Religia si Arta

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Originally posted by myrrha

Tiberiu Olah nu stiam ca era religios, pe ceilalti nu ii stiu

pe care ii stii?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Ultimele pagini ale subiectului nu fac decit sa-mi valideze ideea ca arta este subiectiva (halal adevar!!!). O percepem din punct de vedere personal, fie ca sintem ortodcsi, catolici sau whatever...iar topicul asta este abordat la fel de subiectiv. Ca exemplu, tu, myrrha, vorbesti de relativism in arta, asta in conditiile in care "relativismul" este una dintre tezele moderne ale BC. Ce vreau de fapt sa spun, e ca sintem influentati de n-spe mii de alti factori in afara de cel estetic in a privi, simti si judeca o opera de arta!!!
(ah...mi-am amintiti de o faza elocventa pentru subiectul nostru...aparuse, cindva, demult, in Romania, "Balanta" a lui Ion Baiesu. Nu stiu citi dintrevoi, va mai amintiti ca la Costinesti se tineau, vara, la prinz, sedinte deschise cu artistii....ei bine, la o astfel de sesiune artisitica pe plaja, Baiesu a fost intrebat de cineva din public. "nu-i asa ca in cartea dvs., pagina cutare a fost o metafora pentru a spune asta si asta?"....la are Baiesu, surprins, a zis "Sincer, nu....dar daca doriti, puteti s-o interpretati si-asa!")

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Adica the beauty in the eye of the beholder, Lilanda...
Asa a zis si Salman Rushdie si iaca ce i s-a intimplat,

Mi se pare mie ca fetele zic taman pe dos, ca frumusetzea e acolo unde noi nici n-o vedem (adica in culisele actului de creatie).
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Sa continui cu exemple de interpretare personala??? gindacelu zicea ca vazuse in Dogville, "Sodoma si Gomora"...de fapt nu numai ea, a vazut asta. Ei bine, am citit un interviu cu Lars von Trier, in care ridea de toate aceste interpretari spunind ca ceea ce l-a inspirat a fost doar un cinticel si anume: "tema razbunarii" din "Opera de trei parale" a lui Bertoldt Brecht!!!!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Andrada
frumusetzea e acolo unde noi nici n-o vedem (adica in culisele actului de creatie).

Si atunci, ce mai conteaza rezulatul??? Vorbim despre arta doar in circuit inchis, pentru cei care stiu cum se produce???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofiabebe spune:

quote:
Originally posted by lena

ce zici de Dali, ala tulburat la greu, experimental la greu...dar considerat geniu

mesaj cu Dumnezeu in arta lui, eu nu-l vad, dar el afirma ca este un super-credinicos.

Aaaaaaoleo, daca si asta era geniu.... mai bine ma duc in padure... Se autointitula "geniu", in jurnalul sau, dar io n-am auzit pe nici unul din profii mei, de exemplu, sa zica de Dali ca-i geniu! Nici nu stia sa picteze, doamnelor si domnilor!El le avea cu psihanaliza si cam atata, picturile lui sunt neshte "mushamale", sunt "stilul lins" :D

Sabinoooo, brey, nici nu stii ce ma oftic ca nu poci sa stau acilea la comentat. Acuma inteleg de ce va aprinserati aci si parasirati subectu' al'lalt cu artele. Eh, asta e, si-asa io nu ma tin de treaba, asa ca fie-va de bine! :)

