Meniuri la diverse varste
Raspunsuri - Pagina 17
dalina2x2 spune:
buna, mamicute, sa va traiasca minunile!
Eu am doua gemenute (univiteline) si vreau sa va spun ca niciodata nu au fost la fel: cea mai mare - cu 10 min - si care s-a nascut prima a fost intotdeauna mancacioasa; a si avut cu 400 g mai mult decat micuta la nastere. acum au un anisor si 8 luni si nici acum nu mananca la fel (la timp ma refer, ca la cantitate nu fac nicio diferenta). Mancacioasa termina papica (o sa va spun imediat ce si cum) in max 20 min, cand e numai un fel si cam 25 min la pranz, cand sunt 3 feluri, iar mofturici sta si mai mult de o jumatate de ora, chiar 40 minute la masa... asa au fost intotdeauna si nu vreau sa-mi aduc aminte ce chinuri am tras cu mofturiciul pana a mancat cu lingurita! tot timpul facea mofturi, pana am lasat-o intr-o zi vreo doua ore in plus sa faca foamea (la cealalta i-am dat si, credeti-ma, m-a durut sufletul!!) si apoi sa vedeti ce pofta de papa a avut, a papat frumos cu lingurita cat a vrut! cand n-a mai vrut, am lasat-o in pace, ca data urmatoare tot mai mult a papat...
mai nou nu mai papa lapticul seara niciuna, dar le fac iaurt de casa din laptele (de vaca) pe care ar trebui sa li-l dau. am citit ca 125 g iaurt sunt echivalentul a 200 ml lapte, asa ca le dau 3-4 linguri cu iaurt amestecat cu 3 masuri de cereale (sera, ininte de culcare, in loc de laptic). apoi le dau biberoanele cu apa in manute si le las sa bea cat mai mult (daca nu mai beau lapticul... sa aiba lichide).
n-am ce sa fac! m-am consumat si eu o gramada, dar am auzit o multime de mamici (pana sa inceapa ale mele cu mofturile) ca micutii lor, pe cum se apropiau de 2 anisori, papau tot mai putin lapte; ca sa nu va mai zic de altii care nici sa nu vada laptele, fie el cu orice! le mai fac si gris cu lapte sau orez cu lapte, de curand am descoperit ca le plac si inelusele - cereale cu miere. fac orice, numai sa fie cu lapte!!
iar acum sa va zic meniul lor:
10 - lapte (sau iaurt la Mofturici, ca nu bea intotdeauna dimineta; Papacioasa bea 250 ml dintr-o suflare, dar asta doar dimineata!)
12 - fructe cu cereale sau cu biscuiti (cate o jum de mar amestecat cu suc de portocala sau kiwi, date pe razatoarea mica / cate-o banana mai mica / pepene galben / mandarine facute la mixer. dar, de obicei, mai multe fructe amestecate se zice ca-i mai bine asa; si am mai citit despre kiwi ca e bomba de viatmine si nutrienti) - cantitatea de biscuiti o hotarati in functie de cum ii place bbului, mai subtire sau mai gros - in total se fac cam 4 linguri pline de papica (ganditi-va: am citit ca stomacelul unui copil este de marimea pumnisorului sau si ca in jurul varstei de un an si jumatate 2-3 linguri de papica cica i-ar fi suficient...)
15 - 15.30 cate un polonic de supa (sunt innebunite dupa supa de rosii sau cea de pui cu tascute si patrunjel marunt-marunt; mai papam supa-crema de conopida, supa de chimen, supa-crema de mazare, de vreo doua ori le-am dat si supa-crema de fasole uscata <crema = trecute toate prin sita>) + felul doi: ousor intreg (pisat cu furculita, cu piure de cartofi simplu /sau amestecat cu broccoli sau conopida) sau carnita (pui, curcan, vita, peste sau ficatel - o bucatica de carne pentru fiecare este cam cat un ou mare, dupa fierbere, pe care o toc marunt cu cutitul si o amestec in mancarica) + mancarica de legume (cel mai mult le place mancarica de dovlecel facuta cu iaurt si marar) - cam cate doua linguri la fiecare si mai subtiez cu 2-3 linguri de supa, la nevoie + desert (cate o jumatate de briosa sau cate o bucatica de prajitura de casa cu mere, cu branza, ce avem si noi...)
