Religia si Arta
Raspunsuri - Pagina 10
cataghe spune:
quote:
Originally posted by myrrhaquote:
Originally posted by cataghe
Sint de acord insa cu ceea ce zice Sabina despre senzatia de indumnezeire pe care ti-o da "arta mare". Singura problema e ca, in timp ce eu ii zic "indumnezeire", sint convinsa ca un ateu ii va spune altfel si va argumenta ca nu are nici o legatura cu Dumnezeu. Esenta e aceeasi, de fapt vorbim despre acelasi lucru, dar percepem si intepretam diferit.
Dincolo de cum ni se pare arta fiecaruia dintre noi, Sabina e "exemplarul" de studiu al adeptilor artei separate de spiritualitate. Ea e artista intre noi, nu? Deci se presupune ca stie cel mai bine, din interior, cum functioneaza creatia (pentru ca procesul e esentialmente acelasi in toate artele).
Inteleg ce spui si sint de acord, dar nu inteleg care e legatura dintre ce am spus eu si ce ai spus tu (ma refer la ceea ce ai citat din ceea ce am spus eu)
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
qsar spune:
quote:Pai exact asta era ideea: nimeni nu detine monopolul credintei si nici reteta mantuirii. Fiecare isi alege calea, folosindu-se de "armele" si darurile sale. Eu chiar nu cred in ierarhiile umane in raport cu Dumnezeu... de fapt despre asta era vorba. Un geniu artistic si un imbecil troglodit au sanse egale.
Originally posted by conchita
cu alte cuvinte, sa le fie jena artistilor care au geniul creator, ca nu gandesc, simt, actioneaza ca "vulgul semplu". care e ideea, Q? si eu care credeam ca e fiecare cu unealta lui binecuvantata de Dumnezeu. acum picam dintr-o extrema in alta. pana acum fuse "numai arta intru Dumnezeu e arta", de-acum avem alt slogan "numai vulgul e capabil de credinta". nu vad nimic rusinos in aparatura logica, in disecare si analiza, in demersul rational spre cunoastere, ca doar de-aia ne-a dat Dumnezeu minte, sa o folosim. deja ma depaseste teoria ta care si ea speculeaza despre ierarhii umane, asa ca ma retrag bulversata. momentan.
Q
cataghe spune:
quote:
Originally posted by qsar
Mai-mai-mai... ce mandri suntem de sofisticarile noastre! Si cum ne mai place sa credem ca toate achizitiile noastre culturale echivaleaza cu o spiritualizare inalta, pura... "de calitate" adeca. De Dumnezeu ne apropiem prin cunoastere, inspiratie, revelatie, act artistic. Avem "aparatura" logica sa disecam, sa studiem... Pentru noi mantuirea este cu siguranta o chestie mai subtila, eleganta, culta... doar nu o sa credem precum vulgul semplu in un "loc luminat, loc cu verdeata, de unde a fugit toata durerea si intristarea si suspinul"
QHoni soit qui mal y pense...
Q,
Fara suparare, exact senzatia asta o am si eu in urma lecturarii discutiei.
_
lilanda spune:
Io propun intiatoarei, ca titlul acestui subiect sa se modifice cumva ("arta religioasa" de exemplu), pentru ca asa cum ne recomanda de sus iluminatii, in afara scrierilor sfintilor parinti si rugaciunii, restul manifestarilor artistice este pierdere de vreme sau chiar, mai rau, brainwashing!!!
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
Gandacelu, TV si net-ul nu sunt acelasi lucru. Depinde ce faci cu calculatorul.
Nu stiu despre ce e vorba in cartea despre care se discuta, insa si la TV depinde la ce te uiti, nu?
