Sa citim Sf.Scriptura impreuna
Sf.Iustin Popovici spunea:
"Biblia nu este o carte, ci viata deoarece cuvintele sale "duh sunt, si viata sunt" (Ioan 6:63). Prin urmare, cuvintele sale pot fi intelese daca le cercet�m �n duhul Duhului lor, si cu viata vietii lor.
Este o carte care trebuie citita cu viata - punindu-o in practica. Ar trebui mai intii traita, si apoi inteleasa.
Aici se potrivesc cuvintele Mantuitorului:"De va voi cineva sa faca voia lui, va cunoaste pentru invatatura aceasta, ca de la Dumnezeu este" (Ioan 7:17). Fa-o, ca sa o poti intelege. Aceasta este regula fundamentala a exegezei ortodoxe.
La inceput, de obicei cineva citeste Biblia repede, iar apoi tot mai incet, pina ce va ajunge sa citeasca cuvant cu cuvant, si nici macar, intrucit in fiecare cuvant descopera un adevar nepieritor si o taina negraita.
In fiecare zi sa citesti cel putin un capitol din Vechiul si din Noul Legamant; dar, in acelasi timp, sa asterni intru lucrare si cate o virtute. Lucreaz-o pana cand devine o obisnuinta."Va invit aici sa citim impreuna Sf. Scriptura zilnic,sa ne impartasim aici pasaje care ne-au placut si care ne sunt dragi,meditatii si ganduri asupra celor citite si eventual sa propunem un "verset al saptamanii"(sau al zilei-cum doriti) pe care sa il memoram si,cu ajutorul lui Dumnezeu,sa punem in practica cele citite.Fiind un subiect pe care l-am deschis pentru toate fetele crestine(si nu numai),va rog sa nu aducem aici interpretari dogmatice asupra Scripturii care sa produca cearta si dezbinare.Propun sa incepem lectura cu Noul Testament cate 3 capitole pe zi.Pasajul zilei ar fi:Evanghelia dupa Matei,cap.1-3 Pentru cine doreste sa citeasca Sf.Scriptura on-line,o puteti gasi www.bibliaortodoxa.ro/" target="_blank">aiciIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
Raspunsuri
adusca spune:
irino , anunta-ma te rog can' ajungi la Vechiul testament, vreau sa ne amuzam impreuna
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
Jocelyn spune:
Mi s-ar parea mai interesant sa comentam cate un text
De exemplu propun "mai usor trece o camila prin urechea acului decat intra un bogat in imparatia cerurilor"
Eh, cum comentati? Adicatelea bogatii ajung mai greu in cer decat ceilalti?
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
irina.c. spune:
quote:Ceea ce la oameni e cu neputinta,la Dumnezeu e cu putinta.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by Jocelyn
De exemplu propun "mai usor trece o camila prin urechea acului decat intra un bogat in imparatia cerurilor"Eh, cum comentati? Adicatelea bogatii ajung mai greu in cer decat ceilalti?
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
ILINCA
Jocelyn spune:
Bine bine, da totusi ce a vrut sa spuna cu acest text?
Elena spune:
quote:
De exemplu propun "mai usor trece o camila prin urechea acului decat intra un bogat in imparatia cerurilor"
Eh, cum comentati? Adicatelea bogatii ajung mai greu in cer decat ceilalti?
Eu cred ca s-a referit la faptul ca in general cei bogati isi fac din bogatiile lor un idol, pun mai presus banii si averile lor de iubirea de Dumnezeu. Faptul ca esti bogat NU este nici un pacat, atita timp cat inima ta nu este lipita de bogatiile tale, atita timp cat nu vrei sa te imbogatesti ca sa ai cat mai mult, ca sa stragi cat mai mult, ca sa te dai mare, ca sa fi mai presus decat vecinu´.
Si din ce vedem in jurul nostru, are sens ce spune Domnul, pentru ca de obicei, cei bogati sunt cumva robiti de bogatia lor, e un cerc vicios, pentru ca mereu vor tot mai mult si ajung sa fi atrasi de bani, de placerea de a-i avea si de a-i obtine si daca nu au destula intelepciune si detasare, ca sa nu puna asta pe primul loc in viata, sa nu fie contu din banca iubirea vietii lor, atunci cu greu, intr-adevar, vor putea intra in Imparatia Cerurilor.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Jocelyn spune:
Elena tu mereu stii sa aduci ceva frumos in expunerea ta.
E adevarat ce ai spus insa mai apare o chestie: si cei foarte saraci pot sa fie foarte rai, lacomi si disperati din aceasta cauza. Si sunt atatia oameni care mor de foame pe lumea asta. Saracia e o scuza? Sau se pot apropia saracii mai mult de Dumnezeu?
Elena spune:
quote:
E adevarat ce ai spus insa mai apare o chestie: si cei foarte saraci pot sa fie foarte rai, lacomi si disperati din aceasta cauza. Si sunt atatia oameni care mor de foame pe lumea asta. Saracia e o scuza? Sau se pot apropia saracii mai mult de Dumnezeu?
Joce, nu sunt sigura ca am inteles prea bine intrebarea ta, dar pot sa-ti spun ca nu, saracia nu este o scuza, pentru ca nu neaparat conditiile exterioare, bogatia, saracia, apropie pe om de Dumnezeu, ci numai daca inima lui vrea cu adevarat sa se apropie de El.
