Furtuni sociale in Europa
Raspunsuri - Pagina 3
Mona_B spune:
Conchita, nici nu stii cata dreptate ai! Eu am intalnit romani stabiliti in Germania, a caror inversunare impotriva strainilor m-a socat.Se credeau mai bastinasi decat nemtii.Am avut vecini de etaj de origine romana care au refuzat sa ne raspunda in romaneste la salut. Si zau ca nici eu nici sotul nu avem mutre de speriat.In schimb,poate parea incredibil, dar ne-am creat relatii destul de apropiate cu nemti,ce-i drept cu studii superioare, care n-au fost absolut deloc deranjati de originea noastra.
Lauraa spune:
quote:
de ce ne identificam, dintr-odata, cu parizianul, ci nu cu "huliganul"?
Nici cu unul,nici cu altul. Daca esti la Roma, traieste ca romanii. NU e comunism dar da, e vorba de o oarecare nivelare a societatii,fireasca de altfel. Cand eu am venit aici am inceput sa invat limba, am incercat sa ma integrez asa cum am putut. La cursul de limba erau turci care desi nascuti aici,abia la varsta de 20 de ani incepeau sa invete germana. NU mi se pare normal. daca in AMerica pot sa traiasca chinezii in China-Town fara sa invete o boaba, e altceva, America e formata din emigranti, e alta mancare de peste. De ce spui ca suntem rasisti? Ca spunem lucurilor pe nume? Intreaba niste olteni aciuati intr-un sat ardelenesc cum se simt? O sa iti spuna ca sunt discriminati si numiti malitios "oltenii". Si au trecut doar Oltul,si nu inotand. NU tre sa fii sociolog ca sa intelegi ca nu poti amesteca oamenii si sa-i lasi sa traiasca in pace si prietenie. Nu poti si gata, indivizii incearca sa se adune cu cei de-o seama cu ei, un melanj demografic n-o sa fie niciodata unul pasnic (poate doar in Arca lui Noe...). BAga in acelasi cotet oi ,elefanti, gaini, porci, pesti, ghionoaie, viezuri si zi-mi ce dreaq iese.
Raman la parerea mea: ca sa te integrezi cam trebuie sa pui osul la treaba, asa cum faci tu Conchita, inveti si te zbati,nu mai stai sa te plangi ca n-au trotuare...
Si apropo de cum sunt vazuti romanii in Europa, legende urbane.In Germania esti vazut exact asa cum esti,daca iti vezi de treaba si esti ok nu-ti are nimeni grija. Daca te tii de gainarii esti vazut ca atare. Se prea poate ca la inceput sa fie suspiciosi,e normal. Dar de obicei ofera ocazia sa demonstrezi ce poti. La noi in ROmania li se ofera tuturor aceasta ocazie (si iti susur la ureche cuvantul "tigani"). TOcmai noi ne apucam aici de lectii de omenie si de toleranta. Huh?
Mama de Lara Celine
www.google.de/search?hl=de&q=poezii poezioare&meta=" target="_blank">poezii poezioare pentru copii mici si isteti :)
Lauraa spune:
Mona-B, vecinii aia ai tai sunt niste idioti cu patalama, sper ca nu vrei sa generalizezi,sa spui ca multi romani in De sunt asa! Pt. ca eu nu am intalnit nici unul. E adevarat ca nu se strang in triburi si ginte ca altii dar comunitatea are un cheag care se vede mai ales la Paste, la Craciun,etc, la biserica. Eu am legat prietenii aici si cu romani si cu germani, dupa acelasi criteriu ca intotdeauna, daca-mi place omul si e chimie intre noi poa sa fie si din Honolulu (caz care chiar este de altfel :) ) Dar nu o sa intru in nici un fel de relatie de prietenie cu un roman doar pt. ca este roman,nici aici asa cum nu eram nici in Ro prietena cu toata lumea ci doar cu aia de ne potriveam.
Mama de Lara Celine
www.google.de/search?hl=de&q=poezii poezioare&meta=" target="_blank">poezii poezioare pentru copii mici si isteti :)
conchita spune:
:-)) ba sa stii ca inca ma mai plang ca n-au trotuare, chiar ma gandeam sa purced la infiintarea unei asociatii si sa incepem lobby pentru construirea lor. tu nu iti imaginezi ce inseamna "obez" pe americaneste, este incredibil! nu ne dam fundurile jos din masina, numa ca sa ni le urcam la loc.
realitatea este asta care zici tu, Laura: ura si dispret rasial, ierarhii pe criterii etnice, etc. dar, te intreb: ce au devenit libertatea individuala si dreptul la autodeterminare tocmai in societatile libere si democratice? adica olteanul are dreptul sa ramana oltean atata vreme cat sta pe malul Oltului?
plus ca, la origini, toti suntem neam de migratori, numai Adam si Eva is bastinasii planetei.
Caci ei nu dorm daca nu au facut raul, le piere somnul daca nu au facut pe cineva sa cada - Pilde.
conchita spune:
quote:
Originally posted by Mona_B
Conchita, nici nu stii cata dreptate ai! Eu am intalnit romani stabiliti in Germania, a caror inversunare impotriva strainilor m-a socat.Se credeau mai bastinasi decat nemtii.
iarta-i, le este frica. nu poti sa pierzi o identitate pe care nu ai avut-o niciodata, cu atat mai putin sa castigi una noua automat, ca si cum ai alege-o de pe galantar, la clearance.
Caci ei nu dorm daca nu au facut raul, le piere somnul daca nu au facut pe cineva sa cada - Pilde.
