Atentie-caz malpraxis Bacau
Raspunsuri - Pagina 5

florinist spune:
Oameni Buni,
Toate cele scrise sunt scride de mine si-mi asum orice fel de acuzatii.Asa s-au petrecut faptele,n-am exagerat nimic si n-am inventat nimic.Cu Cristian in gand si Dumnezeu deasupra am dat curs acestei istorisiri in speranta ca voi putea gasi printr voi pe cineva cinstit si drept care sa ne poata ajuta.NU CU BANI.N-AVEM NEVOIE DE BANI,DECI NU INCERCATI SA INITIATI NICI UN FEL DE CHETE DE ACEST FEL.
Ma rog la Dumnezeu pentru sanatate si banii-i voi face aici.Deocamdata avocatii si expertii angajati de noi sunt platiti,iar stadiul in care ne aflam acum e de asteptare.Dupa expertiza si contraexpertiza de la Iasi ceruta in urma plangerii noastre la Parchet si politie,cazul se afla acum la Bucuresti(la cererea noastra,pentru ca politia era multumita cu rezultatul dat de Iasi) pentru o contraexpertiza.Daca nici asta nu va avea un rezultat ultima sansa pentru dreptate si adevar ar fi Comisia Superioara de acolo.Dar si acolo sunt medici.Si-n America exista medici.....Trist.
Maine seara voi continua cu povestea noastra
F.I.


amuleta spune:
Mr baz, probabil ca as trece, ca asa sint, un om de nimic. E bine insa ca mai sint si altfel de oameni, nu ca mine.
Problema nu e caracterul meu, este eficienta unei interventii. Romanii de la putere au obrazul gros, numai daca-i arzi la punga sau daca-i privezi de libertate s-ar putea sa le pese.


florinist spune:
Acesta este articolul aparut pe data de 17 iunie in Jurnalul National
de Irina Munteanu
AMINTIRI. Cristian era un copil vesel si inteligent, care invatase repede limba engleza la o gradinita din Anglia
La 23 mai, dimineata, Cristian Istratoiu, un baietel de 5 ani, murea in urma unei hemoragii intense. Cu 11 zile in urma, copilul fusese operat de polipi si de amigdale. Parintii sustin ca medicul Tudoran, cel care a facut interventia chirurgicala, a comis o eroare. Chirurgul crede ca, desi exista riscuri de deces in cazul acestei operatii, in situatia lui Cristian este vorba despre o lipsa de supraveghere din partea mamei.
Copiii familiei Istratoiu, Liana, 7 ani, si Cristian, 5 ani, au ramas in grija unei matusi vreme de doi ani si jumatate, cat parintii le-au fost plecati la munca, in Anglia. Cand cei doi au mai crescut, au mers si ei in strainatate. Florin, tatal, lucra in constructii, iar Cristina, mama, avea grija de cei doi micuti.
Mama si copiii au revenit in tara in martie. Baietelul avea mai demult probleme cu respiratia, iar mama l-a dus la consultatie. "Cristian respira greu noaptea; am fost la cativa medici, care mi-au spus ca trebuie operat de polipi. La spitalul din Bacau se facea operatia numai cu anestezie locala si nu am vrut sa sufere copilul. De aceea am ales sa-l operam la Medical Service, o clinica particulara din oras, unde se facea anestezie generala." Medicul Ovidiu Tudoran, orelistul de la clinica, i-a spus ca exista un risc de deces, care in Franta este de 1 la 7.000. "L-am intrebat daca vrea sa ma sperie. Eu voiam ca baiatul sa fie operat de polipi, dar medicul mi-a spus ca nu-si poate face treaba pe jumatate si ca ar trebui sa-i fie scoase si amigdalele. M-a convins."
Copilului i s-au facut analizele si, in urma rezultatelor, a fost programat pentru interventie la 12 mai. "L-au operat; mie mi-au dat sa citesc o hartie in care scria ce ingrijiri trebuie sa-i acord apoi. Dupa-amiaza, l-am luat acasa." Cristian s-a simtit bine, nu a avut dureri mari. Totusi, o problema exista: vorbea ininteligibil. "Una e sa ti se modifice vocea, alta sa-ti pierzi capacitatea de a articula cuvinte", spune tatal. La 21 mai, mama si-a dus fiul la control: "Tudoran s-a uitat vreo 30 de secunde in gat si a spus: "Au cazut membranele, e foarte bine", apoi am plecat acasa. Nu era asa cum zisese el, gatul era alb, membranele erau acolo, oricine putea sa vada".
