Fete din Lisabona/Portugalia, rog sfat

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns goanga23 spune:

Draga cipcipcip,mi-a placut cum i-ai descris pe portughezi...hmm...mi se pare mie sau seamana destul de bine cu atmosfera de acasa, din draga noastra Romanie?

Din pacate (sau, mai bine zis , din fericire!)ca turist nu poti cunoaste cum e cu adevarat viata in tara pe care o vizitezi. Comparativ cu alte tari pe care le-am vizitat in Europa , Portugalia este inca o tara saraca si cred ca multe din "obiceiurile bune" ale portughezilor sunt o consecinta a saraciei.

Ceeea ce ne-a fascinat insa pe noi au fost tocmai acesti cativa pasi prin care Portugalia este departajata de celelalte tari din vestul Europei,sentimentul acela ca inca mai "gusti " viata de la tara, satele cu stradute inguste , flori la ferestre, oamenii simpli...si..era sa uit tocmai pisicile care fac legea cam peste tot!

In fine, noi eram , ca sa zic asa, in "pre luna de miere", deci cautam un loc un pic uitat de lume , pentru noi atunci Portugalia a fost raspunsul (am vizitat si ceva din sudul Spaniei, Marbella, care m-a "naucit" cu luxul afisat, constructiile sufocante, galagia etc). Nu spun ca e ceva rau in asta, dar noi prin felul nostru de a fi preferam locurile mai linistite, ne place sa fim mai aproape de natura (suntem mari "hike-ari"!)...

Cat despre decizia de a ne muta in Santa Barbara, am luat-o pur si simplu in timp ce il vizitam pe cel mai bun prieten al sotului meu. Noi ne gandeam de ceva timp la posibilitatea de a parasi San Francisco si asta mai ales de cand s-a nascut Mara numai ca nu ne-a incantat in mod deosebit nici un orasel din Bay Area si inca nu ne gandeam asa de departe ...adica la Santa Barbara. Noi mai fusesem in SB de cateva ori si primul lucru pe care mi-l aminteam despre SB era...mirosul puternic al florilor si zgomotul greierilor in timpul noptii (prima data cand am vizitat SB am ajuns in orasel cam pe la 12 noaptea) ...

Asa ca , stand de vorba la un moment dat cu sotul meu, ma trezesc zicand, da' daca ne mutam in SB???? (sotul meu este self-employed asa ca poate lucra din oriunde)...iar de la a zice pana la a face nu a mai fost decat un pas. Apoi mi-a spus si el ca isi dorea se se mute aici dar nu a adus acest lucru in discutie pentru ca nu stia daca eu voi fi ok sa parasesc San Francisco dupa ce abia ma mai obisnuisem un pic cu o viata noua (sunt doar 2 ani in SUA)...

Va pup si numai bine ca pe aici s-a facut 11 jumate noaptea si maine, cel tarziu la 6am, Mara mea da scularea!

Numai bine,
Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Da Andreea, ai dreptate, tarile sarace, mai ales la tara, pot avea acel aer idilic care iti lipseste de multe ori in tarile bogate, mai ales in State. Dar viata aici e cu totul altfel...Si eu cind am venit prima data vedeam numai palmierii si marea, iar acum vad fiecare gaura din trotuar mai ales cind trebuie sa merg cu carutul. Eu dupa ce am nascut spitalul de maternitate aici n-am mai fost om, tocmai pentru ca am trait in tari dezvoltate si nu mai pot da inapoi in standard si nivel de viata, cu atit mai mult cu cit acum am si un bebe. Consider ca saracia este rezultatul lenei si a ineficientei si nu invers. Pot sa-ti spun ca noi am cheltuit tone de bani si nervi sa renovam apartamentul pe care l-am cumparat si am sfirsit prin a ne exploda podeaua de lemn de 2 ori si a ne ploua in casa. Am primit o demonstratie pe viu a ineficientei, lipsei de profesionalism, nepasarii si chiar a mirlaniei portugheze pot spune. M-a deranjat foarte tare ca mesterii aveau emigranti est-europeni (ucrainieni) angajati pe care ii tratau in scirba, dar in opinia mea erau mult depasiti de ei in seriozitate si chiar cunostinte.
Eu una sint lecuita pe veci de latini si peisaje idilice
Acum nu stiu daca eu reactonez asa pentru ca sint plecata de mult din Ro si m-am obisnuit cu alte standarde si mod de viata. Daca in Ro e asa cum e, se datoreaza si fostului sistem, dar la portughezi ce scuza sa le gasesc?
(acu cred ca nu mai vrei sa-ti iei casa in Portugalia)

Unde in SB stati? Cred ca est superb acum pe strada principala cu toate ghirlandele de Craciun.

