Mese de mare gala (2)
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
danyce spune:
Liliana, am niste intrebari: 1)cu cat timp inainte faci tu fursecurile pt Craciun? (eu ma gandeam sa le fac luni si marti si inca ma intrebam daca nu e prea devreme (atata, niste nuci din foietaj am facut deja pt ca voiam sa imi probez formele de silicon, nu de alta).
2) à propos de cosurile din ciocolata, ce fel de ciocolata ai folosit? (adica cat la suta cacao sau nu conteaza?)Ai diluat-o cu apa sau ai topit-o doar la bain-marie si ai folosit-o fff rapid?Ai uns cu ceva folia de aluminiu sau ai turnat ciocolata direct pe ea? Si ultima: cat de greu ti-a fost sa desfaci ciocolata de pe folie?
Eu am facut azi un tort tiramisu in forma de cos cu fructe pt ziua soacrei mele si am mai facut trufe de ciocolata cu scortisoara (daca vrei o sa-ti dau reteta ca e fff simplu si sunt tare bune) dar nici nu am mai avut timp si chef si ma mai si macinau intrebarile de mai sus si am lasat cosuletul pe alta data. Am pus trufele intr-un bol de cristal si l-am impachetat in staniol cu fundita rosie
P.S.:scuze ca nu am mai venit cu poze cu retete frantuzesti la subiectul cu dulciurile de Craciun, dar sunt atatea si nu am timp sa le pozez pe toate (mai e si tare greu de ales). Sunt aperitive cu somon si crud si afumat, sunt date idei de modelare a legumelor, sunt fripturi de toate felurile, mai ales de curcan umplut, fripturi Wellington, adica in foietaj (mai grosut sau de placinta fina), o sumedenie de idei de rulade festive, o multime de torturi si deserturi cu ciocolata, un tort de cafea, mai putine torturi cu fructe, prajituri de Craciun, reteta de martipan si idei de intrebuintare, tort mille-feuilles cu crema de lamaie ( eu pe asta l-am adaptat si o sa fac nucile asa), deserturi de toate felurile:spume, sorbeturi, terine....Daca ceva din ce am enumerat mai sus ti se pare interesant, please spune-mi si voi posta exact ce te intereseaza.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma, sufletel mic si iubit
noi
si mai noi
cele mai noi
nou-noute
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
lgireada spune:
Daniela fursecurile care nu au creme, le poti face si cu doua saptamani inainte de Craciun. Anul trecut la mine a fost un festin alimentare, am facut fursecurile inainte de Craciun cu o saptamana si ultimele s-au terminat prin februarie
Ciocolata pe care o folosesc eu e ciocolata de menaj, habar n-am ce compozitie are. Aici imi cumpar cate o tableta de un kilogram si imi ajunge o luna.... Nu am diluat-o cu nimic, am topit-o in aparat special de topit ciocolata, atat. Folia de aluminiu nu am uns-o cu nimic si s-a desprins usor, nu am avut probleme.
Eu chiar ma gandeam acum ce sa fac de sarbatori ... is numai eu cu mama si musafiri nu avem. Asa ca nu cred ca voi face cine stie deosebit si nici multe prajituri ca n-are cine le manca. Asa ca nu e nici o graba cu retetele alea
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Cami ai facut o listuta cu meniul pt socrii de toata frumusetea ... Eu imi permit numai sa iti sugerez sa faci linga fripturica garnitura de cartofi si morcovi la tava. Pregatesti tava pt cuptor pe care o ungi cu putin ulei sau pui hirtie de copt - ar fii mai bine hirtia ca sigur nu se lipesc de tava si se rumenesc frumos. Apoi cureti cartofii si morcovii si ii tai cubulete si respectiv rondele ca sa aiba mai mult sau mai putin cam aceeasi dimensiune - sa se poata coace in acelasi timp. Ii stropesti cu ulei si sare grunjoasa, amesteci cu mina si asezi in tava. Bagi la cuptor la foc maricel ( minim 20 min ... in functie de cit de mari sunt taiati). Deschizi in cind in cind cuptorul si daca e nevoie dupa 15 min poti chiar sa ii intorci putin, in mod normal nu e nevoie dar fiecare isi cunoaste cuptorul. Cind esti mai aproape sa fie gata ( ii incerci cu o scobitoare sau cu furculita ) torni suc de lamiie si rozmarin peste . Sunt foarte comozi pt ca ii poti pregati cu o zi inainte, bagi la frigider sau eventual lasi pe balcon daca e frig, si cind musafirii se aseaza la masa doar pui tava la incalzit . Se pot pune si alte legume in afara de cartofi si morcovi ( ardei gras, rosii micute intregi, bucati de vinete , dovlecei, fasole verde fiarta deja... ) si in acest caz nu mai pui lamiie si rozmarin ci alte verdeturi care iti pac tie ( de ex. patrunjel verde crud cind sunt gata si scoti tava din cuptor). Reteta mea doar cu cartofi si morcovi cu lamiie o am de la o prietena din suedia, cealalta reteta am citit-o pe culinar.