URGENTE. Cristina isi aminteste noaptea de duminica si dimineata zilei de luni, 23 mai. "A fost o noapte cu tunete si fulgere; n-am putut dormi deloc. Pe Cristian l-am intors de pe o parte pe alta. Am atipit si eu putin, inainte de 7:00. Pe la 7 fara 10 m-a sunat mama, sa ma intrebe daca duc fata la gradinita. In jurul orei 9:00 am auzit-o pe fetita tipand. Eram in bucatarie. Am venit imediat in camera in care erau copiii. Cristian statea in fundulet. A inceput sa dea din el foarte mult sange, pe nas si pe gura.
L-am invelit intr-o patura, l-am asezat pe o perna intr-o parte, am sunat la mama, sa trimita Salvarea, dar n-am avut rabdarea sa astept si am chemat un taxi. Am fugit cu el pe scari, iar jos am vazut, la un balcon de la blocul de vizavi, o femeie. Am rugat-o sa ma ajute." S-au urcat in taxi, au ajuns la spital si au intrat pe prima usa pe care scria "Urgente". "M-au pus sa-l pun pe o targa; asteptam sa-i faca ceva, dar nimeni nu punea mana. Mi-au spus sa-l duc la "Pediatrie". M-am urcat din nou in taxi si l-am dus acolo; l-am asezat pe un pat. Mi-au zis sa-l iau de acolo si sa-l duc la "Reanimare", tot eu! De abia cand am ajuns la Resuscitare s-a uitat un medic la el." Mama isi mai aduce aminte ca, in seara de dinainte, Cristian i-a cerut un iaurt. "Eram plini de sange si eu, si copilul, si patura, si casa. Mai gasesc inca jucarii de-ale lui Cristian stropite cu sange..."
GOL. Parintilor le e greu sa priveasca jucariile pe care nu demult Cristian le atingea cu manutele sale
ACUZATIE. Vecina familiei Istratoiu, Lucica Strujan, isi aminteste si ea de dimineata zilei de 23 mai. Era in jur de ora 9:00 si se afla pe balcon. Bea o cafea, cand din strada o femeie cu un copil in brate i-a cerut ajutorul. "Eram in pijamale; am mers asa cu doamna la spital." Povesteste si ea despre indiferenta celor care erau de serviciu la "Urgente" in acea zi.
Politia s-a autosesizat, pentru ca moartea copilului a fost violenta. "Ne-au luat declaratii, dar n-au prelevat nici o proba. Ni s-a spus dupa autopsie ca baiatul ar fi sangerat intre 4 si 6 ore si ca avea stomacul plin cu sange. Noi am pastrat hainele pe care le purta in ziua aceea; daca sangele de pe ele nu are urme de suc gastric, e clar ca nu se verifica acea teorie", spune Florin Istratoiu. "Noi credem ca chirurgul i-a atins vreun vas de sange important in timpul operatiei si asta a provocat moartea copilului", acuza parintii lui Cristian.
DOCTORII. La randul lui, medicul Ovidiu Tudoran sustine ca mama este cea care a insistat sa se faca si operatia de amigdalita. "Se obisnuieste ca acele doua operatii sa se faca in acelasi timp", sustine si prof. Dorin Sarafoleanu, specialist ORL. "De obicei, se moare prin incidente de anestezie sau prin sangerare. Eu am facut 8.000 de operatii de genul asta", ne-a spus Tudoran. "Analizele facute in prealabil copilului aratau ca acesta poate fi operat." La operatie au mai participat anestezistul si o asistenta; interventia a durat 45 de minute. "N-am avut nici un incident, totul a fost perfect." Dr. Tudoran isi aminteste ca la controlul efectuat pe 21 mai "baiatul era bine, membranele erau detasate". El spune ca aceasta consultatie a durat intre 5 si 10 minute:
"Am avertizat-o pe mama ca trebuie sa mai respecte regulile cateva zile si ca partea cea mai grea a trecut. Se mai poate sangera si tardiv in zona operata, intre a opta si a zecea zi. Dar, ca sa sangerezi intr-a unsprezecea zi, trebuie sa existe o abatere majora de la regulile de viata si alimentatie in cazul acestor operatii, adica eforturi fizice, alimentatie uscata, lovituri in zona. Iar ca sa decedezi din cauza asta, inseamna o abatere majora in supravegherea copilului, pentru ca nu poti muri in cinci minute. Trebuia sa vina la mine cand l-a vazut ca sangereaza; avem aparatura si oameni specializati pentru asigurarea urgentelor. Si eu vreau sa iasa adevarul la lumina!"