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Draga cipcipcip..uite o floare din Santa Barbara...ca sa mai uiti un pic de necazurile pe care ti le fac portughezii..

In general, este foarte greu sa te obisnuiesti cu altceva dupa ce treiesti in SUA, si mai ales in California. Cand am venit prima oara in SUA mi-au trebuit cateva saptamani bune ca sa ma desmeticesc...pur si simplu umblam cu capul in nori (mai bine zis in ceata din San Francisco!), ma fascina tot ce vedeam incepand cu dungile luminate de pe freeways..., apoi frumusetea peisajelor din oras si din imprejurimi , clima (era Craciunul lui 2002,venisem sa ii cunosc familia viitorului meu sot..pe vremea aia eram doar la stadiul de girlfriend noi cunoscandu-ne cu jumatate de an in urma in Romania), oceanul cu focile lui cu tot!,...,oamenii draguti si prietenosi pe care ii intalneam in "hike"-urile noastre , ...apoi amabilitatea vanzatorilor,politetea soferilor, etc..si toate acestea in conditiile in care ma mai plimbasem prin Europa...

Imi pare rau sa aud de experienta ta neplacuta de la nastere in legatura cu spitalul din Portugalia, probabil ca mai au mult pana sa ajunga la acel stadiu de comfort si siguranta pe care si-l doreste orice viitoare mama. Eu am fost norocoasa sa am un medic ob-gyn foarte bun care mi-a inspirat intotdeauna o mare incredere si, pe de alta parte, sa pot naste la Pacific Medical Center din SF. Este adevarat ca oriunde ai naste durerile sunt aceleasi dar siguranta si comfortul pe care ti le ofera aici pot schimba foarte mult experienta nasterii (...macar a meritat caruta de bani pe care am platit-o eu neavand asigurare medicala).

Acum , asa cum ti-am spus, locuim in Santa Barbara, in cartierul San Roque , cam la 3 stradute de strada principala State Street,in directia muntilor nu a oceanului. Ne-am mutat acum aproape 3 saptamani si deocamdata inchiriem o casa foarte placuta cu 3 bedrooms/3baths (deh...musafiri multi...soacrii mei din Minnesota , si mai rar parintii mei si fratele meu). Sper ca in cativa ani sa putem cumpara o casa , in conditiile in care vom fi convinsi ca SB e locul unde vrem sa fim pe termen mai lung (pe sotul meu inca il mai bate gandul de a locui cativa ani in Europa).
Cartierul San Roque este foarte frumos, cu copacii aceia foarte inalti , vegetatia abundenta, case foarte frumoase, familii cu copii ,oameni foarte prietenosi..
Apropo de asta, in prima seara cand am ajuns si "moverii" inca ne ajutau la descarcat mobila din camion un vecin a venit sa ne ofere sprijinul lui in caz ca vom avea nevoie de sfaturi in leg cu doctori,menajere, baby-sitters,gradinar, etc..iar a doua zi vecina de vis-a-vis ne-a batut la usa sa ne ureze "welcome" si sa ne ofere un platou cu "brownies"!.....iar eu inca nu pot scapa de mentalitatea romaneasca si inca ma mai mir de aceste gesturi de prietenie..

Si fiindca tot m-ai intrebat de ghirlandele de Craciun de pe State street (cred ca la aceasta strada te referi, strada cu o multime de magazine, restaurante, cea care duce la ocean?)..recunosc ca nu le-am vazut pentru ca de cand am ajuns aici am fost doar o data pe State Street si atunci la magazinele de mobila si decoratiuni interioare deoarece avem inca vreo doua camere goale..asa ca ultimele 2 saptamani le-am petrecut mai mult furniture shopping in zona LA si mai putin sightseeing in zona SB .. si apropo de Craciun , inca o chestie care m-a surprins a fost "magazinul cu decoartiuni de brad " deschis in Union Square din San francisco inca de la sfrasitul lui august..

