O singura biserica? (9)
Raspunsuri - Pagina 7
myrrha spune:
Conchita, ci nu mi te supara ,
Da' vreau sa mai pun o data intrebarea aceea clasica, cum definesti un ortodox? Prin aceea ca e botezat, cununat, ingropat ortodox? prin aceea ca traieste spiritual ortodoxia, chiar daca nu merge la biserica? prin aceea ca traieste moral dupa normele crestin-ortodoxe chiar daca spune ca nu crede in Dumnezeu?
Raspunsul la aceasta intrebare clasica este de obicei acela ca numai Dumnezeu stie. Ca nu trebuie sa judecam noi pe altii.
OK, dar atunci cum definesti erezia? Care e diferenta intre un om botezat catolic si unul ortodox, daca nici unul nu merge la biserica si spune ca da, sigur ca crede intr-un Dumnezeu, dar daca ii ceri amanunte nu stie sa-ti spuna care...
Nu poti avea erezii daca nu ai principii, nu? Protestantii, anglicanii s-au rupt de catolici pentru ca au avut probleme cu aceste principii (in sensul ca fie ei nu le-au ascultat, sau ca Bc isi cam pierduse continutul, mesajul in anumite momente si reforma de pilda a reinviat niste principii intepenite)
Eu ma intreb daca nu cumva Bo nu are erezii pentru ca e prea laxa in principii. Pentru ca e usor sa fii si inauntru si in afara in acelasi timp, pentru ca imediat ce apare o grupare de tipul oastea Domnului (care mie imi seamana mult cu diverse grupari neoprotestante) se aplica criteriul: "nu il judeca pe aproapele tau, toti sintem pacatosi"
Mi se pare un mod vicios de a gindi.
Acuma, fetelor, eu cred din tot sufletul ca voi sinteti credincioase si aveti argumente solide pentru asta. Deci critica mea nu are cum sa va clatine in credinta. Dar cred ca anumite lucruri trebuie limpezite in Bo. Stiu ca orice porumbel imi iese pe gura poate fi usor catalogat drept "stratagema catolica perfida de a sminti" si sper din tot sufletul sa nu va smintesc. Dar cum altfel sa imi spun parerile?
conchita spune:
quote:
Originally posted by myrrha
Intr-adevar, catolicii nu prea au avut experienta defilarilor. Sau nu stiu.
mai, mai, mai.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/901421.stm
http://liberalslikechrist.org/Catholic/RCscandal-2.html (vezi pozele)
------------
To err is human, to forgive - highly unlikely.
conchita spune:
quote:
Conchita, ci nu mi te supara ,
Da' vreau sa mai pun o data intrebarea aceea clasica, cum definesti un ortodox? Prin aceea ca e botezat, cununat, ingropat ortodox? prin aceea ca traieste spiritual ortodoxia, chiar daca nu merge la biserica? prin aceea ca traieste moral dupa normele crestin-ortodoxe chiar daca spune ca nu crede in Dumnezeu?
Raspunsul la aceasta intrebare clasica este de obicei acela ca numai Dumnezeu stie. Ca nu trebuie sa judecam noi pe altii.
OK, dar atunci cum definesti erezia? Care e diferenta intre un om botezat catolic si unul ortodox, daca nici unul nu merge la biserica si spune ca da, sigur ca crede intr-un Dumnezeu, dar daca ii ceri amanunte nu stie sa-ti spuna care...
Nu poti avea erezii daca nu ai principii, nu? Protestantii, anglicanii s-au rupt de catolici pentru ca au avut probleme cu aceste principii (in sensul ca fie ei nu le-au ascultat, sau ca Bc isi cam pierduse continutul, mesajul in anumite momente si reforma de pilda a reinviat niste principii intepenite)
Eu ma intreb daca nu cumva Bo nu are erezii pentru ca e prea laxa in principii. Pentru ca e usor sa fii si inauntru si in afara in acelasi timp, pentru ca imediat ce apare o grupare de tipul oastea Domnului (care mie imi seamana mult cu diverse grupari neoprotestante) se aplica criteriul: "nu il judeca pe aproapele tau, toti sintem pacatosi"
Mi se pare un mod vicios de a gindi.
Acuma, fetelor, eu cred din tot sufletul ca voi sinteti credincioase si aveti argumente solide pentru asta. Deci critica mea nu are cum sa va clatine in credinta. Dar cred ca anumite lucruri trebuie limpezite in Bo. Stiu ca orice porumbel imi iese pe gura poate fi usor catalogat drept "stratagema catolica perfida de a sminti" si sper din tot sufletul sa nu va smintesc. Dar cum altfel sa imi spun parerile?
nu ma supar deloc, unde vezi tu? am zis io ca semnele astea prea multe de intrebare din mesajele mele imi fac sicana!
cum definesc eu un ortodox? pe cel care crede in Domnul Dumnezeul nostru Iisus Cristos si in mantuirea prin El si numai prin El (fara Papa ca inlocuitor divin pe pamant), care urmeaza invataturile Bibliei si ale Sfintilor Parinti si incearca sa isi traiasca credinta ca un om viu. adica sa dea viata cuvintelor Scripturii cand urmeaza legea dragostei si sa nu isi faca chip cioplit din litere moarte, invocandu-le ca argument absolut sa isi prigoneasca semenii.
deci raspunsul la aceasta clasica intrebare nu are cum sa fie ca numai Dumnezeu stie, ca nu om fi chiar asa in-constienti in credinta, om stii si noi in ce si de ce credem.
