Diversificarea (1)
Raspunsuri - Pagina 12
aurelia1278 spune:
quote:
Originally posted by anca_teohari
Buna, am tot citit retete de pireu de legume in care nu lipseste cartoful, inca de la inceput, dar as vrea sa va spun, cartoful nu este nicidecum indicat de la inceput, este foarte periculos iar eu am patit-o pe propria piele. Am ajuns cu fetita la spital din cauza cartofului, in stare foarte grava, pt ca doctora mi-a spus sa ii pun cartof dar de abia dupa aceea am aflat ca nu trebuia pus de la inceput, decat dupa vreo doua saptamani dupa introducerea pireului de legume si nu fiert cu toate lugumele ci separat si pe urma pasat in pireu. Si pot sa va spun ca fetita mea are acum aproape 7 luni si nici in ziua de azi nu i-am mai dat cartof, de frica. Probabil depinde si de stomacelul fiecarui copil dar de ce sa riscati?
Nici eu nu i-am dat cartof decat foarte tarziu. Nici pediatra nu mi l-a recomandat. Am incercat prima data pe la 8 luni, dar i-a facut gaze si nu a mai dormit in dupa-amiaza acelei zile, se tot foia in patut si tragea vantulete. Mult mai tarziu am avut curaj sa reincerc, pe la 1 an si jumatate de abia am reusit fara probleme.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic
roxanaz spune:
Untul si branzica
DanielaLaura
Este sanatos pentru un puiut de 5 luni si jumatate sa manance piure din legume in care se pune putin unt? Sau mai bine ulei de masline?
Dar branzica cand as putea sa-i dau fetitei mele si in amestec cu ce?
Poate cineva sa ma ajute?
Multumim anticipat!
danielageorgiu
Mai bine ulei de masline. Si eu am folosit prima oara nu unt, ci la recomandarea pediatrei - margarina Rama, dupa care m-am lecuit cand am vazut ce "vitamine" contine. Ai grija ce legume folosesti, de exemplu, la noi gulia provoaca crampe, eu am renuntat. Supa si ulterioar pireul este compus din morcovi, cat mai multi, patrunjel, telina, pastarnac si cartof. Uneori mai punem spanac sau salata verde. Cat priveste branzica, eu ii fac bebelicului meu, cazeina (3 pstile de calciu lactic le zdrobesti si le presari in 200 ml de lapte care fierbe)o amestec ori cu banana, ori cu mar la masa de dimineata, iar mai nou de cand am introdus si galbenusul de ou, o amestec cu putin cartof si galbenus fiert la masa de pranz. Va doresc pofta buna !
truli-luli
Draga DanielaLaura dr pediatra a fetitei mele mi-a spus ca, de la 5 luni, cand incep cu piureul de legume pot sa adaug si o ligurita de ulei de masline de preferinta, dar se poate si de floarea soarelui. Nu cred ca untul si margarina sunt recomandate.
Multa sanatate si pofta mare
Cami si ANA (17.08.2005)
carmen_ardelean
Eu stiu ca dupa 6 luni, 6 luni si jumatate poti imbunatati legumele cu ulei de masline, iar cu untul e bine sa mai astepti. Branzica de la 7 luni sau chiar putintel mai devreme si lui andrei ii placea mult cu pere, oricum cu fructe si eventual un biscuit mic.Branzica eu zic sa o prepari in casa si facuta cu calciu lactic. Daca ai nevoie de indicatii, intreaba-ma.
anca tanasica
noi am ajuns la piure de legume pe la 7,5 luni (am papat doar san pana la 6 luni, apoi am inlocuit usor o masa cu cereale de bebe) si tin minte ca pana pe la 8,5 luni foloseam ulei (de floarea soarelui) cate o picatura, apoi dr.ne/a lasat sa folosim unt. Ulei de masline am fol.doar o data dar Alexandra a facut alergie (f.usoara, i/au iesit doar 3 bubite, dar mi/a fost frica si nici acum nu il folosim). pe la 9 luni am inceput si cu branzica (calcica din lapte praf pt.bebe).Nu te lua neaparat dupa noi pt.ca eu am diversificat tarziu si f.lent de frica alergiilor (eu si sotul suntem superalergici...si spre norocul nostru maimuta n/a facut pana acum decat mica alergie la ulei de masline!)