Vreau sa va spun numai atata:
Da, artistii contemporani care se "joaca" de-a arta nu tind catre absolut, dar nu inseamna ca in postmodernism s-a abolit valoarea! nu sunt o adepta a aruncarii cu pensula in panza sau a unor lucrari de arta video cum am mai vazut io si sunt bleah! iach! orrrribile!, dar am vazut si lucrari contemporane care m-au incantat de-a dreptul.
Da, mesajul operei se poate recepta fara sa-l... intelegi, pentru ca e captat cu simturile (vaz, auz) si iti trezesc simple trairi mai intai, apoi inchegate in sentimente se "inteleg" afectiv, abia apoi venind o eventuala judecata de gust sau de valoare (teorie estetica, mde). Si creatorul pune in lucrare intreaga sa fiinta, toate caracteristicile persoalitatii sale, tot la fel, fara sa intentioneze asta, pur si simplu se varsa prin... varful pensulei, cum sa va zic (nu ma pot concentra acuma sa va zic autorii cartilor in care am citit aceste teorii)... ma rog, asta e cu exprimarea plastica, poate in muzica e altfel, mai strict, mai matematic.
Si nu, autorii nu trebuie sa fie religiosi ca sa fie lucrarile bune, inspiratia insa e de origine divina (probabil se milostiveste Sfantul Duh si de dansii...) :D
Dar vad ca s-a transformat si subiectul asta intr-unul pe tema pro- sau anti-religioasa. Nu v-ajunsera alelalte, ha?

bebe si puii:

Ziua lu' Sofia
La mare la Neptun
Ziua Filiponului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Ce intelesesem eu (si n-am reusit sa explic de prima oara) ca spun fetele este ca frumusetea care iese in afara vine dinauntru chiar daca noua ne e ascunsa sursa.
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by myrrha

Tiberiu Olah nu stiam ca era religios, pe ceilalti nu ii stiu

Mi se pare minunat sa ai parte, ca tinar, de modele credincioase. Eu am invatat latina cu un profesor batrin paralizat, cit 6 ore pe zi de trei ori pe saptamina, 3 ani, in timpul liceului. Nu eram prea credincioasa atunci, dar profesorul meu a desteptat multe lucruri ascunse in mine, prin povestile din cartile lui, prin amintirile de cind cinta in corul Mitropoliei sau la Domnita Balasa (si se strecura imbracat cu un pardesiu lung, direct sus la strana, ca sa nu fie recunoscut, fiind profesor la facultate). Daca nu il cunosteam (si aveam parte numai de "imbecilii trogloditi") multe lucruri erau altfel azi.
Ma bucur din toata inima ca exista oameni educati, ca exista arta, ca exista cultura, ca exista spiritualitate. Pentru mine ar fi groaznic fara toate astea.
Aaaa... Conchita, Dante nu avea cum sa reprezinte filozofii altfel decit in infern, pentru ca erau filozofii greci pagini, dinainte de Christos.

Myrrha, eu in nici un caz nu am inteles asa ceea ce a comentat Q. Imbecilul nu este acelasi lucru cu mitocanul, badaranul si cococioiul. Imbecilul, bietul de el, nu ca nu vrea, el nu poate. La fel e si cu baba lui Tutea (care, btw, nu avea dreptate, pt ca in viziunea lui baba se mantuia musai inaintea savantului), ea atata poate. Exista si vorba aia in popor care zice ca "de unde nu e nici Dumnezeu nu cere", si cred ca ilustreaza foarte bine ceea ce a vrut sa spuna qsar (sper sa nu patesc si eu acuma ca omul ala cu Baiesu, sa zica qsar "nici vorba", dar... eu asta am inteles). (Alunecand putin in discutii colaterale, daca imbecilii trogloditi fac destinele culturii romanesti, apoi nu sunt ei de vina, ci aia care i-au pus sau i-au lasat s-o faca.) Bineinteles ca Dumnezeu nu vrea sa fii un imbecil troglodit daca poti fi mai mult, insa daca nu poti, nu cred ca te "descalifica" pentru asta.

Senzatia mea a fost ca la un moment dat discutia incepuse sa se piarda intr-un fel de parada culturala... nu vreau sa zic mai mult si nici nu cred ca pot sa o zic mai bine decat a zis-o Q, sincera sa fiu