_
Sabina spune:
ba s-avem pardon, nu despre cine se mantuieste primu era vorba.Ba uneori imbecilu troglodit are sanse mai mari.
credeti artistii sunt niste fericiti? ca toti genialii astia au trait in puf? si bach a suferit enorm...i-au murit 8 copii, n-avea slujba, il umileau toti contii aia etc etc.Haydn la fel, mozart nu mai vorbim, schubert a murit la 28 de ani! si compus absolut genial, asta ca sa zic doar din muzica exemplele.
dar tot chinul asta al lor ...credti ca l-au indurat doatr din orgoliu? ca sa se zica despre ei ca sunt cei mai mari si cei mai tari? sigur, sunt vanitosi artistii...insa vanitatea lor e un fel de revers al medaliei, ei sunt vanitosi cand se expun in societate...cand sunt singuri la masa lor sunt mici si umili, se chinuie, se zbat(in afara de mozart si bach),dar in momentul ala nu sunt vanitosi.Cauta adevarul.Iar asta nu se poate fara lupta, ca suntem oameni.si daca te incearca orgoliile fuge ideea imediat...se simte in creatie orgoliul, beethoven a scris capodoperele sale in epoca in care social nu mai avea cum sa avanseze(da, chiar si beethoven are piese mai slabe) etc etc.
de aia nu inteleg eu cum starea aia de curatenie din momentul creatiei nu e in mod cert data de Dumnezeu?
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
conchita spune:
quote:
Originally posted by qsar
Un geniu artistic si un imbecil troglodit au sanse egale.
ce imbucurator suna ce spui tu acum! cum geniu artistic nu sunt, mai am o sansa in tabara ailalta :-)) deci Tutea avea dreptate in zicerea lui cu baba si savantul? am inteles ce zici, pana la urma: tie nu ti se pare amuzant ca discutam, ci cum discutam, corect? :-)) brodam si noi la gherghef dupa puteri, fie-ti mila.
Sabina spune:
hai ma, mi-ati facut frumusete de subiect varza
deci.
eu nu discut scrierile religioase si ce indeamna ele, poate pt calugari ele sunt tot ce le trebuie, mie imi trebuie Pictura, muzica, literatura, mancare, somn etc etc.
eu vroiam sa discutam altfel.sa comparam dierite religii prin prisma artei pe care au produs-o de exemplu.da cred ca s-a ales prafu.
cu tv era altceva,cica vizionarea propriu zisa e daunatoare pt creier, nu neaparat ce vezi.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by lilanda
Io propun intiatoarei, ca titlul acestui subiect sa se modifice cumva ("arta religioasa" de exemplu), pentru ca asa cum ne recomanda de sus iluminatii, in afara scrierilor sfintilor parinti si rugaciunii, restul manifestarilor artistice este pierdere de vreme sau chiar, mai rau, brainwashing!!!
imi pare rau ca te-ai suparat degeaba, probabil ai citit pe fuga si nu ai vazut la ce ma refeream... poate ai dreptate, discutia trebuia sa se poarte intr-un cerc inchis, nu ca nu ar avea si altii dreptul la discutie, ci ca atunci cand eu spun "alba" sabina si conchita inteleg "alba" iar altii pot intelege "verde" (la propriu, nu e nici o metafora)
in momentul in care discutam cum te poate apropia arta de Dumnezeu, am spus ca exista si o arta a rugaciunii, perfect valabila in cazul discutiei de fata, iar despre brainwashing am vorbit doar in corelatie cu tv-ul (si pc-ul)
te rog sa ma ierti daca ti-am produs socuri, daca nu m-ai cunoaste as intelege sau poate tocmai de aceea, si asta spune ceva despre mine
casandra, nu e atat de mare diferenta, tocmai din cauza felului de transmitere a informatiei (vizual - prin ecran) - singura diferenta este ca pc-ul este oarecum mai interactiv, spun "oarecum" pentru ca starea data de imaginile video este, pana la urma, aceeasi (si se pare ca daca abordam un subiect in scris pe hartie si pe calculator scriem chestii diferite:)
nu intru in amanunte, am avut o discutie pe 5 pagini pe alt forum si am obosit sa tot scriu despre cartea asta - si cu asta, i-am raspuns si catalinei, ca nu depinde ce emisiune privesti, pentru ca in creierul tau se vor intampla aceleasi procese de "spalare" - si va repet, nu am pretentia sa rezum o carte de 400 de pagini full de informatii si studii in 2 randuri aici - cititi cartea, care si cum puteti... mai umbla pe mail fragmente din ea, dar nu cred sa mai am...
ma iertati pentru "elitismul" religios, nu-mi imaginam ca voi supara pe cineva, era punctul meu de vedere, care am pierdut destula vreme si cu cultura de tot felul... era punctul MEU de vedere si nu cred ca am incercat sa il impun nimenui
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)