alexa si mami
noua, pedi ne-a pomenit de unt in piure abia dupa 9-10 luni. pina atunci, adaugam ulei de masline sau de porumb. alexa a fost alimentata artificial de la 3 luni, asa ca brinzica(facuta in casa) am introdus-o pe la 5 luni amestecata cu fructe, apoi cu piure de legume.
sanatate multa si LA MULTI ANI!
bubu05
Pe la 7 luni cred ca i-am pus in piure unt, pana atunci ulei de porumb, iar branzica de casa(de vaci) de la 5 luni jumate. Pe la 10-11 luni cascaval si telemea desarata, smantana.
Branzica de vaci i-am pus-o in piureul de fructe sau de legume.
Oana & Vladutz (2 ianuarie 2005)
anamaria
eu am pus la supa/ piureul de legume cate 1 linguritza de unt (la inceput am pus mai putin, crescand progresiv pana la 1 linguritza).
bineinteles ca alternam cu uleiul, dar cel mai des foloseam unt.
copiilor le-a mers foarte bine si dr a fost de acord. uleiul, atentie! poate sa le creeze scaune mai moi si/sau mai numeroase! (asa ne-a zis noua dr).
branzica de vaci o poti introduce daca deja papa pireul. retete sunt multe, ai de unde alege... (eu sunt mai lenesa/ comoda si am folosit branzica din comert.... o sa ma fetele acuma!)
miag
Mai bine o linguritza de ulei de masline sau de porumb..e cam devreme pentru untisor...
Mia, mami de ROLAND (18 noiembrie 2004)
crig72
Iti recomand uleiul de masline pentru mancarea bebelusului.$Eu i-am gatit separat mult timp.Acum mananca ce mancam si noi.Daca as putea si acum as gati toata mancarea cu ulei de masline.Inca folosesc dar mai rar.Eu am fost pro branzica facuta in casa din iaurt si lapte dorna rosu .Am patit-o o data cu branza la pachet si mi-a fost de ajuns(si mai era si in termen)
sirimie
Eu i-am dat unt de pe la 7 luni cred, dar nu fiert ci impreuna cu mincarea - atunci cind nu ii placea mincarea. Prin cartile pe care le-am citit eu nu scrie ca ar avea contra indicatii. Nu ii pun ulei sau unt in apa in care fierb legumele. Pun putin ulei in apa in care fierbe carnea.
Eu fac brinza din lapte Bebelac si pastile de calciu lactic. Pina acuma i-am dat numai la masa de dimineata, amestecat cu fructe, dar e o idee buna sa il amestec cu cartof si ou, am sa incerc.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
DanielaLaura
Va multumesc mult pentru sfaturi.Va raman datoare si sper ca pe viitor sa stiu sa raspund si eu la intrebarile voastre.
Sanatate si La Multi Ani!
Kittycat
Branzica de casa am incercat prima data pe la 5 luni jumate sa ii pun in piureul de fructe, dar ii dadea dureri de burtica, asa ca am intrerupt pt o luna; cand i-am dat din nou n-am mai avut nimic. Unt i-am pus in piureul de legume de pe la 7 luni.
aurelia1278
Eu ii dau de pe la 5-6 luni branzica facuta cu pastile de calciu lactic (8 pastile aruncate in 1l de lapte care fierbe si amestecat usor, am folosit un timp Oke mov, apoi Brenac albastru la cutie, acum am trecut la Fulga Rosu), amestecata cu piure de fructe. Nu i-am dat deloc ulei sau unt pana pe la 8 luni, cand pediatra mi-a spus sa-i pun unt cat o aluna in piureul de legume. Ei, "aluna" a crescut treptat dupa 1 an pana la o bucatica buna, cam cat 4 alune .
"Binevoitorii" ma tot indeamna sa-i dau si ei branza cumparata (la 1 an si 9 luni si eu sunt de acord ca ar merge), dar la prima incercare a si facut o usoara diaree (s-a dovedit ca era de la dinti), m-am speriat si am amanat momentul.
roxanaz spune:
Ce paste dati bebelusilor sub un an?
sirimie
Vladut are acum o perioada in care nu vrea sa manince deloc Cred ca e din cauza ca ies dinti, dar ma intreb cit o sa dureze ?!?! ca doar de acuma tot vor iesi dinti?