18 - 18.30 iaurt cu fructe / branzica de vaci cu piure de fructe - stiti voi ce! - cu cereale ( asta cand nu am timp sa pregatesc altceva) / gris cu lapte amestecat cu cate o lingurita de gem - le place foarte mult / orez cu lapte / budinca de paste cu branza dulce la cuptor / cate o felie de paine neagra cu crema de branza cu verdeata - ceva lactat, de obicei (calciul, bata-l vina! am un fix cu lactatele...)
22 - iaurt simplu de casa cu cereale (asta de cand nu mai beau lapticul, de vreo doua saptamani...
sper sa va fi fost de ajutor!
dalina, mami de gemenute Miriam (Mofturici) si Anita (Papacioasa)
comsa spune:
mamicilor ce dati pt.diversificare la 4,5luni,ceva retete ne-ar fi foarte de folos.noi mincam mar copt cu biscuit sau pireu de piersica la ora 11,mancam supa crema de legume la ora 13-avem o mare problema,nu mai vrea supa si nu stiu ce sa-i dau-,branzica de casa cu biscuit la ora 17 si la 21 lapte cu cereale.ce sa-i dau la ora 13 ca am incercat multe retete de supa crema si nu le mai vrea?am 4,5 luni ,6kg si ma numesc Stefania
Sheannamp spune:
Autor: bupsy
Subiect: Orar masa bebe 11 luni
Trimis la: 03/08/2008 09:17:22
Mesaj:
Buna, mamici
Am un baietel de 11 luni care pana acum 2-3 sapt aveam un orar fix de masa (la recomandarea pediatrului). Adica - ora 6 - un biberon cu lapte, ora 10 - branza de vaci cu fructe sau amestec din mai multe fructe, ora 14 - pireu de legume cu carnita (galbenus de ou)si supa crema de legume, ora 18 - cereale cu fructe sau iaurt de casa cu fructe, si la culcare la ora 22 - un biberon cu lapte. Este un mancacios, mananca f bine.
Problemele au inceput de cateva sapt, cand nu se mai trezeste in jurul orei 6 dimineata sa manance (si nici eu), ci uneori la 8, alteori la 7.30. In conditiile astea, nu i-am mai dat la ora 10 de mancare si i-am dat pranzul la ora 12.30-13. Cand mananca mai devreme de ora 8, pe la ora 10.30-11 ii dau suc de fructe. Urmatoarea masa e pe la 17-17.30. Dar sunt zile in care imi zice 'papa' si ma duce in bucatarie sau, daca suntem in bucatarie si ii pregatesc mancarea, plange si spune 'papa'. Dar, mai sunt zile cand nici dupa 4ore-4 ore jumatate dupa masa de pranz nu vrea sa manance.
Am incercat sa ii dau in momentele in care cere mancare si nu e inca ora de masa (adica au trecut 1 ra jumate- 2 de la masa) sa ii dau o fele de mar, piersica, dar nici nu vrea sa le tina in mana - cred ca nu ii place ca se murdareste. Accepta in schimb cate un biscuite, din care mai mult ajunge pe jos, pe el, pe scaun decat in burtica lui.
Am vrut sa intreb pediatrul, dar din trei pediatrii la care apelam, toti sunt in concediu.
Voi cum le dati de mancare, si cat cantitativ? Eu sunt cam debusolata. Nu vreau sa il tin flamand, dar nici nu vreau sa mance haotic.
Va multumesc!
