Crestinismul intre credinta si indoctrinare (4)
Raspunsuri - Pagina 4
Jocelyn spune:
Conchita, si de la ce ai spus tu pana la a sugera ca n-as dormi linistita noaptea din cauza asta e cale lunga ...Daca pe tine te nelinistesc sau infurie anumite dovezi care pana acum nu au fost infirmate, asta nu iti scuza atitudinea la acest capitol.
myrrha, tu esti foarte impaciuitoare si apreciez punctul tau de vedere, cred ca pur si simplu se vede cand un om este crestin, indiferent de ce religie apartine
denizel, m-a surprins pozitiv felul tau de-a vedea lucrurile
Si poate totusi imi explica cineva de ce spuneti ca e pacat sa folosesti prezervativ. Credeti ca sexul a fost dat numai pentru procreere sau si pentru placere?
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
dyana spune:
Impreuna, ce a facut Iisus cu copiii , botez ... si altele.
Iisus nu a botezat , cand s-a aflat pe pamant, decat pe apostolii sai. Atat. scrie clar acolo. Nu ma pune sa pun versetul ca aseara am citit asta si nu am luat acuma biblia dupa mine... daca vrei neaparat il scriu maine.
Iisus nu a botezat decat pe Apostoli, nu a botezat pe nimeni altcineva. Pe Apostoli i-a trimis sa boteze.
Si Apostolii au botezat "neamurile", multimea, pe cate o femeie si casa lui si asa mai departe.
Vino TU, cu verset din Biblie in care scrie ca APOSTOLII AU BINECUVANTAT COPIII, in care scrtie ca nu au fost botezati copii, in care Iisus spune clar , copiii sa nu fie botezati.
Nu exista un asemenea verset.
Si daca aveti atatea nelamuriri cu privire la ortodoxie, v-ati dus vreodata la un preot? sunt atat de multi preoti extraordinari si daca nu i-ati cautat, va dam noi nume si locuri , si intrebati si pe EI indoielile voastre. Daca vreti sa incercati acest lucru, atunci chiar va cred ca vreti sa va lamuriti.
Daca nu vreti sa faceti acest lucru, atunci nu doriti decat sa eliminati ortodoxia si atat, in nici un caz sa va lamuriti in privinta ei.
Sunt sigura ca nu ati vorbit niciodata cu un preot adevarat, si nu i-ati pus intrebari, pentru ca ati fi vazut cat de bine va puteti linisti si lamuri.
Diana
impreuna spune:
quote:
Originally posted by dyana
Iisus nu a botezat , cand s-a aflat pe pamant, decat pe apostolii sai. Atat. scrie clar acolo. Nu ma pune sa pun versetul ca aseara am citit asta si nu am luat acuma biblia dupa mine... daca vrei neaparat il scriu maine.
Iisus nu a botezat decat pe Apostoli, nu a botezat pe nimeni altcineva. Pe Apostoli i-a trimis sa boteze.
Si Apostolii au botezat "neamurile", multimea, pe cate o femeie si casa lui si asa mai departe.
Vino TU, cu verset din Biblie in care scrie ca APOSTOLII AU BINECUVANTAT COPIII, in care scrtie ca nu au fost botezati copii, in care Iisus spune clar , copiii sa nu fie botezati.
Si daca aveti atatea nelamuriri cu privire la ortodoxie, v-ati dus vreodata la un preot? sunt atat de multi preoti extraordinari si daca nu i-ati cautat, va dam noi nume si locuri , si intrebati si pe EI indoielile voastre. Daca vreti sa incercati acest lucru, atunci chiar va cred ca vreti sa va lamuriti.
Daca nu vreti sa faceti acest lucru, atunci nu doriti decat sa eliminati ortodoxia si atat, in nici un caz sa va lamuriti in privinta ei.
