cu masa ore intregi, la mancare nu mai face nici un mofturel, mananca rapid tot ce-i dau si cu lingurita direct.
Pupici!

cipcipcip
eu stiu ca recomandarile generale sint fara sare si cit mai putin zahar pina la un an. chestia ca sarea ajuta la dezvoltarea creierului e o mare ineptie de care eu nu am auzit niciodata desi am citit n carti despre bebei si alimentatia lor.

pisicuta si matei
cipcipcip, ar fi bine ca inainte sa afirmi ceva, cu atat mai mult jignitor, sa te interesezi. Copii au nevoie de peste 120 de micrograme de iod pe zi pentru dezvoltarea normala a creierului. Puteai sa cauti pe google "brain iodine" inainte sa postezi.
Uite un link de la World Health Organization:
http://www.who.int/features/qa/17/en/
"Iodine deficiency is the main cause of brain damage in childhood. It results in impaired cognitive and motor development which affects a child’s performance at school."
Oricum in afara de sare iodata (toata sarea din comert din ziua de azi e iodata) mai sunt multe alte alimente care sunt bogate in iod, printre care produse lactate, carne de peste, oua, legume, carne. Cauta "iodine food" pe google si o sa gasesti multe liste.
Acum spune-mi si mie ce carti ai citit care au reusit sa omita un fact atat de important? Nu de altceva dar sa stiu sa evit autorii ;)

anca tanasica

da' si eu am auzit (de la babe) ca sarea ajuta sa nu faca viermi bebe...

anca tanasica
dar si tu puteai citi diverse cercetari care spun ca sarea pana la un an cauzeaza mai tarziu pb.cardio/vasculare...asta o spunea tot OMS!!!!

anca tanasica
eu am facut asa (la sfatul pediatrei si mai citind si eu pe net!!!)

- sare NU pana la 1 an
- miere NU pana la 1 an
- zahar NU pana la 1 an
am alaptat exclusiv pana la 6 luni, moment in care am inceput cu suc de morcov, apoi mar
pe la 6 luni jumate cereale, orez intai, dupa 10 luni am avut curaj sa ii dau si cu grau, luam doar cereale cu fructoza sau dextroza

pe la 7 luni jumate supa de legume (albituri intai)

nu i/am dat citrice pana dupa 1 an, banana doar pe la 11 luni

n/am bagat paine in ea...dupa 1 an a inceput sa pape paine, pana atunci cereale, in general acum papa paine neagra sau integrala

carne a papat in fiecare zi dupa 1 an jumate, in general ii dau mult peste si ficacior

ou a papat de 2 ori pe sapt, dupa 8 luni, acum papa 1 la 3 zile

mar cu biscuite nu i/am dat niciodata! (pediatra noastra considera ca e o ineptie! maimuta a papat biscuiti hero fara gluten de pe la 9 luni, dar simpli, cate 1-2 pe zi, marul il papa ca atare sau suc!)

si a crescut dupa carte...a luat in greutate exact cat trebuia!

singura pb.am avut/o cand a papat prima oara piure de legume...ca nu/l voia, am pacalit/o (la sfatul pediatrei) cu lapte de mama in piure...si a papat...de atunci nu a facut nazuri la nici o papa pana acum...ba chiar ii plac chestiile noi!!!

mariussimiuc
Sarea determina sinteza acidului clorhidric in stomac si normalizeaza echilibrul acido-alcanic.Doar excesul de sare poate cauza disfunctii ale rinichilor sau hipertensiune arteriala.

alina costin
Si noua ne-a recomandat dr.un praf de sare la supica,inainte de un an.I-am spus ca am auzit ca nu e voie si mi-a spus ca organismul are nevoie de un pic de sare.
Alina

Mergi la inceput

E bine sa fac asa?
calatoare
De azi incepem diversificarea. Baiatul meu are 5 luni si 9 zile. Pentru ca somnul lui tine de la ora 23 la 6 fix dimineata, doctora mi-a spus sa-i dau lapte cu cereale seara. Ii pot da ziua suc de morcov iar seara lapte cu cereale? Pot incepe cu 2 alimente in aceiasi zi? Sau incep cu sucul de morcov si mai tarziu introduc si cerealele seara? Voi cum ati procedat?

akella

Nu se cearta sucul de morcovi cu lapticul cu cereale (cel putin noi nu am patit nimic). Atat doar e bine sa stii ca morcovul inmoaie scaunul si-l schimba la culoare. E bine sa-i dai seara lapte cu cereale, pentru ca e o masa mai consistenta si ajuta copilul sa doarma mai mult (sa nu te mai trezeasca prea curand ca-i e foame).

cosmi1975

sper sa nu faci ca mine eu i am dat din prima cereale cu banane si 150 ml si l a cam durut burtica azi noapte si tot a papat peste noapte

roxanaz
NU se incepe cu doua alimente noi deodata. fiecare aliment nou se introduce singur, astepti cateva zile - o saptamana si urmeaza altul. perioada asta de pauza are un rost pentru ca asa iti vei da seama daca ii da vreo problema la burtica sau nu. daca introduci 2 alimente deodata nu vei sti care e problema - daca apare. asa ca nu te grabi, toate se fac incet si la timpul lor.
sanatate....si pofta buna!