Raspunsuri:
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: lalilu
Raspuns la: 03/08/2008 10:41:44
Mesaj:
Copilasul a crescut. In general, in jurul varstei de 1 an, copiii isi scot singuri o masa. Cred ca la voi s-ar potrivi un program cu 4 mese, cam asa:
-prima masa de lapte, adica atunci cand se trezeste, fie ca e 7 sau 8.Daca vrea, ai putea sa incerci un mic dejun de "copil mare", adica o felie de paine cu unt si cascaval, sau branza(nu topita) si 150-200 ml lapte din cana sau biberon. Daca nu, doar lapte cu eventual 1-2-3 lingurite de cereale.
-a doua masa este masa de pranz, adica piureul de legume/carnita/ou, sau ai putea chiar sa te apropii de mancarea pt adulti, gatit ceva mai dietetic, adica fara rantasuri, grasimi, carne de porc. Ar putea manca de ex dovlecei umpluti , cu carne de pui sau vita, tocata in casa(din pulpa de vita) sau ciorbita , acrita cu un pic de zeama de lamaie, sau dulce daca nu ii place acra.
-la 17-17.30- poate avea masa de fructe cu branza de vaci/iaurt cu biscuiti/cereale cu lapte, in fiecare zi cate ceva , in functie de preferinte.
-ultima masa, cea de seara, evident lapte, cu eventual cateva masuri de cereale daca bebe e mai "fomist".
Cantitatile variaza de la un copil la altul, sau, la acelasi copil , de la o z la alta. Orientativ: - 200-270 ml lapte seara si dimineata
- 200-300 gr la pranz
- 200 gr dupa amiaza
Intre mese, de preferat ar fi sa nu manance nimic, dar cred ca nu e o mare problema daca mananca un biscuite sau o bucatica de fruct, ceva.Si important este sa se respecte orele de masa si somn.
Asta este experienta mea de mamica de 2 copilasi...
Lalilu-mama Mariei si a lui Luca
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: bupsy
Raspuns la: 03/08/2008 10:52:48
Mesaj:
Multumesc. Sper sa reusim
Luna1 spune:
Bupsy un copil de un an app trebuie sa manance cel putin 500ml lapte pe zi. Fetita mea de seama cu baitul tau mananca asa:
7,30-8 210-240 ml lapte
9,00 Cereale cu lapte (da eu laptele baut dis de dimineata sau noaptea tarziu nu-l consider masa ci aportul de vitamine necesar si de lichid in concluzie ii dau restul meselor normal indiferent de cat lapte bea)
13-13,30 Masa de pranz, legume (facut la steamer in genere) cu carnita de pui sau peste sapt viitoare vreau sa introduc si vita, iaurt ca desert sau fruct
16,00 gustare fruct sau iaurt sau bucatele de cascaval
18,00 masa de seara, ou ficat, peste pui cu legume, orez etc si iaurt desert.
Ora 20,30 laptic de culcare.(180-210 ml)
Iaurt ii dau cel natural integral caci e foarte sanatos.
Fetita mea nu e grasa chiar are doar 8,600 g la 11 luni insa eu zic ca la varsta asta laptele nu mai e considerat masa insa trebui baut pt aportul de calciu.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Sheannamp spune:
Autor: Lizuk
Subiect: Meniu bebe de 10 luni
Trimis la: 21/08/2008 15:11:34
Mesaj:
Buna! sunt mamica lui Razvan, un bebe de 10 luni, si am o intrebare: ce si cat mananca bebeii vostri de aceeasi varsta? pentru ca Razvan inca se trezeste de doua ori pe noapte pentru lapte. A primit si san si lapte praf pana la 4 luni, cand am inceput sa mancam si alte alimente. Eu o sa va scriu cam ce mananca el in fiecare zi. Sper sa aveti timp sa faceti si voi acelasi lucru, ca poate imi dau seama ce nu fac eu bine de nu il satur ziua. Multumesc!
ora 4-5 dimineata : 240 ml lapte praf Humana
ora 9 : fructe cu cereale
ora 12, 30 : piure de legume cu carne sau cu ou
ora 16 : iaurt cu branza de vaci, cu fructe sau cu mamaliga
ora 20 : cereale (160 ml apa + 6 linguri cereale) si 100 ml lapte
ora 1 : 100 ml lapte (daca i-as da mai mult, ar mai manca, dar vreau sa renuntam la masa asta...)