Hai ca m-am lungit foarte mult si nu de alta dar simt ca inca nici nu am apucat sa incep povestirile despre California (The Redwoods, Mendocino, Carmel, Napa, Sonomaa, in general partea de nord si centru a Californiei, drumetiile noastre orpindu-se in zona LA)..

Mergi la inceput

Ce faaaain! Ai poze? Mi-ar place sa vad. macar sa ma oftic de-a binelea. Putem continua pe PM sau mail daca vrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Cipicip, nu stiu mai nimic despre portugalia, dar nu ma mira ce spui. Mi-a povestit un coleg roman care a fost acolo, ca oamenii sunt aroganti si a simtit asta pe pielea lui. ca turist vreau sa ma bucur de ceea ce poate oferi Lisboa in cateva zile, dar si eu prefer sa traiesc intr-o tara civilizata unde ordinea, seriozitatea si punctualitatea sunt la ele acasa.
De ce nu incerci sa te muti daca nu te simti bine ?

maria

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Cipicip, nu stiu mai nimic despre portugalia, dar nu ma mira ce spui. Mi-a povestit un coleg roman care a fost acolo, ca oamenii sunt aroganti si a simtit asta pe pielea lui. ca turist vreau sa ma bucur de ceea ce poate oferi Lisboa in cateva zile, dar si eu prefer sa traiesc intr-o tara civilizata unde ordinea, seriozitatea si punctualitatea sunt la ele acasa.
De ce nu incerci sa te muti daca nu te simti bine ?

maria

Incercam din rasputeri sa plecam dar sotul meu e ofiter in marina portugheza si din pacate nu o poate parasi decit in conditii foarte dezavantajoase financiar. Probabil ca daca ajungem suficient de disperati o sa o facem si pe asta. Ma mai gindesc si la copil ca are aici verisori si rude, daca mergem in alta tara nu o sa aiba pe nimeni aproape.
Distractie placuta si fa-ti o parere proprie despre lisabona, poate o sa fie diferita de a mea. Te pup

Mergi la inceput

Draga cipcipcip, am multe poze de prin excursiile noastre in California . Din Santa Barbara inca nu am (recente) pentru ca am tot fost ocupati cu mutatul dar le voi face foarte curand deoarece trebuie sa le trimit si alor mei!!!..Azi este o zi superba si voi incerca sa fac cateva pe strada unde locuim si pe State Street mai ales ca dupa-amiaza vom iesi la plimbare...

Mi-ar face placere sa vorbim pe mail , adresa mea este ab_swanson2003@yahoo.com. O sa pun niste poze pe yahoo photos si iti voi trimite o invitatie.

PS. Pt Maria, daca iti face placere poti sa-mi scrii pe adresa de yahoo si pot sa-ti trimit niste poze din SF si SB dar si din excursia noastra in Portugalia.

Andreea
Va pup, weekend placut..si hai ca-i dau drumul la incarcat poze..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Draga Andreea,
Imi pot permite sa folosesc adresa ta de e-mail pt. a comunica cu tine in particular despre noua ta locatie?
Si noi ne gandeam sa plecam de pe aceste meleaguri (nu stim inca cand...)si ne-ar prinde bine niste pareri ale cuiva care sta prin zona aceea...Ce zici?

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput

Buna porumbel...sigur ca imi poti scrie...sper sa iti pot fi de folos!