Sunt sigura ca nu ati vorbit niciodata cu un preot adevarat, si nu i-ati pus intrebari, pentru ca ati fi vazut cat de bine va puteti linisti si lamuri.
Diana
Legat de botez ne invartim in jurul cozii:) Pai ori exista raspuns concret, care ar fi trebuit dat pana acu, ori nu exista. (adica un verset Biblic care sa arate clar ca cineva a botezat copii, nu presupuneri). Dumnezeu a instituit niste reguli clare pentru botez, care vine in urma credintei personale. Acum ca unora nu le convine si vor sa schimbe Biblia cu diferite interpretari, asta nu mai e problema mea, sincer:)
Eu nu am afirmat niciodata ca ar exista vre-un verset unde sa spuna ca apostolii au binecuvantat copiii, insa exista verset care arata ca Hristos a facut-o. Si El are autoritate mai mare decat apostolii, poate sa ma contrazica cineva:)?
De asemena nu am afirmat nici ca ar exista vre-un verset care sa spuna ca nu este drept sa botezam copiii, insa nu exista nici unul care sa afirme ca acest lucru ar trebui facut. De aici si dilema mea de ce oamenii impun lucruri care nu sunt specificate concret in Biblie, in schimb le critica pe acelea care sunt spune slar (cum ar fi botezul adultilor, ce este rau in asta de ii criticati pe NP ca boteaza adulti?)
Legat de ortodoxie, iti dau dreptate. Nu am vorbit personal cu nici un preot ortodox, desi sunt sincer interesata de punctele de vedere ale ortodoxiei. Mi-ar fi placut sa discut cu cineva, insa acum mi-a fost mai la indemana forumul, pentru ca discutiile pe aceste teme existau deja. Dar denizel avea dreptate cand zicea ca la felul cum sunt tratati NP de catre ortodocsi (inclusiv aici pe forum), e cam greu sa te hotarasti sa mergi sa discuti cu cineva. Plus ca majoritatea oamenilor mai degraba asculta de mesajele "parintilor" lor care ii indeamna la sentimente nu tocmai crestinesti pe ortodocsii care intra in contact cu NP, decat sa asculte de indemnul Lui Dumnezeu sa isi arate dragostea fata de semeni. Inca o data se adevereste zicala "e mai usor sa faci rau decat bine".
Dupa atitudinea de aici a ortodocsilor fata de NP, de ce m-as duce sa discut cu un preot? Sa imi spuna la fel cum aud aici " voi sunteti niste rataciti, niste eretici, ati lasat calea cea dreapta, focul iadului va mananca...etc"? De asa ceva crede-ma ca sunt satula.
Insa, daca as sti ca as gasi un preot care prin atitudinea lui sa arate dragostea lui Hristos, care sa vrea sa ma ajute sa ma apropii in primul rand de Dumnezeu, nu de ortodoxie sau de vre-o alta religie, iti spun cu mana pe inima ca m-as duce sa vorbesc. Am avut multe discutii frumoase si folositoare cu multi ortodocsi, care prin atitudinea lor plina de dragoste si intelegere mi-au ajuns la suflet! Si as mai face-o daca as gasi astfel de oameni.
Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara
impreuna spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by Elena
@ Conchita
quote:
in primul episod am incercat cu toata sudoarea fruntii sa o fac sa isi retraga afirmatiile agresive, extremiste si ofensatoare si geaba.
Da, mai, Conchita, dar cum ai incercat ? calomniind-o, mai ? facand-o mincinoasa, ca a marturisit ce a trait pe pielea ei, ea si familia ei ? :((
Tu ai vrut sa insinuezi ca ea a scris ce a scris doar ca sa impresioneze lumea sau sa pozeze in victima pe forum, dar NU este deloc asa, pentru ca exact aceleasi lucruri mi le-a scris si mie intr-un email inainte de a scrie pe forum si in fatza mea nu avea nici un interes sa pozeze ca victima, a fost un mesaj personal, in care imi povestea mai multe din viata ei in general si experientele din viata ei de credinta. cred ca inca mai am emailul.
Daca tu te-ai simtit vizata si ranita de ce a scris Flavia, desi ea spus in repetate randuri ca nu se refera numai la ortodocsi, ca vorba aia, indoctrinareeee, ohooo, exista peste tot, atunci trebuia s-o ataci si s-o jignesti ??
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
pardon?? unde am jignit-o eu?? nici acum nu cred povestea respectiva. am dat si argumente, am cerut lamuriri, vax albina crema puca. pe ea sa fii suparata ca si-a permis sa insinueze, fara dovezi, ca un preot a platit un hitman sa ii omoare familia. si de aici, o intreaga filosofie bazata pe totala ignoranta (dovedita si asta, nu da) despre ortodoxie. de bazaconiile astea sa te indignezi, nu de scepticismul meu. nu cred pur si simplu, asa cum cred pur si simplu in alte povestiri povestite de alti oameni. asta inseamna ca am faptuit ce insiri tu acolo? de ce ceea ce cred eu personal este un atac la persoana altcuiva? de ce credinta mea ortodoxa nu le lasa sa doarma noaptea linistite pe impreuna si jocelyn ca trebuie sa se scoale si sa mai bage un "indoctrinatii" pe forumuri la adresa ortodocsilor? cred ca incurci lucrurile. am dreptul sa spun "nu cred". dar de aici pana la a-mi atribui "mincinoasa" etc e cale lunga. n-am garantia ca a mintit, dar nici ca a spus adevarul. e vorba despre mine, despre scepticismul meu personal, nu despre ce adevaruri spune x-ulescu sau nu. ia sa citesti ce zice Principesa la asertivitate, poate vezi mai clar ce si cum. :-))
conchita, cata dragoste crestineasca:)!
Daca voiai lamuriri ar fi trebuit sa le ceri frumos, nu sa ma faci mincinoasa mai intai, apoi sa intrebi daca sunt cu adevarat sa nu.
Sincer nu stiu de ce te-ai simtit vizata si atacata.
Hai, mai, Conchita, ca e hilar ! ce dovezi vrei tu ? crezi ca cine ameninta cu moartea, cine scuipa si functionara nu vrea sa te primeasca la scoala pe motiv ca esti protestanta crezi ca dau in scris c-au facut asa, mai ? hai sa fim seriosi.... Daca am fi vrut atunci, se putea dovedi, insa intentia noastra nu a fost sa le raspundem cu rau pentru rau. Asa este crestineste. Sau nu?!
Dar daca vrei pot sa iti dau si alte exemple cu dovezi cu tot (cum ar fi faptul ca bunicul care este preot greco catolic a fost arestat si trimis la Canal 4 ani de zile pe vremea comunistilor, din cauza unor preoti ortodocsi care colaborau cu securitatea, pe motiv ca nu le impartasea convingerile religioase) insa nu asta e obiectul discutiei noastre. Ca si crestina adevarata, ar trebui sa fi indignata de cei care isi porpovaduiesc religia cu parul, nu de cei care se apara de acestia!
gandacelu spune:
dragele mele,
am lipsit o zi si nu mai apuc sa recuperez tot ce-ati discutat... in plus, cred ca timpul pe care il pierdem aici poate fi folosit mai cu folos de fiecare, indiferent de credinta: putem sa ne rugam, nu?
acum, o sa dau un raspuns din urma, cu care eram datoare lui jocelyn, sper ca nu se supara nimeni, dupa care sper sa nu mai intru pe aici, ci sa incerc sa fac lucurile despre care vorbesc:))
quote:
gandacelu, am explicat de mai multe ori ideea cu avortul si faptul ca biserica ofera doar sfaturi in aceasta privinta si femeile in situatii critice sa procedeze conform credintei si constiintei lor, biserica nu poate fi constiinta pentru nimeni.
este adevarat, biserica nu e constiinta nimanui, dar pastreaza invatatura lui Hristos vie pentru cei care au uitat-o: nu inseamna ca nu mai sunt ortodocsi care sa faca avorturi - si e drept, este problema lor personala, dar biserica nu face decat sa le atraga atentia ca sunt pacate
quote:
poti si tu sa imi spui de ce BO considera pacat folosirea prezervativului?
pai nu BO considera asta:) ci Dumnezeu
ma crezi ca sunt homosexuali care isi justifica pacatele cu Biblia in mana? de parca nu ar exista Sodoma si Gomora
asa si cu prezervativul: de parca nu ar exista episodul biblic cu Onan, cel care isi azvarlea samanta - bineinteles ca nu se punea problema prezervativului pe atunci, dar onan practica coitul intrerupt (si nu malahia, cum cred multi): asadar se culca cu femeia lui fara a lasa samanta lui in ea - similar cu ce face prezervativul
de ce considera Dumnezeu onania un pacat? pentru ca se ridica impotriva voii Lui, de asta
quote:
si mai poti sa-mi spui ca, doamne fereste, in urma unui viol sau daca sanatatea ta sau a copilului sunt puse in pericol si doctorul recomanda intreruperea, tu vei insista totusi in aducerea pe lume a respectivului copil?
aici sunt trei probleme diferite, sa le luam pe rand:
-viloul: daca o femeie e violata si ramane insarcinata, inseamna ca a fost voia Domnului sa ramana, pentru ca nimic nu se face fara voia Domnului (daca gandesti altfel nu stiu cat de aproape de crestinism esti, nu tu zic, ci in general)
inseamna ca Dumnezeu a avut motivele Sale, neintelese de noi, pentru a incolti samnanta din pantecele acelei femei
pe de alta parte, un viol este o trauma foarte mare pentru acea femeie pentru a fi urmata de o trauma si mai mare, si anume avortul
este un parinte care strange copiii nedoriti de mamele lor si ii creste intr-un fel de orfelinat, la o manastire: Pr. Nicolae Tanase - el povestea despre astfel de cazuri, despre mame care au adus pe lume copii in urma unui viol, si cum s-au comportat ele, cum au trecut de la ura fata de acel copil la iubire
ce vina are copilul? de ce sa-l omori pe el?
in al doilea: daca sanatatea mamei e in pericol, sper sa nu ma insel, BO lasa la latitudinea mamei pastrarea copilului, adica este singur caz in care este ingaduit avortul (desi cunosc multe cazuri in care medicii s-au inselat si au trait bine sanatosi si mama si copilul, si mai stiu un caz in care mama a ales sa moara sa dea viata copilului, iar acel copil e acum preot. nu este acea mama o adevarata crestina, care si-a pus sufletul pentru aproapele ei (cum spune Hristos)?
dar crestinismul trebuie TRAIT asa cum a spus Hristos, nu rastalmacit dupa vrerea noastra.
nu e greu, e imposibil, dar cele cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu
tu, nu stiu daca esti mama, dar eu una, daca viata unuia din copiii mei ar fi in pericol, imediat as da viata mea pentru ei, nu pentru ca sunt crestina, ci pentru ca sunt mama!
al treilea caz, cu viata copilului in pericol: adica, e viata lui in pericol, deci hai sa-l omoram, sa stim o treaba, sau cum?
trecem peste iarasi nenumaratele cazuri in care doctorii se inseala si copilul e sanatos (e o mamica chiar aici pe forum care a patit asa ceva:)
sa luam cazul in care copilul este presupus ca va avea o boala grava, ca va fi handicapat
eu te intreb acuma: nu are dreptul la viata? e mai putin om? cine stie ce va iesi din el, poate un savant, poate va salva lumea, si tu il omori! toti avem dreptul la viata, iar daca cumva, Doamne fereste, copilul tau nascut sanatos ar avea mai apoi un accident si ar ramane handicapat, conform acestei teorii, nu-ti ramane decat sa-l omori... sau nu?
revin mai tarziu cu raspunsul la restul mesajului
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
quote:
Si cand iti intra unul in casa, tu stai sa-ti faca ce vrea si nu-l omori daca ai puterea/ocazia ca porunca zice sa nu ucizi, nu?
ca la teorie si ipocrizii ne pricepem vad, dar cand suntem intr-o astfel de situatie nu cred ca mai suntem asa siguri pe noi.
hehe trecand peste faptul EVIDENT ca sunt o ipocrita (mai am si alte pacate, pe langa asta: rautate, mandrie, egocentrism - ti le spun eu, daca vrei), sa ne intoarcem la subiect
tu imi spui ca faptul de a omori un copil e la fel de "legitima aparare" cu un hot care vrea sa-ti dea in cap (tu spui!) iar eu nu pot fi de acord, din mai multe motive:
-acel copil nu iti vrea raul, dar hotul da
-acel copil este fara aparare, iar hotul te ataca
-tu esti mama acelui copil (daca nici MAMA LUI nu-l apara, atunci cine?!)
poate fi, ducand la absurd cuvintele tale, poate fi "legitima aparare" numai atunci cand viata mamei este in pericol, si pentru asta, din cauza neputintei noastre, BO dezleaga femeia sa faca avort (daca vrea, desigur)
cat despre celelalte situatii, eu nu vad cum poti sa compari crima asupra unui copil nevinovat cu crima pe care ai face-o daca cineva vrea sa te omoare
pe de alta parte, faptul ca, sa spunem, am omorat un om in perfecta legitima aparare (daca el voia sa ma omoare), lucrul asta nu face ca crima mea sa NU fie pacat! este tot pacat, pentru ca incalca porunca divina, dar vreau sa sper ca aceasta crima va fi altfel judecata de Domnul decat o crima obisnuita, cu premeditare (cum e, printre altele, avortul)
cand suntem in astfel de situatii critice se pare ca rugaciunea poate fi de mare folos: stiu cazuri de oameni (nu eu;) care au trecut prin asa ceva, s-au rugat, si in fata hotului a aparut Maica Domnului spunandu-i sa plece de acolo, iar hotul, ingrozit, nu a mai facut nici o crima - dupa cum vezi, are Dumnezeu grija de noi, numai noi nu avem credinta cata trebuie in purtarea Lui de grija
nu stiu daca sesizezi nuantele, nu am spus ce voi face eu intr-o astfel de situatie (cu hotul), pentru ca nu stiu, am spus ce ar trebui sa facem conform invataturii lui Hristos, nu doar a bisericii ortodoxe...
ca altfel, daca tu spui altfel, pe Hristos Il faci mincinos si ipocrit (Doamne, ce porunci ne dai Tu? sunt cam grele... eu o tin pe aia cu sambata... e ok? poate ajunge:)
asta face Biserica Ortodoxa: ne reaminteste Invatatura Mantuitorului care este Vie si neschimbata de nimeni, nici de lumea decazuta in care traim, nici de conditiile confortabile, nici de voia noastra (oh my God! inca un copil? imi cam ajunge...)
nu stiu daca ai inteles mesajul meu... poate cineva il va intelege, daca nu tu, altcineva, si mie imi este suficient si asa
in rest, pot sa spun ca m-am uitat peste cateva din discutiile purtate intre timp de voi si mi s-a facut rau fizic... imi pare rau... imi pare foarte rau... Dumnezeu sa ii lumineze pe cei care gresesc si interpreteaza Biblia dupa voia lor... (nu spun ca voi sau noi avem dreptate... stie Dumnezeu, si mie asta imi ste suficient, nu mai am ce sa demonstrez, sper doar ca sa ne lumineze si sa vedem cu totii, inainte de a muri - caci la moarte oricum vom vedea - Adevarul)
mami de ileana si ioachim
Elena spune:
Conchita, ti-a raspuns Flavia si eu nu mai am ce sa mai adaug la spusele ei, doar vreau sa iti repet ca nu as fi intervenit in apararea ei, daca nu mi-ar fi scris acel mesaj personal in care imi povestea aceleasi lucruri ca aici pe forum.
Cat despre
quote:
ia sa citesti ce zice Principesa la asertivitate, poate vezi mai clar ce si cum. :-))
Pai n-am nevoie sa mai citesc ce zice Principesa, cand tu esti un exemplu viu de asertivitate....ehee, daca ar vorbi/scrie toata lumea cu aceeasi asertivitate ca si tine, ce minunat ar fi forumu DC...(oftat adanc).
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Jocelyn spune:
Bun, deci episodul cu Onan pe care il redau aici: "Geneza 38
8 Atunci Iuda a zis lui Onan: "Du-te la nevasta fratelui tău, ia-o de nevastă, ca cumnat, și ridică sămânță fratelui tău."
Geneza 38
9 Onan, știind că sămânța aceasta n-are să fie a lui, vărsa sămânța pe pământ ori de câte ori se culca cu nevasta fratelui său, ca să nu dea sămânță fratelui său." e interpretat de BO ca fiind o interzicere a anticonceptionalelor?
Sa inteleg ca raspunsul la intrebarea anterioara pe care am pus-o este ca Dumnezeu a lasat sexul numai pentru a concepe copii?
Deci ortodocsii nu ar trebui sa foloseasca nici un mijloc contraceptiv, corect?
Sa inteleg ca esti dispusa sa ai cati copii iti da Dumnezeu, nu? Ca poate voia lui e sa ramai insarcinata in fiecare an. Practic, ce te faci?
"un viol este o trauma foarte mare pentru acea femeie pentru a fi urmata de o trauma si mai mare, si anume avortul" - dar trauma de a da nastere si de a creste un copil ca urmare a unui viol cum ti se pare? mai usor de suportat decat avortul? copilul nu e vinovat, bun, dar eu ce vina am? de ce as pastra un astfel de copil, ca sa-mi amintesc toata viata de experienta respectiva? ca sa poarte in el genele unui nenorocit? Hai sa lasam teoria si sa vedem realitatea.
Nu sunt mama dar probabil ca as fi in stare sa-mi dau viata pentru copilul meu daca o pot face pentru sot sau familie. Insa nu cred ca as fi dispusa sa-mi dau viata pentru un copil nenascut inca si sa i-l las sotului de crescut ca eu prefer sa mor decat sa fac avort. Asta inseamna extremism pur.
Inca o data spun, vorbesc de cazuri in care copilul e diagnosticat cu un handicap mental, un sindrom, nu o malformatie fizica.
Si fiindca tot suntem la capitolul sex etc. de ce BO nu accepta masturbarea intre sot si sotie si nici sexul oral: "Cum ar putea o gura care se spurca prin sex oral sa ia anafura, agheasma sau sa sarute sfintele icoane? Cum ar putea o astfel de gura sa primeasca Sfintele Taine, adica pe Însusi Hristos? Oricât de bine ar spala pasta de dinti, sau oricât de eficienta ar fi guma de mestecat, totusi rana pacatului nu se sterge fara multa pocainta.
Poate ca nu ar fi cazul sa pomenesc despre Sfânta Împartasanie, ca de obicei o fata care practica sexul oral nu se gândeste la Sfintele Taine, dar totusi se gândeste sa sarute icoanele când intra într-o biserica. O face cu dezinvoltura, fara sa se gândeasca ca aceeasi gura cu care îi atinge pe sfinti s-a spurcat si se va mai spurca prin pacat.
Sexul oral este o forma de curvie. Gura nu este lasata de Dumnezeu pentru perversiuni. Acest lucru ar trebui sa fie clar pentru toti crestinii. Chiar daca mass-media ne atrage atentia asupra faptului ca în majoritatea cuplurilor casatorite aceasta specialitate este la loc de cinste în ghiveciul de erotism, nici un crestin cu frica de Dumnezeu nu ar trebui sa se lase prada acestei placeri dracesti. Daca într-o familie sotii practica sex oral, sau orice alta perversiune, familia respectiva nu se mai poate numi crestina. Oricât de multa ar fi cantitatea de rugaciune prin care sotii încearca sa recompenseze desfatarile lor animalice"
Nu reusesc deloc sa inteleg de ce e pacatos ca sotul sa ofere sotiei placere prin masturbare sau sex oral si invers. Maine poimaine citesc ca nu ai voie sa-ti saruti sotul decat de la gat in sus. Exagerez acum insa mi se pare ca s-a ajuns prea departe cu "sfaturile" despre ce sa faci si ce nu in materie de sexualitate si anticonceptionale.
p.s. nu m-am referit la legitima aparare decat in fata unui matur, nu vorbeam de avort ca un caz de legitima aparare; fiindca am vrut sa dau un exemplu de exceptie.
de faptul ca femeia nu are voie sa intre in biserica daca e in timpul mentruatiei, nici nu mai zic.
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
dyana spune:
quote:
Originally posted by impreunaquote:
Originally posted by dyana
Diana
Legat de botez ne invartim in jurul cozii:) Pai ori exista raspuns concret, care ar fi trebuit dat pana acu, ori nu exista. (adica un verset Biblic care sa arate clar ca cineva a botezat copii, nu presupuneri). Dumnezeu a instituit niste reguli clare pentru botez, care vine in urma credintei personale. Acum ca unora nu le convine si vor sa schimbe Biblia cu diferite interpretari, asta nu mai e problema mea, sincer:)
Eu nu am afirmat niciodata ca ar exista vre-un verset unde sa spuna ca apostolii au binecuvantat copiii, insa exista verset care arata ca Hristos a facut-o. Si El are autoritate mai mare decat apostolii, poate sa ma contrazica cineva:)?
De asemena nu am afirmat nici ca ar exista vre-un verset care sa spuna ca nu este drept sa botezam copiii, insa nu exista nici unul care sa afirme ca acest lucru ar trebui facut. De aici si dilema mea de ce oamenii impun lucruri care nu sunt specificate concret in Biblie, in schimb le critica pe acelea care sunt spune slar (cum ar fi botezul adultilor, ce este rau in asta de ii criticati pe NP ca boteaza adulti?)
Legat de ortodoxie, iti dau dreptate. Nu am vorbit personal cu nici un preot ortodox, desi sunt sincer interesata de punctele de vedere ale ortodoxiei. Mi-ar fi placut sa discut cu cineva, insa acum mi-a fost mai la indemana forumul, pentru ca discutiile pe aceste teme existau deja. Dar denizel avea dreptate cand zicea ca la felul cum sunt tratati NP de catre ortodocsi (inclusiv aici pe forum), e cam greu sa te hotarasti sa mergi sa discuti cu cineva. Plus ca majoritatea oamenilor mai degraba asculta de mesajele "parintilor" lor care ii indeamna la sentimente nu tocmai crestinesti pe ortodocsii care intra in contact cu NP, decat sa asculte de indemnul Lui Dumnezeu sa isi arate dragostea fata de semeni. Inca o data se adevereste zicala "e mai usor sa faci rau decat bine".
Dupa atitudinea de aici a ortodocsilor fata de NP, de ce m-as duce sa discut cu un preot? Sa imi spuna la fel cum aud aici " voi sunteti niste rataciti, niste eretici, ati lasat calea cea dreapta, focul iadului va mananca...etc"? De asa ceva crede-ma ca sunt satula.
