Vase Romane
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Fetele care ati facut sarmale in vasul de lut cu capac am si eu citeva intrebari. Lasi vasul in apa citeva ore inainte , pui sarmalele inauntru si acum vin intrebarile :
1. cita apa se pune ??? Se acopera sarmalele cu apa ? Sau mai putina ???
2. Pui capacul si bagi la cuptor la foc mic sau mic spre mediu ?
3. Cite ore se tin la cuptor - mai mult decit daca le fac in normal ( traditional)?
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
nadina spune:
crista-s eu nu am vacut sarmale ca abia l-am achizitionat, dar era cu instructiuni si pot sa-ti raspund la cateva intrebari. Vasul se tine in apa, complet scudfundat 15 min zic ei, da eu am auzit ca e mai bine sa-l pui 30 min. Vasul se pune in cuptorul rece, care se aprinde la foc mic si se mareste treptat flacara. Eu cred ca daca ai timp, poti sa-l tii doar la foc mic. Capacul se ia spre final.
Despre apa nu stiu, astept si eu cu interes fetele care au gatit sarmale.
NAdina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Nadina mersi mult, eu am inteles ca daca vasul e nou cind il folosesti prima oara ar trebui sa il lasi mai multe ore la inmuiat in apa. Al meu nu e nou , sotul meu a facut odata pui in el dar puiul e una si sarmaua e alta ... Sa iti povestesc cum a facut puiul : nu a pus apa, decit niste legume ( cartofi, morcovi .. ) acolo ca un patutz si puiul uns cu ulei, sare si ce mai vrei tu peste. Cred ca l-a tinut 1 ora .
Fetele si baietii care ati facut sarmalutze in vasul de lut nu ne uitati cu intrebarile...
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
Asta cam asa este, cica vre-o jumate de ora inainte de al folosi daca e nou! Si dat nitel cu ulei... Moama dar ce bunataturi ies in ele! Vai de mine!
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Probabil ca sunt tare enervanta .. stiu si recunosc dar as vrea sa imi raspunda cineva la intrebarea legata de sarmalele facute in vasul de lut cu capac .Se aseaza sarmalele in vas la fel cums -ar aseza in oala normala si apoi se pune apa :
cita apa se pune ??? Se acopera sarmalele cu apa ? Sau mai putina ???
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
Mai, mama mea pune sarmalele nu cum le pui in oala, ci intr-un fel de cerc sau defapt patrat, adica pe lungimea vasului si le acopera cu apa, ca oricum ele scad!!!
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Merci mult Beatrice ... deci si in vasul de lut se pune apa peste sarmale.
In cerc le punea si mama chiar si cind le facea in cratita normala si mai facea ceva " le numara " nu stiu de ce ... poate asa pomenise si ea de la mama ei ... zicea ceva ca ar trebui sa nu fie mai putine de 24 si in acelasi timp multiplu de 24 ... n-am retinut eu bine si acum e prea tirziu nu mai am pe cine sa intreb.
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
nadina spune:
Am vorbit si eu cu o colega de serviciu, care a facut sarmale in vas de lut si a zis ca pune pe fundul vasului varza tocata si bucatele de ciolan de porc apoi sarmalele, iar varza, suc de rosii si apa pana aproape de varza de deasupra. Sper ca se intelege ce am vrut sa zic.
Spor la sarmalit.
Nadina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
quote:
Originally posted by floricika
Eu tocmai mi-am luat vas din acela mic de oua la cuptor, am facut aseara si mi s-au lipitAveti idee de ce? Eu nu am pus ulei, ca am zis sa fie mancare sanatoasa dar.....
oi fi gresit? In schimb l-am udat inainte......
Nunta
Eu fac des oua. Ung putin cu margarina (unt) "gaurile". In afara de ou, pun putin mezel, branza si cascaval. Sare si piper. Se fac niste cuiburi tare gustoase. Le fac mai taricele. Am o lingura de lemn cu care scot produsul final. Se mai lipesc si la mine, dar tin vasul la muiat si apoi, cu un burete de sarma curat vasul.
Stiti ca nu se spala cu detergent, nu?
Sarmale nu am facut, dar ma bate gandul, mi-ati facut pofta...
http://community.webshots.com/user/tora97
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
alex_c spune:
eu fac sarmale in vasul roman destul de des si procedez in felul urmator : tin vasul si capacul cam jumatate de ora in apa rece dupa care ung peretii cu putin ulei si asez pe marginea vasului si pe fund frunze de varza. Jos mai pun putina varza tocata cu bacon afumat apoi asez sarmalele - fiecare cum vrea , eu las putin spatiu la mijloc pentru varza tocata . Intre randurile de sarmale mai pun bacon sau altceva asemanator si apoi acopar vasul si i-l dau la cuptor. In prima ora de stat la cuptor nu pun apa , in carticica mea chiar explica lucrul acesta si daca o sa desfaceti vasul o sa vedeti ca toata apa impregnata in peretii vasului se transforma in abur si de aici vine si savoarea deosebita si de asemena instructiunile legate de detergent despre care vorbea Rufus. Dupa aproximativ o ora de gatit la foc mic scot vasul si adaug putina apa calda cu sos de rosii si las in continuare la cuptor.De cate ori adaugi apa sa ai grija sa fie destul de calda , aproape de temperatura vasului. Dureaza cam 4-5 ore la foc mediu spre mic apoi spre sfarsit scot capacul ca sa se rumeneasca putin.Dupa ce sting focul eu acopar din nou si las vasul in cuptor pana se raceste. Si intr-adevar se topesc sarmalele!
Spor la gatit si sarmale delicioase va doresc!
Monica
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)