Pedepse la gradinita

Pedepse la gradinita | Autor: Alina

Link direct la acest mesaj

Va rog mult sa ma ajutati,sunt inca in stare de soc,nu mai am mintea limpede .

Astazi cind merg sa-mi iau fata(3,6 ani) de la gradinita,educatoarea vine si-mi zice ca Marie e pedepsita,nu a avut voie astazi sa faca nimic decit sa stea pe scaun.
Ce s-a intiimplat?
De dimineata s-au jucat nu stiu cum in cerc si Marie a sarit in spate deci fara sa-si dea seama a calcat o fetita pe deget.Fetita plins putin dar copila mea-"autoarea"loviturii nu a vrut sa-si ceara scuze.
Cica i-a explicat ce si cum,a lasat-o si cu fetita in incapere dar Marie a zis ca ea nu stie si nu vrea sa-si ceara scuze.Ca urmare,e pedepsita:vreo 2-3 ore sau cite or fi fost a stat pe un scaunel la masa,intr-o camaruta,fara ca sa aiba voie sa faca nimic.

E inutil sa va zic ca am gasit-o cu ochii rosi de plins,trista de abia se tinea pe picioare.Cind am vazut-o in ce hal e,m-a busit plinsul instantaneu.
Mi-a zis doar ca vrea acasa,ea nu se mai duce la gradinita,nu-i place,nu-i frumos...ea care pina azi se ducea cu drag si nerabdare,abia astepta momentul plecarii.

Cum vi se pare?
Vreau sa va spun ca nu sunt o mamica super-protectoare sau nebuna dar in cszul asta,mi se pare ca a intrecut cu mult masura.
Marie e copil bilingv,vorbeste binisor germana si romana.Chestia cu cerutul de scuze(in germana)chiar nu-mi amintesc ca am avut prilejul sa experimentam,ea un copil blind,cuminte,nu a dat niciodata in copii,nu e de nici un fel agresiva si chiar am prietene pe forum care o stiu bine,nu o laud.
In romaneste,isi cere scuze cind greseste,imediat o aud cu "iarta-ma"si "vreau sa-ti dau pupic".Mi-a zis ca a vrut sa-i dea si fetitei pupic dar nu a lasat-o.In germana,nu a facut-o,banuiesc ca nu a fost sigura de explicatiile oferite,nu a inteles notiunea.

In alta ordine de idei,pina acum ma "plingeam"ca Marie e mai timida la gradinita,nu deranjeaza si nu vorbeste neintrebata...chestii pe care educatoarea mi le-a mai zis in 2-3 rinduri.Acum,dupa ce a stat pedepsita 2-3 ore pe un scaunel,singura-cum credeti ca i-a "picat"?
Mi s-e rupe inima la ea cind ma gindesc cum arata,ce figura trista si frustrata avea...oare pedeapsa nu trebuia sa fie mai blinda???
Oare toti cei aprox 100 de copii care se jucau in gradina au fost super-cuminti,nu au lovit pe nimeni sau si-au cerut imediat scuze si promisiuni,etc.

Sunt de-acord ca trebuia sa-si ceara scuze in orice situatie si sunt sigura ca daca ar fi priceput integral ar fi facut-o.Hm!Pe educatoare a deranjat-o ca a spus"Nu stiu!Nu vreau!".E chiar atit de grav?Nu era suficient daca o tineau izolata 10 minute?Sau de ce nu m-au sunat sa vin,sa lamurim situatia???

Am scris mult,sper ca intelegeti ceva.Sunt plinsa si trista,copila imi repeta la fiecare 10 minute ca luni nu merge la gradinita,nu e frumos si nu-i place...
Sotul meu zice ca luni categoric nu o ducem pina nu lamurim situatia.DAR cum sa o lamurim diplomatic?Urasc scandalurile de orice fel si stiu ca interventia noastra de luni nu-i va suride educatoarei,nu va mai fi niciodata la fel pt fetita mea.Dar nici nu pot accepta ca sa stea pedepsita si izolata 3 ore pt ca nu a inteles cum e cu cerutul scuzelor!!
Sotul meu e neamt si e destul de bine "ancorat"in sistemul educational de aici,intr-un fel sau altul,a fost mare parte in invatamint.E si el foarte necajit,abia vorbea.Ne-am ocupat mult de copil si am vrea ca startul in viata sa-i fie bun,sa aiba explicatii si motivatii pt faptele ei.

