ma intereseaza parerea voastra despre...
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
quote:Da,asa cred si eu.Parintii care duc o viata pacatoasa(betie,curvie,furt,certuri,etc.-o viata departe de Dumnezeu,in general) vor provoca multe rani in sufletul copiilor,care,la randul lor,s-ar putea sa-si raneasca copii,si tot asa.Din fericire,oricine se intoarce spre Dumnezeu gaseste vindecare sufleteasca si trupeasca ,asa ca acest lant poate fi intrerupt.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Originally posted by Jocelyn
Pai hai sa vedem de ce spune asa. Porunca a doua este foarte clara: "Deuteronom 5
8. Să nu-ti faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă și sub pământ.
9. Să, nu te închini lor, nici să le slujești, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepsește vina părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc. 10. și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele. "La o prima citire reiese ca nelegiuirea parintilor care urasc pe Dumnezeu e "pedepsita" de Dumnezeu pana la al treilea si al patrulea neam.
Cum va eu lucrurile: noi suportam consecintele propriilor actiuni si stim foarte bine ca de exemplu din niste parinti alcoolici, din casatorii intre rude apropiate, ies copii cu deficiente ... eu cred ca la asta se refera; cei care se razvratesc impotriva Lui Dumnezeu si duc o viata destrabalata vor transmite copiilor lucrurile negative sau copiii vor suferi din cauza a ceea ce fac parintii.
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
Este adevarat ca modul de viata al parintilor se rasfrange asupra copiilor, ca acestia imprumuta, copie ceea ce au vazut in casa, ca sufera de pe urma batailor, divortului, alcoolismului.
Doar ca mie imi suna cam aiurea cuvantul asta "platesc", parca este cam crud, ca o razbunare pe propriul copil...mai ales ca aceste cuvinte se si folosesc intr-un anumit context.
Adica daca parintii au fost betivi sau orice alta varianta, si daca au un copil bolnav , el plateste pacatul parintilor? Ce vina are el?
Viata este o moneda de schimb? Daca Cel de sus poate sa repare ceva poate interveni spre vindecare, spre impacarea sufletului nevinovat...Ne simtim mai bine vazand ca se "adeveresc" stravechile vorbe? Ne intareste convingerea..?
myrrha spune:
Sigur ca, daca ajungi sa ai palpitatii de satisfactie cind vezi ca fata vecinei care te birfea " acum merge pe cai gresite," ai o minte bolnava.
Totusi, nu te poti extrage din lantul umanitatii, nu esti separat, cu totul altcineva decit stra-stra-stramosii tai. Exista ereditate, exista boli genetice. Iar omul nu e o masina formata din doua bucati, suflet si corp, care exista paralel si independent, ci o unitate organica: convingerile lui spirituale se repercuteaza asupra vietii lui in intregime, sanatatea fizica si sanatatea psihica sint strins legate.
Eu cred ca exista cauzalitate si consecinte, chiar daca sint foarte complexe si greu de inteles. De pilda, eu cred ca SIDA are legatura cu revolutia sexuala din anii '60. Sau ca miscarea reformata are legatura cu slabirea bisericii catolice. Sau ca dominatia occidentului crestin asupra lumii in ultimele secole are legatura cu valorile crestine.
Dar asta nu justifica judecata si aratatul cu degetul - pentru ca judecarea celuilalt e o forma de suficienta. In schimb trebuie sa ne faca responsabili atit fata de copiii nostri, cit si fata de toti cei din jurul nostru: nimeni dintre noi nu e inutil, nesemnificativ sau inocent, toti sintem amestecati, cuprinsi, angajati, importanti in reteaua umanitatii. Fiecare act al nostru inseamna MULT, mai mult decit ne dam noi seama. Daca doar faptul de a minca un ou stricat ne poate da peste cap o zi, cu atit mai adinca poate fi influenta (chiar daca poate mai putin perceptibila imediat) a unui gest sau unui gind.
Din punct de vedere genetic, noi sintem oamenii de acum 2000 de ani, cu mici variatii. Sintem o veriga dintr-un lant, purtind in noi datele altora si transmitindu-le mai departe, imbogatite, degradate sau imbunatatite prin viata noastra...
Teodora D. spune:
Mi-au placut mult raspunsurile voastre!
