Unde ne punem economiile la dospit?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Banii!!!!
Subiectul meu favorit.
Mai intai trebuie sa ai cativa.
Unele banci dau dobanzi mai mari decat altele, ziarul Finaciar are periodic majoritatea dobanzilor bancare.
La ING pe cardul de credit e dobanda 6,75%, daca ai peste 7 mil in cont.

Michell 7, eu sunt una din persoanele care castiga pe bursa.

Olim, NU castigi daca iti cumperi o garsoniera si o inchiriezi.
Am facut un calcul simplu:
- cat costa garsoniera, aprox 30.000 euro
- avans la banca 25-30% pt simplificare 10.000 euro, sa zicem ca include comisioana agentii, taxe stat, etc
- chiria sa zicem 200 euro, e cam mult, dar pt simplitatea calcului
- intr-un an 2000 euro castig, in 10 ani recuperezi investitia

SI acum Bursa:
- investesti 10.000 euro
- in 6 ani cu o crestere de 20% pe an recuperezi bani

O sa spuneti ca da, iti ramane garsoneira, care o sa ajunga nu-s cat la pret, etc.
Dupa intrarea un Uniunea Europeana in Ungaria si Cehia pretul ap de bloc a SCAZUT.
Si, ce mi se pare mai important eu am reusit pe bursa sa obtin anul trecut
- 100% din suma investita
- 50% anul asta si inca nu s-a incheiat
Asa ca recuperez banii de garsoniera nu in 6 ci in 2 ani!!!

NU sunt super investitor, citesc info bursiere si investesc in titluri clare, mai mult in SIF-uri, nu e nici un secret le gasiti pe orice site bursier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Nu zic ca nu ai dreptate, dar aici bursa nu creste20% pe an, cu atat mai putin 100%.
Eu am cumparat o garsoniera, de fapt un apartament in Baia mare cu 18.000 de euro si o inchiriez cu 160 de euro/luna si imi convine mai mult decat sa castig aici 3.5-5%, iar daca actiunile scad cum a patit o prietena de a mea pierzi si bani.
Eu am dat doar o idee, care la mine a mers pana acum.Acum 2 ani am cumparat un apartament cu 70.000 si l-am vandut anul acesta cu 120.000, deci eu zic ca merita.
Iar despre scaderea preturilor dupa ce intam in comunitate nici nu poate fii vorba, ci dimpotriva.
O zi buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Dragut subiect.

In primul rind, trebuie sa definesti prin economisire, daca vrei sa iti conservi valoarea economiilor tale sau daca vrei sa ti-o sporesti. In al doilea rind, trebuie sa intelegi ca daca vrei sa sporesti valoarea economiilor, exista un risc asociat si trebuie sa definesti cit esti dispusa sa risti.

Dar sa nu devin prea teoretica, ideea este asa:

Daca vrei sa iti conservi economiile in lei sau in valuta, iti recomand sa faci un Hedging valutar la bursa. Hedgingul este o operatiune la termen pe piata secundara de capital. Mai multe detalii, gasesti pe net, sau daca vrei, mai postez eu.

Daca vrei sa iti sporesti valorea economiilor, atunci trebuie sa te uiti la doi parametri: marimea capitalului de investit si riscul asociat investitiei.

Exista o relatie directa intre risc si cistig: cu cit risti mai mult (adica sansa sa pierzi banii investiti e mai mare) cu atit cistigul asteptat e mai mare (in eventualitatea putin probabila in care cistigi).

Daca ai o atitudine adversa fata de risc, poti sa investesti intr-un fond mutual conservativ (care sa fie compus in cea mai mare parte din titluri de stat, obligatiuni si actiuni 'blue-chip')

Exista o multime de fonduri de investitii, croite dupa toate nevoile. O pagina misto care sa te ajute este www.kmarket.ro . Eu m-as uita si la fondurile de investitii de la Interamerican (capitalul minim de investit acolo era 30.000.000.