nicol_nicol
Si eu sunt de parere sa nu incepi diversificarea ce 2 alimente deodata. Caci daca o sa-l doara stomacelul (Doamne fereste!) nu o sa stii de la ce.
Indicat ar fi sa incepi cu suculetul de morcovi, putin cate putin ca sa se obisnuiasca stomacelul bebelusului.
Daca bebitul doarme bine noaptea n-are rost sa te grabesti cu cerealele.
Va dorim pofta buna!

adinag
se spune ca un singur aliment nou pe saptamana. asa sti ce-i prieste si ce nu. si introducerea prea devreme (in primul an de viata) a prea multor alimente este considerat ca unul din motivele majore ale aparitiei alergiilor.
succes! si rabdare.

sirimie
Cind ii dai prima data un aliment, trebuie sa ii dai dimineata, pentru cazul in care face vreo reactie negativa- sa o faca ziua nu noaptea.

Alimentele noi se dau pe rind, toleranta se stabileste dupa ce i-ai dat 4 zile la rind.

Daca nu face nici o reactie la cereale, poti sa le dai seara. Eu i-am dat mult timp cereale Humana si Nestle (de fapt ii dau si acum) care sint deja cu lapte inclus.

Diversificarea se incepe cu suc la copiii mai grasuti si cu cereale la copiii slabuti. Eu am inceput cu cereale, i le-am dat dimineata la inceput pe urma la masa de la ora 18 (din 5 mese pe zi, 6, 10, 14, 18, 22), pe urma cu suc de fructe si piure de fructe la masa de la ora 10. La masa de la 14 ii dadeam piure de legume si mai tirziu carne sau galbenus de ou.

ana maria
Mai adaug si eu ceva la sfatul de a introduce un aliment nou pe saptamana. Daca ii dai deja lapte praf (nu am inteles daca alptezi) introdu de inceput o masura de cereale, a doua zi doua masuri (ia-o treptat). Iar daca alaptezi sau ii schimbi laptele si ii dai lapte cereale cu lapte fa la fel in prima zi la 30 ml apa o masura a doua zi 60 ml.. nu incepe brusc.

calatoare
Am alaptat exclusiv pana la 4 luni si jumatate. De vreo 3 saptamani are alimentatie mixta (san+lapte praf Topfer).

Sirimie, bebeul meu nu-i gras deloc, are acum 7.100 iar doctora i-a bagat suc de morcov la inceput si apoi o sa-l combin cu suc de mar. Pai femeia asta e nebuna, mi-a zis sa-i dau si cereale seara. Ce naiba ca am inteles bine ce mi-a spus.
De ce n-o fi inceput prin a-mi spune de cereale.....nu stiu....
Cred ca alti bebei la varsta asta au deja 8 kile.....

aurelia1278
Parerea mea este ca 7.1kg la 5 luni e suficient. Pediatra mea, tin minte foarte bine, are o regula clara: 8kg la 8 luni. Asta este media.

Noua ne-a zis sa incercam intai cu suc de mar, apoi de morcov, in ideea de a combate constipatia pe care o favorizeaza cerealele. Dupa asta de abia am introdus cerealele.

sirimie

BB al meu era mai slab.. Depinde cu ce greutate s-a nascut.

Eu te sfatuiesc sa ii dai cereale dimineata la 10, putine, si daca ii plac si le tolereaza bine sa muti masa de cereale la 18 seara.

Mergi la inceput

Cu biberon sau lingurita?
calatoare
Am inceput diversificarea de la 5 luni juma. Si tot de atunci n-a mai luat deloc in greutate. Acum are aproape 7 luni si 7.6 kg. Andrei este vioi si mananca destul de bine, zic eu. Problema este ca eu aproape toate alimentele i le dau cu biberonul, facandu-le un pic mai subtire decat smantana (crema de legume, cereale cu piersica, branza cu banana si mar). Oare ar trebui sa le fac pe toate mai groase(nu-mi vine in cap alt cuvant acum) si sa i le dau cu lingurita? Voi cum procedati? Oare nu-i ajunge mancarea pe care i-o dau? Ar trebui ca diversificarea sa fie mai vasta pentru un bebe de 7 luni? Voi ce le dati bebeilor vostri? Consuma cam 700 ml cu totul. E putin? De cand am inceput diversificarea n-am mai luat deloc in greutate.

Tia

Da, trebuie sa incepi sa-i dai si cu linguritza. Noi am inceput pe la 6 luni 1/2. Daca tot ai inceput diversificarea trebuie sa introduci si alimente precum legumele pasate, carnea, nu sunt suficiente fructele si branza. Si nu le "lungi", lasa-le asa cum sunt. Succes!

Cristina_C
Diversificarea se face cu lingurita, e o noua etapa cand copilul trebuie obisnuit cu hrana semi-solida.