Si nu mai stiu ce sa-i mai fac de mincare sa ii placa. As vrea sa ii dau paste la amiaza, voi ce paste ati dat bebelusilor la 10 luni? Si cum au fost preparate?
Multumim frumos!
crig72
eu nu i-am dat mariucai paste la varsta asta.poate celelalte mamici ti le recomanda eu insa nu.eu nici paine nu-i dadeam.Nici acum nu ne omoram cu ea.
Rabdare cu dintisorii!!
emaaimee
Noi avem dinti de pe 17 dec incisivul inferior stangul si de pe 30 dec au aparut in forta amandoi dintii ( se vad bine) de josSi Oana(nascuta pe 02.07.05) a fost supermaraita cu dintii,acum e mai bine si papa bine.Nici eu nu am de gand sa ii dau paste si nici paine pana la 1 an cel putin.
diadaniela
Nici eu nu i-am dat paste asa devreme.Nu zis ca nu e bine sa-i dai,dar eu personal nu i-am dat.
Dana
Mirela72
Cand aveam probleme cu dintisorii am incercat sa-i dau mancarea mai fluida ca de obicei si cu o lingurita de silicon.
Paste si acum mancam cus-cus de la Monte Banato si Stelline de la Barilla (cel mai des cu sos de rosii si carnita).
Mire-mama de fetita frumoasa
bubu05
Simona, poti sa-i faci asa: paste stelute - le fierbi. Apoi un iaurt natural amestecat cu un galbenus de ou, 2 lingurite de zahar si un plic de zahar vanilat, le amesteci si le pui peste paste apoi bagi la cuptor, si cand le servesti pui putin iaurt peste ele. Iese o budinca super buna.
Sau paste cu ficatel de pui, pt. pranz. Un morcov ras, un pastarnac si putina telina rasa pe razatoarea mica, o ceapa mica taiata fin, le fierbi cu ficatelul de pui, apoi spre sfarsit pui o mana de paste stelute sau alfabet si i le pasezi cu furculita. Poti sa le bagi la blender, daca nu papa asa.
Spor la treaba!
anca tanasica
noi am papat paste (de orez in prima faza) de pe la 10+11 luni-dar am diversificat dupa 6 luni si eram in urma...
daniella4
Eu am incercat sa-i dau o data pe la 10 luni, dar pustiul a fost tare indignat, chiar daca le-am zdrobit cat am putut mai bine, iar omu' nu era mofturos. Dupa care am renuntat.
sirimie
Multumesc mult pentru raspunsuri. Stiam eu ca trebuie sa intreb, pentru ca nu stiu o multime de lucruri
Oana, multumesc pentru reteta, am sa incerc. De unde cumperi paste stelute? Gasesc la Carrefour?
Unde gasesc paste de orez? Nu am mai auzit pina acuma. Am citit azi ca se gaseste faina de orez la farmacie, nici asta nu stiam inainte.
Multumim frumos inca o data!
bubu05
Simona, pastele sunt de la Monte Banato si eu le iau de la supermarket, sigur gasesti in Carefur. Poti sa-i faci si fidea cu lapte si putin gem de casa deasupra!
Jasmine
Eu ii dau paste Fillini de la Barilla.Le fierb cu lapte si un cubuletz de unt pt masa de seara sau le fac cu carnitza si sos pt masa de pranz:fierb separat pastele,separat o bucatzica de carne pui/vita/peste si fac un sos (calesc putin in unt un morcov si o ceapa,completez cu putina apa si adaug 2 rosii decojite taiate marunt).Cand toate sunt fierte amestec pastele cu carnitza si cu sosul si mixez.
Am inceput sa-i dau pe la 10 luni si le papa cu mare placere.
Jasmine si Radu (26.10.2004)
roxanaz spune:
Bebe de 3 luni alimentat doar cu lapte praf
roxi23
bebelul meu are 3 luni jumate si mananca doar lapte praf deoarece tzitzi nu mai este...un doctor mi-a spus sa incep de la 2 luni jumate sa ii dau suc de portocala, mar, morcov si piuersic, treptat.
un altul mi-a spus sa nu ii dau ca va ajunge sa aiba probleme cu stomacul atunci cand va fi mare. Ce sa mai cred?