BC nu e stricta in sensul propovaduit de Iisus. Iisus a lasat constiinta noastra ca singur judecator, iar pe preoti ca indrumatori. nimeni pe pamant nu a fost indreptatit de Dumnezeu sa judece, deci BC nici macar nu are dreptul sa se aseze in institutie de judecata in numele lui Dumnezeu. daca vorbim de erezie, atunci asta e una dintre ele. BO nu e laxa deloc, doar ca a pastrat mesajul originar privind libertatea de credinta a omului si o aplica vie si dupa doua mii de ani. personal, mi se pare ca exista prea multa birocratie, prea mult formalism si chiar un pic de ...nu gasesc cuvantul perfect...(in sensul ca m-as simti constransa si, deci, terorizata cumva) in BC, pe cand in BO pot sa respir in voie. dar, repet, asta e doar impresia mea subiectiva. asa sunt eu. si imi face placere sa ma explic tie si nu te acuz de nici o strategie perfida, doar sper sa iti ajute la ceva marturisirile astea de credinta.
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchita
povesteai despre cei doi homosexuali rugandu-se in Biserica Catolica. de ce ar fi mai dezastruos ca doi oameni sa se recasatoreasca in Biserica, decat cununia unor homosexuali care nu renunta la pacat, in virtutea obligativitatii de care tot tu vorbeai? avem dublu-standard?
Pai nu-nteleg ce spui aici. Bc nu accepta sub nici o forma cununia homosexualilor. Cei doi homosexuali participau la liturghie fara sa se impartaseasca, pentru ca sint in pacat de moarte, nu renunta la el, deci nu pot primi impartasania.
ps. mi se pare interesant ca ai facut asocierea asta, pentru ca in momentul in care Bc si biserica anglicana au fost la un pas de unire, prin anii '90, biserica anglicana s-a rupt iarasi de disciplina catolica prin acceptarea cununiei homosexualilor (si ruptura initiala se produsese pentru ca nu acceptau casatoria unica, in cazul regelui Henry al 8lea)
quote:
cum ramane cu politica? :-))
la ce te referi?
myrrha spune:
OK, Conchita, exista un mod diferit de a intelege libertatea la catolici si la ortodocsi. Adica eu ma simt libera in mijlocul normelor, nu in afara lor.
Tie ti se pare o diferenta fundamentala, care face bisericile ireconciliabile?
Elena spune:
Am o intrebare pentru toate fetele participante la discutia asta: considerati ca biserica voastra este perfecta, fara greseala ?
Raspunsul Irinei il stiu deja, mi-a spus parerea ei cu vreo cateva capitole in urma :))
conchita spune:
cu politica ma refer la teama asta, pe care si-a exprimat-o si Ingrid, ca in spatele eforturilor de unire se ascunde un motiv chiar opus credintei. unul politic, in buna traditie catolica, iarta-ma ca o zic, dar e bine sa ne exprimam temerile deschis, ca sa le clarificam.
To err is human, to forgive - highly unlikely.
myrrha spune:
Conchita, ma bucur tare ca nu mi-o iei in nume de rau. Mie imi prinde formidabil de bine sa ma exprim, sa ma explic si sa inteleg modul de a gindi al altora. Imi limpezeste si imi nuanteaza pozitia.
conchita spune:
quote:
OK, Conchita, exista un mod diferit de a intelege libertatea la catolici si la ortodocsi. Adica eu ma simt libera in mijlocul normelor, nu in afara lor.
Tie ti se pare o diferenta fundamentala, care face bisericile ireconciliabile?
nu, deloc, de ce ne-ar face ireconciliabili? suntem ca niste copii, unii se dezvolta mai bine cu disciplina, altii daca li se lasa fraul mai slobod nitel. dar, repet, teama mea e ca de fapt nu educatia si mantuirea noastra se urmareste in spatele usilor inchise. avem multe prejudecati unii fata de altii si de la centru nu se intampla nika mai de soi decat ca se accentueaza aceste diferente, intr-o batalie ridicola cine e mai tare, cine o sa ocupe scaunul de capetenie dupa. or asta pe mine chiar nu ma intereseaza, ca simplu mirean. adica mi se tulbura toata linistea metafizica pentru un scop atat de ridicol cum e ala politic?!
Elena , Biserica nu are cum sa fie perfecta. nici una dintre ele. Biserica e turma, iar turma suntem noi, imperfectii. de-aia nici nu pot sa subscriu la infailibilitatea Papei.
conchita spune:
quote:
Conchita, ma bucur tare ca nu mi-o iei in nume de rau. Mie imi prinde formidabil de bine sa ma exprim, sa ma explic si sa inteleg modul de a gindi al altora. Imi limpezeste si imi nuanteaza pozitia.
idem. :-)) am senzatia ca daca imi verbalizez dilemele si prejudecatile, gata, se intampla miracolul si am scapat de ele. :-))