AdyB
Noi nu am mancat decat cu lingurita si am inceput de la 4 luni si o saptamana. Cerealele le-am dat ca o pasta groasa. Nu am lungit numic. A mancat fructele date pe razatoare, cu biscuiti muiati in zeama lor, legume din supica amestecate cu dovlecei fierti sau cu rosie fiarta, carnita pasata cu legume, etc. Totul normal. La 8 luni a refuzat sa mai manance pasat desi nu avea decat 2 dinti. A inceput sa manance bucatele mai mari sau mai mici. daca erau prea mari le arunca din gurita. Acum, la 11 luni, papa singur cu manuta sau ii dam bucatele. nu mai papa deloc pasat.

asi

Diversificare inseamna trecerea de la alimentatia cu lapte la alimentatia normala si trecere de la biberon la lingurita.Deci neparat sa incepi sa ii dai cu lingurita.O sa ii iasa dintii in curand si trebuie sa isi formeze reflexul de masticatie.

bubu05

Numai cu lingurita! E f. important ca diversificarea sa se inceapa cu lingurita.
Prima supa i-am dat-o lui Vlad cu biberonul si nu prea o manca, el stia ca acolo trebuie sa fie lapte. Apoi am inceput sa-i fac supa mai groasa si i-am dat-o cu lingurita si o manca f. bine.
Trebuie invatati de la inceput ca mancarea se papa cu lingurita si cel mai important in bucatarie, in scaunelul special de masa. Asa va asocia mai bine ce se intampla cand il pui in scaunel.
Succes si sa aveti pofta!

bubu05
Am gasit meniul lui Vladut la 7 luni:
7- lapte (180ml)
11- piure de fructe(mar, piersica) cu branza de vaci calcica si cereale
15- piure de legume/supa/ciorba/pilaf cu pui/vita/ficat/galbenus de ou
19- iaurt natural+ juma de banana+ 3 biscuiti Hero
22-lapte +cereale(210ml)

Alte mancaruri:
-ardei/dovlecei umpluti cu carne de pui
-supa cu galusti(din galbenus)
-mancare de legume cu rosie si carnita la cuptor
-ciorba de perisoare de pui(acrita cu o canuta de bors proaspat)

Orientativ, il poti adapta programului si gusturilor copilasului tau. Sper sa-ti fie de folos.

laura72

Musai cu lingurita de consistenta unui piureu un pic mai moale sa ii alunece,dar nu lichid.deja trebiua sa dai carnita fiarta bine de pasare sau vita incepi cu o lingurita de carne bine tocata cu blenderul,amestecata cu o lingura din piure de leg..apoi ou fiert 10 min. la inceput 1/4 galbenus usor ajungi la 1 intreg.fara albus pana la un an ca e alergen.apoi iaurt,ficatel de piu 1 pe sapt.,smantana,unt,cate putin amestecat in ciorba sau piure,mamaliga cu branza ,iaurt,smantana.paste cu branza sau cu carne si sos de rosii si leg.peste alb(salau,stica),ciulama,papanasi fierti,orez cu branza,fasole,mazare verde cam de la 9 luni cate o lingurita in amestec cu alte leg.pana ajungi la o lingura cu varf.
NU SE ADAUGA SARE SAU ZAHARIN ALIMENTELE OFERITE PANA LA VARSTA DE UN AN
eu nu ii dau nici caum sare,zahar doar ce ia din biscuiti.
sa cresteti mari si frumosi

calatoare

Ii dau si carnita de vreo 2 saptamani. Cam cat ar trebui sa manance pe zi? Ma omor sa-i dau cu lingurita si mai mult da pe afara. Nu ma intelegeti gresit, crema de legume cu carne arata ca un piure mai moale, asa cum s-a exprimat Laura, insa i-l dau cu biberonul. Altfel nu mananca mai nimic toata ziua. Din disperare ii dau cu biberonul.

mina
Eu am inceput diversificarea pe la 4 luni si jumatate. Din prima clipa i-am dat cu lingurita. El dealtfel era invatat cu lingurita de mic fiindca ii dadeam medicamentele, atunci cand era cazul. Deci cam stia ce e cu chestia aia. Acum mi-aduc aminte ce fata uimita facea ca la lingurita nu venea papa continuu ca la biberon ci cu pauze
Trecand la cele concrete.Sfatul meu e sa faci de vreun fel si sa ii dai cu lingurita, chiar daca trebuie sa dai pe alaturi de 3 ori mai mult ca in gurita.
Pe de alta parte 700 ml pe zi la varsta asta mi se pare cam putin, mai ales ca e hrana de o consistenta mai subtire.
Incearca sa incepi cu ce ii place lui mai mult pentru a prinde drag de lingurita.
Carnita parca se da, pana la un an, dupa regula nr de luni = nr de lingurite de carnita pasata pe zi. Nu mai stiu exact, sa ma contrazica fetele daca ma insel.

