Curcan
![](images/user_woman.png)
As vrea sa pregatesc un curcan impanat cu legume de o zi deosebita. Ma poate ajuta cineva in acest sens? Mi-as dori sa iasa o frumusete, nu-mi permit sa gresesc la asa o zi! Are cineva eventual poze?
Imi doresc sa iasa cu coaja aceea aurie, si sa fie si copt in interior. Am auzit ca trebuie lasat vreo 4-5 ore la cuptor...
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
Laura Takacs spune:
Liliana, mai intai de toate iti recomad sa-l pui in saramura, sau o saramura imbunatatita cu vin, usturoi, foi de dafin, piper (fierte impreuna si lasate sa se raceasca). Pui curcanul intr-o oala mare si torni saramura (asta dupa gust o potrivesti de sare) si il lasi cam 12 ore, deci pana a doua zi. Asta il ajuta sa-is traga sarea pe care altfel degeaba o pui pe el inainte sa-l bagi in cuptor ca tot nu are gust. Il scoti, scurgi de apa, stergi usor, il "indopi" cu ce legume vrei tu, apoi ca sa capete coaja aurie il ungi cu unt topit deasupra. Nu stiu daca in Ro se gasesc pungi pt fripturi, dar daca ai asa ceva iti recomand sa-l pui in ea. Iasa minunat si isi pastreaza sucurile, din care poti face un sos cu usturoi (si un pic de faina) sa-l servesti langa friptura. In cuptor trebuie sa-l lasi in functie de marimea lui.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Laura, mii de multumiri, am sa ma uit prin supermarketuri dupa pungi din alea de care zici tu. Dar macar aproximativ, cate ore sa-l las la cuptor? Si cum as putea sa-l incerc in interior sa vad daca e facut? Mentionez ca nu am termometru de bucatatie
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Liliana vezi ca sunt pungi Maggi ca sa bagi puiul in ele , se gasesc in niste pungulite, cutiute cu tot cu aromele - prafuri ... tu foloseste numai punga si pune tu ce arome vrei la curcan . Daca nu incape in o singura punga incearca sa il bagi in 2 pungi . Acum 2 ani erau maggi de facut pui in punga pe toate tarabele din piata acum nu stiu pe unde se mai gaseste . Daca nu in o punga de hirtie gen alea de la aprozar de pe vremuri stravechi sau daca nu si nu in hirtie de copt il ambalezi ca pe un tort - sa nu stea hirtia lipita de burta lui .
Nu il incerci, ca nu prea ai cum . Dar il lasi in functie de cit e de greu. Il pui in cuptorul gata incalzit la foc mediu si il lasi calculind cam 1 ora de copt pt fiecare kg al curcanului. Are 4 kg il lasi 4 ore . Tine mereu cuptorul la foc mediu si nu se va intimpla nimic rau.
Modific ca intre timp m-am "documentat in carte " se coace cca 40 min pt fiecare kg al curcanului. Prima ora la temperatura de 220 grade celsius si urmatoarele ore la 180 grade ... Deci cred ca ar suna pt cine nu are cuptor cu termometru ( asa ca mine ) mai inti la foc mediu mai maricel si apoi la mic spre mediu mediu .
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Multumesc pt raspuns. Azi ma duc sa caut pungi prin supermarket. Sigur o sa pun si poze, dupa isprava, care e abia peste 2 saptamani. Cuptorul meu are 9 scari de gradatie, de la 165 grade C la 270 C. Deci vad eu cum l-oi coace
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Stinu spune:
Liliana ,eu am facut curcan umplut anul trecut de Craciun si am folosit 2 pungi Knorr si l-am umplut cu ficatei de pui,ceapa si ciuperci,calite putin in prealabil,si am ras si o telina ,un morcov ,l-am uns bine de tot cu unt ,cum spunea una dintre fete mai devreme si l-am tinut vreo 5 ore si jumatate la cuptor .A iesit foarte bun .Curcanul meu avea 6 kg, sau in jur de 6 kg.
Garnituri am facut mai multe ,piure ,rasol de fasole verde si cui ii place conopida .O prietena de a mea face garnitura la friptura , legume congelate ,fierte si cu usturoi pe deasupra,acelea la pungi ,Dujardin ,Casa taraneasca etc ,nu-mi mai amintesc acum toate firmele .Au de toate in ele ,porumb,mazarea ,morcovi, conopida .
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Stinu spune:
Apropos de termometru ,eu am unul din acela de se infige in carne ,nu l-am folosit decat la carne de porc ,nu stiu daca la noi se gaseste ,eu l-am luat din Norvegia .Sunt sigura ca in magazinele mai sofisticate sigur gasesti .
Iustina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/leeloo2004/leeloo2004.jpg)
leeloo2004 spune:
Liliana, pungi de copt carne la cuptor gasesti si de la Fino (in Bucuresti au in toate supermarket-urile mari) sunt seturi parca de 10 pungi. Mult succes la gatit - stiu ca o sa iti iasa superb pentru ca am mai vazut la alte subiecte ce minunatii ai gatit de fiecare data!
Gabriela si Stefan David (08.07.2004)
33 ani, zodia: gemeni
Pozutze cu Stefanutz mai vechi si mai noi
Albumul comun!!!
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Multumesc tare mult fetelor ca mi-ati sarit in ajutor. Sunteti o minune. Sigur ma duc azi sa caut pungi din astea de plastic. Stiu ca am vazut si eu ceva pe la Billa sau Metro. Ziua respectiva e pe 26 noiembrie, sambata. Mai e vreme pana atunci, dar vreau sa ma aprovizionez din timp si cred ca voi incerca un pui de gaina mai mic inainte de a incerca marele curcan
Multumiri tuturor! Sunteti toate niste dulci! si
pt voi.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
Liliana, nu iti fie teama de copt. eu una cumpar curcani din aceia cu termometru incorporat, brazilieni. au un ambalaj alb. sunt absolut sigura ca sunt perfect patrunsi si crede-ma ca fac de cel putin 2 ori pe an, la Craciun si anul nou.
iti recomand umplerea lui pe sub piele, asa cum spun cartile de specialitate. de obicei eu pun afine si mere (pe care dupa aceea le folosesc la sos), dar poti folosi umplutura traditionala de carne tocata (eventual din maruntaiele curcanului).
succes!
Roxana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Roxana, multumesc de incurajari. Trebuie sa recunosc ca oleak imi e frica sa nu stric ditamai curcanul. Acus fug pana la Billa sa caut pungi din alea si sa ma documentez cum mai arata curcanii Eu pui umplut mai faceam, il umpleam cu ciuperci si iesea super fain. Eventual mai punean si unul doi cartofi pe langa si un morcov, o telina. Nu stiu cat se mananca astea, dar arata superb.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)