nu vrea la gradi - sfaturi
saluti
treaba sta cam asa: mariuca, 2.9 ani,in ultimul an si jumate a stat cu bona (o doamna pe care o iubea mult dar care n-a mai putut sa vina) iar in ultimile doua luni a stat doar cu cei din familie (3 sapt cu mami si tati in concediu, dupa aia 2 sapt la bunici si dupa aia inca 2 sapt cu mine ca nu aveam cu cine s-o las.)
si ne-am hotarat s-o dam la gradi ca am zis ca e destul de mare si ca nu mai gasim noi bona asa buna. si am inscris-o la o gradi de stat la 5 minute de casa.
in I zi a mers si nici nu s-a uitat cand am plecat. a doua si a treia zi a mers cu scandal, plansete si urlete iar apoi s-a convins ca ramane acolo fara mine si NU MAI VREA SA MEARGA.
acasa plange si urla de cum se trezeste si stie ca trebe sa mearga la gradi, nu o pot hrani de dimineata si, mai mult, eu o imbrac si ea se dezbraca pana la piele. ieri a inceput chiar sa ma bata cu palmele in cap (eram aplecata sa ma inchei la ghete) si a tras de sireturile mele pana le-a scos ca sa nu ma incalt sa plecam.
din spusele mele inteleg ca-i place la gradi dar vrea sa stau si eu acolo. am incercat s-o conving sa mergem ca o sa stau si eu dar nu mai vrea pentru ca in primele zile i-am spus ca stau putin si apoi plec - ceea ce am si facut.
eu ma gandesc ca face toate chestiile astea pentru ca s-a obisnuit sa stea cu noi acasa si credea ca asa va fi de acum incolo si vede gradi ca pe un loc unde o ducem ca sa nu stam cu ea. voi ce credeti?
si mai ales ce si cum sa facem ca sa rezolvam situatia???
acum sta cu mama, care, operata fiind, nu poate sta prea mult cu ea ca se oboseste si incepe s-o doara operatia.
io nu stiu ce sa mai incerc. cineva imi spunea sa o imbrac cu forta si s-o tina sotul meu strans in brate sa nu se dezbrace si s-o ducem asa. dar, practic nu se poate ca se zvarcoleste si urla si ar transpira toata si dam in altele. iar, nici chiar asa.
asa ca pliz, pliz, pliz, astept idei si pareri.
oana
Raspunsuri
Andries spune:
Mariuca ta seamana (sper ca partial) cu nepoata mea, Andruska.
Andruska este o mare rasfatata si de fiecare data cand te opui vointei ei se tranteste pe jos, nu mai vrea sa fie imbracata, in fine face un circ complet.
Acum, sugestia mea este sa nu apelati la forta ca nu rezolvati nimic, mai bine incearca sa o motivezi cumva sa mearga acolo.
De exemplu al meu pui (e drept ca mai mic si mai fara fitze) la inceput a fost foarte greu de convins sa ramana la gradi, dar de fiecare data cand il duceam acolo ingrijitoarea sau educatoarea ii dadeau inca de la usa un biscuite cu ciocolata, ceva ce lui ii placea mult de tot... si asa ramanea. Stiu si eu ce poate sa mearga la MAriuca ta? Poate are o jucarie preferata, poate vrea ceva de mancare, poate se imprieteneste cu alt copil de acolo si ii va placea...poate educatoarea trebuie sa ii dea mai multa atentie...
Andries
NANU spune:
Si baiatul meu de 2/10luni a plans,seara cand il puneam in pat la culcare el spunea"eu plang ca merg la gradinita",asa a tinut-o timp de o saptamana.A doua saptamana l-am rugat sa nu mai planga ca vine tata repede si ii povesteam traseul care-l face cu masina pana la el,sau ca vine Florentina si-l ia dupa ce mananca,l-am facut sa creada ca va sta putin la gradi si-l puneam sa-mi faca cu mana de la geam
ACUM ma intreaba "mama cine vine sa ma ia?"sau "mama eu nu plang ca sunt baiat mare,doar fetitele plang",si-a facut si prieteni ,sunt multumita de el.