Luna75
Da,e mai bine sa incepi sa folosesti lingurita si dupa cum mentionau si celelalte fete incepe prin a-i da ceea ce ii place.
E normal,la inceput,sa dea mai mult pe afara,dar trebuie sa ai rabdare,si nu renunta la folosirea linguritei,chiar daca trebuie sa sari peste o masa.Infometat fiind,o va accepta cu sigguranta.

try

Mancatul cu lingurita e chestiune de obisnuinta.
Daca ii dai biberon nu faci altceva decat sa amani inceputul hranirii cu lingurita. Deci ma idevreme sau mai tarziu tot trebuie sa ajungi la lingurita. Asa ca de ce sa nu icnepi de acum, cand copilu leste mai maleabil (pe masura ce creste si se obisnuieste cu mancatu ldin biberon iti va fi si mai greu sa faci trecerea la lingurita).
Plus ca lingurita are rolul ei, ajuta la formarea reflexelor de masticatie, absolut necesare in urmatoarele cateva luni. Nu stie sa inghita si sa duca i nspate mancarea? E absolut normal, nu s-a nascut cu-acest reflex, tu trebuie s-o inveti. Ai rabdare, copilul nu maore de foame doar pt. ca nu ti-a mancat cant. care ai vazut-o tu in nu-sh ce tabel dintr-o carte sau de pe internet. Chair daca un timp va lua mai greu in greutate sau va manca mai putin, da-i ragaz, e o manutza de om care invata sa faca lucruri de oameni mari. Ai rabdare cu ea si insista cu lingurita. Acum e doar noutatea alimentelor, peste putin timp va trebui sa treaca de la pasat la tocat marunt si apoi la bucatele, apoi la mancat cu propria manuta etc. Daca tu amani aceasta lingurita acum, amani tot ce urmeaza dupa, fiecare etapa cere tim psi dedicatie, iar copilul are nevoie de timp pt. a-i deveni familiara.

Daca vezi ca nu obtii nici un progres de dat cu lingurita si copilul nu stie sa duca mancarea in spatele gurii incearca cu piure si mai subtire, care sa alunece si mai usor. Eu insistam cu alex la fiecare aliment nou introdus (pt ca la majoritatea s-a strambat prima data) si a doua zi ii dadeam ca si cand copilu' meu asta a mancat toata viata. Dupa 2-3 incercari alex papa ca si cand era mancarea lui preferata (dar asta a fost stilul lui de-a accepta orice era nou, trebuia un pic de insistenta si apoi se dadea pe brazda fara probleme).

try
Banuiesc ca inca ii mai dai lapte pe langa noile alimente introduse. Chiar daca ai inceput diversificarea, laptele totusi trebuie sa ramana alimentul de baza pana pe la 7-8-9 luni. Treptat o sa ajunga sa bea laptic doar dimineata si seara, un total de vreo 500ml/24h.

laura72

carne ajungi treptat pana la un an la 50-60g pe zi si o inlocuiesti de 2 ori pe sapt. cu galbenus,de preferat dat cu piure de cartof care fixeaza fierul din ou.inceputul e mai greu incet o sa invete sa mestece,initial vrea sa soarba,suga,ca doar asa a facut pana acum.

Ripley
Lingurita! Lingurita! Lingurita! de la inceputul diversificarii, absolut tot ce ii dai, in afara de lapte si apa care merg in bibe, normal, inca.
Ana a acceptat lingurita de la inceput, adik de la 5.5 luni cand am inceput cu fructele, acum mi-o iau din mana si o duce la gurita. Papa fte frumos, uneori uit sa pun si babetica si nu pateaza nimic, iar de murdarit doar putin la colturile gurii.
Sunt lingurite dragute de la destule firme, sunt moi, nu are cum sa nu le accepte pana la urma.
Pupici si bafta! Insista, in concluzie.

calatoare
Multumesc mult pentru raspunsuri. In special tie, Try.
Azi a mancat putin, dar cu lingurita.

Mergi la inceput

Nelamuriri legate de diversificare
MaryP
1.In toate articolele scrie:" diversificarea se face dupa 6 luni la copilul alimentat la san si dupa 4 luni, la cel hranit artificial"...
Ce fac daca bebele meu e hranit si la san si , din lipsa de prea mult lapte, artificial???
Ma puteti lamuri?

2. Exista vreo carte,revista,articol unde scrie exact ce/cat suc si cand sa ii dau? Si apoi ce papa mai tarziu? Stiu doar de sucul de morcov apoi mar...si m-am impotmolit aici !Dar cantitatile??

Ramona J
Nu te grabi sa-i dai solide. Iti vei da seama cind nu ii e suficient laptele. Eu am inceput cu cereale de orez. Cantitate foarte mica la inceput.
In orice caz i-am dat legume intii si fructe dupa aia. Zice-se ca daca incepi cu fructe (dulci) risti sa refuze legumele.

