Aici, in Olanda (13)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Salut,

Hop si eu cu explicatii:
1)Carmita_baby, testul e pe calculator si e foarte simplu, trebuie doar sa citesti/asculti cu atentie intrebarile si posibilele raspunsuri (a,b,c,d).
2)Scumpi, noi am cerut transcrierea actului de casatorie in Ro dupa 7 luni, fara nici un fel de probleme (dureaza ceva vreme,vreo 2 luni, pana se elibereaza actul romanesc, dar poti face imputernicire la notar unuia dintre parinti pt a putea ridica actul in numele tau).Poti sa duci actul si la ambasada din cate stiu eu.Noua ne-a fost mai la indemana sa-l ducem in Ro pt ca oricum aveam prevazuta deplasarea asta.Si à propos, si noua ne-au dat internationale uitreksel si nu a fost absolut nici o problema la Starea Civila in Romania.
3) A propos de numele sotului, si mie mi-au spus de treaba asta doar dupa ce m-am casatorit (trebuiau sa o faca inainte de casatorie). Eu alesesem numele sotului + numele meu (in acte imi aparea insa doar numele de domnisoara).Dar, de fapt mare branza nu e actul asta pe care ti-l dau autoritatile romane, pt ca in actele oficiale (pasaport, permis de rezidenta, permis de conducere) vei aparea oricum cu numele tau de domnisoara, cu specificatia "echtgenote van..." .Poti cere in schimb sa ti se scrie mereu numele ales de tine in scrisori.Pt asta trebuie sa semnezi o hartie la primarie.
Eu abia ieri (dupa 3 ani si 4 luni de la casatorie) am semnat hartia cu pricina (asta pt ca o desteapta de la primarie sustinea la momentul respectiv ca pt dreptul acela de a mi se adresa cu numele sotului in scrisori mi-ar fi trebuit hartie).Am intrebat la ambasada cum sta treaba si desteptii mi-au recomandat un avocat specializat in drept administrativ, dar mi s-a parut prea complicata operatiunea si mi-am zis ca lasa ca rezolv eu problema dupa ce am pasaport olandez ca atungi o sa beneficiez de alte drepturi. Intamplator, ieri chiar cetatenia olandeza am cerut-o, ocazie cu care am discutat si despre nume si era atat de simplu de fapt, o mica semnatura...desteapta de acum 3 ani si 4 luni era ea dusa cu pluta se pare.
Hai ca v-am zapacit. Ma duc sa-mi culc printesa si sa ma apuc de ceva tortulete pt weekend.Noapte buna!

Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scumpi spune:

Carmita_baby si Danyce, multumesc pt. raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Buna fetelor olandezelor!
Ma primiti si pe mine in grupul vostru?
Venim in Olanda la inceput de iulie, ne vom instala la Haga, definitiv si am nevoie de sfaturile si incurajarile voastre.
Pe scurt istoria: sotul meu si-a gasit un job bunut pentru care vom parasi tot ce avem aici, deci sunt nevoita sa imi las serviciul si sa devin...casnica, cel putin in prima perioada. Avand in vedere ca am o bebelina mica de crescut si ca am de gand sa urmez ceva cursuri de olandeza intre timp ( urata limba maica, de cateva zile stau cu un ghid de conversatie pe noptiera si nu reusesc sa invat sa zic nici "scuzati") sper ca la inceput sa nu ma plictisesc.
Am insa o gramada de intrebari pt voi:
1. credeti ca am ceva sanse sa imi gasesc ceva de lucru, precizez ca am drept de munca, daca invat cat de cat un pic olandeza? Aici lucrez in domeniul aeroportuar.
2. vremea, ce puteti spune unei indragostite de soare si mare care nu prea iubeste ploaia si vantul? Cred ca o sa "deprim" avand in vedere ca vin din sudul Fr tocmai in Nl, nu?
3. care e situatia cu cresele si dadacele? Tot asa problema ca si in Fr? De la ce varsta merg copiii la scoala?
4. limba olandeza e chiar asa imposibila pe cat imi pare mie? E adevarat ca toata lumea vorbeste engleza ca a doua limba? Ma refer in special la cei din Amsterdam, Haga, Roterdam, la supermarket, doctor, etc...
5. incepem sa ne cautam un apartament de inchiriat, aveti ceva "ponturi" sa imi dati? Ma refer la ce sa fim atenti, ce sa intrebam...
6. aici avem fiecare masina lui, insa am inteles ca in NL costa cam scump si ma vad nevoita sa renunt la masinuca mea...si parca iar ma ia cu "deprimatul". Exista o taxa de "parcare" cum am auzit?? Cum sunt mijloacele de transport? Au oare facilitati pt carucioare? Ma refer la urcare si coborare.