Oare nu are si el nevoie si de alte vitamine?
mary ilie
eu ii dau baietelului meu numai lapte praf de la 2 luni, humana 1, acum ne pregatim sa trecem la humana 2 si i-a mers foarte bine, are 7500g la aproape 4 luni.
eu nu am inceput inca diversificarea, chiar daca copilul e hranit numai artificial, din ce am citit eu nu este indicat sa diversificam decat dupa 4 luni, asa ca nu ma grabesc.
mai cauta subiectul pe net si o sa vezi ca peste tot diversificarea se recomanda cat mai tarziu.
laureta
Diversificarea se incepe dupa 4 luni jumate pentru cei alimentati artificial si 6 luni cei alimentati natural.Si mai conteaza si greutatea cel putin 6 kg.
Portocala e cam periculoasa la varsta asta s ar putea sa te trezesti cu iritatie de scutec sau sa i irite stomacelul.
Se incepe cu mar si morcov,cereale(fara gluten),supitza de zarzavat(zeama).
Laptele praf are toate vitaminele si fier pentru varsta lui.
Multa pofta de papa
svety
Laptele praf are vitamine. Nu-i da suc de portocale sau alte citrice. Stomacelul lui e prea mic inca. Asteapta pana la 4 luni. Asta daca pune in greutate normal. Apoi incepe cu cereale fara gluten, fructe, legume, supa. Fiecare introdus la o saptamana. Si eu am primit schema asta si e super. Daca vrei ti-o trimit.
tatianaS
Eu zic sa nu-i dai altceva pana la 4 luni. Acum tot ce-i trebuie isi ia din lapte.
aurelia1278
Laptele praf are vitamine si minerale adaugate, chiar si fier, indraznesc sa afirm ca e mai "bogat" din punctul asta de vedere, fata de laptele matern.
roxi23
MULTUMESC PT RASPUNUSRI. sVETY AS VREA SA IMI TRIMITI SCHEMA. aPROPOS, CEAI AR TREBUI SA II DAU?
spic de grau
Roxi,
Ptr moment, laptele "varsta 1" e suficient ptr bebe.
Iar diversificarea - nu o incepe inainte de minim 5 luni (unii medici spun chiar 6).
David a fst prematur, l-am nascut cu 2.4kg. La 7 luni avea 8.5kg in conditiile in care am inceput diversificarea la 5.5luni.
Ptr moment nu te grabi.
Iar citricele - nu inainte de 8 luni. Da-i pe la 5 luni suc de morcovi, de mere, dar nu de citrice. Ii ataca stomacelul.
Nu stiu de ce vrei sa ii dai ceai. Nu are nici un nutriment, nimic. Are colici, si vrei sa ii dai ceai de colici? Daca nu - da-i lapte. Setea trece f bine cu lapte. Si e si hranitor.
kitz-kitz
Pediatrul de aici mi-a recomandat sa ii introduc portocala abia dupa un an,fiind considerat unul dintre cele mai alergene fructe,la fel ca si capsunile.
La bebelusii hraniti cu lapte formula diversificarea se recomanda abia dupa 5 luni.(cel putin in Canada)
alondra25.2006
Bebelusei mele i-am dat de la inceput lapte praf Similac,iar de o sapt.i-am introdus sucul de morcov,azi voi continua cu suc de mar,apoi portocala,mandarina,etc.Are 2 luni si 3 sapt.Am citit ca de la 6-8 sapt.se incepe diversificarea.A tolerat bine morcovelul.Ceai ii dau binenteles,de anason si chimen.
teodraghici
Roxi, nu te grabi cu diversificarea....parerea mea. Noile recomandari OMS spun ca si BBi alimentati artificial vor incepe diversificarea doar la 6 luni. Bineinteles ca nu o sa astepti tu 6 luni, dar macar pana la 4 luni ar fi bine. Tractul digestiv al BBilor nu e pregatit pt alta hrana decat laptic la varsta de 3 luni.Doctorii au pareri si pareri, nu spun 2 acelasi lucru. noi avem 5 luni si jumate si acum ne apucam de sucuri de fructe si legume.
