A doua emigrare-Unde sa mergem?
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
Llaura spune:
Syracuse, eu cred ca pur si simplu esti intr-un punct in viata ta cand ai prea multe in farfurie (cum zic americanii). Jobul e demanding, copilul trebuie educat, bill-urile platite, distantele lungi ca naiba si uite asa zilele trec unele dupa altele si nu avem timp sa facem ce vrem sa facem, sa vorbim despre ce vrem sa vorbim, sa mergem in locuri, sa citim carti si sa ascultam muzici.
Mie imi pare rau dupa US si mi-e dor de multi oameni ramasi acolo, unii romani, unii brazilieni, unii americani, unii muncitori ilegali, unii soldati si unii PhD cu renume. Cu toti am avut ceva autentic de impartit.
Asta e parerea mea, si nu cred ca schimbarea locului iti va rezolva automat problema. Cateodata trebuie sa ne oprim si sa numaram pana la trei. In rest tu stii cel mai bine si slava domnului traim vremuri in care fiecare e liber sa traiasca unde pofteste si-i place.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
io zic ca degeaba spunem cuiva sa mearga la culcare daca lui nu ii e somn. Si nici nu o sa convingem pe altul sa considere frumos ceva ce el spune ca e urat. Nici macar o expunere completa despre problematica turca in contextul imigrational din germania nu cred ca o vor face pe syracuse sa-si schimbe dorintele. Cati romani au fost ucisi de mafia italiana pe motiv ca erau romani? cati romāni au fost lasati sa moara in timpul Katrinei? sa fim seriosi, exemple din astea sunt cu gramada peste tot dar sunt irelevante pentru situatia personala.
syracuse, dincolo de sfaturile ironice despre profesoratul in ro mai exista si alte solutii. Am aici un coleg, roman, care dupa cativa ani de Belgia a plecat in America cam din aceleasi motive pe care le expuneai si tu (mai multa libertate, toleranta, sistem mai liberal etc). Dupa 7 ani de California a revenit in Europa invocand tot aceleasi motive pentru care spui tu ca vrei sa pleci de acolo. Partea materiala nu a contat in niciuna dintre decizii.
Prin urmare, nu numai ca nu suntem toti la fel dar chiar si propriile noastre idei se pot schimba in timp, nimeni nu ramane imobil in aceeasi conceptie si e normal sa fie asa.
Atunci cand a vrut sa revina in Europa, colegul meu si-a cautat jobul in multinationalele americane care aveau filiale prin zonele pe care le dorea. Pana la urma a gasit una care i-a propus un post in filiala de la paris (nici profesor, nici culegator de capsuni, simplu manager de multinationala dar garantez io pentru el ca nu e muritor de foame). Poate sa fie o pista de cautari, depinde de ceea ce faceti voi acolo.
De fapt, voiam sa intervin pentru ca imi atrasese atentia metafora cu Anna Karenina si trenul rasist... Chiar si fraza cu "boierii" autohtoni am auzit-o de mai multe ori, am impresia ca a devenit un cliseu utilizat de toata lumea, un fel de "salam cu soia". Io am alta idee legata de rasism, si anume ca primii care ne discriminam suntem noi insine si atitudinea pe care o avem fata de ceilalti. Daca am aterizat in Europa de Vest si il privim pe celalat cu suspiciune si cu prejudecati de tipul 'asta-i mare boier european si ma desconsidera pe mine bietul roman venit din America/Romania' avem mari sanse sa ne simtim exact asa, desconsiderati. Daca ne plasam din start egali avem mari sanse sa fim tratati ca egali.
Io prevad ca 'lupta' cu 'rasistii' pentru care te pregatesti ar putea sa fie scurta sau chiar castigata dinainte. S-ar putea sa ai surprize cu privire la 'imensitatea rasismului' din Europa.
Personal, nu stiu ce ar presupune "sa fiu primita cu bratele deschise" in schimb (aplicand principiul mai sus enuntat) am fost totdeauna apreciata corect si obiectiv pentru ceea ce sunt sau pentru ceea ce stiu, nu pentru locul de unde vin si mi s-a oferit exact ceea ce am cerut, ceea ce consideram eu ca merit. Iar pentru mine asta a fost de ajuns, nu am mai avut nevoie de alte 'brate' care sa ma primeasca.
Bafta in gasirea locului potrivit tie!
lai spune:
quote:
Originally posted by Llaura
Asta e parerea mea, si nu cred ca schimbarea locului iti va rezolva automat problema.