In fine, daca iti place sa risti putin si poti sa te uiti in oglinda si sa nu iti smulgi parul din cap daca ai pierdut ceva bani, poti sa iti faci singura un portofoliu de actiuni (cu cit mai diversificat, cu atit riscul e mai mic). Te sfatuiesc ca pentru inceput sa iei legatura cu un broker si sa ii pui toate intrebarile posibile. Un site deosebit de bun pentru a invata regulile jocului bursier este www.fool.com Una dintre regulile de baza este ca la o fluctuatie negativa a pretului actiunii de maxim 20% sa vinzi.

Investitiile imobiliare au intr-adevar un randament foarte mare, insa necesita un capital foarte mare. Ma refer aici mai mult la pretul pamintului decit la pretul apartamentelor. Pretul apartamentelor va varia (in opinia mea) relativ putin in urmatoarea perioada. Ca sa fie rentabil si sa scoti bani multi, ar trebui sa iei apartamente, sa le renovezi sa le pui toate facilitatile (termopan, gresie, tevarie, etc etc) si abia atunci ai vinde cu un super profit. O varianta este sa iei case vechi si sa le renovezi. Asta e o afacere EXTREM de rentabila, secretul este sa ai un arhitect/constructor care sa se priceapa sa distinga o casa care arata naspa dar e solida de una care sta sa cada.

Daca ai peste un milion de dolari si vrei sa ii investesti, da-mi un PM. :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

quote:
Originally posted by BadKarma
"In primul rind, trebuie sa definesti prin economisire, daca vrei sa iti conservi valoarea economiilor tale sau daca vrei sa ti-o sporesti."

Daca vrei s-o sporesti, atunci nu se cheama `investitie`?

"Daca ai peste un milion de dolari si vrei sa ii investesti, da-mi un PM. :D"

Daca ajung la 1 milion de dolari, se cheama ca stiu sa investesc. Dar, cu siguranta, as asculta ce spui...
BadKarma - Vineri 13, Ceasul rau, Pisica Neagra.



Una peste alta, consider postarea ta f. utila. Esti brokerita cumva? O sa-mi fac timp sa ma uit pe link-urile puse de tine...
Pacat ca nu `discuti` cu aceia care au sub un milion ...
Poate mai revii aici cu amanunte.

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Multumesc frumos, V.Erica. Nu sint brokerita, dar sint pasionata de economie. Specialitatea mea este managementul. Discut cu toata lumea, dupa cum vezi, dar daca te invat cum sa faci dintr-un milion mai multe, ar trebui sa imi iasa si mie ceva, in proces. :)

Serios, sint bolnava cu economia, imi place subiectul la nebunie (poate cu exceptia Marketingului, dupa care nu ma prea dau in vint).

Orice amanunte vreti, va pun cu drag la dispozitie.

Introducerea pe care am facut-o legat de conceputul de risc are un rol important zic eu, pentru ca nu poti sa spui ca o investitie este mai buna ca alta doar comparind randamentele. Nu poti sa spui: aleg o investitie de 100 de dolari care imi aduce intr-un an 130 de dolari in defavoarea uneia de 10 dolari care imi aduce intr-un an 12 dolari. Poate nu am capitalul atit de mare. Poate nu sint dispusa sa imi asum riscul aditional aferent unui cistig mai mare (30% vs 20%).

Odata ce intelegi conceptul de risc, nici nu ti se mai par asa de atractive investitiile minune gen 300% (SAFI, FNI, etc) pentru ca intelegi ca exista si un risc asociat, poate prea mare in raport cu cit esti dispusa sa iti asumi. Faci o casa de toleranta, un tripou ilegal, o dealership de droguri si poate o sa ai 500%-1.500% ROI (return on investment). Merita riscul? Raspunsul economic este DEPINDE. Raspunsul moral nici nu il discut.

Ramine intrebarea ce facem cu economiile noastre, noi astia de avem 1.000-10.000 de euro.

In primul rind, trebuie sa iti spun ca nu prea am imaginatie la afaceri f. mici. Toate proiectele de investii rentabile care imi vin in cap se refera la capital minim de peste 100.000 euro. A fost o vreme in care era loc de investitii micro, dar s-a cam ocupat si nu mai sint asa rentabile. Asta daca nu cumva ai o idee revolutionara, un concept nou de investitie care sa aiba mari sanse sa fie adoptat in masa ca o moda, ceva gen "fermoarul cu comanda vocala" , etc.

Fondurile mutuale sint o varianta. O alta varianta o constituie asocierea. Partea naspa este (lipsa de) incredere. Trebuie sa te asociezi cu oameni in care sa ai incredere si sa reglementezi lucrurile de asa natura incit sa nu existe posibilitatea legala/tehnica de a lua teapa.

A doua chestie este sa inteleaga toata lumea, ca banii pusi la comun de asociatie sint supusi unui risc (riscul de investitie) si daca merge prost, pierd toti, nu numai unii.

A treia chestie este ca in proces toata lumea trebuie sa cistige bani pentru munca depusa si nimeni nu face voluntariat.

In sfirsit, e si o chestie de transparenta, ca toti trebuie sa stie ce se intimpla cu banii lor, in fiecare moment.

Pe principiile de mai sus stiu vreo 4 oameni care s-au asociat, au cumparat o casa veche exact dupa modelul descris in postul precedent, au renovat-o (nimic fancy) si au vindut-o cu un profit de 35-40%. Au avut noroc ca au prins o fluctuatie semnificativa de preturi (au luat relativ ieftin si au vindut relativ scump) insa acum piata imobiliara e relativ stabila, in sensul ca preturile sint uniform sus (n.b. opinie personala: in raport cu "cit duce piata").

Am gramada de idei de investitii pe la 100.000 euro, in special in "Entertainment". Daca esti din Bucuresti, realizezi ca asta e un oras mort. Pur si simplu iti tai venele de plictiseala, in raport cu orice alta capitala europeana. Orice investitie in distractie (bine gindita!) are dupa parerea mea sanse mari sa fie o lovitura.


quote:
Originally posted by V. Erica

quote:
Originally posted by BadKarma
"In primul rind, trebuie sa definesti prin economisire, daca vrei sa iti conservi valoarea economiilor tale sau daca vrei sa ti-o sporesti."

Daca vrei s-o sporesti, atunci nu se cheama `investitie`?

"Daca ai peste un milion de dolari si vrei sa ii investesti, da-mi un PM. :D"

Daca ajung la 1 milion de dolari, se cheama ca stiu sa investesc. Dar, cu siguranta, as asculta ce spui...




Una peste alta, consider postarea ta f. utila. Esti brokerita cumva? O sa-mi fac timp sa ma uit pe link-urile puse de tine...
Pacat ca nu `discuti` cu aceia care au sub un milion ...
Poate mai revii aici cu amanunte.

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

BadKarma,

M-ai impresionat! Eu credeam ca sunt pasionata de bani, in comparatie cu tine par doar cam zgarcioaba!

Sper ca te ocupi de investitii finaciare ca altfel iti irosesti talentul.

Te tin minte cand ajung la un milion!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Pt mine interesul pt. investitii are ca fundament mai degraba instinctul de conservare, siguranta zilei de maine pt mine si familia mea. Daca as avea foarte multi bani, as aloca mai putin timp acestui aspect... dar, asta-i alta poveste.
By the way, si specialitatea mea e tot managementul...
Noi investim in imobiliare, mai precis in terenuri si, deocamdata merge. Mai trag cu ochiul si pe la Bursa, dar trebuie sa recunosc faptul ca n-am priceput inca destul incat sa vreau sa risc pe aceasta piata.

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Va multumesc pentru mesajele calduroase.

Cind o sa ma fac mare si bogata, o sa imi fac un restaurant si o sa va dau la toate cite un cocktail din partea casei. :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

BadKarma, mai scrie ca e f. interesant. Si mie mi-ar placea sa am un restaurant, nu mare, nu stiu ce-ar insemna ca investitie si din pacate nici cum se administreaza o astfel de afacere. Dar se poate invata, nu-i asa?

Pozele noastre
Poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Liliana, visul meu este sa am restaurantul meu. Ma gindesc la asta de cite ori imi las mintea sa o ia razna, asa ca acum ideea e foarte rafinata. De cite ori ma duc intr-un restaurant ma uit la ce imi place si ce nu imi place, la ce as face mai bine, etc.

