Camere foto (digitale, cu film, SLR...)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns m34 spune:

Felicitari pentru noul aparat, sa il stapanesti sanatoasa !
Pozele de interior ies mai bine fara blitul aparatului, dar cu o alta lumina, care poate fi un alt blit extern, indreptat spre tavan sau o veioza.
O idee pentru poze cu blitul aparatului: decupeaza o bucata de calc (preferabil) sau chiar dintr-o coala A4, ceva mai mare decat blitul aparatului (cu 1-2cm mai mare pe fiecare latura) si lipeste-o cu scotch in fata blitzului numai pe latura de jos, indoita la 45 grade, astfel incat sa reflecte lumina catre tavan prin reflexie, iar prin difuzie pe subiect.
La aparat poti regla diafragma (A - aperture), timpul de expunere (T - time) si sensibilitatea (ISO) pentru a obtine o expunere corecta. Setarile exacte depind de cantitatea de lumina de pe subiect. Aparatul ar trebui sa te ajute sa masori lumina, probabil ca, dupa ca il vei invata vei stii.
Pune aparatul pe Manual si regleaza chestiile astea. Dupa ce te vei juca o vreme o sa te prinzi mai bine cum merge treaba. Mai citeste si manuale si articole despre foto.
Daca ai un timp mai lung de 1/50s este preferabil sa ai un trepied, pentru a nu avea poze miscate.
Daca setezi ISO mai mare, pozele vor avea zgomot, adica vezi pe ele un fel de "purici". Dar ISO mai mare te ajuta sa ai timp de expunere mai scurt.
La pozele de interior iluminate cu veioza sau alt bec, seteaza balansul de alb (WB - white balance) pe "incandescent"; joaca-te si cu setari pe alte pozitii sa vezi efectul.

Sabina: pentru ochii rosii cred ca ar fi mai bine sa rezolvi problema pe PC, cu un program (de ex. ACDSee face chestia asta, printre altele), pentru ca optiunea ochi rosii pe aparat genereaza cateva sclipiri de blit care atrag atentia subiectului sau il fac sa clipeasca. La flori nu ajuta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Multumesc Sabina si Mihai pentru sfaturi! Chiar am nevoie de cineva priceput care sa-mi explice si mie reglajele manuale ale aparatului.
Pana acum am folosit aparatul pe automat, sau pe setarile standard: snow, indoor, landscape, etc. + optiunea Macro.
Uitati ce poza am facut azi.
E greu sa pozezi copiii, fiindca greu ii surprizi nemiscati. Am vrut si eu sa vad cum iese un prim plan.
Am facut deja 500 poze si 2 filmulete si nu mi s-au descarcat bateriile. Oricum am rezerva incarcata pentru orice eventualitate.
Va citesc in continuare parerile si sfaturile cu placere.
Sa nu va suparati daca mai revin din cand in cand cu intrebari.
Va multumesc!

Florile mele

Mergi la inceput

Mie imi place mult de tot poza, cum ai surprins copilul, expresia fetei, pozitia.
Dar sunt si lucruri care ar putea fi imbunatatite (data viitoare): am remarcat o usoara neclaritate, din cauza miscarii aparatului; timpul de expunere a fost cam lung - 1/8s, mai bine setai ISO mai mare si aveai o imagine cu ceva zgomot decat miscata; fundalul era mai bun daca nu aveai alte elemente care sa distraga atentia, cum ar fi o alta persoana dispusa prea aproape.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hai ca va urmaresc cu atentie la setari manuale. Nici eu nu am utilizat niciodata aceste setari. Eu de exemplu sunt foarte interesat de cuplarea imaginilor multiple intr-o singura imagine panoramica. Nu prea imi reuseste imi ies imagini ondulate pentru ca mi-e imposibil sa tin mana perfect dreapta la urmatoarea pozitie fata de cea precedenta. Daca nu intelegeti ce spun va fac un cuplaj

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ppisic spune:

Pentru panoramice incearca sa folosesti un trepied. Daca nu vrei trepied cred ca poti folosi si un alt..punct de sprijin
In lipsa trepiedului ( al meu de ex l-am cam stricat, plus ca 90% din fotografii le 'fur' cu aparatul mic, un IXUS, care se potriveste in poseta, trepiedul nu...) folosesc timerul, la 2 secunde, ca sa pot tine camera cat mai fixa.