Si eu cred asta.. nu stiu daca neaparat in cazul lui Syracuse ca nu o cunosc suficient, dar in cazul meu cam asa a fost - neimplinirile profunde (precum si bucuriile mari, sau sursele mari de bucurie) au venit dupa mine oriunde m-am dus, chiar daca le-am rugat insistent sa ramana in urma
![](icon_smile_wink.gif)
Lai
nematics spune:
iaca ma bag si eu cu scuze, ca n-am apucat sa citesc decit ultimele pagini, dar am vazut remarca despre baba de la Copsa Mica - eh, vreau sa va spun ca am intilnit aici o baba, nu era de la Copsa Mica, era de la Portland, nu avea de-a face cu cultura - camerista toata viata - dar cind zicea "maica, uite-asha si-asha" chiar ca o ascultam cu nostalgia de baba Frosa pe jumatate vindecata. Eram la barul hotelului unde iesise ea la pensie si le spunea in gura mare despre razboiul din Irak (asta era pe vremea lui Clinton), despre guvernantii care mint si televiziunile oficiale care baga galushtile machiate si cenzurate pe gitul cetatenilor politically corects si asa mai departe. Si nu bause, doar se relaxa si ea sa ma vada lume, ce mi-a dat fiori a fost intrebarea ei retorica " De ce trebuie sa ajung eu la sfirsitul pensiei ca sa nu-mi fie frica sa spun lucrurile astea in gura mare?
Well, de aia, fiindca in US este un sistem si functioneaza, nu e perfect si cine nu se aliniaza o face pe propria piele, nu ca ar putea pati ceva
in concluzie - personaje autentice exista, trebuie sa ai un ochi dschis pentru ele
ce n-am reusit sa discern aici - poate ma luminatzi - care este "clasa de sus"? La ce va referiti cind spuneti de ea?
KSorana spune:
Fetelor am si eu intrebare pentru cine cunoaste.Cit este un salariu mediu in Australia si pe ce functii?
Mai am una.
Cit de greu/usor se poate obtine viza (una pe o perioada mai lunga mai ales daca esti cu familia).
blackpanterro spune:
Syracuse, sotul vrea sa vina in Europa?Sti multi americani vor sa se mute in EU si apoi regreta ca nu mai au viata pe care o aveau in State.Lasand la o parte rasismul si toate alea in Europa nu ai magazine deschise toata noaptea, nu poti obtine internet in foarte multe orasele mici(noi nu avem internet, suntem cu dial-up), totul este foarte diferit.
Si sotul meu e american si pot sa spun ca a invatat sa respecte si sa iubeasca America din tot sufletul.Inainte sa vina in Europa era si el plictisit si satul de atat bine si s-a inrolat in US NAvy sa vada lumea.Cand s-a vazut in Europa, a locuit in diferite tari 7 ani, a inceput sa aprecieze cu adevarat ce a avut in State.
Multi americani sunt asa, vor sa locuiasca aici, dar odata ajunsi nu rezista mai mult de 2-3 ani....bineinteles sunt si oameni care pot dar eu personal nu am cunoscut nici unul.
Sper sa va gasiti locul in lume....noi abia asteptam sa venim inapoi in State(mai avem 5 ani de Europa).Ne vom stabili in Houston aproape de familia sotului care sunt niste oameni extraordinari.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"Life isn't like a bowl of cherries...it's more like a jar of hot pepers.What you do today might burn your ass tomorrow."
syracuse spune:
quote:
Originally posted by doruletz
io zic ca degeaba spunem cuiva sa mearga la culcare daca lui nu ii e somn.
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
Doruletz,
Nici ca as putea fi mai de acord. Ceea ce ai spus tu despre "rasismul" European si modul in cate te prezinti tu insuti/insati la fata locului...cam asta am vrut sa redau si eu. Depinde si de atitudinea ta. Eu am incredere ca daca as fi in Europa "boierii" de care vorbeam nu m-ar trata la modul "rasist". Nu vreau sa intru in amanunte vis-avis de "de ce cred eu treaba asta". Am mai fost acolo si nu m-am simtit cu nimic mai putin "boieroaica" decat ei iar rezultatul a fost super.
Mie mi-e dor de Europa...si asa e, "nu mi-e somn".
![](hop.gif)
Numai bine si tie!
syracuse
syracuse spune:
quote:
Originally posted by blackpanterro
Syracuse, sotul vrea sa vina in Europa? Sti multi americani vor sa se mute in EU si apoi regreta ca nu mai au viata pe care o aveau in State.Lasand la o parte rasismul si toate alea in Europa nu ai magazine deschise toata noaptea, nu poti obtine internet in foarte multe orasele mici(noi nu avem internet, suntem cu dial-up), totul este foarte diferit.
