copil bataus, ce trebuie facut?
Buna!
As vrea sa imi impartasiti din experientele voastre cu copilasi batausi.
Cumnata mea are o fetitza de 2 anisori care de o vreme incoace cum il vede pe Stefan al meu cum il loveste, fara motiv, deja imi este groaza de zilele in care ne fac vizite si mai mult decat atat al meu este inca mic, nu stie riposta, si eu nu vreau sa-l invat sa fie un bataus, dar nici nu pot sta sa ma uit cum il loveste asa fara un motiv, cum trece pe langa el il impinge sau il loveste peste cap.
Nu stiu cum sa procedez cu fetitza, mama ei o cearta dar se pare ca nu indeajuns....
Este o criza de varsta?Toti copii fac asa? Voi cum ati procedat?
Multumesc
Ana, mamica lui Stefan, pui mic si frumos
Strengarul de un an
Raspunsuri
laurajr spune:
Trece cu timpul, dar nu e bine pt copil si nici pt victimele sale .
Fii-mea a fost batausa si incet, incet copiii au ocolit-o si se pare ca asta a durut-o mai mult decat interventiile si explicatiile noastre .
Dar comportamentul asta, ne-a adus destule probleme, acum s-a mai linistit, nu mai bate si nici nu mai musca .
Eu nu inteleg de ce facea asta, noi nu o lovim, nu a vazut violente in casa, de unde provine aceasta violenta ???
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
KSorana spune:
Ana ,nu stiu cit are Stefan dar o sa vina o perioada cind si el o sa loveasca fara motiv.
Principesa spune:
Ana, in general, agresivitatea copiilor fata de copii este expresia unui atasament insecurizant dezorganizant. Chiar daca in acea familie nu este cazul de abuz fizic. Acea agresivitate traduce o stare de anxietate a copilului, o anxietate legata de insecuritatea din relatia cu figura de atasament.
Cat despre cazul lui Stefan, gaseste tu modalitati de a-l proteja si nu mai astepta ca faptul ca mama ei o cearta sa fie indeajuns. Poate ca de-asta o face, pentru a fi certata, pentru a obtine atentie sau alte beneficii.
Nu este o criza a varstei, nu toti copiii fac asa. Se poate remedia prin remedierea stilului educational si e repozitionarii relatiei mama-fiica.
Dar ma gandesc ca nu asta este problema ta. Tine-l pe Stefan la distanta de ea cand vine si tu nu vei mai fi afectata de aceasta stare.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
marius spune:
Depinde foarte mult de temperamentul fetitei. Probabil este genul de copil extrem de activ cu personalitate puternica. Daca aceasta manifestare se observa si fata de alti copii sau fata de diverse lucruri, daca atunci ca nu este de acord cu ceva este forma de manifestare a dezacordului fiind in fapt o forma de descarcare a furiei sau neputintei trebui sa spun ca DA este ceva specific perioadei de varsta prin care trece. Probabil va dura pana spre 4 ani -> 4 ani si jumatate. Asta nu inseamna insa ca nu se pot lua anumite positii din punctul meu de vedere care sa diminueze uneori chiar prin masuri mai drastice "iesirile" de violenta. Este o forma infantila de descarcare nervoasa si ca sa pun paie pe foc sunt multe "cazuri" cel putin constatate de mine cand "violenta" este defapt o manifestare a amicitiei a atasamentului emotional pozitiv dar "imbracat" intr-o haina nepotrivita numita "busitura", "imbranceala" sau lovitura. Nu au capacitatea de a deosebi la 2-3.5 ani efectul negativ al gestului de continutul pozitiv al dorintei. Asta e. Ce este de facut? Depinde:
1. Tine baietelul mai departe
2. Uneori exemplul negativ este cel care are efect pozitiv eu unul nu as proceda astfel
3. Cu acordul mamei tu fiind o persoana externa mediului acelei fetite poti sa ai impact diferit fata de mama ei asa incat "ceart-o" direct. E posibil sa-ti poarte pica dar copiii uita repede.
Este si o forma primara de dominare. Asta e natura o mai ajustam unde si cum putem.