Gabirus, postarea ta mi-a amintit de un documentar pe care cred ca multe dintre voi l-ati vazut la discovery-un cuplu ce facuse 2 baieti adopta un al 3-lea; copiii cresc impreuna, dar la maturitate copilul adoptat devine criminal; justitia il condamna la moarte, iar mama adoptiva incepe sa-i cerceteze arborele genealogic, afla ca a avut un tata betiv, o alta ruda criminal si alte legaturi din acestea tarate; in fata acestor dovezi, se hotaraste ca respectivul sa nu mai fie pedepsit cu moartea, acceptandu-se ca influenta genetica e cea care l-a impins "spre pacat".
asta e un caz extrem, dar a fost probabil prima data cand s-au adus probe ca "suntem ceea ce ne-am nascut", indiferent de mediul in care crestem.(prin asta sa nu intelegeti ca neg rolul mediului in educarea unui copil.)
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
ManyHope spune:
Hai ca spun si eu dupa finalul discutiei (daca acuma m-am trezit ), de fapt doar am sa repet ce deja s-a spus:
E adevarat ca mostenim de la inaintasele si inaintasii nostri fel de fel... material,moral,fiziologic...ba chiar si spiritual; sunt parti rele care le mostenim sau copiii nostri le mostenesc, parti nedorite, dar mai sunt si parti bune, trasaturi de care numai multumire poate fi vorba ca se transmit peste generatii - nu are cum sa existe o separare, nu se poate sa primeasca copiii numai pe cele bune fara nimic din celelalte... asta e.
Am observat insa practic ca sunt situatii in care copiii reiau pacate de ale parintilor (din cine mai stie care cauze) si aste este excesiv de dureros pentru parintele care oarecum ajunge sa depaseasca acele pacate, dar se trezeste "pedepsit/a in copil" pentru cele nefacute care le-a comis...si mai e un aspect.... mai de nespus parca ....dar totusi o sa-l zic ca poate o avea macar un lob de ureche sa auda si cine ar trebui sa auda si sa nu mai procedeze cum nu se cuvine : (
) stiu de un caz in care un barbat a provocat o femeie, aceea a platit o femeie "priceputa" sa-i faca fermece (
), acela a remarcat ce i se facea si i-a dat cu tifla ca era el mare si tare, ca n-au avut nici un fel de efect si considera el lucrurile astea drept prosti si superstitii babesti.... avea el dreptate ca nu l-au atins farmecele (nu stiu de ce!),insa iata ca au cazut pe copilul lui = nici asta nu o stiu de ce,dar asemenea lucruri necurate nu au cum sa fie precis controlate la fel cum dracul nu poate fi controlat odata ce i s-a dat liber din cutie,ca daca ar putea fi controlat ar inceta sa mai faca rau si sa mai fie rau !
Mai e de mirare ca fiecare generatie cauta in primul rand emanciparea? Poate tocmai ca mostenirea care i se pune in spate de catre parinti, bunici si alti stramosi este prea grea si chinuitoare de cauta copiii s-o scuture cat de curand !!
Faceti dar tot binele care tine de voi ca "sa nu ajungeti peste ani sa va intrebati de ale copiilor sau nepotilor vostri pacate" ... iar binele nu uitati ca se face cu bine, nu cu rau !!
Hai pa !
adusca spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
dar totusi o sa-l zic ca poate o avea macar un lob de ureche sa auda si cine ar trebui sa auda si sa nu mai procedeze cum nu se cuvine : () stiu de un caz in care un barbat a provocat o femeie, aceea a platit o femeie "priceputa" sa-i faca fermece (
), acela a remarcat ce i se facea si i-a dat cu tifla ca era el mare si tare, ca n-au avut nici un fel de efect si considera el lucrurile astea drept prosti si superstitii babesti.... avea el dreptate ca nu l-au atins farmecele (nu stiu de ce!),insa iata ca au cazut pe copilul lui = nici asta nu o stiu de ce,dar asemenea lucruri necurate nu au cum sa fie precis controlate la fel cum dracul nu poate fi controlat odata ce i s-a dat liber din cutie,ca daca ar putea fi controlat ar inceta sa mai faca rau si sa mai fie rau !
curat murdar coane Fanica
Fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/laurajr/laurajr.jpg)
laurajr spune:
Mie nu-mi plac deloc generalizarile astea : Pai daca maica-sa sau taica-su sunt asa ( betivi, afemeiati, cartofori ) ce sa te astepti de la copil ??
Pt mine, care am fost un copil crescut de mama dar judecat dupa pacatele tatalui, ma dor vorbele astea .
Eu nu cred ca pacatele parintilor se rasfrang asupra copiilor, .
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia