Cum sa fac sa o adorm...
Buna
Am si eu o problema cu fata mea de ...7 ani. Nu mai vrea cu nici un chip sa adoarma seara inainte de 11. De la 10 la 11 nu face altceva decit sa plinga ca ea nu poate sa adoarma... Sincer, nu mai stiu ce sa fac. O solutie ar fi sa ma culc cu ea - dar nu vreau pt ca adorm si eu si nu mai apuc sa-mi fac treburile prin casa...Daca o cert nu-i bine - plinge si mai tare, daca nu-i zic nimic tot nu-i bine, ca n-o bag in seama, daca-i citesc o carte - tot nu adoarme, daca ne uitam la un desen - nici asa...nu mai stiu.Plinge mai ales ca-si da seama ca daca nu se culca, a doua zi ii va fi tare greu sa se trezeasca la 7. Aveti vreo idee ?
Multumesc.
Catalina
Raspunsuri
RaluD spune:
Lasa, mai, kupilu' in pace...
Dupa un timp, o sa-si regleze singura ritmul.
Sau poate e mai vampir... Eu si sotul asa suntem amandoi, parca ne tai marunt daca ne culci devreme. Si Emi e la fel, nu vrea sa adoarma inainte de 10 jumate nicidecum. Si are doi ani. Pana la urma am lasat-o in pace.
Tin minte ce s-au chinuit ai mei sa ma culce devreme, ani de zile. Si a doua zi la 7 aveam scoala. Dar NU PUTEAM sa adorm, tin minte si acum senzatia.
Nu-i crea fetitei un blocaj cu sperietura ca-i va fi greu sa se scoale daca nu se culca devreme. E adevarat, dar nu rezolva nimic daca se streseaza si plange. Puteti incerca niste muzica linistitoare la culcare (Bach, Vivaldi, Mozart). Sau teatru radiofonic, ala o si invata cate ceva. Sa ne spuneti daca a mers!
Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina
crini spune:
Iti spun cum facem noi. O duc la culcare, ii citesc un capitol, asa, sa se linisteasca, apoi o iau in brate si adoarme. Uneori adorm si eu cu ea, alteori nu. Oricum dupa vreun sfert de ora vine sotul sa ma ia, ca el sta cu cel mic in timpul asta.
N-are rost s-o stresezi, e micuta, in curand va invata sa citeasca si va putea merge si singura sa se culce.
Mami de fetita (1999)si baietel (16 oct 2004)
Elena spune:
Catalina, in afara de ce ti-au zis fetele, eu ti-as mai recomada ceva, sa iesi afara cu ea pe la 6-7 seara timp de o ora in care s-o alergi nitel si sa vezi dupa-aia ce-ti adoarme fata.
Si eu am aceeasi problema cu a mea, adoarme tot dupa 10, dar ea inca merge la gradi si nu se scoala asa devreme...
Insa am observat ca vara cand sta mai mult pe afara si alearga mult, adoarme seara mai devreme si mai repede, in 5 minute e deja in lumea viselor. Acuma iarna nici la gradi nu-i mai scoate prea mult afara, nici noi nu prea mai iesim cu ea si seara adoarme greu, greu, se tot foieste si zice intr-una: "nu vine somnica, nu vine somnicaaa"...
Stinu spune:
A avut si fiul meu o perioada de genul asta de ma apucau damblalele pana adormea dar acum doarme si dupa amiaza pana pe la 17,30 si seara la 22 e in pat si in maxim 10 minute doarme ca un ingeras .Concluzia este ca oboseste foarte tare pe la gradinita ,e la grupa pregatitioare si toata ziua fac "lectii",asa cred eu ca pe afara nu prea mai avem timp sa iesim si pe vremea asta numai buna de plimbare...
Iustina
Stinu spune:
Am uitat sa spun ca Vladut nu se culca daca nu ii citesti o poveste seara ,asa ca incpem pe la 21 ,45 cu dusul ,apoi povestea si a devenit un fel de ritual .
Daca nu merge la gradinita ,in vacanta ,in primele zile doarme si la pranz dar dupa vreo 4,5 zile , nu mai doarme la pranz dar seara pe la 9 e ingeras deja .
Ai incercat sa renunti la somnul de dupa amiaza ?Sigur seara pica franta dar nu stiu daca mai are randament la lectii ,e la scoala, nu ?
Iustina