Numai bine,
Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

Sunt intr-o oarecare stare de soc!! Eu cautam pe forum steagul portughez, asa am si ajuns la acest topic… Nu stiu daca e oportun sa scriu si eu, dar, mai ales pentru mariamunteanu, am simtit nevoia.
Ei bine, eu m-am indragostit de Portugalia cu mult inainte de a ajunge s-o vad. M-a vrajit prin filmul domnului Wim Wenders intai (Lisbon Story), apoi prin minunatiile domnului Jose Saramago, a urmat fado, cu Madredeus, cu Dulce POntes, spendoarea lui Pessoa...
Dupa cununia civila, in loc sa pompam niste bani(pe care oricum nu ii aveam) in fundul unor invitati, imbolnavindu-ne de nervi cu luni de zile inainte, cel mai potrivit ni s-a parut sa ne bucuram noi de ei, asa incat sotul meu a fost de acord sa imi indeplineasca mie visul de a vedea Spania (Gaudi, Bosch) si Portugalia. Ne-am dus. Mi-a schimbat viata. Am uitat sa spun ca, inainte de plecare cu cateva luni, prin martie 2005 (noi am fost 30.05-13.06.2005), m-am apucat singura de invatat portugheza!! foarte greu, pronuntia e piatra de incercare.
Am fost in Spania, am vazut o gramada de lucruri frumoase si de oameni urati, nu mi-a placut deloc. Barcelona e un oras splendid, insa spaniolii, sau catalanii, cel putin, sunt niste oameni infecti. Sunt convinsa ca exista si exceptii insa noi, in 7 zile, am avut deceptii cat sa plecam convinsi de rautatea lor.. De altfel, am si renuntat la Madrid si la Prado.
Iar Portugalia..... imi seaca toate cuvintele... am trait sentimentul acut ca eu m-am nascut din greseala in Romania, ca acolo e locul meu!!! In conditiile in care traiesc de 36 de ani in Romania, cu posibilitatea de a pleca oricand (tatal meu e de peste 30 de ani in U.S.A., asteptandu-ma cu bratele deschise!!); n-am vrut niciodata sa plec din tara. nu mi-a venit. Ei bine, de cand am venit din Lisboa nu am nici un gand mai arzator decat dorinta de a pleca definitiv in Portugalia!!! M-am inscris la un curs de portugheza europeana (mi-am convins si prietenii sa vina cu mine, altfel nu se tinea cursul, nu erau doritori destui). In voiaj ne-am imprietenit cu o romanca plecata de 5 ani acolo, tot asa, nedorindu-si sa paraseasca tara, prietenul ei portughez dispus sa vina el aici, ea s-a dus in vizita si.... i-a cazut cu tronc, la fel de tare! E fericita si nu concepe sa plece (parintii lui ii asteapta langa Paris, au o vila acolo).
Oamenii cred ca m-au atins cel mai tare, poate mai mult decat pitorescul si culoarile (ce sunt altele, poate din cauza unui alt cer...). Oamenii sunt buni, sunt calzi, sunt saritori. Pe strada, vin cu tine si iti arata, se ofera sa te conduca, e o bunatate reala, nu o masca turistica, am fost si in orashele mici unde nu exista "sindromul turistic"!
Cred ca, in final, e o problema de configuratie interioara, fiecare vibreaza la altceva, unii la confort, altii la frumusete. Depinde ce primeaza.
Eu lucrez de 7 ani la o firma suedeza, am fost in Suedia, am conchis ca e cea mai fada tara, cu cel mai fad popor si ca n-as putea sta acolo nici o luna, m-as imbolnavi de plictiseala. E adevarat, gradul de civilizatie este impresionant, ii respect, insa imi repugna ca atmosfera.
Maria, daca mergi in Lisboa, da-mi un PM si iti recomand un hotel extraordinar, chiar pe Rua de Castello, uite un link: http://www.eurocheapo.com/lisbon/listings/selection/ninho.asp
noi am stat acolo, nici nu pot concepe sa ravin si sa merg in alta parte, ai o panorama ce cuprinde tot orasul, servicii minunate, atmosfera placuta, oameni draguti, catei iubaretzi care abia asteapta sa fie bagati in seama...
Daca vrei iti pot face o invitatie pe yahoo, sa vezi pozele noastre din Lisboa. Eu acum sufar pentru ca nu mai putem merge anul acesta, in mai nasc, insa tot voi da o fuga in vara, macar un week-end, daca prind vreo oferta pe avion; sotzul meu stie ca primul weekend dupa ce intarc vreau acolo...
Nu vreau sa o supar pe Cipcipcip, e clar ca fiecare are dreptatea lui, imi pare rau doar pentru ca asa se intampla cateodata, ea se gaseste in cel mai frumos loc din lume, din punctul meu de vedere, si isi doreste sa plece de acolo. Oricum, daca asta vrei tu, va doresc succesc cu "evadarea". Nu-ti face probleme pentru copil, cei mici isi construiesc punti cu cei din jur mult mai usor decat noi, se va adapta oriunde intr-un timp f scurt.

AlaBalaPortocala

Mergi la inceput