Tu ai pus problema foarte bine, de ce pe unii saracia ii face rai si lacomi, iar pe altii ii face mai buni si mai omenosi ?? pai tocmai ca nu saracia ii face asa sau altfel, ci ei sunt cum e inima lor !! te asigur ca aia care sunt rai si lacomi in saracie ar fi la fel de rai si lacomi si daca ar fi bogati si doar conditiile exteriore (saracia, respectiv bogatia) ii face sa dea la iveala ce au in inima !!
Uite, am citit zilele trecute un articol in Dilema si zicea tipu acolo, printre altele :
Pentru ca noile generatii de români sã-l regãseascã pe Dumnezeu va fi însã nevoie sã se regãseascã mai întîi pe ele însele, într-o tarã cu mai putin cinism, cu politicieni respectabili, cu mari corupti condamnati si cu un parcurs european bine finalizat.
Dupa parerea mea, nimic mai fals !!!
Ce spune el e ca si cum regasirea lui Dumnezeu depinde de factorii externi omului, de politicieni sau de conjuctura politica....pai daca ar fi asa, ar trebui ca in tarile cu "politicieni respectabili" (ma rog, asta daca chiar exista o asemenea specie, da ma cam indoiesc) si fara mari corupti, majoritatea oamenilor ar trebui sa fie credinciosi, dar iaca nu e chiar asa :))
Adica e adevarat ca factorii externi pot juca un rol in regasirea lui Dumnezeu de catre om, dar nu ce spune tipu asta....ar putea sa fie, stiu eu, un eveniment neplacut in viata omului (indiferent ca traieste in Romania sau in cel mai bogat sau democratic stat din lume) "factoru" care sa intoarca omu la Dumnezeu, dar nu intrarea in Europa va face treziri spirituale spectaculoase printre romani ! No way !!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
irina.c. spune:
Fetelor,postez si textul cu pricina,ca sa inteleaga lumea despre ce vorbim:17. Si cand iesea El in drum, alergand la El unul si ingenunchind inaintea Lui, Il intreba: invatatorule bun, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?
18. Iar Iisus i-a raspuns: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decat unul Dumnezeu.
19. Stii poruncile: Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu inseli pe nimeni, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
20. Iar el I-a zis: Invatatorule, acestea toate le-am pazit din tineretile mele.
21. Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru iti mai lipseste: Mergi, vinde tot ce ai, da saracilor si vei avea comoara in cer; si apoi, luand crucea, vino si urmeaza Mie.
22. Dar el, intristandu-se de cuvantul acesta, a plecat mahnit, caci avea multe bogatii.
23. Si Iisus, uitandu-Se in jur, a zis catre ucenicii Sai: Cat de greu vor intra bogatii in impartiia lui Dumnezeu!
24. Iar ucenicii erau uimiti de cuvintele Lui. Dar Iisus, raspunzand iarasi, le-a zis: Fiilor, cat de greu este celor ce se incred in bogatii sa intre in imparatia lui Dumnezeu!
25. Mai lesne este camilei sa treaca prin urechile acului, decat bogatului sa intre in imparatia lui Dumnezeu.
26. Iar ei, mai mult uimindu-se, ziceau unii catre altii: si cine poate sa se mantuiasca?
27. Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputinta, dar nu la Dumnezeu. Caci la Dumnezeu toate sunt cu putinta.
28. Si a inceput Petru a-I zice: Iata, noi am lasat toate si ti-am urmat.
29. Iisus i-a raspuns: Adevarat graiesc voua: Nu este nimeni care si-a lasat casa, sau frati, sau surori, sau mama, sau tata, sau copii, sau tarine pentru Mine si pentru Evanghelie,
30. Si sa nu ia insutit - acum, sn vremea aceasta, de prigoniri - case si frati si surori si mame si copii si tarine, iar in veacul ce va sa vina: viata vesnica.
31. Si mulTi dintre cei dintIi vor fi pe urma, si din cei de pe urma intai. Evanghelia dupa Matei,cap.10Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
xenocid spune:
Irina cand Doamne Doamne l'a trimis pe I(i)sus pe Pamant nu i'a instalat si diacritice?
Ca vorbeste asa ciudat de nu inteleg nimic
*segmentation fault*
irina.c. spune:
Textul a fost subiectul predicii de acum vreo doua duminici.Ceva foarte interesant,ce am retinut,a fost intrebarea de ce Hristos i-a spus tanarului ca trebuia sa respecte poruncile "Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu inseli pe nimeni, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta".Poate ca e o avertizare pentru noi, fiindca in cea mai mare parte din cazuri ca sa aduni averi ajungi sa incalci poruncile enumerate de Hristos.De aceea e greu pentru bogati sa intre in imparatia lui Dumnezeu,fiindca poate si-au facut multe pacate ca sa adune bogatii si,mai mult de atat,au ajuns sa se increada in ele,in loc sa se increada in Dumnezeu.Iar celui care se increde in averi,sau in oameni,in loc sa se increada in Dumnezeu,ii va fi cu neputinta a se mantui.Doar Dumnezeu poate lucra la inima unor astfel de oameni,ca sa ajunga la pocainta,sa se lepede de tot ceea ce au si tot ceea ce sunt,sa-si ia crucea si sa-l urmeze pe Hristos,si sa ajunga sa se mantuiasca.
Sfintii Parinti spun ca nu saracia mantuieste si nici bogatia nu osandeste,ci cum ne raportam la ele.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA