Concediu prenatal pt gemeni
Buna tuturor!
Va citesc de aproape 4 ani si m-am hotarat sa ma inscriu in sfarsit ca membru.
Sunt insarcinata in 10 saptamani cu gemeni bivitelini. Mai am o fetita de 2 ani si 10 luni.
M-ar interesa, daca imi puteti spune, cand pot intra cel mai devreme in concediu prenatal, tinand cont ca orice sarcina gemelara este o sarcina cu risc si ca am pierdut o sarcina acum 2 ani. Stiam ca avem dreptul la concediu medical max. 90 de zile pe an. Eu mi-am luat 3 concedii medicale anul asta, in total vreo 5 saptamani.
Cu alte cuvinte, cand pot sa nu mai merg la serviciu, ca nu ma simt prea bine?
Astept raspunsurile voastre.
Cu simpatie.
Raspunsuri
Laura25 spune:
Buna mami2002!
In primul rand felicitari pt sarcina, iti urez sa fie usoara si fara probeleme! Concediul prenatal este de 120 de zile. Obligatoriu, ca sa poti beneficia de concediul de crestere a copilului, trebuie sa iti lasi cel putin 42 de zile de concediu prenatal (este de fapt concediu prenatal si concediu de lauzie in astea 120 de zile) dupa ce nasti. Deci, aproximezi in functie de DPN, cu o marja de eroare de 10-14 zile, si vezi cand poti sa intri in concediu. Dupa ce ai intrat in luna a 7-a de obicei il dau medicii de familie.
Si eu am 2 gemeni, fetita si baietel si am stat mai bine de 5 luni acasa, in pat. Mi-am luat mai multe concedii medicale care au depasit cele 90 de zile, dar m-am dus la o comisie (intreaba doctorul tau, ca sigur stie unde trebuie sa te duci) cu niste acte si mi-a aprobat sa imi iau concediu in continuare. Daca iti da medicul tau ginecolog concediu cu zile de internare(te intelegi cu el, chiar daca nu stai in spital), este platit 100%.
Pot sa iti spun ca in afara de indemnizatia de nastere de la primarie care e dubla si alocatia care e pt 2, nu ai absolut nici o facilitate ca si gemeni. E nasol, dar asta e ...
Sarcina usoara si multa sanatate!
Laura de Rares si Bianca 13.06.2005
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lauragosu/my_photos
mami2002 spune:
Multumesc mult, Laura!
Stiam ca sunt persoane care datorita iminentei de avort stau acasa multe luni.
Eu ma simt tare slabita, parca ma lasa puterile, am tensiunea mica(9:6)si un gust acru care nu trece nici cu sarat, nici cu dulce. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu va trece si perioada asta.
Concediu medical mi-a dat doctorita de familie 2 saptamani, dar trebuie sa vorbesc cu medicul ginecolog.
Sa fie sanatosi copilasii si sa te bucuri de ei!
Si mie mi-ar place mult sa am fetita si baiat. Matusa mea, sora mamei are 2 perechi de gemeni, prima data fata si baiat si apoi 2 fete. Dar ma voi bucura indiferent ce vor fi. Sa dea Dumnezeu sa trec cu bine si sa fim toti sanatosi!
Cu simpatie,
Magda
ad_rianna spune:
mami2002 bine ai venit la noi . spune-ne mai multe despre voi. asa cum ti-a spus si laura poti sa-ti iei si concediul pentru risc de sarcina se cheama parca care e luuuung, nu mai stiu exact cat pt. ca si eu sunt in CIC si am cam uitat. insa daca vei naste anul viitor e posibil sa primesti alocatia marita vreo 3mil parca se laudau "astia", insa atunci va fi mai mica indemnizatia parca
anyway, sa ai o sarcina super usoara
bianca si tudor (03.11.2004)
mami2002 spune:
Multumesc pentru primire!
Iar am fost in concediu medical o saptamana, azi m-am intors. Eram tare slabita, mai mult in pat am stat.
Inca mai am gustul acru. Mananc foarte des. Sunt in a 12 saptamana de sarcina. Cum e sa miste 2 in burtica? Abia astept sa-i simt!
Concediul pe o durata mai mare de timp cred ca-l da medicul ginecolog, nu cel de familie, nu? Pana acum concediile mi le-a dat medicul de familie.
Va doresc sa va bucurati de famiile voastre si sa avem o comunicare cat mai buna!
alda spune:
Buna, si eu o sa am gemeni, ar trebui sa se nasca pe la inceputul lunii mai 2006, dar cine stie cat or sa vrea sa stea la mami in burtica? am inteles ca media ar fi 36 1/2 saptamani, dar nu e o regula.