Mona_B spune:
Well, tocmai de aceea au si ajuns americanii unde au ajuns.Stiati ca in Canada-nu mai stiu daca se referea la Ontario, sau in general-s-a inregistrat cel mai scazut nivel de somaj din ultimii 30 de ani? Probleme sunt si aici, nu exista loc perfect in lumea asta, dar dupa 5 ani de Germania pot spune ca ma simt super aici, in primul rand ca nu-mi interzice nimeni sa muncesc, n-am nevoie de nu stiu cate hartii ca sa obtin un permis de munca sau sa astept la cozi interminabile sa obtin o prelungire a dreptului de sedere pe teritoriul tarii.Ah, cate ar fi de povestit!Dar nu-i cazul, am si amintiri frumoase legate de Germania,in primul rand limba, pe care o iubesc-fiind si filolog de meserie.
conchita spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
La noi in ROmania li se ofera tuturor aceasta ocazie (si iti susur la ureche cuvantul "tigani"). TOcmai noi ne apucam aici de lectii de omenie si de toleranta. Huh?
nu e vorba sa ne dam lectii unii altora, ar fi contra-productiv. doar ca voiam sa inteleg daca e posibila vreo solutie si care e aceea? si am adunat cateva ipoteze de lucru, printre care si aceea ca noi mai mult ne concentram pe ce ne separa, decat pe ce ne uneste. si, te intreb, cum o sa arate lumea de maine daca o tinem tot asa? banuiesc ca am putea sa-i trimitem pe tigani pe alta planeta, sa se descurce singuri. idem cu restul minoritarilor din alte state care stiu sa se bucure de avantajele economice ale exploatarii statelor din lumea a treia, dar incep sa-si piarda cumpatul cand e vorba sa aiba de-a face cu consecintele exploatarii.
Lauraa spune:
Si ce solutie vezi tu aici,in problema Frantei? Una reala,desigur,nu fantasme.. Cum ar putea fi ei integrati? O a spui ca e tardiv.Si totusi? Ce ar putea fi facut? Concediati francezii si angajati maghrebinii? Sa citez ce a scris cineva undeva "in tarile lor, lipsa de locuri de munca nu i-a impins la violenta, arderi de masini, etc.etc...dar Franta le datoreaza locuri de munca? "
Cine e de vina? ASta e societatea si asa a fost mereu,nu e lucru nou, cine da din coate are,cine nu, sta si canta la oboi si-si plange de mila... Crud dar asta e...
Mama de Lara Celine
Lauraa spune:
De la cel mai mic tesut al societatii (ca celula e familia) deci de la cel mai mic tesut, BLOCUL, de acolo deja incepe discriminarea, impartirea pe grupuri de interese (aia de la etajuŽIV vor acoperis ca le ploo in casa pe cand aia de la parter sunt impotriva, aia fara copii impotriva alora cu copii, aia cu rock classic impotriva alora cu manele, alea batrane impotriva celor tinere, ) si dupa alte criterii. De ce sa ma astept la o nivelare intre niste bastinasi cu istorie si cultura,etc, si niste nou-veniti (scuze)de curand coborati din copac?? LA ce numitor comun ii poate aduce societatea pe acesti oameni?
Nu spun astea din papucii emigrantului,nu are nici o legatura ce steag e sub nick.ul meu
Mama de Lara Celine
cataghe spune:
Atata pot sa zic: hahaha! Sa incetam cu ridicarea in slavi a Americii, va rog eu frumos, si cu lectiile date "Europei colonialiste". Uite, promit sa nu spun decat ce vad cu ochii mei, nu povesti, nu articole din ziar, nu statistici, nu doctrina unchiului Sam. Aici in Dallas e o separare clara intre zonele bogate din nord ale metropolei si cele sarace din sud. La mine la universitate am in tot departamentul 3 sau 4 negri, dintre care una e rezidenta iar celelalte sunt secretare. Nici un hispanic, nici picior! In schimb, oamenii de la bucatarie, femeile de serviciu, aia care tund iarba, care aduna mucurile de tigari sau cara gunoaiele sunt aproape 100% negri si hispanici. Asta in conditiile in care in Parkland Hospital se asista 16 mii de nasteri pe an, dintre care 85% sunt hispanici. 40 de milioane de americani cu cultul muncii pana la alienare nu au asigurare de sanatate, deloc, de nici o culoare, ajung sa incarce serviciile de urgenta din spitalele publice cu costuri enorme pentru care albii platesc taxe de proprietate de se usuca, iar cand au nevoie de o investigatie mai cu staif de genul biopsie mamara sunt programati dupa 6 luni, daca mai traiesc, pt ca spitalul trebuie sa directioneze toate fondurile spre aia care crapa in urgenta. In scolile din sudul orasului ti-e frica sa-ti dai copilul, elevii sunt fie 80% negri si restul hispanici, fie invers. De altfel, am fost sfatuita sa nu circul prin cartierele respective si nici chiar in zona universitatii dupa ora 6 seara, ca "nu e bine". Colegii mei la serviciu comenteaza frecvent ca s-au saturat sa ii tina in spate pe cei care traiesc pe welfare si stau toata ziua pe prispa si privesc in zare.
Sa ne intelegem, nu zic nici ca Europa e super si America e bleah, dar nici invers, ca nu mi-a pus Dumnezeu vreo ceata pe ochi in timp ce treceam oceanul. Sunt si aici destui romani care vorbesc dupa un an romana amestecata cu engleza ca vezi Doamne e mai usor, urla la meciurile de baseball mai tare decat orice american pe o raza de trei tribune si dau sume exorbitante pe un costum de Halloween ca sa demonstreze cat de bine s-au adaptat. Dupa aia se duc acasa si dau drumul la manele.
Asa ca, s-o lasam balta, domnilor si doamnelor, cu lectiile si cu aerele de superioritate. Nu mai amintesc si de Katrina, si de Los Angeles, etc, ca m-am plictisit.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)