spovedania si......
Raspunsuri - Pagina 18
Elena spune:
quote:
normal ca le propovaduieste si le traieste, asta face si Irina, asta faceti si voi ("noi" nu zic, ca io-s mai pacatoasa), nici nu am sustinut altceva. dar suntem vreuna perfecta? aplicam suta la suta tot ce scrie in Biblie? daca da, suntem niste sfinte, huh. dar eu cred ca nu. si asta ziceam.
Conchita, nu e nimeni perfect, de acord, dar se cuvine ca in lucrurile in care omu stiu bine ca nu este perfect, sa nu vorbeasca, mai, sa TACA pur si simplu. Uite, sa iti dau un exemplu, daca vine cineva pe forum si spune la un subiect ca ea isi bate copiii si apoi la alt subiect despre bataia copiilor, sa vina sustinand sus si tare cu citate si/sau cuvinte proprii ca ce lucru monstruos este sa-ti bati copiii si ce mame denaturate sunt ele, iar in timpu asta ea sa-si altoiasca copilul de numa. Spune-mi si mie ce valoare si credibilitate mai au vorbele ei ? da nu numai atit, nu numai ca n-au credibilitate spusele ei, dar prin ceea ce spune poate fi o pricina de poticnire pentru altii, necredinciosi, care vad la ea ca una zice si alta face !! pentru ca este scris in Biblie ca vom da socoteala de orice vorba spunem !!
Acum, pe de alta parte, daca aceeasi femeie nu bea si nu fumeaza, de pilda, are tot dreptul sa predice impotriva bauturii si fumatului, pentru ca ea se stie fara pata din punctul asta de vedere. Deci in nici un caz nu vreau sa spun ca nu trebuie sa nu mai vorbim deloc si nimic. Fiecare om are unul sau mai multe puncte in care este mai vulnerabil si dupa mine, constiinta si bunul simt ar trebui sa-i spuna cand e cazul sa vorbeasca si cand sa taca.
In ceea ce ma priveste, eu ma gandesc bine inainte de a scrie ceva pe forum, uneori chiar ma rog inainte de a scrie, iar in lucrurile in care stiu ca sunt vulnerabila, pur si simplu nu ma bag.
quote:
ce, daca te stii un pacatos care incearca din rasputeri sa se mentina pe Cale, si se intampla sa mai si cada, asta inseamna ca in caderea sa trebuie sa il mai traga si pe altul? adica sa-i spui, lasa, ca iarta Dumnezeu, nu e neaparat nevoie sa renunti la pacat, mergi inainte fara grija, spovedeste-te si dupa aia du-te direct inapoi in pacat, ca nu-i nika. asta ziceam.
Aici sunt absolut de acord cu tine, dar eu nu am zis nicaieri altfel decat zici tu si cred ca nici denizel.
Eu am spus clar cat de mult mutileaza pacatul sufletul, iar continuarea, raminerea in pacat nu are alt efect decat departarea de Dumnezeu :(((
Dilema Liviei este intr-adevar una foarte mare, pentru ca ea le vrea pe amandoua, ar vrea sa aiba in continuare o relatie buna cu Domnul Dumnezeul ei, dar pe de alta parte nu ar vrea sa renunte nici la pacat, ori asta nu se poate !! adica nu ca nu s-ar putea, se poate, dar cu pretul pierderii pacii sufletesti :(( caci nu poti fi nicicum impacat cu tine insati si cu Dumnezeu atunci cand stii ca faci pacatul cu buna stiinta; esti rupt in doua si sfasiat sufleteste intre dorinta de a fi impacat cu Cel ce-a murit pe cruce pentru tine si pacatul pe care il faci.
E o alegere pe care ea singura trebuie s-o faca, iar din partea mea ii urez multa, multa intelepciune si tot binele din lume !