Eu sunt in 14 saptamani acum si parca incep sa simt mici impunsaturi. :)
Am auzit ca de la anul o sa se ia in CIC indemnizatie pentru fiecare copil, adica daca ai gemeni iei de 2 ori (din pacate, am citit intr-un singur articol in ziarul Averea despre asa ceva, in toate celelalte articole ref. la noua lege nu scria nimic de gemeni). Sa speram ca o sa fie bine!
Va pup,
Alexandra
capsunica. spune:
Alda felicitari si bine ai venit. Sa ai multa grija de tine. Greul inca nu a inceput.
Sanatate si noroc.
Capsunica () 32+
mami2002 spune:
Alda,
Felicitari pentru gemeni. Si eu ar trebui sa-i nasc pe la mijlocul lunii mai 2006.
Din presa am inteles ca in proiectul final era prevazut asa: 2 milioane indemnizatie pentru copil si 6 pentru mama/tata care a lucrat 1 an de zile. Atunci, logic ar fi ca fiind 2 copii sa fie: 2x2mil+6mil= 10 mil. Dar nu e nimic sigur. Vom vedea cand va aparea legea si daca este clara sau lasa loc de interpretari.
Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi cu totii ca ne vom descurca!
Ieri am primit o incurajare si m-am gandit sa va spun si voua. Atunci cand i-am anuntat pe unii si pe altii ca o sa avem gemeni, unii m-au surprins neplacut cu reactia lor: vai, mi-e mila de tine. Dar eu nu am nevoie de mila, sunt chiar foarte bucuroasa. Si acum incurajarea: Este un privilegiu, nu o povoara sa avem gemeni. Sigur nu va fi usor, dar nu suntem chiar singuri pe lume, nu traim in pustiu, cu siguranta ne vom descurca. Hai sa ne bucuram ca o sa avem gemeni si sa vedem partea frumoasa si sa ne incurajam unele pe altele!
alda spune:
Capsunica, multumesc mult pentru urari (din ambele subiecte :)).
Ma incurajezi :), imi spui ca greul nu a inceput, dar pentru mine acum e un pic mai bine decat la inceput, nu mai imi e greata non-stop, pot sa rontai ceva, banuiesc ca o sa fie greu de "purtat" sarcina cu 2 bb in burtica, tu cum te simti?
Mai ai putin si nasti, cateva saptamani, unde nasti, cu ce dr?
Te pup,
Alexandra
capsunica. spune:
Alda, ma bucur sa aud ca ai terminat-o cu greturile. Imi amintesc de mine in primul trimestru cum ma ridicam de la masa si o luam la fuga spre wc cu mainile la gura sa nu imi cada si pe covoare stii tu ce. Devenisem de-acum de-a dreptul distractiva. Insa spre sfarsitul acestei perioade, starile de rau devenisera dureroase. Ma lua intai cu calduri, transpiratie, dureri de cap si totul se termina cu voma, dupa care ma asezam frumos in pat sa ma linistesc.
Dar a trecut distractia asta. Acum sunt altele. O sa le prinzi cu siguranta, la timpul lor:))
Momentan pot sa spun ca am si zile bune. Vi le doresc si voua.
Capsunica 32+
Mirupati spune:
Iar eu am lesinat la un magazin, cind aveam vreo 4 luni. Am simtit o caldura mare, cum ametesc si ma duc, dupa care m-am trezit pe jos cu niste negrese uitindu-se la mine si intrebindu-ma daca sint ... drogata ??? Le-am zis ca sint insarcinata cu gemeni si au sarit toate sa ma ajute, au tipat la aia sa aduca apa, sa cheme salvarea etc. Interesant ca albii se uitau cu scirba la mine si se tirau repede, numai trei negrese mari au stat sa ma ajute sa-mi revin ... A venit salvarea, dar intre timp imi revenisem complet, mi-au facut niste analize ... mi-era si rusine, blocau jumatate de strada, cu toate girofarurile pamintului (ambulantele londoneze arata ca un pom de craciun cind se stirnesc) si astia imi luau pulsul. M-au si dus acasa pina la urma, iar de atunci am avut mare grija sa maninc ceva cind plecam. De fapt nici n-am mai prea plecat de-acasa singura.
Dupa aia, dupa 6 luni mi-era din ce in ce mai greu sa ma misc si sa dorm. Am ajuns la un moment dat sa dorm in sezut, ca-n tren ... Nu m-am ingrasat deloc dar in ultima perioada a sarcinii pusesem vreo 15 kg pe mine, parca purtam un imens bolovan.
Iar in ultimele doua luni cind ma aventuram pe strada, ajunsesera si masinile sa se opresca in drum ca la accident sa se uite la mine cum eram cu burtoiul. Peter si cu mine mergeam deja cu privirea in pamint si auzeam numai "vaaaai, saraca...". In sfirsit, a trecut pina la urma, iar acum nu inteleg cum am putut trai atitia ani fara copii !