Concluzia e ca trebuie sa ai foarte multa rabdare si sa fii tare de inima ,de cate ori plecam plangeam mi-a fost foarte greu-RECUNOSC
gabibarta spune:
va dura un pic pana va merge fara comentarii la gradi. Pana atunci trebuie sa fii foarte ferma, s-o faci sa inteleaga ca asta e datoria ei, job-ul ei... Dar pt. asta trebuie s-o duci zilnic, chiar si cand ai cu cine s-o lasi acasa. Ar fi bine ca si ingrijitoarele si educatoarele s-o mai alinte putin mai mult la inceput, sa simta fiica ta ca face parte dintr-o familie.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
Luizax spune:
Alex merge la gradi (4 ore) de miercurea trecuta. Programul a fost cam asha:
Miercuri - toate bune si frumoase
Joi - la fel
Vineri - urlete "nu ma lasa aiciiii, ia-ma cu tineeeee, nu-mi placeeee" l-am lasat in brate la o supraveghetoare, plangand si cu mana intinsa spre mine..mamiii , nu ma lasa.
Luni - la fel ca vineri
Marti- a plans in mashina pe drum...sa nu il duc la gradi...cand am ajuns acolo...a uitat ca nu mai vrea
Miercuri, joi, vineri - ce frumos e la gradi.
Toti m-au sfatuit sa nu cedez cand plange ca daca cedez o data pe urma nu mai am ce face. Acum ii place...inka.
Am mai vorbit cu mamici....alti copii au plans un an jumate in fiecare zi...so...tre sa ai nervii tari :)))
sinzi_ana spune:
Pana la urma momentul in care va trebui sa o duci la gradinita tot va veni...asa ca...cu cat mai devreme cu atat mai bine!!!
Si alta idee este ca nu trebuie sa intrerupi, daca ai inceput nu te lasa impresionata de lacrimi...in cateva zile, maxim o saptamana se acmodeaza.
David a marait vreo 2-3 zile (nu a plans mai deloc) si acum merge cu placere la gradinita, iar sambata si duminica ma tot intreaba daca nu mergem la gradi!!!
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi si David
David (best of...), tati si mami
A venit toamna!!!
moana spune:
multumesc de raspunsuri!
deocamdata, maria s-a imbolnavit, asa ca nu mai putem merge. dar, chiar daca nu era bolnava, tot cred ca trebuia sa facem o pauza si sa incercam mai tarziu, pentru ca facuce ceva asemanator unei psihoze - nu vroia sa manance si nici pe noi nu ne lasa sa mancam ca sa nu plecam apoi la gradi, nu mai vroia sa iasa afara pentru ca "afara e gradi", ascundea hainele de exterior si pantofii ca sa fie sigura ca nu mai iesim. de miercuri (cand a fost ultima data la gradi), d-abia ieri (duminica)am reusit cu chiu cu vai s-o scoatem afara - dupa mult plans si o multime de promisiuni. stiu ca sunt subiectiva dar mie mi se pare mai ciudat ca la ceilaleti copii.
oricum, acum e racita si nu merge. dupa aia...nu stiu ce-o sa facem caci la un moment dat trebuie dusa. ma gandeam ca micuta fiind, nu e pregatita psihic.
oana
Andries spune:
Mai, mai ... sa-i fie frica de gradi asa de tare.. nu este in regula, nu cred ca trebuie sa o mai duci daca face asa. Adica ii va face mai mult rau, daca o duci cu forta. Poate alta gradi?
Cred ca bona ta si-a facut treaba foarte bine, din moment ce copilul reactioneaza asa violent. Dar bunicii nu se pot ocupa? Poate este o solutie mai buna in cazul ei, sa stea cu bunicii si sa o duci mai mare la gradi.
Andries
moana spune:
quote:
Originally posted by Andries
Mai, mai ... sa-i fie frica de gradi asa de tare.. nu este in regula, nu cred ca trebuie sa o mai duci daca face asa. Adica ii va face mai mult rau, daca o duci cu forta. Poate alta gradi?