Bafta!
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
nadina spune:
Principesa, asta ar putea fi problema mea. Si Carina-mandarina, 3 ani, e cam batausa. Sa fie din cauza ca eu sunt aproape toata ziua la serviciu si cand ajung acasa am destula treaba, facut mancare etc? Sa simta ea oare ca nu primeste suficienta atentie? Unde crezi ca gresesc eu si cum as putea indrepta lucrurile?
Multumesc.
Nadina
Principesa spune:
Da Nadina, poate fi si cum spui tu, un timp insuficient petrecut cu copilul. Daca e vorba despre asta compenseaza cantitatea prin calitate.
Dar e posibil sa nu fie vorba doar de timp, poate ea mai percepe si o oarecare indisponibilitate de alt tip din partea ta. E adevarat?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
ana_a spune:
Va multumesc mult pentru raspunsuri, principesa oarecum tu ai dreptate, oricum, problema fetitei nu este problema mea.
Stefan este cam singurul copil cu care intra in contact aceasta fetitza, se poate sa fie geloasa pe el, mamica lui de multe ori ii spune ca-i frumos, dragutz...il ia in brate...nu stiu, ma gandeam sa-i spun cumnatei mele sa incerce al ignora pe Stefan pe cat posibil, sa vedem daca Mihaela il va mai lovi sau nu.Si binenteles ca eu voi fi mereu in urma lor, nu-i pot lasa deocamdata nici un minut singuri.
Strengarul de un an
nadina spune:
Principesa nu stiu, sincer. Eu cand vin de la serviciu pana seara cand o culc imi petrec aproape tot timpul cu ea. E drept mai fac mancare, se intampla sa mai vorbesc la telefon,chiar nu stiu daca ea percepe aceste lucruri ca fiind indisponibilitate din partea mea. E posibil sa fie si din partea lu tati? El joaca acum WoW, un joc pe internet.
O iubesc k p lumina ochilor si nu as vrea sa sufere in nici un fel. Si ma ingrijoreaza deja foarte tare. Ieri, fiind cu bona in parc a batut vreo trei copii si aseara cand ne plimbam , desi imi promisese ca nu mai da in copii a lovit un baietel. Of, nici nu stiu cum sa mai reactionez.
Nadina
filofteia spune:
Iarta-ma Ana ca ma bag peste subiectul tau, dar mi s-a parut inopotun sa fac altul...
La noi situatia este oarecum invers... Adica varul cel mic de 2 ani il musca si il bate pe al meu de aproape 5 ani... mai rau este ca din toata povestea asta tot al meu este cel certat...
Am vorbit cu soacramea cu care sta cel mic, iar cu cumnata chiar m-am certat, dar degeaba... tot Adi este cel "vinovat"... asa ca pana la urma i-am spus sa ii dea mainile jos de pe el si sa plece de langa el... chiar sa-l impinga si sa-i spuna sa-l lase in pace...
Uneori ma mustra constiinta nu stiu daca este chiar bun sfatul dat copilului meu ... voi ce credeti? eu nu mai stiu cum sa ma port si nici nu vreau sa intru in disputa cu soacra sau cumnata...
Adi este un copil bun... niciodata nu a dat in alti copii ... nici macar cand avea 2 ani... nici macar cand au dat altii in el... s-a intamplat foarte rar si ii trateaza cu indiferenta, dar cu un copil in parc este una,pentru ca poate fi ocolit, iar cu varul este alta....
ana_a spune:
filofteia nu ma supar de loc, de fapt asta am asteptat si eu, sa povestim aici despre copii batausi, oricare ar fi ei, ai nostri sau ai prietenilor nostri.
nadina, sa stii ca timpul petrecut cu tati e la fel de pretios pentru copilas, spun asta din propia mea experientza cu copilas de un an care este topit dupa tatal sau si care sufera cand acesta este la serviciu.
Ieri a venit cumnata mea cu fetitza la noi, si nu prea au fost incidente, doar imbranceala de la jucarii care oarecum este de inteles.
Strengarul de un an