_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
irina.c. spune:
[quote]Originally posted by Elena
Am citit tot ce ati scris pana acum,ar fi foarte multe de spus,din pacate timpul meu este foarte limitat acum.Ceea ce vreau sa spun e ca nu exista om perfect.Poate nu intotdeauna in viata personala(si ma refer la ortodocsi) facem ceea ce ne cere Hristos si Biserica Sa,desi suntem convinsi ca aceste cerinte sunt conforme cu Adevarul.Fiecare e pe un drum,unul e mai inaintat,altul e la inceput.Unul inainteaza mai repede,ca e tanar si sanatos,altul mai incet,ca poate e bolnav si il dor picioarele,dar important e ca toti inainteaza pe acelasi drum.Poate si cel bolnav se va vindeca si i-o va lua celui sanatos cu mult inainte.Dar toti,bolnavi sau sanatosi,mai inaintati sau mai putin inaintati,sunt datori sa le zica celor care merg pe de laturi:"iata Calea,mergeti pe ea".Poate ca si aceia vor ajunge sa o urmeze,chiar cu mult mai bine decat cei de la care au auzit aceste vorbe.Cam asa vad eu lucrurile.In Biserica avem toate cele necesare ca sa ajungem la mantuire,in special spovedania si impartasania.Sa nu ne indepartam de ele,sa nu ne indepartam de Biserica(ma gandesc la cei ortodocsi),chiar daca suntem cei mai pacatosi dintre oameni.Sau in primul rand de asta,fiindca Hristos a venit pentru cei pacatosi.Si ca sa adaug si o experienta personala referitor la Spovedanie,pot sa spun ca Dumnezeu mi-a vorbit de multe ori in Taina Spovedaniei(prin intermediul preotului),si am primit dezlegare de multe pacate pe care,inainte de spovedanie,nu aveam putere sa ma las.Asa ca apelati cu incredere
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
conchita spune:
quote:
Originally posted by Elena
Conchita, nu e nimeni perfect, de acord, dar se cuvine ca in lucrurile in care omu stiu bine ca nu este perfect, sa nu vorbeasca, mai, sa TACA pur si simplu.
(...)
Acum, pe de alta parte, daca aceeasi femeie nu bea si nu fumeaza, de pilda, are tot dreptul sa predice impotriva bauturii si fumatului, pentru ca ea se stie fara pata din punctul asta de vedere. Deci in nici un caz nu vreau sa spun ca nu trebuie sa nu mai vorbim deloc si nimic.
daca ar fi lumea asa ideala, apoi nimeni n-ar mai trebui sa vorbeasca la acest topic. sa nu mai zic de yank, care n-are nici o treaba cu spovedania si cu Noul Testament, dar simte nevoia sa ne "invete" despre prostie, aberatie si bullshit. nu e nici una cu 12 copii pe zona, si totusi s-au umplut 12 pagini cu mesaje. ma indoiesc ca suntem 100% exemplare perfecte care ne-am casatorit virgine si totusi ne dam cu parerea despre spovedanie si viata sexuala.
de ieri as fi vrut sa va dau un citat de la alt topic, dar nici acum nu stiu daca ar fi okay. oricum, tu cu trimiterea la fumat si alcool, mi-ai dat o idee cum sa dau exemplul asta fara sa se supere nimeni. e o alta discutie pe DC despre fumat si sarcina. si sunt fete gravide care spun ca x tigari pe zi e okay, cu aprobare de la medic, si sunt fete care spun ca pana si o tigara pe zi poate face enorm de rau bebelusului. toate, insa, fumeaza. cine are mai multa credibilitate, dupa tine? cea care zice "eu fumez, dar va rog mult pe cele care puteti sa va lasati, lasati-va de fumat ca nu e bine. eu sunt slaba si nu pot sa ma las, dar ma rog pentru voi sa reusiti"; sau cea care zice "si matusa si prietena matusei si xuleasca si ygreculeasca au fumat in sarcina si au copii sanatosi, plus ca mi-a zis mie medicul ca 5 tigari pe zi sunt okay"?
eu o cred pe prima si prefer sfaturile ei. pentru ca le da in cunostinta de cauza. isi recunoaste slabiciunea si nu si-o diminueaza, tragandu-i si pe altii in acelasi pacat.
citeam un articol despre dependenta de droguri si se zicea ca cei mai duri judecatori -si deci de preferat- la intalnirile AA &comp sunt cei care au avut cele mai multe incercari nereusite sa se lase, iar cei mai ingaduitori - de evitat- is cei care sunt inca la primele faze de dependenta.
Elena spune:
quote:
Ceea ce vreau sa spun e ca nu exista om perfect.
Asa este, exact asta am spus si eu.
quote:
Fiecare e pe un drum,unul e mai inaintat,altul e la inceput.Unul inainteaza mai repede,ca e tanar si sanatos,altul mai incet,ca poate e bolnav si il dor picioarele,dar important e ca toti inainteaza pe acelasi drum.
Da, Irina, de acord cu tine, fiecare om are ritmul lui propriu si neputintele lui. Si cine vrea din toata inima sa se vindece de bolile si neputintele lui, Dumnezeu, in marea Lui mila, iL va ajuta negresit !
Ce am vrut eu sa spun este ca cel bolnav trebuie sa aiba grija ca prin ceea ce spune&face sa nu-i puna cumva vreo piedica celui sanatos, precum si cel sanatos trebuie sa aiba grija sa nu-i fie pricina de poticnire celui care si-asa este bolnav !!
Cam asta era ideea.