aime
Ramona are drpetate, asa am fost si noi sfatuiti, doar ca noi am inceput la 6 luni. Am inceput cu legumele, cate una, cate una, in fiecare zi adaugam o leguma noua, adica morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ardei, dovlecel, ceapa, cartof (ceapa la inceput numai o fierbeam, apoi o scoteam, la fel si cartoful, dar cu timpul le-am lasat), rosie. Cand am terminat de introdus legumele, am adaugat la toate astea si o lingurita de carne de pui, am continuat marind carnita pana la 50 g/zi. In total papa cam 150 ml de maglavais legume carne facut la blender. Cand am ajuns la carne, in paralel am inceput cu fructele, suculet si piure, din mar, cu predilectie, dar si cate o felie de porto, caisa, pruna.Asta ii dadeam dimineata, fructe, la 18.00 am inceput (cand am ajuns la 50 g carne pe zi) sa introducem branza calcica, dintr-un sfert de lapte 1.5% grasime si 2 pastile calciu ii faceam branza si i-o dadeam cu fructe. La 7 luni am ajuns sa papam iaurt, apoi ficat, la 8 luni banana, mamaliguta cu branza calcica si smantana, la 9 luni peste. Cam asa am diversificat noi, asa ne-a sfatuit pediatra si copilu nu mi-a refuzat niciodata nimic, probabil ca o ordinea ideala sau dr a avut tactul necesar sa ma invete cum sa-l "invat" sa manance.
Numai bine si succeses!

roxanaz
schema de diversificare ar trebui sa ti-o dea medicul. cand mergeti la vizita lunara alcatuiti si meniul pentru luna viitoare, cu alimentele noi, cu mesele, intervale orare, etc. asta pentru ca exista multe scheme de diversificare si fiecare copil e diferit, la fel ca si medicii. daca piticul tau e hranit mixt poti incepe diversificare dupa 4-5 luni...dar depinde si de cum se simte el, daca ia in greutate bine, daca manifesta curiozitate pentru mancarea voastra.

tomasa
Spune-mi, daca vrei, si iti trimit eu schema noastra de diversificare. Da-mi un PM cu adresa ta de mail, daca te intereseaza.

Eu insa as astepta cu diversificarea pana la 6 luni, chiar daca e hranit mixt. Noile formule de lapte sunt apropiate ca si compozitie de cel matern.

raresionut
Noi ne-am inspirat din cartea dr . pediatru, Laurentiu Cernaianu
" 400 Retete culinare pentru copilul tau 0-3 ani".

capra cu trei iezi
maryp, eu am inceput pe la 5 luni fara o sapt (alaptat mai mult cu formula decat cu san din pacate).
se incepe gradat cu suc de morcov 10ml, a doua zi 20 ml....pana la o suta. apoi se da morcov cu mar ...90+10, 80+20 pana ajungi la 50+50. apoi dai si pulpa.
eu nu am respectat chiar ca la carte, adica i-am dat cateva zile suc, iar apoi am trecut-o la pulpa de piersica mixata cu cereale. apoi mar cu biscuite (fara gluten) - se introduc treptat si celelalte fructe. zeama de la supica la masa de pranz ( 6 luni), apoi piure de legume (morcov, cartof, dovlecel) in care adaugi treptat galbenus de ou, carne de pui. cam asta ar fi schema in mare. apoi in piureul de fructe adaugi branza calcica, iar la masa de seara ( pe la 7 luni) iaur si cereale cu lapte sau iaurt. succes

sirimie
Eu am inceput la 4 luni si jumatate, pentru bb alimentat cu lapte praf. Cred ca poti incepe pe la 5-6 luni. Se incepe cu supa de legume sau cu suc daca bb e grasun si cu cereale pentru bebelusi daca bb e slabut. Am citit ca e preferabil sa incepi cu supa de legume, sa nu se invete cu gustul placut al fructelor.

Ii dai la inceput o lingurita de suc, pe urma 2 lingurite, pe urma 4 lingurite, si daca accepta si nu varsa - incepind cu a 4-a zi poti sa ii dai cit vrea sa bea. Si incepi la fel cu pulpa de fruct.

Daca incepi cu supa: eu i-am facut de la inceput supa cu mai multe legume: morcov, albitura, cartof, radacina de telina, si i-am pasat cite putin din fiecare (nu si din albitura) si i-am dat piure cite putin la inceput, pe urma din ce in ce mai mult. Cred ca bb e mare la 4-5 luni si poti incerca asa, iar daca nu ii place identifici ce nu ii place scotind legume din fiertura.

Daca ii dai cereale, eu te sfatuiesc sa faci exact cum scrie pe cutie, eventual o portie mai mica pentru ca bb nu maninca mult de la inceput. Pina la 6 luni se recomanda cerealele fara gluten (orez, porumb, tapioca).

Reguli: diversifici mesele pe rind, astepti cam 4 zile inainte de un nou aliment. Si sa ii dai alimentele noi dimineata, in nici un caz seeara, pentru ca in cazul in care nu ii priesc sa ii treaca pina seara.