Raspunsuri:
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: OanaP
Raspuns la: 21/08/2008 16:27:10
Mesaj:
Poate ii este cald... Poate ca ii este sete... De ce crezi ca e anormal?
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: Georgeasca
Raspuns la: 21/08/2008 18:59:33
Mesaj:
Andrei s-a trezit pina la 1 an noaptea.
Ai putea sa incerci sa inversezi mesele de la 16 si 20. Ca mie aia de la 16 mi se pare mai satioasa.
oanamada spune:
Buna,
Pentru mamica care intreba ce sa-i dea copilasului de un an:
Catinca mea are un an si doua luni si mananca aproximativ de toate, mai putin prajeala. In topul preferintelor: spanac, ostropel de pui, perisoare cu smantana sau sos de rosii, fasole verde, peste pangasius la cuptor cu mult usturoi, cartofi piure sau la cuptor cu puiut. Ii mai dau si cartofi frantuzesti cu smantana si branzica si ou la cuptor, paste cu carne la cuptor,fasole verde, mazare cu pui...supe si ciorbe cat cuprinde si de toate felurile...i le acresc cu lamaie nu cu bors, iar acum doua zile a furat si o chiftea din farfuria lui taica-su si a fost imposibil sa i-o luam...
Catinca a fost mancacioasa de mica, dar si mult mai dezvoltata ca fizic si greutate decat media varstei...Acum are 11 kg si 82 cm, dar a pierdut in greutate pentru ca a facut 3 viroze consecutive si suntem pe tratament de imunizare. In tot acest timp a mancat binisor, dar...asta este
Ea manaca de regula cam asa:
9-9.30 - lapte -in jur de 260ml
11.00 - 12.00 cascaval,fructe( mar, banana, struguri) sau paiine cu unt
se culca pe la 1.30
pe la 15 - supa plus felul doi
17.00 un iaurt tnuva mic -inainte de viroze manca o jumatate de iaurt tnuva mare
20.30- cereale
11-12- lapte in somn - in jur de 170ml
cryss26buc spune:
Noi la 6 luni papam tot 120 ml de laptic e grav??? i am introdus diversificarea de la 4 luni piure de fructe suc de fructe si piure supita de legume cu carnita .
Dim la 10 laptic
la 12 suc de fructe
la 14 piure de legume cu carnita de 2 ori pe sapt
restul laptic
I am luat si cereale cu mar si ii dau seara dar 1 zi da una nu ca se constipa si oricum la 6 luni are 9 kg e grasana .
Ce as putea sa i mai dau???/
alionushca spune:
cryss26buc - eu pina la 10 luni, cel putin, iasi scoate carnea din meniu - sistemul digestiv nu este pregatit pentru carne, respectiv si pancreasul(organ foarte sensibil) sufera cind se adiministreaza alimente pentru care organismul bebeluslui nu este pregatit.La aceasta virsta laptele nu mai puitn de 800ml pe zi.
La aceasta virsta - 6 luni - in mod normal abia se incepe diversificarea, adica laptele e cel mai important.
Eu am inceput diversificarea bebelusei la 6 luni, mai bine zis erau deja 7 - cereale o data pe zi restul lapte - timp de o luna, dupa aceasta legume - adica o masa cereale si o masa legume, restul meselor lapte, dupa aceasta tot asa fructele, carnea , oul.
Observ tendinta de adiversifica copilul cit mai repede - intr-o saptamina - doua, trei produse noi.