_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Elena spune:
quote:
daca ar fi lumea asa ideala, apoi nimeni n-ar mai trebui sa vorbeasca la acest topic. sa nu mai zic de yank, care n-are nici o treaba cu spovedania si cu Noul Testament, dar simte nevoia sa ne "invete" despre prostie, aberatie si bullshit. nu e nici una cu 12 copii pe zona, si totusi s-au umplut 12 pagini cu mesaje. ma indoiesc ca suntem 100% exemplare perfecte care ne-am casatorit virgine si totusi ne dam cu parerea despre spovedanie si viata sexuala.
Stiu ca nu traim intr-o lume ideala si ca nu suntem 100% perfecte, dar nu de cat suntem de perfecte vorbeam eu !!
In ceea ce-l priveste yank, pe mine chiar nu ma intereseaza ce spune el, atita timp cat nu pare sa il intereseze crestinismul; la fel cum nu ma intereseaza de pilda ce spune xenocid. Punct. Mie mi se pare mult mai nimerit sa ignor asemenea mesaje si sa raspund celor care CHIAR VOR, celor care chiar sunt interesati cu adevarat sa afle ceva despre credinta si/sau crestinism, cum a fost Livia sau Teodora.
quote:
de ieri as fi vrut sa va dau un citat de la alt topic, dar nici acum nu stiu daca ar fi okay. oricum, tu cu trimiterea la fumat si alcool, mi-ai dat o idee cum sa dau exemplul asta fara sa se supere nimeni. e o alta discutie pe DC despre fumat si sarcina. si sunt fete gravide care spun ca x tigari pe zi e okay, cu aprobare de la medic, si sunt fete care spun ca pana si o tigara pe zi poate face enorm de rau bebelusului. toate, insa, fumeaza. cine are mai multa credibilitate, dupa tine? cea care zice "eu fumez, dar va rog mult pe cele care puteti sa va lasati, lasati-va de fumat ca nu e bine. eu sunt slaba si nu pot sa ma las, dar ma rog pentru voi sa reusiti"; sau cea care zice "si matusa si prietena matusei si xuleasca si ygreculeasca au fumat in sarcina si au copii sanatosi, plus ca mi-a zis mie medicul ca 5 tigari pe zi sunt okay"?
eu o cred pe prima si prefer sfaturile ei. pentru ca le da in cunostinta de cauza. isi recunoaste slabiciunea si nu si-o diminueaza, tragandu-i si pe altii in acelasi pacat.
De acord cu tine, si eu tot pe prima o prefer clar !!!
insa in afara de aceste doua categorii, mai exista o categorie, cea care spune: "sunteti niste inconstiente, va nenorociti copilul, sunteti niste mame denaturate !", iar ea fumeaza la randul ei fara probleme. Eu strict la categoria asta m-am referit !
_
anka-maria spune:
Va vine sa credeti ca am dat fiecaruia in parte dreptate?
M-am trezit ca la fiecare post imi zic "eh, aici are dreptate".
E si normal deoarece lucrurile astea nu pot fi interpretate de om doar in alb si negru, deoarece nimeni nu e perfect si vom vedea unele aspecte in gri.
Dumnezeu in schimb le-a lasat in alb si negru.
Daca ceea ce a citat Olim este cuvantul lui Dumnezeu atunci treaba e incurcata rau. Cine ia nevasta altuia (chiar si divortata) pacatuieste, daca iti lasi nevasta inseamna ca-i dai liber la preacurvire si pacatuiesti, daca te uiti "admirativ" la o femeie pacatuiesti la fel de rau ca si atunci cand o atingi.
Eu am recunoscut ca mai am fantezii "d-alea" dar n-am gresit niciodata fata de sotul meu, eh,s-o cred io!, am pacatuit.
Traind in sociatatea de azi este IMPOSIBIL sa nu incalci cateva reguli. Omeneste vorbind, n-ai cum sa respecti regulile in totalitatea lor si nici nu este corect sa le schimbi doar pentru ca tie nu-ti pica bine.
Cum cred eu ca se rezolva? Cineva acolo sus iti cunoaste motivatiile, remuscarile, gandurile si te va judeca in consecinta.
just me
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by Elenaquote:
Ceea ce vreau sa spun e ca nu exista om perfect.
Asa este, exact asta am spus si eu. [quote]Fiecare e pe un drum,unul e mai inaintat,altul e la inceput.Unul inainteaza mai repede,ca e tanar si sanatos,altul mai incet,ca poate e bolnav si il dor picioarele,dar important e ca toti inainteaza pe acelasi drum.
Da, Irina, de acord cu tine, fiecare om are ritmul lui propriu si neputintele lui. Si cine vrea din toata inima sa se vindece de bolile si neputintele lui, Dumnezeu, in marea Lui mila, iL va ajuta negresit !