Cred ca un restaurant e o investitie de cel putin 80-100.000 de euro, pe care sint departe sa ii am.
Cred ca este foarte mult loc pe piata pentru restaurante in Bucuresti, dovada ca lucrurile stau asa este calitatea in general slaba a serviciilor si preturile relativ mari (ceea ce dovedeste ca e loc pentru concurenta).

Citeva constatari personale: in marea majoritate a restaurantelor in care am fost, la deschidere si citeva luni dupa aia aveau portii mari si preturi accesibile. Dupa cca un an incep sa se prosteasca. Portiile devin mai mici, preturile la mincare ramin la fel dar scumpesc bautura, ma rog, gainarii d'astea. Restaurante celebre au inceput asa, au avut succes, s-au transformat in lanturi de restaurante, apoi au inceput sa se prosteasca, pentru ca n-au reusit sa mentina calitatea serviciilor, sa le diversifice si sa iasa in intimpinarea exigentelor in crestere ale consumatorilor.

Si in lumea restaurantelor sint mai multe modele de business, depinde ce anume vrei sa vinzi: mincare, atmosfera, spatiu de facut afaceri, distractie, eleganta si seri romantice, etc. Poate fi si o combinatie.

Sint o multime de lucruri dupa care trebuie sa te uiti si pe care trebuie sa le decizi cind iei hotarirea de a-ti deschide o circiuma: de exemplu la mincare: traditionala, internationala, etnica, exotica, etc. Sint o multime de chestii atractive care nu sint restaurante, dar seamana (gelaterii, cofetarii, ceainarii, etc)

Sint un pic reticienta in a vorbi despre detaliile viselor mele, dar, in principiu am ramas la urmatoarele idei:
- un restaurant elegant pentru seri deosebite si cine romantice - orchestra si muzica de jazz, tinuta obligatorie, mincare scumputa (3-400.000 o portie) insa o atmosfera deosebita, fara fitze prea multe si snobisme (da, stiu, pare un paradox, insa la banii astia e prea ieftin pentru snobi). Genul de loc in care te duci cu sotul sa iti aniversezi casatoria, sa dansezi sau sa asculti un jazz de calitate, sau sa stai in intimitatea separeului. Cel mai tare bucatar din Bucuresti. Cele mai mari portii imaginabile.

- un restaurant-cantina "all you can eat". cu asta sint convins ca as da lovitura. All you can eat inseamna ca platesti la intrare un pret fix si poti sa maninci cit vrei. Stiu, sfideaza orice bun simt, dar asta este pentru ca statistica si probabilitatile sint contraintuitive. Oricum, matematica din spate este absolut beton, dovada fiind succesul pe care il are genul asta de restaurante in State.
-un restaurant cu distractie/atmosfera, ceva gen Becker, Prometeus sau Coyote din Bucuresti, numai ca e restaurant si distractia este conceputa dupa o reteta originala (seri tematice, open-floor, stand-up comedy etc).

Citind cele de mai sus, ma pufneste risul pentru ca toate ideile depasesc lejer 100.000 euro.

Oricum, din 100.000 de euro as pune citeva mii pentru un studiu de piata ca lumea, inainte sa ma apuc de afaceri. Si cind zic ca lumea, zic un studiu comandat la o firma specializata, dar care sa se desfasoare sub supervizarea mea, ca stii foarte bine ce inseamna sa angajezi 4 tineri care sa completeze chestionare la misto, din virful pixului, doar ca sa isi faca norma. Oricum, as considera asta drept bani bine investiti, indiferent de rezultatul studiului. Mai ales ca in studentie am facut si eu exact acelasi lucru, am facut un studiu de fezabilitate (in cadrul unei echipe de 4 studenti) pentru un tip de vroia sa isi faca un restaurant cu specific indian intr-un orasel din State si a iesit ca nu i-ar fi cumparat nimeni mincarea pentru ca nu era cerere pentru ce vroia el sa faca. (sa NU arunci cu banii pe geam in investitii empirice numai pe baza unor "feelings" e o chestie foarte inteleapta: poate feeling-ul tau e bun, dar daca n-ai si un suport stiintific in spate o sa pierzi bani pe termen lung.)



Mergi la inceput