Cm ati proceda in locul nostru?Mai e loc de "intoarcere"acolo?
Ea a mai stat pedepsita 10 minute intr-o zi pt ca a zis ca nu stie sa se incalte.Apoi s-a incaltat si a fost totul ok.Marti am gasit-o cu pantofii invers,abia mergea...educatoarea asta stia,oare nu trebuia sa-i explice sa-i schimbe ca nu asa se incalta,etc.

Multumesc mult!

Alina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Alina, draga de tine!
Mi se pare o barbarie ce au facut. Eu stiam ca pedeapsa cu izolatul copilului se face tinindu-se cont de virsta acestuia - 2 min. daca are 2 ani, 3 minute daca are 3 ani, etc. Cum au putut ajunge la citeva ore???
Primul lucru care imi vine acum in minte, chiar daca pare stupid, este ca ar putea fi o chestie legata de xenofobie. spun asta pt. ca Mamica dulce se plingea acum vreo 2 sapt. ca educatoarea lui Marc(2 ani) a pus pe ceilalti copii din grupa(20) sa il bata, pt. ca in primele zile de gradinita se mai lua de ceilalti copii.
Eu niciodata nu am auzit sa se intimple asa ceva la o gradi din Romania.
Oare astea sunt metode care se folosesc de regula in educatia prescolarilor din Germania?
Din experienta pe care o am cu baietelul meu, care e tot la gradi, eu zic sa lasati fetita acasa pt. citeva zile. Se pare ca e f. afectata de ce i s-a intimplat. Saracuta! Nici macar nu facuse mare lucru...
Eu si baietelul meu o pupam pe aia mica si o rugam sa nu mai fie suparata.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Stai ca abia acuma am vazut-o si pe asta: pedepsita 10 minute pt. ca a zis ca nu stie sa se incalte?
Mai, da' se vede ca ai dat-o la gradinita aia cu singurii copii perfecti din Germania.

Daca as fi in locul tau as schimba imediat gradinita.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisa spune:

Alina, nici mie nu mi se pare corect, numai ca metode daca stau sa ma gindesc, 2 ore??????????? Citeva minute as fi inteles! Si daca tu zici ca Marie e un copil blind, cu atit mai mult NU ESTE OK!!!!! Patrick e un copil iute si incapatinat, si tot m-ar fi deranjat sa-l gasesc in modul descris de tine! Ei sint mici si implicit f.sensibili, nu se poate proceda dupa nici 2 luni de gradi cu ei in stilul asta! Eu asa am inteles aici, ca totul se aplica treptat, ma refer la faza cu facutul ordinei unde s-au jucat etc.
Cam citi ani are educatoarea lui Marie?
Si nu lasa lucrurile neclarificate cu educatoarea! Discuta cu ea luni, despre pedepse, despre metode. Eu de pedeapsa prin izolare inca nu am auzit aici la noi in gradinita.

Eu inca ma bucur ca Patrick e f.atasat de educatoarea lui; intotdeauna cind il iau e la ea in brate, nu pleaca fara KUSS de la ea si o place mult, chiar daca uneori il mai cearta! La noi educatoarea are 32 de ani, cam de virsta mea, poate de aceea e si dupa ea tot timpul. Oricum se impaca bine si si mie mi-e simpatica si draguta tot timpul, pina acum. De cite ori mai dau sa-l cert ca e mazgalici de noroi de afara sau culori ii ia apararea.

toate cele bune
narcisa
Patrick 2906.2002 Vivien 27.01.2004
prichindeii nostri

Mergi la inceput

Alina, inca ceva, Marie merge de cca. 1 luna si jumatate la gradi, nu poti cataloga si vorbi despre un copil atit de repede! Si mai ales negativ! Ei au nevoie de acomodare, cel putin asa vad eu lucrurile, e totul nou pt. ei la inceput! Ce asteapta educatoarea de la ea la virsta asta?
Eu personal, sincer as sta de vorba cu Educatoarea-sefa a gradinitei si as clarifica bine situatia. Nu este OK.

toate cele bune
narcisa
prichindeii nostri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

ar trebui sa vorbiti cu educatoarea frumos, calm,pana luni sigur ca mai cvalmati) si sa- spunenti ca fetita nu astiut sa ceara scuze in germana, ca ea stie in romaneste si ca a isi cere scuze cu un pupic dar fetita cealalta nu a vrut.
In orice caz, atitudinea educatoarei mi se pare total nepedagogica.