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by gandacelu
poate ai dreptate, discutia trebuia sa se poarte intr-un cerc inchis, nu ca nu ar avea si altii dreptul la discutie, ci ca atunci cand eu spun "alba" sabina si conchita inteleg "alba" iar altii pot intelege "verde" (la propriu, nu e nici o metafora)

quote:

casandra, nu e atat de mare diferenta, tocmai din cauza felului de transmitere a informatiei (vizual - prin ecran) - singura diferenta este ca pc-ul este oarecum mai interactiv, spun "oarecum" pentru ca starea data de imaginile video este, pana la urma, aceeasi (si se pare ca daca abordam un subiect in scris pe hartie si pe calculator scriem chestii diferite:)
nu intru in amanunte, am avut o discutie pe 5 pagini pe alt forum si am obosit sa tot scriu despre cartea asta - si cu asta, i-am raspuns si catalinei, ca nu depinde ce emisiune privesti, pentru ca in creierul tau se vor intampla aceleasi procese de "spalare" - si va repet, nu am pretentia sa rezum o carte de 400 de pagini full de informatii si studii in 2 randuri aici - cititi cartea, care si cum puteti... mai umbla pe mail fragmente din ea, dar nu cred sa mai am...

Gandacelule, doua parole si de la mine daca nu e cu suparare:
1. intrebarea la care mi-ai raspuns mie era in replica la afirmatia Casandrei, care spunea ca depinde ce faci cu computerul. Daca discutam dintr-un punct de vedere in care depinde ce faci cu PC-ul, atunci depinde si la ce te uiti la TV. Daca discutam din punctul de vedere propus de tine, atunci nu are importanta la ce te uiti la TV, dar nici ce faci cu PC-ul. Simplu
2.Cu parere de rau, nu poti spune "hai sa discutam intr-un cerc restrans" si nu poti sublinia la nesfarsit comuniunea de idei dintr-o anumita "bisericuta" dintr-un grup in fata intregului grup. De asemenea, nu poti provoca la discutie prin indemnul "cititi voi acuma cartea asta de 400 de pagini" - te inteleg ca nu o poti "povesti", dar eu zic asa: sau ne faci si noua un scurt rezumat, sau deschizi un subiect despre ea, la care vor scrie aia de au citit-o si numai ei, sau o lasi afara din discutie. Mie asa mi se pare corect.
Iar la sfarsit iti dau un ca m-ai dat gata, ai semanat oarecumva cu fiu-meu: "va rog sa ma scuzati pentru elitismul meu" Te scuzam... si pt modestie de asemenea Sa nu cumva sa faci prostia sa te superi acuma, serios!

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Gandacelu, nu m-ai convins cu ce spui despre calculator. Eu lucrez pe calculator, cel putin 8 ore pe zi. La televizor, daca ma uit 1 data pe luna. Asa cum le percep eu, sunt lucruri total diferite, as putea spune chiar incompatibile.

----------
Eu gasesc ca studiile umaniste din Ro sint atit de jos din cauza unui dispret suveran fata de "intelectuali" si educatie, si un entuziasm impartasit de toata lumea pentru "poporul simplu," o abstractiune pe care fiecare si-o imagineaza in fel si chip.
---------------
Dispret suveran in Romania fata de educatie si intelectuali? Poate nu vorbim de aceeasi Romanie, unde tot romanul viseaza ca al sau copil sa fie destept si sa vina acasa cu coronita pe cap si cu carnetul plin de mote de 10. La putin timp de la moartea tatalui meu, am trecut prin satul unde a copilarit si o babuta m-a oprit sa imi spuna ca tare destept a fost tatal meu. Tata a fost matematician, primul absolvent de facultate din neamul sau. Si a mai terminat si matematica, la fel de digerabila pentru consatenii sai, ca si latina pentru romanul obisnuit. Si nu de dispret a avut parte, ci, as putea spune apreciere, mai degraba. Tin minte ca fostul sau coleg de banca, din scoala primara, l-a cautat peste ani si ani, sa ii mediteze copilul la matematica.
Mai degraba, as vorbi despre dispretul intelectualului roman fata de cel mai putin scolit decat el. Intotdeauna m-a contrariat atitudinea profesorilor de la catedra de analiza matematica, din facultate. Mai toti ne priveau de sus, cu suspiciune ca am putea intelege ceva, desi eram studenti la matematica. De unde incapacitatea de a se exprima clar si nevoia de a-si construi un meta-limbaj cat mai greu abordabil? De ce, pentru a intelege ce vrea sa spuna profesorul X, trebuia sa caut ceva in engleza, unde, fara exceptie, autorul incerca sa fie cat mai clar cu putinta?

Mergi la inceput