cat de nocive sunt radiografiile la copii mici?

Mi-a intrat in cap de curand (desi problema este veche de peste jumatate de an).... ca am facut rau ca i-am facut puiutului meu 3 radiografii de bazin intre 6 luni si 1 an.
Dar asa ne-au recomandat medicii ortopezi, pentru ca micutul avea displazie de sold...si era suspect de a face luxatie de sold... Nu ne-au dat voie sa-l lasam sa mearga, si a trebuit sa-l tinem intr-un ham special si sa urmarim problema...
Deci, nu stiu daca am facut bine...Stiu ca dozele sunt f slabe...dar totusi sunt cumulate... 3 in interval de 6 luni?
Oare nu-i va cauza probleme in timp....???
Va multumesc pentru raspunsuri... poate asa ma vaoi mai linisti si eu...
Denisa.
Raspunsuri

aurelia1278 spune:
Denisa, nici sa nu te gandesti ca n-ai facut bine. Medicii pun in balanta beneficiile si riscurile si nu recomandata radiografii aiurea.
In timp cantitatea de radiatii se reduce si ar fi bine sa aveti o perioada de timp mai mare fara radiografii.
Fetita mea a facut la varsta de 2 luni vreo 4 radiografii in 8 ore, pentru un tranzit digestiv cu bariu. La mine care am tinut-o sub aparat fara nici un fel de protectie nu m-am gandit nici o clipa, acum este prima data cand imi vine chestia asta in cap.
Parerea mea este sa-ti scoti pur si simplu din cap problema asta si numai daca i se recomanda o noua radiografie sa-i spui medicului de cele precedente.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59171" target="_blank">Alex, un baietel diabetic de 1 an
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59341" target="_blank"> Bazar pentru Alex

denis spune:
Multumesc pentru incurajari Aurelia.
Eu am citit totusi ca expunerea la radiatii, in special la varste mici creste riscurile de cancer.... Si de asta mi s-a facut teama.
La mine care l-am tinut sub aparat nu m-am gandit nici eu, nici acum nu ma gandesc la mine, ci la el.....
Sper insa sa nu fie probleme si, asa cum spui si tu sa se reduca in timp cantitatea de radiatii, fara sa fi afectat in vreun fel celulele...
Sanatate maxima si fetitei tale.
Denisa

gabibarta spune:
nu-i mare riscul, dar de ce nu i-ai facut ecografie?
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta

Siminaf spune:
Daca pt. citeva radiografii va speriati atit, ce sa mai ziceti de mamele care vor neaparat sa-i faca tomografie computerizata copilului doar pt. ca s-a lovit la capsor, chiar daca nu are nici un simptom?!? Pai doza iradianta la o expunere la CT este de peste 80 de ori doza iradianta a unei radiografii!!!
Simina & Andrei (Deiutzu) & bb2 din burtica
Virsta bebe2
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities

mariussimiuc spune:
Nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme,atata timp cat a existat avizul medicului pt acele radiografii.Si pe de alta parte trebuie avut in vedere ca expunerea este f mica.
Miha si
Robert (18 nov 2004)
Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun
Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!

nadina spune:
denis din cate stiu eu, cel putin la Gr. Alexandrescu asa e, aparatul pentru radiografii e special pentru copii si cantitatea de radiatii e mica. Si noi i-m facut mandarinei 3 radiografii la bazin.
Plus una la plamani cand a facut pneumonie de la o porcarie de mononucleoza infectioasa.
Nadina

denis spune:
Va multumesc pentru raspunsuri si incurajari.
Mi-a mai iesit din cap chestia asta acuma...
Eu nu i-am facut la Grigore Alexandrescu, ci la o policlinica din catrier, e drept cu specific de pediatrie... se numeste Masina de Paine si acolo m-a trimis pediatra...
Cu displazia s-a rezolvat din fericire, nu mai sunt nici un fel de probleme acuma.
Oricum, un lucru e sigur...ani buni de aici incolo voi evita sa-i mai fac radiografii...
Va multumesc inca odata pentru raspunsuri.
Denisa.