Friptura ca sa fie fragda ar tb sa o tii cumva "la marinat " inainte ... insa nu stiu sa iti dau nici o idee ... cred ca ar tb sa intri pe INDEX si sa cauti daca au mai fost discutii despre fripturi la cuptor . Banuiesc ca daca o lasi in ceva vin cu mirodenii ar tb sa fie suculenta si yami yami ...
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
lgireada spune:
Cristina uite ca niciodata nu m-am gandit sa fac cartofii cu o zi inainte, eu ii faceam mereu atunci pe loc, ca sa fie calzi
Liliana
crista-s spune:
heheeheh... Liliana vezi ce inseamna o "femeie batrina " asa ca mine in preajma ... am avut timp sa ma smecheresc pina acum ...
Cristina
lgireada spune:
Cristina ai dreptate, da' ma smecheresc si eu daca iau exemplu de la tine
Liliana
joanna spune:
Dragele mele,nu uitati de pastarnac alaturi de morcov si cartofi.
O alta garnitura
In tava cu friptura,cind o intorc adaug:
cartofi cuburi(organic de preferinta),ciuperci crude ,ardei rosu taiat patrate,morcov si sare,piper, oregano.Nu adaug apa caci vor lasa ciupercile .
Pofta buna!
PS:Felicitari pentru subiect,va urmaresc si admir din umbra.
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
''In our days it is impossible to be a half-hearted Christian: either you are fully there, or not at all''
hieromonk Seraphim Rose
crista-s spune:
Ai mare dreptate Joanna dar aici la mine nu se gaseste si asa ca l-am scos de pe lista din start ... dar trebuie sa iasa mai buni si mai parfumati cu pastirnacul alaturi.
Nu se pune apa asa este... cartofii , morcovii se vor coace in apa lor (pe care o au in ei ) si vor fii la sfirsit moi in mijloc si crocanti pe margini ...
Cristina
crista-s spune:
cami30 tot sapind prin arhiva forumului in speranta ca voi gasi retete de piftie/racituri am gasit o pagina plina de aperitive .. m-am gindit ca iti vor fii de folos ca sursa de inspiratie si nu numai tie ... sunt cam "prafuite " retetele dar citeva ( rosii umplute cu oua de exemplu le faceam si eu pe vremuri si sunt tareeeeeeeeeee bune... )
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?
ARCHIVE=true&TOPIC_ID=11368
le recomand cu caldura , vezi ca sunt pe pg 3 su 4 si arata foarte bien in farfurie ...
Din pacate eu tot nu am gasit raspuns la intrebarile mele legate de piftie /racituri ...
asa, stai ca uitam daca faci tort de mere si tiramisu nu ami faci si placinta cu mere , poti face daca vrei ceva cu ciocolata ca sa ai din toate cite ceva ( pt toate gusturile).
Cristina
rodicaosoian spune:
Igireada,unde pot gasi acele retete minunate de prajiturii care le-ai pus la pagina 1
sant o minunatie
cand ma uit la ele asa de reusite am impresia ca si mie imi vor reusi
multumesc foarte mult