bataia la copii (2)
Raspunsuri
try spune:
Patou si eu vroaim sa-ti zic acelasi lucru ca si nelia: ca depinde de ceea ce consideri tu criza de isterie. Insa sunt anumite crizute pe care le fac copiii nostri care iti garantez ca merita nebagate in seama. Unii parinti tind sa considere crize de isterie si plansul puternic cauzat de faptul ca... sa zicem... copilul a fost foarte afectat de ceva ce s-a facut/intamplat/decis in legatura cu el. Sa zicem ca urla ca din gura de sarpe cand un alt copil ii ia jucaria. Asta e o criza de plans care are sanse de rezolvare prin explicatii si exemple oferite copilului. Nu cred ca ignorarea sa functioneze sau sa fie o solutie potrivita. Asta nu as considera-o criza de isterie a copilului.
Dar cand se tavaleste pe jos, da din picioare, urla cat il tin plamanii la fiecare regula pe care incerci sa i-o impui si lui nu-i convine, astea clar merita sa fie ignorate. Pentru ca scopul lui (nu constient, caci nu pun ei tzara la cale, ci inconstient/instictiv procedeaza asa ca sa obtina ce vor) este de a te face pe tine ca parinte sa iti schimbi parerea/decizia in privinta regulii respective. Ori astfel de opuneri din partea lor gasesc ca e recomandat a fi ignorate pentru a-i demonstra copilului ca nu se fac abateri de la regula prin astfel de comportamnte (adica prin crizele de isterie).
Alex la numai 1 anisor a avut si el momente cand a incercat crizele de isterie. Normal ca la nivelul lui de copil de 1 an. Cand nu-i convenea ca il indepartam de unde vroia el sau il impiedicam (verbal sau fizic) sa se mai duca unde vroia, incepea sa se dea pe spate, sa planga si sa se autoabandoneze in starea asta. Un fel de "vezi mami ce sufar, fa ceva". Am ignorat accesele astea. Il indepartam de acolo, il lasam in mijlocul covorului (ca sa nu se loveasca de nimic) si imi indreptam atentia catre alte lucruri/activitati si-l lasam sa-si termine criza. Asta nu insemna mult (vreo 5-10 secunde) - caci e totusi un copil de 1 an si uita repede de ce se supara si atentia ii e distrasa usor - insa dupa ce i-am ignorat crizele vreo 2 zile la rand a incetat cu ele. Si acum se mai intampla sa planga cand ii interzic ceva, insa acest plans nu mai e insotit de trantit pe jos, dat din maini si picioare. Ramane doar plansul simplu ca metoda de a se descarca de frustrarea ce-o acumuleaza ca nu e lasat sa de duca unde vrea.
Sunt sigura ca asta nu inseamna ca alex a terminat definitiv cu crizele de isterie. Cu siguranta vor mai exista momente cand ne vom confrunta cu ele (asteptam si noi vestita varsta de 2 ani ), insa atunci mami va intari regula prin ignorarea crizei, iar asta sper sa-i readuca aminte ca crizele de isterie nu-s o cale de a obtine ce vrea.
Deci, depinde ce bagi in categoria crizelor de isterie. Caci nu orice manifestare de plans prelungit este o criza de isterie.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
iren spune:
Total de acord cu Try in privintza "impartzirii" crizelor pe categorii shi tratarea lor in functzie de motiv.
Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
motzu Juliei+tortu lu Bogdanelu-nou!
august-septembrie-nou!
pozne
degetzeii
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
sinzi_ana spune:
Iren, si David are "boala" cu baltile..Nu scapa nici una...
Si eu il las, sa intre in toate...mai bine plimb dupa mine 2 precehi de pantaloni, pantofi si sosete decat sa nu il las sa isi satisfaca placerea asta!!!
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
patou spune:
citindu-va mi-am dat seama ca de fapt si eu il ignor...de ex.atunci cand il spal pe dinti (urla de parca l-as omori). in rest incerc sa-i pun cat mai putine interdictii, a vrut sertarele din bucatarie, ale lui sunt, sertarele din baie la fel, nu vrea sa manance, ii dau pace(ca la mine capitolul mancare a fost subiect de isterie, dar nu pentru el, ci pentru mine)
"il est plus facile de dissocier un atome, que de se débarrasser d'un préjugé"
ardeiash spune:
of,
copilul cu istericale a fost bolnavior, prilej sa faca altele rele, ca sa ma santajeze. virusii de aici sunt evident, diferiti de cei din romania... si ne joaca feste...
sa revin... da, se tranteste pe jos si racneste ca din gura de sarpe... adica plange isteric. l-am lasat sa planga cat poate, bineinteles ca m-a certat sotul.. ca poate sa i se intample ceva rau daca-l las sa planga. si daca nu-l bag in seama face tot ce poate sa intre in atentia mea, apoi racneste si se enerveaza si mai tare. acum 3 zile, inante sa se imbolaveasca a plans pana a obosit. m-a rascolit de m-a tampit. nu mai eram buna de nimic. daca-l bat face invers, rastoarna totul prin casa... asa ca bataia sigur nu e o rezolvare. insa istericale tot exista si inca multe.
o seara bunain continuare!
s-auzim numai de bine!