Medicul legist Dorina Iftimie lucreaza de 20 de ani in domeniu. Este cea care a efectuat autopsia copilului si a constatat ca: "Un vas de sange cu un diametru de 3 mm a fost ca un mic robinet, a curs cate un pic. Din gat, ca reflex de aparare, copilul a inghitit. Daca era un vas mare, sangele dadea pe gura imediat. Copilul stand culcat, sangele a ajuns in stomac. Cand s-a acumulat o cantitate mai mare, a avut reflexul de voma. Din stomac a eliminat sangele cu presiunea aia! In stomac am gasit 250-300 ml de sange coagulat. Sangele a ajuns in bronhii si asta i-a provocat insuficienta respiratorie. Cred ca sangerase doua-trei ore". In opinia Dorinei Iftimie, cauza care a dus la deces poate fi explicata astfel: "Ori copilul a mancat ceva, o bomboana, care a iritat locul. Ori a fost vorba de un traumatism sau de un acces de tuse".
ADEVARUL. Un copil de 5 ani a decedat in conditii suspecte. Cine este vinovat de moartea lui se va stabili in urma anchetelor care au fost declansate. Un rol decisiv in descoperirea adevarului il va avea si analiza probelor medico-legale, care se efectueaza acum la Iasi.
Familia Istratoiu a inaintat o plangere catre Colegiul Teritorial al Medicilor, impotriva medicului care l-a operat pe copil, Ovidiu Tudoran, si impotriva personalului medical de la sectia "Urgente" a Spitalului Judetean Bacau, care era de serviciu in dimineata zilei de 23 mai. Parintii lui Cristian au inaintat plangeri impotriva medicilor implicati si la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau. Avocatul familiei, Valentin Cosma, spune in numele lor: "Speranta noastra cea mai mare e ca organele de urmarire penala sa-si faca datoria".
OPINIE
"S-au intalnit si cazuri foarte rare precum cel in care pacientul a sangerat in a 56-a zi dupa operatie. Este foarte greu de spus ce s-a intamplat cu acest copil. Toti specialistii in ORL recunosc operatia de amigdalita ca fiind periculoasa. Ce s-a intamplat acolo are legatura cu anatomia copilului, iar raportul medico-legal va fi hotarator"
Medicul Dan Gheorghe
specialist ORL la Spitalul de copii "Marie Curie" din Capitala
P.S.Aud ca acest medic ar fi un amic al doctorului Stan,patronul Clinicii Private Medical Service Bacau


florinist spune:
Prin aceasta cerere am solicitat parchetului aprobarea expertizei de la Bucuresti
Subsemnatul Istrățoiu Florin solicit efectuarea unei noi expertize medico-legale privind cauza decesului fiului meu Istrățoiu Cristian Mihai, în vârstă de 5 ani, la Institutul Național de Medicină Legală ,,Mina Minovici București.
Solicit efectuarea unei noi expertize deoarece nu sunt de acord cu concluziile Raportului medico-legal efectuat la SML Bacău nr.1787/21.06.2005 care a concluzionat că nu există nici o culpă medicală în acest caz iar în cuprinsul Raportului există numeroase contradicții, la autopsie nefiind consemnată prezența vreunui abces amigdalian care însă apare consemnat la examenul microscopic, iar la examenul microscopic nu s-a mai evidențiat prezența vreunei rupturi vasculare în timp ce la autopsie este notată prezența unei rupturi a unui vas cu diametrul de cca 3mm, fără a se preciza ce ram vascular a fost rupt.