Svety, te rog trimite-mi si mie schema cu diversificarea daca nu deranjey f tare, sau alte fete care au primit-o....mi-a sunat bine ce ai postat anterior. Adresa de mail teodraghici@yahoo.com
Roxi, diversificarea se incepe atunci cand BB isi tine capul bine, sta in fundulet, sprijinit intre perne, cand deschide gurita daca aduci lingurita aproape de gurita, cand nu mai scoate limbuta la apropierea unui aliment.
roxi23
Draga TEODRAGHICI ITI MULTUMESC PT RASPUNS.
Dar nu cred ca este un criteriu dupa care sa ne bazam ceea ce ai spus tu, in sensul ca bebelul meu isi tine capul cam de pe la 1 luna jumate, bine, fara sa il balangane, de stat in fundulet, mai ca se ridica singurel iar daca il puin in fundulet intre perne ii fac o mare bucurie(am incercat dar e prea mic si evit sa il asez in fundulet)- apropos, deunazi l-am pus in pat cu fata catre tv, ca aveam ceva de facut, iar cand m-am intors l-am gasit la capatul celalalt al patului cu piciorusele exact invers! cum o fi reusit Dzeu stie!-, iar despre gurita deschisa at. cand ii duc lingurita la gura ce sa iti mai spun! pe la 2 luni jumate incepusem sa ii dau cate 2 lingurite de suculet de fructe si era in extaz! Tremura de bucurie si chiar plangea cand se termina suculetul. De vreo 2 saptamani nu i-am mai dat nimic, nici suculet nici ceai si o sa astept pana la 4 luni. De asta iti spuneam draga TEO ca daca alegeam cele de mai sus drept criteriu, ar trebui sa ii dau acum supita!
gangurici_licurici
Pana la 4 luni jumate sau chiar 5 poti sa-i dai linistita doar lapte praf. Mai da si o cautare pe forum, vei gasi o gramada de subiecte pe tema diversificarii. Cele mai noi cercetari arata ca pana la aceasta varsta bebele nu e pregatit pentru alta hrana decat lapte. In plus el are asa mare nevoie de laptic incat incepand diversificarea prea repede si renuntand la unele dintre mesele de lapte il privezi de ceea ce este esential pentru el la aceasta varsta. Totusi mai sunt dr. care recomanda la 2 luni gris cu lapte, banane si mai stiu eu ce prostii, nu te lua dupa ei, s-au obisnuit asa si e greu sa le schimbi "obiceiurile".
Numai bine.
Kittycat
In nici un caz cu formulele actuale de lapte praf nu se mai recomanda inceperea diversificarii la 2 luni jumate. Sunt imbogatite cu vitamine si fortifiate cu fier, aduc toate elementele nutritive necesare. Si cu atat mai putin portocala la varste atat de mici; eu cel putin i-am dat dupa 10 luni. Teodora are dreptate, cele mai noi recomandari OMS este sa se inceapa diversificarea dupa varsta de 5 luni atat la copiii alaptati la san cat si la cei hraniti cu lapte-formula.
sinzi_ana
Eu am inceput sa ii dau lapte praf din ziua a 3-a...si diversificarea pe la 4 luni. Am inceput cu cereale si dupa o saptamana sau doua 10 ml pe zi de suc de morcov si mar...
an-k
noi am inceput la 4 luni cu piureu de mar si biscuite fara gluten, apoi banana si portocala, dar pana la 5 luni am tot gustat dar baza era tot lapticul, la masa de la 10-11, lua cateva linguritze de piure de fructe si apoi complectare cu laptic, deabia la 5 luni am inlocuit o masa de lapte cu o masa de fructe, de la 5 la 6 luni ne-am jucat asa cu legumele, morcov- primul, apoi in el orez sau cartof, brocoli, conopida, la 6 luni si jumatate am introdus usor carnita in piureul de legume, la 8 am introdus si painica neagra, supa nu i-am dat niciodata pt ca nu mi-a recomandat nimeni, si am intales ca umple stomacelul, fara mare aport nutritiv...