claudiastefan24
eu iti recomand o carte de o suta de ani: mama si copilul .eu am avut editia din 87 parca.e foarte buna si acolo iti explica fain ce tre sa faci .cit sa ii dai , ce si de la ce virsta.eu am crescut doi copii dupa ea si e ok.eu am inceput diversificare la 4 luni(aprox.) si la cel mic a venit de minune ca nu prea minca lapte.la 4 luni era eveniment daca mina 120 ml. la o masa.asa ca am inceput sa-i dau sucuri de fructe, apoi cereale in lapte si pireu de fructe, dupa ce am constatat ca nu ii place sucul.important e sa nu ii dai mult dintr-o data .poti sa incepi cu o lingurita pe zi ,si in functie se cum ii place si de cum il doare burtica sau daca ii schimba cacaliciul.poti sa ii maresti cintitatea la citeva zile.tre sa ai in vedere si greutatea bebeului.
bafta si pofta mare

afromama
Buna!
vroiam sa va intreb apropo de diversificare..
ii dati sucul inainte de lapte?
cat asteptati ..cate minute..pana ii da-ti laptele?
eu sunt la inceput cu diversificarea..si nu stiu daca este bine sa-i dau imediat laptele sau mai astept putin...
voi cum a-ti facut?
va multumesc mult daca imi raspundeti...

sirimie

Da, sucul inainte de lapte, pina cind masa de suc/piure de fructe inlocuieste complet masa de lapte. BB al meu nu a patit nimic.

Ramona J
Eu vad ca in Romania se da foarte repede supa de legume sau piure. Daca are copilul o reactie alergica, cum stiti de unde i se trage? Aici se introduc sa zicem legumele pe rind si apoi se combina intre ele, eventual cu o leguma noua.
Nu se introduce un aliment nou mai devreme de cinci zile de la ultimul.
Nu am inteles cum dati fructele. Eu stiu ca prima data se dau sub forma de compot, sau facute la cuptor... Ma rog, nu crude.

afromama
va multumesc pt raspunsuri! iar chestia cu alergia nu o stiam..in Romania se da suc de la fructe crude..nu din compot...eu asa stiu..hai ca m-ai speriat..

Darria
Noi am inceput diversificarea(e pe formula) si suntem deocamdata la suc de morcov si mar. Stam cate 7 zile la fiecare fruct sau leguma introdusa, in caz de alergie sa stiu de la ce este.
Urmez pas cu pas indicatiile din "mama si copilul" si sfaturile pediatrei.
Legat de alergii: pediatra mi-a spus ca pana la 1 anisor si jumatate sa nu-i dau fructe si legume de culoare rosie(coaja sau fructul). Exista posibilitatea sa faca alergie la ele si mai bine sa previn, nu am de unde sa stiu cum o sa reactioneze la ele.

adinag
Mai, mie imi merge ca la Ramonei J. Nu da nimeni in Austria sucuri de fructe la inceputul diversificarii. Si stiu exact acelasi lucru ca Ramona: intai legume, la distanta de cel putin 5 zile un aliment nou.
Nu intele nici eu ?

afromama
cum se poate manifesta alergiala un anumit tip de aliment nou introdus?darria

Darria
Afromama: nu stiu exact cum se manifesta alergia de la alimente si sper sa nu aflu niciodata. Cred ca prin bubite mici aparute pe corp(asa facea nepotica de la capsuni) sau alte simptome(cred ca seamana cu alergia facuta de adulti).

Mary: recomand "mama si copilul" de Capraru.

Ramona J
Va spun eu, ca fiul meu a avut alergie la lapte. Se poate manifesta digestiv sau respirator. Pentru ca la el s-a manifestat respirator, nu mi-am dat seama ca de la lapte i se trage. Apoi citind mai multe despre asta am vazut ca e posibil sa fie atras copilul tocmai de alimentul care ii provoaca alergii. Or el bea foarte mult lapte, care culmea, ii facea rau!
Aici la copiii foarte mici se da suc de mere sau de struguri albi. Nu stiu daca e din compot, dar sigur e pasteurizat, deci a trecut pe la temperaturi inalte. Oricum, sucurile nu sint nicidecum printre primele alimente.
Ideea e ca daca dai copilului nu stiu cite legume noi si apare o reactie, de unde stii ce anume i-a provocat-o?
Am vazut ca asa se procedeaza in Romania, asa recomanda si medicii dar nu vad logica. O data introduci un aliment nou si daca o faci cum trebuie poti preveni unele probleme.
Eu cautam explicatia. Ca aici am inteles de ce recomanda introducerea pe rind. Dar cind intrebi medicul acolo de ce asa sau altfel cum va explica?
Pe linga piureurile si supitele astea, am vazut ca si alimentele se introduc in alta ordine. Unele se recomanda la virste mici fata de aici, altele mai tirziu. O fi pentru ca sint si legume care nu sint neaparat populare in Romania, sau pentru ca ele ar declansa (posibil) unele probleme?
Chiar sint curioasa sa mai citesc alte scheme, sa descifrez daca pot de ce asa si nu altfel.

afromama
si eu sper sa nu aflu niciodata...doar ca m-ati sperit cu alergiile..
pai nu mai stiu ce sa mai cred..pareri si pareri legate de diversificare.....si atunci se facem? facem experimente pe copii? eu zic ca nu...ne apucam si de supite..dar nu le putem face pe toate odata..daca va spun ca in fiecare carte despre copii scrie altfel...si pe net tot la fel..a-ti comparat vreodata ce scrie sa vedeti ca se bat cap in cap..

