clubul cititorilor la pitici
Dragi cititoare, vreau sa va cer niste sugestii legate de o idee a mea. Vreau sa fac in scoala mea un club al cititorilor pentru copii de clasele I-IV. Cam ce activitati credeti ca s-ar preta la asa ceva? Eu vreau sa insist mult pe lectura, dar poate mai aveti si voi ceva in minte. Multumesc mult pentru orice idee!!!
"Nu crede in miracole, bazeaza-te pe ele!"
Raspunsuri
ML spune:
- inviti un scriitor/ilustrator de carti pentru copii
- stabiliti o zi in care sa va "transformati" in personaje din carti (nu este nevoie de costume de carnaval sau ceva scump. Pot fi "accesorii" gen codite si machiaj pe fata, palarii facute din pasla, baghete fermecate etc.)
- cititi o poveste necunoscuta si lasa-o fara final. Copiii sa o incheie.
- cititi o carte (de ex. Turtita), apoi serveste copiilor si invitatilor turta dulce, fa-le cadou cartea, fa niste masti cu personajele etc. (ar contribui parintii la toate astea?!)
- teatru de papusi in care copiii sa fie naratori, papusari si sa confectioneze marionetele (prea scumpe? Le desenati pe panza, umpleti cu vata si coaseti - asa si-a facut mama la scoala cu ani in urma pupaza lui Creanga. Si ce mai cioc si creasta avea!)
- o zi speciala in care copiii mai mari citesc celor mici
- confectionati o carte
rory76 spune:
Multumesc mult pentru idei, ML. Sunt foarte interesenate. Chestia e ca pot face orice, pentru ca sunt la o scoala particulara si ma ajuta cu orice am nevoie. Asa ca daca mai ai idei, mai spune-mi. Multumesc!!!
"Nu crede in miracole, bazeaza-te pe ele!"
ML spune:
Iata o poveste ("Manusa") care cred ca s-a tradus si in lb. romana:
http://www.cstone.net/%7Ebry-back/actpag21.html
Aici ai intregul subiect cu exemple de activitati pe tema "manusa":
http://www.fastq.com/~jbpratt/education/theme/mitten.html
ML spune:
- citeste/compara 2 subiecte asemanatoare: Greierele si Furnica si Povestea albinitei care nu vroia sa munceasca (iti spun daca te intereseaza de unde sa o iei)
- apoi faceti de vreti casuta pentru zane si pitici (merge dupa lecturarea oricarei carti in care apar zane/pitici.. Dumbrava Minunata...?!)
- semne de carte tiparite sau puneti mamaiele la treaba (surpriza pt. copii)
- pt. comparatie/cultura generala le arati o cutie muzicala tip carte, dictionare vechi miniatura, afise pe tema cartilor, gasesti carti in care se face referire la carti (vezi "Tara oglinzilor rasturnate" de ex.), gasesti cantecele pe tema cartilor etc.
- copiii scriu poveste dupa planse si invers (in final desenele pot fi cu creta pe asfalt gen concurs sau nu)
- decoreaza clasa cu ceea ce executa copiii
Ma scuz de amestecatura dar poate gasesti ceva de ales