raminic
Diversificarea reprezinta inlocuirea treptata a meselor de lapte cu alimente nou introduse,si se incepe la 4 luni.Dar cineva bine spunea,si ti-o spun si eu,suculetele se pot da de la 6 saptamani.Doar ca nu incepe cu portocala.Dar sa stii ca doar laptele matern tine de sete,laptele praf nu prea.Deci linistita poti sa-i dai ceai atat cat cere.Sucurile nu le considera mese,pt ca nu le vei da in locul meselor,ci intre mese,deci nu are cum sa renunte la lapte,fi linistita.De la 4 luni poti incepe diversificarea propriu-zisa,cu inlocuirea prima data a mesei de pranz cu supa clara de zarzavat cu completare de lapte pana se satura.Apoi la 4 luni jumate introduci piure-ul din zarzavatul din supa care va consttitui felul 2 la pranz(avand ambele feluri in meniu,va renunta la lapte la pranz).Si in fiecare luna introduci alt aliment nou,niciodata doua deodata si intotdeauna mergi cu acelasi aliment 5-6 zile pana se obisnuieste cu gustul.Daca vrei iti voi trimite regulile de diversificare,dar pana atunci lasa bb-usul sa se bucure de gustul minunat si nou al sucurilor facute de tine.Sa creasca mare si voios puiutul tau!
teodraghici
roxi, abia acum am reusit sa citesc ce s-a mai postat(bb protesteaya in brate ca nu o las sa bata spatiu).Sunt criterii pe care le-am spus eu dar nu batute in cuie.Si bb a mea a tinut caputul la 6 sapt. Fetele te-au sfatuit bine.Cu ceiucul..."cat cere"....nu as prea subscrie, dar fiecare mamica face cum crede mai bine pt puiul ei. Totusi raman la parerea mea, mai asteapta pana la 4-4 luni jumate. Sistemul digestiv al micutilor nu e pregatit de papa ci numai de laptic.
Despre pusul in fundulet, cam dupa 4 luni unii spun mai taryiu, tu faci cum creyi.eu pe a mea am pus-o pe la 4 luni si acu sta bine singura.
Succes si sa ne mai spui ce ai facut
roxi23
Ma am tot dat search privitor la acest subiect si parerile sunt impartite. Am ajuns la concluzia ca voi face cum imi dicteaza mie inima, in sensul ca o lingurita de suc de fructe o data pe zi intre mese, o lingurita de apa sau ceai nu ii strica!
Asa cred eu! Am incercat si are scaun bun, nu are eruptii pe piele, nu il doare burtica. O lingurita cel mult doua o data pe zi nu inseamna diversificare, mai ales ca bebe are la 3,5 luni 7,5 kg!
roxisialexia
Nicoleta te rog frumos, imi poti trimite si mie regulile de diversificare.....bb-lusa mea are 3 luni si o sapt.si pediatra a spus ca putem incepe cu suc de morcov si de mar.....mi-ar fi de mare ajutor.Iti multumesc mult de tot...
Anda Panda
si parerea mea este aceeasi. este prea devreme sa incepi cu suc de porto...etc. iar sucul de porto oricum nu prea e indicat. ce doctor o fi fost ala ? aici se incepe la 6 luni, indiferent de felul in care a fost hranit (lapte natural sau artificial). baietelul meu are 5 luni. nu stiu daca sa ma astept sau nu...ma descurc eu. pina acum a mincat doar lapte si foarte rar i-am dat apa. ceai nici atit. te-ai gindit bine ref la stomac. sistemul digestiv inca nu e format. abia dupa 4 luni poti "discuta" despre asta.
laptele praf are toate vitaminele de care are el nevoie, nu iti face probleme din pct asta de vedere. oricum sfatul meu este sa incepi intii cu legume si apoi fructe - deoarece sint dulci si o sa ii placa gustul fructelor in defavoarea legumelor.
vaz ca mai jos lumea a procedat mai mult sau mai putin la fel ca mine.... sa fiu sincera nu stiu cum e bine, insa ti-am spus cum am facut eu.
roxi23
totusi, o lingurita doua intre mese de suculet se numeste diversificare?
gonghy spune:
Am vorbit cu dr si a spus sa incep diversificara de la 4 luni. Maya are aproape 7 kg la 3,3 luni. Eu va intreb pe voi:sa incep cu sucuri de fructe si legume sau cu cerealele pt 4 luni cele fara gluten?
Sora mea a inceput f tarziu adica pe la 6 luni,a alaptat-o pe Alexia aproape 3 luni dupa care a trecut pe lapte praf MILUPA 2. Crestea bine in greutate cu laptele praf dar cand a inceput diversificarea facea numai mutre si acum la 9 luni abia de mananca ii da fortat.