Cam asta imi vine acuma in minte sa intreb si va multumesc anticipat pt raspunsuri si primirea in grup,
Alina

Alina si Amalia 17.11.2005

Poze noi feb 2006

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Bb Alinus, bine ai venit in grup!
Uf, ai atatea intrebari...si nu stiu de unde sa incep.Voi incerca sa-ti raspund pe scurt:
1)cu munca nu e super usor, nu e suficient doar drept de munca;asta depinde bineinteles de ce esti tu dispusa sa accepti.Chestiunea asta e valabila la modul general.In Haga sunt mai multe posibilitati, sunt si multinationals in zona aceea si nu e neaparat nevoie sa stii asa bine olandeza lucrand in astfel de firme (in principiu poti fi de orice natie).
2)cu vremea e relativ OK. Eu m-am obisnuit..poate si pt ca in ultimii 2 ani (sunt de 3 ani si jumatate) a fost relativ cald si nu a plouat chiar asa de mult (sotul meu zice ca am adus soarele cu mine)
3)Copiii merg la scoala de la 4 ani.La peuterspeelzaal (adica un soi de loc de joaca pt copii, ca gradinita sau cresa nu e) merg copilasii de la 2 ani, 2 si jum. pt a se socializa cu alti copii, de 2 , 3 ori pe sapt cate 3 ore.Sunt crese, dar sunt super scumpe, full/time, plus mese, se ajunge si la 800 euro/luna.Conditiile mi se par OK, dar nu ceva special pt banii astia.Bonele costa 5 euro/ora.
4)nu toata lumea vorbeste engleza ca a 2/a limba.Asta e mitul pe care l-am crezut si eu cand am venit.Limba olandeza nu e asa greu de invatat, mai ales pt cineva care are cunostinte bune de engleza si franceza.Trebuie doar sa ai rabdare si perseverenta).
5)eu stau in casa cumparata, asa ca nu am ce sfaturi sa iti dau
6)la ce taxa de parcare te referi?In centrul oraselor, la unele supermarketuri -da, exista.Exista si impozite trimestriale la Fiscul de aici.Si nu e super ieftin sa ai masina aici pt ca ai de platit nu numai asigurarile,dar si controlul regulat (obligatoriu cel putin o data/an).Cred ca din aceasta cauza aici se deplaseaza extrem de multe persoane cu bicicleta.Eu una inca nu am reusit sa deprind sportul asta si inca mai am ceva lectii de sofat de urmat pana sa-mi iau permisul (visez ca anul asta sa se intample minunea)Asa ca momentan ma deplasez cu mijloacele de transport in comun daca nu e cineva la dispozitia mea sa ma plimbe cu masina. Unele trenuri au scara la nivelul peronului si e foarte usor de urcat caruciorul (experienta proprie;in oras merg doar cu trenul).Cu autobuzele nu m-am mai plimbat de cand o am pe Alma, asa ca nu stiu exact cum sta treaba cu ele.
Multa bafta la toate daca decizi sa te muti aici!!!
Pt restul fetelor, avem pozici noi incepand de aici.

Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Daniela iti multumesc pentru raspuns si pentru primire!
Suna incurajator ce imi spui, eu sper sa reusesc sa ma acomodez bine si rapid, in general imi plac schimbarile, dar sa vedem ce o fi. Saptamana viitoare venim la Haga sa vizitam orasul si imprejurimile ( de faptt eu ca sotul mai stie cat de cat) si sa aruncam un ochi pe piata imobiliara. Ma uit acuma pe net si vad o gramada de oferte de apartamente de inchiriat dar una e sa vezi pe ecran poze si alta e sa vezi la fata locului.
Intr-adevar cresele sunt cam scumpe ... oare sunt si cu program de doar 4 ore pe zi? Ca sincer as vrea neaparat sa o las pe bebelina cateva ore pe zi ca sa pot sa ma organizez si eu un pic.

Sa iti traiasca printesa Alma, m-am uitat si eu la cateva poze si tare frumusica e!

Poze noi feb 2006

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

E cam liniste pe la voi....oare e vacanta la scoli?

Poze noi feb 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anky spune:

Alina,nu vreau sa te dezamagesc dar eu personal nu as schimba Franta cu Olanda.Acum nu stiu cit de bun este jobul pe care o sa il aibe sotul tau aici in Olanda, eu zic sa va ginditi mai bine daca vreti sa faceti pasul asta.In Olanda taxele sint cele mai mari din Europa,platesti la taxe pe absolut orice,sistemul sanitar este aiurea si sint niste legi de iti vine sa,birocratia e mare.Daca vrei mai multe amanunte scrie-mi un PM.

O zi buna

Anca,Bianca 02.02.03si Cris 12.05.05

Mergi la inceput

Sorry,din greseala pusesem un bebe,deh.. graba strica treaba

Mergi la inceput

Alina,job iti vei gasi in aeroport mai ales daca vei invata limba,sint sigura de asta, dar cum am spus mai sus, nu as schimba Franta cu Olanda.Cit despre vreme e oribila,,si iar indiferent ca e iarna sau vara

Mergi la inceput

Draga Anca,
merci mult si tie pt parere, intr-adevar unul din motivele pt care nu as da Coasta pe nimic altceva este ...vremea mereu cu soare si caldura.
Insa la noi nu se pune problema sa ne gandim mai bine daca ne mutam sau nu, decizia a fost luata, e batuta in cuie si deci pe 3 iulie sotul meu incepe munca ( la ora 8h30 ).
Am mai aruncat un ochi si pe alte forumuri, cel al francezilor din nl si cel al romanilor din nl, asa ca sunt pe cale sa imi cam fac o parere...insa parerea finala va fi doar la fata locului.
Cat despre taxe, nu cred ca sunt impozite mai mari decat in Franta, adica aici daca treci peste un anumit barem de venit nici nu merita ca te taxeaza la impozit. In fine ar fi o gramada de discutat, mai ales despre sistemul medical despre care am citit atata si aici pe dc si in alte parti, insa noi o sa avem o asigurare de sanatate valabila in toata Europa si deci in caz de nevoie ( dar nu urgenta ) tot in Franta o sa venim ( mai ales la doc gineco al meu pe care nu l-as schimba pt nimic in lume ).

Poze noi feb 2006

Mergi la inceput