Mirunaa spune:
Ce fericita eram eu ca fetita mea cand era mai mica( acum are 13 ani) nu mi-a facut nici-o criza de isterie, ca baietelul meu are 2 ani si 4 luni n-a facut nici-o criza de isterie....asta pana acum vreo saptamana
Rares, baietelul meu a inceput sa se tranteasca pe jos, sa dea din maini si din picioare si sa urle ca apucatul.Sincer, ma uit la el....si nu stiu ce sa fac.L-am luat si cu palmute la fund...si cu binisorul...si nu prea merge.
Face crize de genul asta, evident, cand ii interzic(eu sau altcineva) sa faca vreo prostie.Aseara de exemplu, a luat paleta de badminton si a inceput s-o loveasca pe sora-sa si pe doamna care are grija de el cand sunt eu la serviciu.Curios este ca, desi cu Ioana (sora-sa ) nu se intelege...pe femeia asta o adora, pur si simplu.Normal ca Ioana i-a luat paleta din mana(mai ales ca nu lovea cu mila) si...gata criza.Te si sperii cand il auzi.Ca solutie finala...il iau de acolo de unde se tranteste(mai mult il tarasc) si-l duc la el in camera si ii spun sa stea acolo si sa urle cat ii pofteste inima( eu stau pitita undeva sa vad cum evolueaza, mi-e teama ca de atata urlat sa nu vomite , cum era s-o faca odata).
Si acum urmeaza partea a doua in care RECUNOSC ca eu sunt de vina pentru crizele lui(sau im mare parte).Intotdeauna cand se afla in conflict cu Ioana ii luam apararea(stiti voi, "lasa-l ca-i mic si nu stie"), chiar daca nu avea mereu dreptate.Am mai constatat ca atunci cand am treaba in bucatarie si-i mai las singuri se inteleg mai mine, se cearta, se impaca....dar fara crize.Ei bine, cum apar eu...la prima interdictie venita din partea sora-sii....vine criza
Am sa incerc sa evit in a-i lua apararea in fata Ioanei, sa vada si el ca nu-i singurul buric al pamantului....
Sau poate ma sfatuiti si cu alte metode....
Toate cele bune!
Principesa spune:
Mirunaa, intr-adevar, este de preferat ca parintii sa intervina cat mai putin in gestionarea conflictelor dintre copii. Asa cum ai vazut, atunci cand isi regleaza ei conturile este cel mai bine. Deci daca nu este absolut necesara prezenta ta, incurajeaza-i sa se descurce singuri
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
ardeiash spune:
da, e foarte important ca sotul sau sotia sa te sprijine si sa se mentina pe aceiasi pozitie cu tine. amandoi trebuie sa aiba un singur punct de vedere si copilul trebuie sa stie asta.
s-auzim numai de bine!
paula2003 spune:
Eu nu o bat dar ii arat palma daca face cate o prostie, mai rar, foarte ii dau cate o palma la fund, si e comic dupa ca da sa planga si se uita printre lacrimi sa vada ce fac si rade...poate poate zambesc si ma pupa. E o smechera.....dar foarte dulce, intelege doar din ridicatul vocii, doar de mine nu si de altii. Mama mea se amuza ca nu se opreste din facutul unei gafe decat daca ma aude ca strig la ea si atunci nu misca....
E foarte greu sa fii parinte si intr-o lume atat de dificila.
Paulacu Paul sau David???? 32+ siAlexandra
paula2003 spune:
Noi nu ne certam in fata copilului, si se stie ca nu avem voie sa-i tinem apararea daca unul din noi il cearta...Discutam problema la noi in camera, niciodata in fata fetitei, speculeaza si ...stie ca ceva nu-i in regula si face mai rau. Am un sot bun si nu prea se baga in educatie si nici nu tine cu fetita daca a facut ceva, "ne bate mama pe amandoi" in schimb ii cumpara tot ce cere dar sa ceara. Nu prea este deacord sa o rasfat cu tot felu de jocuri, reviste, carti...uneori are dreptate dar ca mama... nu vreau sa duca lipsa de nimic.
Paulacu Paul sau David???? 32+ siAlexandra