Cea mai importanta regula la diversificare este ,,graba strica treaba,, - adica sistemul digestiv este in contuna formare, si se face totul incetul cu incetul - nu mergem noi inaintea lui ci dupa.
Straniu - eu aveam impresia ca deja este axioma - diversifcarea dupa 6 luni, ca sunt pediatri care recomanda prostii, asta-i un lucru - ei pentru asta isi primesc salariu si au plecat acasa, noi mamicile suntem responsabile pnetru sanatatea copiilor si e bine din cind in cind sa ne mai documentam si noi inainte de a crede orbeste in cuvintele unui asa numit specialist.
Daca pediatrul a prescris un tratament bun pentru o viroza asta nu inseamna ca ar fi bun in toate domeniile, uite ca exista la unii mari lacune la capitolul diversifcare, la altii la capitolul antibiotice la viroza, etc- datoria noastra e sa mai verficam , mai cerem a doua parere - e vorba totusi de sanatatea copiilor nostri.
Exista foarte multa informatie pe net - despre diversificarea corecta - e pusa ca pe farfurie doar s-o citesti.
oanamada spune:
Nu pot sa fiu de acord cu alionushca. Diversificarea dupa 6 luni s-a abandonat de multa vreme. Noua teorie este ca se face in fucntie de copil, de greutate si de tipul de lapte pe care-l bea (titi sau formula!!!). Copiii alaptati natural pana tarziu intra la diversificare mai tarziu. Nu stiu ce sistem de diversificare ai aplicat tu, dar sincer este prima data cand aud de el...foooarte mari distantele la care ai bagat alimentele. Daca tu le-ai bagat la asa distante cum ajunge copilul la un an sa manance "aproape ca un copil mai mare"...i le bagi pe toate gramada atunci...desigur, ideea este sa nu bagi in alimentaie prea multe odata ca sa vezi cum reactioneaza copilul la ele si ca sa nu-i paradesti sistemul digestiv, dar nici chiar asa. Sincer, mi se pare exagerat ce ai facut tu. Tocmai pentru ca suntem responsabile pentru dezvoltarea copilului nostru trebuie sa ne gandim sa-i oferim incet incet de toate si sanatoase (nu ma refer la cremvursti si cuburi knorrr cum am mai vazut mamici si nici la pufuleti ci la mancare gatita de noi in casa...in cel mai sanatos mod posibil.
Ssitemul digestiv nu este pregatit pentru carne grea gen porc...in rest sistemul digestiv este pregatit pentru carnita de pe la 6 luni...cel putin asa mi-au spus 3 pediatri din care unul un profesor renumit care scrie toate cartile de pediatrie pentru facultate....inclin sa-i cred pe ei nu??? Mentionez ca profesorul imi este si "putin" ruda si nu avea interes sa-i faca fetei mele rau daca stia ca nu e ok!!!!
BUbu05 si catinca are perioade in care nu prea vrea laptele de seara...nu te ingrijora!!Poate fi inclusiv de la dintisori! Cat despre .."ii era foame...." esti sigura ca nu a mancat de pofta???ca mie mi se intampla des cu fata mea chestii din astea...mananca de pofta nu de foame...Catinca bea cam 260 dimineata si in jur de 180 seara...dar are dati cand bea seara doar 100 si dati cand bea si 260...e pe toane!!!
3x3 spune:
buna!
din cunostintele de pe aici, este recomandata introducerea solidului dupa 6 luni. dar este o regula relativ generala, pentru ca un bebelus isi poate deschide apetitul pentru solide, daca nu este alaptat la san. insa nu mancaruri greu de digerat.
mai mult, ultimile stiri de pe aici, in domeniu sustine teoria ca introducerea alimentelor solide la bebei, este chiar indicata, si nu in regimul unul la o saptamana sau doua, pe fondul teorietic ca asa exista si un risc mai redus de dezvoltarea a alergiilor.