Cred ca bona ta si-a facut treaba foarte bine, din moment ce copilul reactioneaza asa violent. Dar bunicii nu se pot ocupa? Poate este o solutie mai buna in cazul ei, sa stea cu bunicii si sa o duci mai mare la gradi.
Andries
_
Da, bona si-a facut foarte bine treaba, din simplu motiv ca a iubit-o foarte mult si s tratat-o ca pe o nepotica (ea nu are nepoti). A si alintat-o un pic. Din pacate, din diverse motive, bunicii nu se pot ocupa in mod sustinut de ea - mai ma ajuta mama dar e operata si n-as vrea sa abuzez. Cred ca o sa caut iarasi o bona.
Oana
tinatache spune:
oana, am sa-ti spun parerea mea sincera, dar te rog sa nu te superi.
Fata a fost f alintata de catre bona si acuma isi face mendrele. Eu nu cred ca ii este frica de gradinita, urlete si scandal am avut cu totii la inceput. Crizele de isterie insa nu sunt la locul lor si asta e un semnd e rasfat. Indiferent daca ii convine sau nu, trebuie sa faca ce spuneti voi. Si daca treaba asta se intampla la scoala voi ce faceti, o duceti iar la bunica? Nu te uita ca e mica, stie f bine ce face. Gradinita e frumoasa dar e mai solicitanta. Acolo tb sa asculte de educatoare, tb sa se socializeze. Nu e nici pe departe ca la buni unde e in centrul atentiei si face ce vrea ea. E copil unic, este in centrul atentiei voastre ca parinti, a bunicilor, al bonei...
Ce as face eu: nu as da inapoi, gradinita continua chit ca o duc in chiloti acolo. Si cine ma cunoaste stie si ca nu glumesc. Nu am facut armata la mine in casa, dar la ceva serios, cum spun eu asa ramane.
Daca face scandal, o luati fromos asa cum e si iesiti pe usa. Pun pariu ca cel tarziu la usa blocului se razgandeste si vrea haine.
Eu asa am facut cu baiatul, care a avut o perioada cand nu voia sa iasa din lift. Ma rugamd e el cate 2-3 min. sa iasa si pana la urma il scoteam de o aripa urland. Pana cand m-am facut ca inchid usa si m-am dat deoparte sa nu ma vada. Chiar a crezut ca am plecat! Sa-ti mai spun ca de atunci numai cand ii spun "ei bine, am plecat, pa!" prinde viteza? Aveti mare grija, asta e doar inceputul. Parerea mea!
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Otilia spune:
Hai sa-mi dau si eu cu parerea, mamica de fetita unica (deocamdata...) si rasfatata.
La 2,5 ani am dus-o la gradi. Prima zi a fost cum a fost pina s-a "prins" cam care-i treaba... a doua zi a plins nitel iat a treia zi a inceput sa nu mai vrea sa se trezeasca... Ea care la orice miscare sau zgomot e in picioare!!! Intram la ea in camera, aprindeam lumina, deschideam geamul: nimic!!! Dormea bustean cind stia ca-i zi de gradi!
Si daca o trezeam cu forta bineinteles ca plingea intr-una si se agata de noi.
Pina la urma am lasat-o in pace. Cum asta era primavara am lasat sa treaca vacanta de vara si am reinceput in septembrie (mi-era o frica de muream ca reincepe calvarul...) Si surpriza, rasfatata mea merge acum la gradi cu zimbetul pe buze, ba se scoala singurica chiar si simbata ca sa se duca. De unde am concluzionat ca totusi unii copii la mai putin de 3 ani nu sunt pregatiti sa mearga la gradi. La noi nu era problema, daca nu se ducea raminea cu mine acasa (eu am grija de copii mici), deci i-am putut oferi tot timpul necesar. Parerea mea e sa nu o mai fortezi, lasa-i timpul de care are nevoie ca sa fie pregatita si nu o mai chinuiti si destabilizati. Oricum daca e asa speriata n-o sa faca nimic nici la gradi.
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">