Diversificare la 6 luni (HELP!!!)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Cornelia, multumesc de atatea informatii! Si tie, Adela!
Noi ne-am linistit mult, mananca acum supa crema la pranz si fructe cu branzica dimineata, dar vrem sa introducem iaurtul.Cum se face in casa? Ca nu vreau sa-i cumpar...

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Se fierbe laptele si apoi se raceste, dar nu de tot. Se adauga 2-4 lingurite din iaurtul din ajun la 200 ml de lapte si se amesteca bine. Se tine in apropierea unei surse de caldura citeva ore si apoi se pune la rece. Se da copilului in cel mult 24 de ore de la preparare.
[Eu am folosit lapte de vaca din sursa sigura. Cind nu aveam, foloseam lapte Dorna – parca era rosie cutia, nu mai stiu exact, oricum putin mai gras). Cind se face prima data se adauga cultura de iaurt (se gaseste in supermarketuri) sau smintina sau iaurt cumparat (mai gras). Eu am pus lapte de vaca la prins dupa metoda clasica (fiert si pus sa se prinda linga o sursa de caldura) si smintina de pe el am folosit-o la primul iaurt. Apoi am pastrat cite putin de la o zi la alta.]
Brinza de vaci i-am dat tot facuta in casa pina la un an si vreo trei luni. Se poate face in doua moduri:
1) Pina la un an am folosit numai lapte fiert; se insaminteaza ca mai sus (2-3 lingurite de iaurt preparat cu o zi inainte la 200 ml lapte) si se pune la prins la temperatura camerei sau in apropierea unei surse de caldura. Dupa ce s-a prins se pune la fiert pina se formeaza cheaguri, apoi se strecoara printr-o sita (cind era micuta i-o mai treceam si prin sita ca sa iasa mai fina, ca altfel nu prea o minca).
2) Se mai poate prepara si rapid cu lactat de calciu (eu i-am dat la inceput asa, pentru ca se poate face si din lapte praf, mi-a fost frica sa-i bag lapte de vaca, abia cind i-am bagat si iaurtul, adica pe la 8 luni am trecut la prima varianta). Pentru 200 g de brinza este necesar cam un litru de lapte, adica de 4-5 ori mai mult lapte decit cantitatea de brinza pe care o dorim. Se fierbe laptele de vaca sau laptele praf pe care il papa bebelusul (eu am folosit NAN si la cereale si la iaurt si brinza, ca il primea gratuit). Dupa ce se raceste putin, se pun 8-10 comprimate (la un litru) de lactat de calciu eventual pisate (eu mai puneam si niste iaurt daca aveam in plus sau niste zeama de lamiie). Dupa ce se raceste, se pune la scurs intr-un tifon sau o sita. Nu am folosit brinza de vaca de la tara, chiar daca era din sursa sigura, pentru ca se face cu cheag si nu prea e indicata la copiii mai mici de un an. Iar dupa un an nu am mai avut de unde sa iau!
Si inca ceva! O solutie practica pentru mamicile care nu au bani, asa cum am fost si mai sint inca eu. Dupa ce mi-am rupt miinile dind totul prin sita (nu aveam bani sa cumpar blender), sotul meu a venit cu ideea salvatoare pentru miinile si timpul meu: masina de macinat cafea (electrica). Am spalat-o cit am putut de bine si nu am mai folosit-o pentru altceva si puneam in ea (cit iesea a fost cam cit a mincat Agata pina la un an) tot ce ii faceam: legumele si carnea sau galbenusul sau lactatele, fructele cu cereale etc., dadeam drumul la masina si in citeva minute totul era un piure fin si aspectuos ca cel din borcanele. Sa vedeti cum face morcovul (il dadeam eventual inainte prin razatoarea fina) si marul cu biscuite (numai ca pe asta il mincam eu!). Am uitat sa spun si despre orez si peste, dupa 10 luni, stiu ca e foarte bun si sanatos, dar eu nu i-am dat peste si nu-i dau inca din cauza dermatitei atopice, iar orez ii dadeam cereale si ii faceam si cu lapte sau pilaf, dar foarte rar, pentru ca o constipa. Daca vrei sa mai afli ceva... intreaba, daca stiu sa-ti raspund... iti stau la dispozitie.

Cornelia, mamica Agatei

Mergi la inceput