Ramona J
Pai de aia intreb si eu, ca tare multe pareri sint. N-am vrut sa va sperii, dar pina la urma trebuie sa ne informam si sa decidem singure ca toata responsabilitatea e pe umerii nostri.

mariana_1976
Al meu se pare ca a facut o reactie alergica la peste desi aici se da in mod normal peste de la 5-6 luni in sus...S-a umplut pe brate,foarte putin pe obrajori si pe picioruse de bubite mici rosietice si in doua zile i-a trecut.

In Suedia se introduce mai intai cartoful facut piure si amestecat cu lapte matern sau formula.Toate legumele se dau fiertesi facute piureu,dar una cite una.Urmeaza fructele ,apoi la 5 luni cerealele,carnita si oul.

Eu nu stiu de ce copii hraniti cu formula pot incepe diversificarea mai devreme fiindca in formula suedeza exista mereu fier,pe cind in laptele matern...

Cert este ca in ultimul timp alaptarea indelungata a inceput sa fie foarte mediatizata si sprijinita in majoritatea tarilor civilizate si poate gresesc,dar am impresia ca de aici se trage chestia cu diversificarea de la 6 luni in sus.

Mie pediatrul suedez mi-a zis ca daca incepem diversificarea mai tirzior,exista mai multe sanse ca bebe sa refuze mai usor mancarea "solida".

Ramona J
Aici nu se recomanda pestele asa devreme.

afromama
ai mare dreptate responsabilitatea este a noastra..pe mine ma obsedeaza ideea ca " bebelusii depind de noi suta la suta" oricum acum ne lasam in voia Domnului sa ne indrume sa luam cele mai bune decizii...

Ramona J
Si pe mine ma sperie asta. Inca nu m-am obisnuit. Dar s-a intimplat sa ma iau dupa cite un doctor si sa regret. Acum intreb peste tot si abia dupa aia iau o hotarire. Nu e de mirare ca ajungem ca niste enciclopedii!

sirimie
Daca nu ii place un fel de mincare poate face bubite sau varsa. Si daca varsa trebuie sa mai astepti putin.

Nu e mare lucru, diversificarea, e doar ceva necunoscut . BB va coopera cu siguranta, si mama are intotdeauna dreptate daca face cum crede ca e mai bine.

afromama
in general cand am luat decizia singura..citind mai multe variante a fost ok..cand am ascultat de cineva!!! am regretat..asa ca cele mai bune decizii tot noi le luam...
doamne ajuta!

MaryP

Si questia cu varsatul e relativa; copilul meu varsa incontinuu (are un spasm la stomacel care ii va trece - cica - "cand se maturizeaza organele interne"...adica D-zeu stie cand) asa ca nu voi sti sa fac diferenta : varsa de la alergie sau ... ca asa varsa el??

Intr-adevar cel mai bine hotaraste fiecare mama pt puiul ei, dar totusi cand nu sti absolut nimic despre un subiect normal ca soliciti sugestii, ajutor.

Bic

Hai sa va spun si eu cum arata o reactie alergica usoara la mincare: bubite rosii in jur si punctulet in mijloc. Se umplu peste tot: ceafa, spate, burta, picioare. Sau cel putin asa a fost la noi.
Ni s-a intimplat prima oara acum citeva zile de la coaja de para. Am facut si eu experimente. Cu citeva zile inainte ii daduse ta-su mar ras cu tot cu coaja, ca daca n-a primit indicati complete, pe el nu l-a dus tartacuta. Si cum fii-mea n-a avut nici o reactie si stiind ca in coaja sint cele mai multe vitamine mi-am spus sa mai incerc. Da' uite ca p-aia de para n-a tolerat-o bine.

afromama, fa ce ai facut si pina acum: informeaza-te si bazeaza-te pe instinctul tau de mama. Mie una mi se pare metoda de diversificare din Romania cam brutala pentru stomacele copiiilor, da' se pare ca toti (si aia de-acolo si astia de-aici) supravituiesc intr-un fel sau altul... asa ca fa cum crezi tu ca e mai bine.

afromama
ai dreptate asa o sa fac ..e cel mai bine..ai mare dreptate legat de diversificare..eu cred ca o sa renunt..abia are 4 luni..pare mai agitata dup ace i-am dat ceva nou..mai bine mai astept....as vrea sa ne cunoastem mai bine..o sa-ti trmit un mail..mi-a placut cum ai abordat problema
afrodita..mama de printesa

capra cu trei iezi
eu am inceput la toti copii cu fructe... suc, piersica cu cereale, mar cu biscuite...
oi fi facut bine, oi fi facut rau, dar nu am avut probleme cu ei. cu cea mica sunt si eu la diversificare, si de aceea mai citesc subiectul, sa aflu lucruri noi. la baiat , are acum 8 ani , eram mai neinformata, i-am dat pe la 6 luni banana si kiwi, ca dupa ceva timp sa aflu ca se introduc mai tarziu ca sunt alergene.
pestele eu stiu ca se da pe la 8 luni, si in special peste alb(cod, salau).
si da, si legumele si fructele se introduc una dupa alta, dar dupa o perioada de gratie de cateva zile, ca sa putem sti, in caz de alergie, de la ce i s-a tras.(Doamne pazeste)
inca o chestie, daca diversificarea se face mai tarziu, copilul va fi mai reticent la a accepta lucruri noi.
in rest, instinct matern...si pofta buna!

sirimie
Si bb al meu varsa, si daca a varsat dupa ce i-am dat cereale am asteptat citeva zile inainte sa ii dau din nou, chiar daca nu stiam de la ce anume a varsat - ca de obicei sau de la noul aliment. La noi varsaturile s-au rarit abia dupa ce am diversificat 3 mese din 5 si au disparut pe la 7-8 luni.