Ce am vrut eu sa spun este ca cel bolnav trebuie sa aiba grija ca prin ceea ce spune&face sa nu-i puna cumva vreo piedica celui sanatos, precum si cel sanatos trebuie sa aiba grija sa nu-i fie pricina de poticnire celui care si-asa este bolnav !!
Cam asta era ideea.

_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
.......................................Da.asa e,trebuie sa fim atenti,pe cat posibil,a nu smintim prin faptele sau vorbele noastre.Pe de alta parte,cine vrea sa se sminteasca,se sminteste si de un sfant.Hristos insusi a fost si este "piatra de poticnire"pentru multi.In ceea ce ma priveste,nu ma intereseaza nici ce face x,nici ce face y,ci ma intereseaza care este invatatura Bisericii si cat de bine pot sa o traiesc eu.Ca Dumnezeu n-o sa ma intrebe ce a facut vecina Marioara cu viata ei si ce pacate a avut,si cum a trait,ci o sa ma intrebe ce-am facut eu personal cu viata mea si daca am trait conform invataturii lui Hristos,in Biserica Sa.De aceea ma gandesc ca e mai bine sa luam aminte la ce spune popa,nu la ce face el,ca nu despre viata popii o sa fim noi intrebati,ci daca am facut cum a zis el.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
conchita spune:
quote:
Originally posted by Elena
De acord cu tine, si eu tot pe prima o prefer clar !!!
insa in afara de aceste doua categorii, mai exista o categorie, cea care spune: "sunteti niste inconstiente, va nenorociti copilul, sunteti niste mame denaturate !", iar ea fumeaza la randul ei fara probleme. Eu strict la categoria asta m-am referit !
da, asta e fariseismul de care ziceai! nici tu n-ai vreun gand sa traiesti cum se cade si nici pe altul nu-l incurajezi sa incerce, dar il judeci mai ceva decat ar face-o un preot ortodox
Elena spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Da.asa e,trebuie sa fim atenti,pe cat posibil,a nu smintim prin faptele sau vorbele noastre.Pe de alta parte,cine vrea sa se sminteasca,se sminteste si de un sfant.Hristos insusi a fost si este "piatra de poticnire"pentru multi.In ceea ce ma priveste,nu ma intereseaza nici ce face x,nici ce face y,ci ma intereseaza care este invatatura Bisericii si cat de bine pot sa o traiesc eu.Ca Dumnezeu n-o sa ma intrebe ce a facut vecina Marioara cu viata ei si ce pacate a avut,si cum a trait,ci o sa ma intrebe ce-am facut eu personal cu viata mea si daca am trait conform invataturii lui Hristos,in Biserica Sa.De aceea ma gandesc ca e mai bine sa luam aminte la ce spune popa,nu la ce face el,ca nu despre viata popii o sa fim noi intrebati,ci daca am facut cum a zis el.
Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA
Dar cred ca suntem muuult off topic

_
conchita spune:
quote:
Originally posted by anka-maria
Traind in sociatatea de azi este IMPOSIBIL sa nu incalci cateva reguli. Omeneste vorbind, n-ai cum sa respecti regulile in totalitatea lor si nici nu este corect sa le schimbi doar pentru ca tie nu-ti pica bine.
Cum cred eu ca se rezolva? Cineva acolo sus iti cunoaste motivatiile, remuscarile, gandurile si te va judeca in consecinta.
just me
anka-maria
, ai sintetizat perfect esenta dilemei de fata, cu raspunsul inclus. da, asa e, daca vremurile sunt diferite si ne e imposibil de multe ori sa respectam legea divina, asta nu inseamna ca trebuie sa schimbam noi legea sau sa o bagatelizam. e ciudat ca se foloseste dublul standard in judecata legilor: pe de o parte, daca avem de-a face cu un hotz in lumea de-aici, fara dubiu pretindem ca el sa fie pedepsit conform legii si proportional cu fapta comisa. cand e vorba de viata spirituala, dintr-odata devenim suspect de permisivi, pacatul nu mai e ceea ce pare, judecata nu se justifica, respectarea legilor nu e obligatorie pentru iertare, Dumnezeu de fapt nici nu e Dumnezeul din Biblie - e doar ceea ce vrea fiecare sa fie. in mundan, omului ii sunt necesare doua secunde sa decida automat ca trece strada pe linia de pietoni, ca sa nu ia amenda, sa nu dea masina peste el, etc. in privinta sacrului, ne chinuim de cateva milenii sa gasim justificari, scuze, explicatii pentru a nu trece strada la locul rezervat special pentru pietoni. de ce, nu stiu. ca de cand ni s-a spus sa-i dam lui cezarica ce-i al lui cezarica, parca ne-am pierdut mintile, ii dam tot lui cezarica in timp ce cautam tot felul de scuze sa amanam darul catre Dumnezeu.