In rest succes la fotografiat

Mergi la inceput

Mihai, poza cu fetita a fost facuta pe optiunea "macro" din cate imi amintesc. N-am setat nimic,(ISO, timp de expunere), e prima poza foarte de aproape in care subiectul e o persoana.
Si pe mine ma enerveaza fundalul, dar ce era sa fac, sa dau musafirii afara din camera ca eu vreau sa fac poze??? A fost un instantaneu, doar.

Va urmaresc cu atentie in continuare. Abia pe weekend am sa am timp sa incerc setarile manuale.

Florile mele

Mergi la inceput

Marius, cel mai bine pentru panorama ar fi sa instalezi un trepied, chiar si unul micut. Exista modele pe care le poti tine in buzunar. Are la Carefour Militari cu vreo 300.000 lei (ar trebui sa imi faca reducere, ca am cumparat pentru mine si pentru prieteni vreo 10 bucati )
In lipsa trepiedului, ia si tu niste repere in vizor si incearca sa te ti de ele. Ulterior le mai poti roti pe calculator, dar, cu cat le prelucrezi mai mult, cu atat pierzi mai mult din cadru.

Adi2003 - nu se prea utilizeaza modul macro la portrete. Ideea cu musafirii nu ar fi stricat, ce nu face omul pentru o poza grozava ?!
Si acum nu va luati dupa mine, ca nu sunt nici doctor in domeniu si nici fotograf profesionist (profesionistii nu au prea mult timp sau nu vor sa ii invete si pe ceilalti )

Mergi la inceput

Ca sa mai incalzesc atmosfera, sa va povestesc ce-a zis fetita dupa ce i-am facut un set de poze, la care nu a ripostat decat dupa jumatate de ora.
"Gata! Gata pozele!" S-a apropiat de masa cu prajituri si a azvarlit o farfurie pe jos. Tandari. Ce sa fac daca am "stresat" copilul cu pozele.

M-am uitat si eu la trepiede in Selgros. Preturile incepeau de la 300.000 lei cele mici, apoi la 800.000 lei mai marisoare si 1 mil si ceva si mai mari.
Tot ma gandeam...daca ar fi sa iau un trepied mai mare, cum sa ies eu la pozat cu aparatul si trepiedul in oras?...ar rade lumea de mine! Asta-i bun sa mergi pe un varf de munte sau intr-un loc unde nu te cunoaste nimeni!
Asa ca pentru interior am sa optez pt unui mic, de birou.

Mihai, mai povesteste, ca te ascult. Azi m-am bagat si eu pentru 5 minute la setarile manuale si am realizat ca in interior pt o poza fara blitz rezultatul e groaznic. Daca foloseam blitzul, poza era albita. Am vrut sa fotografiez trandafirii dintr-un tablou pictat. N-a iesit nimic. Dar e prima incercare.

Florile mele

Mergi la inceput

Imi spunea azi cineva ca se poate regla intensitatea blitzului. Cum?
Propun deschiderea unui nou topic: "tehnici de fotografiere". Poate mai sunt amatori in acest domeniu. Invatam unii de la altii.

Florile mele

Mergi la inceput

La unele aparate se poate regla intensitatea blitului din meniu; manualul trebuie sa te indrume exact in meniul respectiv, eu nu stiu toate aparatele... Dar este posibil ca sa nu aiba astfel de setari (nu au toate modelele).
Cu trepiedul poti iesi in oras, mai ales seara, cand devine obligatoriu daca vrei sa scoti o fotografie mai reusita. Insa ai mare grija, ca unii oameni se simt lezati daca vad un aparat foto sau camera indreptata spre ei si reactioneaza violent, probabil ca au ceva de ascuns (hoti, talhari) sau au un oarecare retard dublat de o mare lipsa de bun simt, sa nu zic mai mult.

Mergi la inceput