mutarea de la gradi ar putea sa reprezinte un soc prea mare.de fapt, daca ma gandesc mai bine, vorbiti cu directoarea gradinitei, nu va duceti la portar cand aveti treaba cu ministrul.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

narcisa, am scris in acelasi timp! despre sefa cum spui tu, eu am numit-o directoare, ca asa e la noi.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Fetelor, faza cu retrasul de la gradi aici in Germania nu e chiar asa de simpla. Trebuie anuntat cu 3 luni inainte de a retrage copilul, pe urma un alt loc gasesti greu, mai ales ca Alina locuieste in München si e un oras f.mare.
Alina nu ati avut pina acum Elternabend? Noua atunci ni s-a spus clar, repetat si subliniat chiar: daca apar probleme indiferent de natura lor, clarificat cu educatoarele, ele accepta si critici. Tu nu ai reactionat imediat? Eu n-as fi rezistat, as fi clarificat pe loc, cred, ce s-a intimplat exact de cind sta acolo singura?! Cum sa-si ceara iertare la 3 ani si jumatate????? Patrick are 3 ani si 4 luni habar nu are sa spuna iertare indiferent ca e pe germana sau romaneste! Nu spune, mai incercam noi sa-l aliniem, dar de obicei nu spune!!!!
Si cu incaltatul pantofilor pe dos, e chiar culmea!

Off e greu cind ti se intimpla asa ceva, linistiti-va acorda-i lui Marie poate putin mai multa atentie ca de obicei si va fi OK, sper.
Dar e important sa te linistesti si sa gindesti totul si la rece!

toate cele bune
narcisa
prichindeii nostri

Mergi la inceput

narcisa, eu sunt de acord sa ai o discutie cu educatoarea. Si eu am facut-o de citeva ori. Dar ce schimbari poti sa astepti de la un om care considera normal sa puna 20 de copii sa sara pe copilul tau sau sa-ti tina copilul de 3 ani ore in sir pe un scaun pt. ca nu si-a cerut iertare?.
Crezi ca un astfel de om intelege copii macar? - de iubit ce sa mai zic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Multumesc mult pt raspunsuri .

Ne-am mai linistit,si eu dar si copilul.Nu a vrut sa doarma deloc la prinz,mi-a zis ca nu ii e somn.
Dupa ce a mincat,mi-a reptat sa nu o mai duc la gradinita.De ce?Pt ca a lovit-o ea pe fetita aia si ii e frica...De ce?Nu stie,dar acolo nu-i place,nu-i frumos...

Am vorbit o gramada cu ea si m-am mai lamurit ca:
1.nu a vazut ca a lovit-o(era cu spatele)si ea credea ca doar atunci cind lovesti cu intentie,spui "scuze"(mi-a zis ca "nu am lovit-o,eu am sarit si ea s-a lovit de mine")
2.nu a priceput ca nu a lasat-o la joaca pt ca nu si-a cerut scuze ci pt ca a lovit-o pe fetita aia

Poate doar prin dialog si-ar fi dat seama educatoarea ca nu a prea inteles situatia.E greu sa te faci inteles la virsta lor,e drept... dar eu o duc acolo sa se simta bine,sa invete din situatii si sa i se explice,nu?
Sigur,sunt 100%de acord sa fie pedepsita dar doar atunci cind efectiv nu vrea,nu cind nu intelege situatia.

Narcisa ,am avut Elternabend chiar miercuri seara.Dar defapt au vorbit despre planul asta nou pt gradinita.Cica e un program experimental ce fac ei in Bayern.Copilul tre'sa se instruiasca mai mult in gradinita,mai putina joaca si mai multa carte,cind merge la scoala trebuie sa aiba tot felul de notiuni inclusiv din domeniul politic.Cica educatoarele nici numai trebuie sa intervina in conflictele usoare dintre copii(cum a fost asta,de ex),tre'sa se mai descurce si singuri...
Mai ramine o Elternabend pe grupa,cu cele doua educatoare,cit de curind.Nu stiu de ce,eu cind o iau pe Marie,pe la 13 si un pic,ma intiilnesc doar cu una din educatoare,aceeasi de fiecare data.

Sotul meu zice ca oricum,cu cei noi(fiica-mea are 3 sapt de gradinita)trebuie sa fie mai tolerante pina pricep ei bine regulile casei si se integreaza cit de cit.
Luni o sa cerem o programare si mergem sa vorbim,sa vedem de ce s-a procedat asa.O sa cer si parerea celeilalte educatoare,si a sefei.Sotul meu zice ca in mod sigur,nu sunt astea regulile casei,e o gradinita moderna,mult laudata prin tirg(vecini,cunostinte).Drept ii ca educatoarea asta ii noua nouta aici ,tine locul unei tipe extraordinare care e in concediu de maternitate.

Cu drag,
Alina

Mergi la inceput

Alina, as vrea sa fiu o musca, sa vad si eu cum isi va cere educatoarea iertare...

Mergi la inceput