Buna!
va rog tare mult sa impartasiti unei novice intr-ale cozonacilor, anul asta fac primul cozonac de Craciun, si nu stiu cum se prepara macul, ... stiu ca se macina, insa nu stiu care e cantitatea de mac nemacinat de care am nevoie pt un cozonac, si ce fac cu el dupa ce l-am macinat. La fel cu nuca, nu stiu cantitati.
Apoi ma intreb asa: cum se face? se pune macul sau nuca pe foaia de aluat si se ruleaza? sau cum mai exact se impacheteaza cozonacul?
in speranta ca voi primi sfaturi de la voi, va multumesc in avans
lia
Eu macin nuca, o pun la fiert cu lapte si zahar, adaug zahar vanilat si rom dupa gust, tre` sa rezulte o pasta.
Macul la fel, il macin, il pun la fiert cu lapte, coaja rasa de lamaie, vanilie.
Intind coca, o ung cu pasta de nuca sau mac, presar muuulte stafide, rulez, pun in tava tapetata cu hartie de copt, ung cu galbenus si presar un pic de zahar.
_
Daria & Giulia (2004 08 16)
VENITI LA BAZAR SA-L AJUTAM PE ALEX ! Sarbatori fericite !
Supercopiii iulie/august 2004
In nuca macinata (depinde de cat cozonac faci, atata nuca) pun zahar, esenta de rom, o bucatica mica de drojdie (ca sa creasca odata cu aluatul), jumatate din albusurile batute spuma (jumatate le-am pus in aluat), cacao si adaug lapte pana se face ca o pasta. Mai pun si stafide care au stat in rom (nu in esenta, ci in rom).
intind foaia, pun crema si rulez. eu fac 2 astfel de rulouri si apoi le impletesc-rasucesc si le pun in tava. Iese un model f frumos cand tai cozonacul.
Succes ... o sa vezi ce mandra o sa fii de primul tau cozonac!
aime
Draga mea, mie-mi place sa fac macul astfel (asa il facea bunica mea, nemtoaica):
il macini, il pui la prajit in putin ulei. il lasi, amestecand din cand in cand, pe foc mic, pana cand miroase bine a prajit. Acum adaugi lapte, sa fie ca un sos mai gros. Amesteci bine.
Il lasi la racit, si cand e rece de tot, adaugi zahar, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, stafide, ce mai vrei tu. Daca nu e destul de dulce mai adaugi zahar.
Nu as putea sa-ti spun cantitatile pentru ca eu il fac din ochi, stiu numai ca la un baigli, de exemplu, din jumate de kil de faina, eu pun jumate de kil de mac preparat astfel, pentru ca noua ne place cu mult mult mac :)
Pofta buna si sarbatori frumoase!
Cristina.