Si eu am intrebat la vremea mea pentru ca nu stiam, si raspunsurile mi-au fost de ajutor. Pentru asta si raspund intrebarilor aici, pentru ca si eu am primit ajutor atunci si stiu ce mare nevoie e de ajutor. (contrar aparentelor, faptul ca am raspuns la o intrebare nu era o critica adusa celei care a pus intrebarea...).

anda74
si noi am inceput diversificarea in jur de 6 luni,cam la 5 luni si jum,fiind alaptat artificial...se spune ca sistemul digestiv se matureaza in jur de 6 luni,aproape de varsta de 1 an,de aceea se introduc alimente cat mai simple,neacidifiante....
la fel si eu i-am introdus cate un aliment pe sapt....am inceput cu suc de morcov,apoi mar,apoi le-am combinat....la 6 luni am inceput cu supa,mai exact 4 radacini fierte circa 50 min,si ii dadeam zeama lor(morcov,telina,pastarnac,patrunjel),apoi la fiecare 4-5 zile alta leguma:ardei,ceapa,cartof.rosie(o feliuta mica,ptr gust),conopida sau broccoli....abia spre 7 luni i-am dat carnita,pana spre 11 luni fiind fiarta separat de legume....tot la 7 luni si jum-8 am introdus iaurtul,ficatel,carne de vitel....dupa 11 luni i-am dat banana,kiwi,ou,capsuni....fiind considerate alergene....despre galbenus tot dupa 11 luni i-am dat ptr ca nu prea am incredere in ouale de pe piata romaneasca....si acum la 1 an si 9 luni rar papa ou....dupa 1 an i-am dat orice,mai putin prajit,carne de porc sau tocata...
pot spune ca mananca orice,fara a fi prea mofturos,mai putin ciorbe acre,dar supe ....in fiecare zi,la fel si un al2lea fel pe care il papa seara...
eu asa am procedat,voi faceti exact cum va dicteaza instinctul de mame,eu am ascultat de indicatiile pediatrului si de revistele mami si academia mamicilor,capraru fiind putin cam in urma cu diversificarea...
pofta buna la bebei si voua multa,multa rabdare cu ei!

amiss_zip
putem pune si lamaie in legume sau supe? Sa fie mai acrisor? Sau nu? (pana in 7 luni?)

afromama

chiar mi se pare o metoda foarte buna1 multumesc mult..o sa incerc cu bebelusa mea..sa vedem cum reactioneaza..
pofta buna la bebei si voua multa,multa rabdare cu ei!

Ramona J
E prea devreme pentru citrice.

anda74

noi portocala am papat dupa 7 luni,dar nu prea ii placea,asa ca papa suc de mere,continea vitC ,iar lamaia tot dupa 7-8 luni,este cam acidifianta...pune la ciorbica felie de rosie sau putin bors,dupa 8 luni(bors facut in casa)
imi pare bine ca va este de ajutor metoda de alimentatie pe care v-am scris-o,sa aveti puisori sanatosi si cu pofta de mancare!

Ramona J
Aici rosii si citrice se recomanda dupa un an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lumas_02 spune:

Buna mamicilor!Sunt nou venita pe forum si sunt fff interesata de subiectul "diversificare".Am un ingeras de 4 luni si 3 saptamani si de 3 zile am inceput sa-i dau supica facuta doar din morcovel.de ieri am inceput sa-i dau la 10 si putin suc de mere.Le-a primit destul de bine,insa eu am o mare problema....COLICII.Nu i-au trecut inca si sunt disperata.Practic de asta am inceput si diversificarea in speranta ca ii vor trece colicii.Am inercat toate picaturile si toate ceiuturile si nu au nici un efect.O apuca creizele noaptea in jurul orei 2 si pana dimineata nu mai trece.CE SA FAC????????????Astept raspuns...Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Initial creeata de tatatushi

Dragele mele,
Avem 8 luni si pediatrul ne-a recomandat 20-30 g de branza de vaci si am citit in reviste ca ratia de carne nu trebuie sa depaseasca 50-60 g/zi. Problema e ca nu am in casa un cantar gen Detecto (care sa masoare f precis). Rugamintea mea ar fi, daca vreuna dintre voi ma poate ajuta si are un asemenea aparat in casa, sa-mi spuneti cam cat ar fi gramajele respective in lingurite, linguri sau orice alta modalitate de masura mai usor intalnita in casele noastre.
Multumesc mult de tot.

Mergi la inceput