Nu as vrea sa pateasca si Maya mea asa ceva.
Laura
Sheannamp spune:
Uite www.yourbabytoday.com/babyplace/newbaby/newbaby_nutrition/solids_chart.html" target="_blank">AICI un grafic al grupelor de alimente si varstele aproximative la care se introduc acestea. Din pacate e in limba engleza dar daca sunt doritori pot sa il traduc.
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!
matahut spune:
quote:
Originally posted by Sheannamp
Uite www.yourbabytoday.com/babyplace/newbaby/newbaby_nutrition/solids_chart.html" target="_blank">AICI un grafic al grupelor de alimente si varstele aproximative la care se introduc acestea. Din pacate e in limba engleza dar daca sunt doritori pot sa il traduc.
Asadar, carnita de la 9 luni???
Marina, mamica Anei (21.05.03) si a Marucai (29.09.06)
gonghy spune:
Sheannamp am vazut graficul pe care l-ai postat dar acolo nu spune nimic despre sucurile de fructe sau legume,doar cereale. Se poate incepe cu cereale fara suculete? Tu ce spui? Dupa graficul tau asa se pare.
Si daca incep cu cereale sa i le dau cu lingurita sau in biberon?
Laura
Ramona2006 spune:
quote:
Originally posted by gonghy
Sheannamp am vazut graficul pe care l-ai postat dar acolo nu spune nimic despre sucurile de fructe sau legume,doar cereale. Se poate incepe cu cereale fara suculete? Tu ce spui? Dupa graficul tau asa se pare.
Si daca incep cu cereale sa i le dau cu lingurita sau in biberon?
Laura
Laura, iti raspund eu, sper ca Shennamp va fi de acord cu mine. Americanii recomanda introducerea sucului de fructe dupa 6 luni si nu ca un aliment cu care sa se inceapa diversificarea bb-ului. Ei recomanda sa se inceapa cu cereale (orezul este cel mai bine tolerat) , pe urma pireu de legume si fructe.
In leg cu cerealele, daca nu alaptezi poti sa incepi prin a-i da in biberon. A mea nu a vrut nicicum sa le bea asa ca am asteptat cu cerealele pina pe la 5 luni jumate si i le-am dat mai grosutze, direct cu linguritza.
Sanatate si pupici
Sheannamp spune:
Am gasit pe langa acest grafic care este orientativ si ghidul european al OMS (organizatia mondiala a sanatatii) privind nutritia la bebelus si copilul mic. Sunt 296 de pagini in format pdf (adica e nevoie de adobe reader pentru a putea fi citit)
Linkul este aici: http://www.euro.who.int/InformationSources/Publications/Catalogue/20010914_21#Feeding_feeding si se poate citi online.
In ceea ce priveste intrebarea ta Gonghy 7 kg este o greutae foarte buna pentru 3 luni jumatate. Poti incepe cu cereale fara gluten (orez, orz si ovaz pe rand dupa care poti folosi amestecuri daca bebe le-a tolerat) diluate in lapte formula sau matern sau in apa in functie de indicatiile fiecarui preparat sau faina de orez (orez pisat foarte fin) preparat cu lapte formula sau lapte matern.
Poti incepe si cu supa de legume fierte (albituri, morcov fiert, dovlecel) pe care le pasezi foarte bine asa incat sa rezulte o consistenta semilichida initial.
Sucul de morcovi (fierti si apoi prin storcator) este iarasi o varianta de inceput.
Fructele admise sub varsta de 8 luni sunt merele, perele, piersicile si bananele. Nu as recomanda sa incepi cu sucuri de fructe inaintea legumelor ca sa nu-l obisnuiesti pe bebe cu gustul dulce si sa-ti refuze apoi legumele.
Indiferent cu ce incepi ar fi bine sa ii dai cu linguritza si nu cu biberonul din foarte multe motive cel mai important mi se pare acela ca bebe trebuie invatat de mic cu linguritza. Apoi chiar daca au o consistenta semi-lichida administrarea cu biberonul a cerealelor sau a piureurilor pot sa-l innece pe bebele mic.
Sanatate multa!
Exista multe retete de diversificare foarte utile aici in acest topic cu conditia sa se respecte varsta la care pot fi date in siguranta alimentele respective!