Si sotul meu e american si pot sa spun ca a invatat sa respecte si sa iubeasca America din tot sufletul.Inainte sa vina in Europa era si el plictisit si satul de atat bine si s-a inrolat in US NAvy sa vada lumea.Cand s-a vazut in Europa, a locuit in diferite tari 7 ani, a inceput sa aprecieze cu adevarat ce a avut in State.
Multi americani sunt asa, vor sa locuiasca aici, dar odata ajunsi nu rezista mai mult de 2-3 ani....bineinteles sunt si oameni care pot dar eu personal nu am cunoscut nici unul.
Sper sa va gasiti locul in lume....noi abia asteptam sa venim inapoi in State(mai avem 5 ani de Europa).Ne vom stabili in Houston aproape de familia sotului care sunt niste oameni extraordinari.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"Life isn't like a bowl of cherries...it's more like a jar of hot pepers.What you do today might burn your ass tomorrow."
Blacpanterro,
Sotul - da, este de acord sa ne mutam in Europa. Sotul merge aproape in fiecare an acasa in Romania si s-a obisnuit cu toate dezavantajele locului. Spatiu mai mic, magazine care nu sunt deschise oricand si oricum si alte dezavantaje clasic recunoscute ale Europei.
Singurul motiv pentru care sotul ar prefera probabil America Europei este destul de simplu: fiindca aici s-a nascut, aici este familia lui (de care el este apropiat... hai sa zicem la stilul anglo-saxon, protocolar). Asta daca si nevasta lui ar fi fericita aici. Intr-o lume ideala, cu nevasta fericita aici, el ar sta...desigur, aici. Stii cum se zice "why fix it if it's not broken?".
Problema e ca ceva e "broken", adica eu.
El stie cat de putin a ajuns sa imi placa mie America - asta ca sa folosesc un eufemism - iar el este genul care mai mult decat orice, isi doreste familia lui nucleara unita si fericita. Emotional este muuult mai atasat de sotia si fiul lui decat de rudele sale de aici (nu din vina mea, ci din a lor, asa au crescut, asa e familia lui, treaba lor) drept pentru care, ca sa imi scurteze mie agonia, el ar prefera sa ne mutam in Europa, asta daca gasim surse de venit adecvate. Cam asta este povestea.
In rest, sotului ii place mult Europa.
Este un om extraordinar la care tin enorm si caruia ii multumesc din suflet ca intelege prin ceea ce trec. Ne straduim acum sa incepem sa ne uitam dupa niste situatii adecvate din punctul de vedere al serviciului. Din pacate mai aveam cateva treburi de rezolvat pe aici pana sa facem pasul peste ocean.
Sper insa ca in 2-3 ani sa se cam intample.
Cat despre magazinele din Europa care nu sunt atat de convenabil deschise tot timpul...cred ca asta este un lucru minor in ceea ce ne priveste. Cred ca in momentul de fata sotul meu prefera de departe sa aiba de-a face cu magazine inchise cand si cand decat cu o nevasta la azilul de nebuni.
![](bang.gif)
cipcipcip spune:
Eu o inteleg perfect pe Syracuse...Americanii si anglo-saxonii in general au un stil mai sec si mai simplist pe care eu personal, fiind o fire mai pragmatica, il apreciez. Pe mine de exemplu nu ma intereseaza prea mult infloriturile, ci prefer confortul si ordinea, chiar daca sint previzibile.
Iti recomand o tara latina Syracuse, Franta (Paris) ti s-ar potrivi probabil, latinii au spiritul asta de care vorbesti tu dar, pentru mine de exemplu, sint mult prea temperamentali si irationali si cel putin aici la sudisti urasc felul in care se baga in sufletul tau si in treburile tale plus lipsa de corectitudine si nepotismul si multe altele. Eu am iubit America.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
jersey3681 spune:
quote:
Originally posted by KSorana
Fetelor am si eu intrebare pentru cine cunoaste.Cit este un salariu mediu in Australia si pe ce functii?
Mai am una.
Cit de greu/usor se poate obtine viza (una pe o perioada mai lunga mai ales daca esti cu familia).
Aici este un site cu toate meseriile si salariile medii:http://www.myfuture.edu.au/services/default.asp?FunctionID=5010&Action=List&Letter=A
Sper sa te ajute!
Cateva pagini inainte am vazut pe cineva care spunea ca vremea in Australia e ca in Israel.Pot sa te contrazic si sa iti spun ca avem iarna cu zapada,vacante la ski si tot tacamul.Australia ofera toate climele si in functie de ce iti place alegi locatia unde vrei sa te stabilesti.