Cozonac
![](images/user_woman.png)
Fetelor,cum se face cozonacul?Nu am facut niciodata,eu de sarbatori cumpar panetone,dar mi-am propus anul acesta(cu ajutorul vostru)sa-i fac o surpriza sotului meu si sa-i pregatesc un cozonac ca la noi acasa.Astept retetele voastre.PUPICI!
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
Fabya spune:
Ciao Lucia !
sa de-a cel de sus sa fii pofticiosa cu ochisori de cozonac la Craciun
Uita-te pe aici pe culinar acolo gasesti foarte detaliat la fete cum se face cozonac si in plus vezi toate etapele in poze.
uite am sa-l fac si eu cu mac anul acesta pt.babe meu
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=7488
iar anul trecut l-am facut pe acesta si a iesit foarte bunnnnnn
http://www.reclamaaaa/forum/index.php?showtopic=6530
Mii de Multumiri fetelor de acolo care au avut atita rapdare cu explicatii si poze adecvate.
pupic la tineeeee
Sa aveti o zi usoara si plina de surprize placute
Fabya
" Dragostea inseamna suferinta, si cum multi fug de suferinta, putini sunt cei care iubesc cu adevarat.''
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
nu stiu daca mai ai nevoie, insa uite aici:
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: Faina - 1 kilogram; 4 oua intregi; 4 galbenusuri; zahar- 200 grame; rom - 50 ml; lapte - 500 ml; unt - 100 grame; o lamiie;o portocala; vanilie; drojdie - 60 degrame; stafide - 100 grame; sare - 10 grame.
Pentru uns formele: unt 50 de grame; zahar - 50 de grame
Maiaua se prepara din jumatate de cantitate de lapte la care se adauga faina cit incorporeaza si drojdie, se amesteca bine si se presara cu faina. Se lasa sa creasca la un loc calduros. Laptele ramas, zaharul, ouale intregi, galbenusurile, coaja rasa de lamiie si de portocala, sarea si vanilia se amesteca bine intr-un vas si se incalzesc putin la foc. Dupa ce a crescut, maiaua se amesteca cu aceasta compozitie. Se incepe framintatul, adaugind faina, putin cite putin. Concomitent, se bat si cele 4 albusuri si se adauga la aluat. Pe toata perioada framintarii, aluatul se bate foarte bine pina ce face basicute. Cind se considera ca aluatul este destul de framintat, se adauga untul putin incalzit, framintind continuu, apoi se adauga stafidele. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald. Vasul se acopera cu un prosop cald. In timp ce aluatul creste, se ung formele (de obicei inalte) cu unt si se presara cu zaharul tos.
Dupa ce a crescut, aluatul se proportioneaza si, apoi se pune in forme in asa fel, incit sa nu depaseasca 1/2 din forma. Se lasa la crescut in forme: in incapere nu trebuie sa fie curenti reci, ci caldura constanta. Cind aluatul este crescut umplind trei sferturi din forma, cozonacii se ung cu ou si se presara cu zahar cubic sfarimat.
Formele se introduc in cuptor. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura potrivita (spre slab). Formele se lasa in cuptor pina ce cozonacii sint copti si rumeniti.
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
sau inca una:
Ingrediente
Aluat de cozonac: 1 kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, 1 lingurita sare, 300g zahar, 250g unt, 1/2 baton vanilie, 100g stafide, coaja de la o portocala si de la o lamiie, 1 paharel cu rom, 3 cesti lapte, 30g drojdie, nuci si zahar pudra.
Mod de preparare
Se pun la fiert 2 cesti de lapte cu sare, se lasa sa stea 5 minute.
In covata se pune putina faina si se toarna cite putin lapte pina se face ca o smintina groasa.
Intr-un castron se desface drojdia cu lapte, adaugind 1-1 1/2 lingura faina , 1 galbenus, 1/2 lingurita zahar, amestecind bine. Daca aceasta compozitie creste in 15 minute, inseamna ca drojdia e buna!
Se pune in covata coca oparita se pune drojdia si se face plamadeala. Treptat se adauga faina. Se toarna 1/2 ceasca lapte si se bate pina face basici.
Se acopera, se lasa 20-30 minute sa creasca.
Intre timp se amesteca galbenusurile cu zaharul pisat pina se face ca o crema (sa nu sa simta zaharul) se adauga nucile pisate coaja rasa de la portocala si lamiie se amesteca totul apoi se incepe framintatul. Curaj!
Se toarna romul in care a stat vanilia citeva ore pina atunci.
Se amesteca ingredientele cu plamadeala, apoi cu faina.
Se unge covata. Aluatul se framinta timp de o ora adaugind treptat 3/4 din unt. Se adauga stafidele.
Restul de unt se pune in aluat la urma, cu albusurile batute spuma.
Covata se pune la loc cald, acoperita cu pinza, apoi ceva mai gros(lina). Se lasa sa creasca pina se mareste de 3 ori volumul. Se ung formele de cozonac cu unt si se captusesc cu hirtie de pergament unsa cu unt, se ia cite o bucata din aluatul crescut cam cit cuprinde jumate de forma, se impleteste si se pune din nou la crescut in forma, la loc cald. Cind aluatul a crescut pina la marginea formei, se unge cu galbenus amestecat cu putin zahar. Se presara nuci sau migdale farimate.
Se dau formele la cuptor, la foc slab apoi mai tare.
Se coc o ora.
Fereste de frig si curenti de aer!
Cozonacii copti pot fi scosi din forme dupa 1\2 ora ca sa nu se incruzeasca.
Scosi, se pudreaza cu zahar ca sa nu se usuce.
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
teodora35 spune:
patricia la reteta de cozonac moldovenesc citi cozonaci iti ies din cantitatile date?
nu calca adevarul in picioare ,daca vrei sa ai trecere la oameni
http://photos.yahoo.com/pufoasa2001
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
patriciaRO spune:
Mai sa stii ca nu stiu exact. Retetele sunt de la bunica... Nici nu stiu cati ar trebui in mod normal sa iasa! Hm!
Beatrice, mami de Alex pifos
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
teodora35 spune:
patricia sa sti ca ,cozonacii mi-au iesit super buni si mi-au iesit 3 dar formele mele nu sunt asa mari si unul mic intr0o craticioara super buni imi pare rau ca nu am facut poze de-a lungul pregatirii lui,vreau sa iti spun ca l-am pus la crescut si m-am dus pina la o vecina iar cind m-am intors coca dadea pe afara si sa sti ca nu am stat asa mult la vecina nu imi venea sa cred cind am vazut.iti multumesc pt reteta care ai postato aici si iti doresc sarbatori fericite si un an nou mai bun
nu calca adevarul in picioare ,daca vrei sa ai trecere la oameni
http://photos.yahoo.com/pufoasa2001
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)