Insa, daca as sti ca as gasi un preot care prin atitudinea lui sa arate dragostea lui Hristos, care sa vrea sa ma ajute sa ma apropii in primul rand de Dumnezeu, nu de ortodoxie sau de vre-o alta religie, iti spun cu mana pe inima ca m-as duce sa vorbesc. Am avut multe discutii frumoase si folositoare cu multi ortodocsi, care prin atitudinea lor plina de dragoste si intelegere mi-au ajuns la suflet! Si as mai face-o daca as gasi astfel de oameni.
Aici, in mod public iti spun cu seriozitate, cand ai drum prin Bucuresti, ma anunti, si mergem impreuna la un preot, sa stii ca e tanar , si nu te voi duce ca sa te fortez sa fi de acord cu ortodoxia, ci ca sa oui aceste intrebari acestui preot care e extraordinar.
Vreau sa iti spun ca sunt multi preoti adevarati, fetelor ortodoxe,
puteti veni si voi cu exemple.
Voi fi acolo cu tine si te asigur ca vei avea parte de toata bunatatea si respectul cuvenit si vei fi mai mult decat apreciata ca te-ai dus la el sa il intrebi de una de alta, nici nu iti vei imagina.
Nu iti fac invitatia asta ca sa te convertesti la ortodoxie, am spus , fiecare alege. Ci a te lamuri si a vorbi cu cineva care tot timpul e cu Dumnezeu... am mai spus, noi cu problemele noastre, cu pacatele noastre, nici nu avem timp sa citim si sa ne rugam atat cat ar trebui.
Eu cand am vorbit ultima data cu acest preot, am plecat de acolo cat se poate de linistita, am fost din nou uimita de calmul si bunatatea lui.
Nu poti judeca niste preoti pe care nu ii cunosti , dupa niste gospodine ca noi, care in fond nu suntem perfecte si nu intotdeauna stim sa spunem cuvintele potrivite la momentele potrivite.
Ce zici? Te invoiesti?
Elena spune:
Hai, mai, Jocelyn, ca deja exagerezi :(((
In primul rand nu este treaba ta ce accepta sau ce nu accepta BO, atita timp cat hotarirea bisericii ortodoxe nu este indreptata asupra ta, nu ?
quote:
Si fiindca tot suntem la capitolul sex etc. de ce BO nu accepta masturbarea intre sot si sotie si nici sexul oral: "Cum ar putea o gura care se spurca prin sex oral sa ia anafura, agheasma sau sa sarute sfintele icoane? Cum ar putea o astfel de gura sa primeasca Sfintele Taine, adica pe Însusi Hristos? Oricât de bine ar spala pasta de dinti, sau oricât de eficienta ar fi guma de mestecat, totusi rana pacatului nu se sterge fara multa pocainta.
Poate ca nu ar fi cazul sa pomenesc despre Sfânta Împartasanie, ca de obicei o fata care practica sexul oral nu se gândeste la Sfintele Taine, dar totusi se gândeste sa sarute icoanele când intra într-o biserica. O face cu dezinvoltura, fara sa se gândeasca ca aceeasi gura cu care îi atinge pe sfinti s-a spurcat si se va mai spurca prin pacat.
Sexul oral este o forma de curvie. Gura nu este lasata de Dumnezeu pentru perversiuni. Acest lucru ar trebui sa fie clar pentru toti crestinii. Chiar daca mass-media ne atrage atentia asupra faptului ca în majoritatea cuplurilor casatorite aceasta specialitate este la loc de cinste în ghiveciul de erotism, nici un crestin cu frica de Dumnezeu nu ar trebui sa se lase prada acestei placeri dracesti. Daca într-o familie sotii practica sex oral, sau orice alta perversiune, familia respectiva nu se mai poate numi crestina. Oricât de multa ar fi cantitatea de rugaciune prin care sotii încearca sa recompenseze desfatarile lor animalice"
_