Având în vedere aceste contradicții majore consider că este necesară reanalizarea materialului histopatologic recoltat la autopsie la INML București.
De asemenea, solicit ca la Noua Expertiză să participe și un expert parte.


florinist spune:
Acestea sunt intrebarile la care am solicitat si n-am primit niciodata raspuns nici de la SML Bacau,nici de la Institutul de Medicina Legala Iasi,nici de la Colegiul Medicilor Bacau.
Obiective suplimentare, privind autopsia copilului ISTRATOIU CRISTIAN MIHAI:
Care a fost durata interventiei chirurgicale efectuate minorului si, daca aceasta a fost mai mare decat in cazurile obisnuite, care a fost motivul?
Dacă în cursul intervenției chirurgicale din 12 mai 2005, s-a produs o sângerare masivă, care a necesitat o hemostaza prelungita cu ajutorul cauterului sau a laser-ului, comparativ cu hemostaza obișnuită la astfel de operatii?
Dacă după o astfel de operație, se impunea menținerea pacientului sub supraveghere medicală, pentru a urmări evoluția clinică, având în vedere volumul de singe pierdut si pericolul mare de sângerare postoperatorie la pacienții amigdalectomizați?
Dacă a existat consimțamântul scris al aparținătorilor în favoarea efectuării intervenției chirurgicale pentru amigdalectomie cu aparat laser și dacă nu a existat - această deficiență reprezintă o culpă medicală?
Care a fost sursa singerării masive la 12 zile de la operatie și dacă aceasta s-a datorat unei leziuni de necroza a peretelui vascular din loja amigdaliana operata, consecutiv expunerii prelungite la razele laser in cursul operatiei?
Dacă există legătură de cauzalitate între hemoragia masivă fudroaiantă din loja amigdaliană și decesul copilului?
Daca dupa declansarea hemoragiei masive, ligatura de urgenta a arterei carotide putea salva viata copilului si in ce serviciu medical de urgenta trebuia efectuata?


cataghe spune:
Stimate domnule Istratoiu,
Va inteleg durerea si frustrarea, insa din pacate m-ati inteles gresit. Eu nu sint medic de specialitate ORL, insa ca medic, am fost impresionata de ceea ce s-a intamplat cu baietelul dvs si am incercat, cu cunostintele medicale de care dispun, sa vad care este frecventa unui asemenea incident in urma interventiei respective. Concluzia pe care am tras-o, ca nespecialist ORL dar ca medic care a practicat o specialitate chirurgicala, a fost ca in cazul unui astfel de incident nu este neaparata nevoie ca medicul sa fie vinovat. Aceasta concluzie se bazeaza pe faptul ca literatura medicala citeaza astfel de cazuri, care nu se intampla numai la Bacau, nu se intampla numai in Romania si nu sunt neaparat legate de experienta medicului sau de greseli medicale. Nu am spus ca medicul nu poate fi vinovat si nu m-am pronuntat asupra cazului. Dimpotriva, am spus ca data fiind raritatea unor astfel de cazuri, sigur ca trebuie facuta o investigatie amanuntita si vazut ce s-a intamplat. Acesta a fost demersul meu si intentia mea a fost sa va ajut sa intelegeti lucruri pe care poate, ca persoane care presupun ca nu au tangente cu domeniul medical, nu le cunoasteti. Imi pare rau, inca o data, daca ceea ce am scris nu a fost genul de reactie asteptata de dvs. Ideea mea este ca da, trebuie sa investigati si daca cineva a fost vinovat, atunci sa plateasca - insa faptul, de inteles, ca va indreptati ura asupra medicului din start, nu cred ca va va ajuta prea mult. In mod clar acest medic nu a intentionat sa va ucida copilul. Va rog sa incercati sa faceti un efort si sa va imaginati pentru o clipa ca ati fi omorat dvs copilul altcuiva, de exemplu intr-un accident de masina. Cred ca tot "neglijenta" se cheama, insa veti fi acuzat pt omor din culpa, nu pt crima cu premeditare.
Insinuarile dvs cum ca as avea vreo legatura cu medicii din Bacau sunt total lipsite de fundament - activez pe forumul asta de ceva vreme si am incercat de multe ori sa ajut cu sfaturi legate de specialitatea mea, care e cu totul alta decat ORL-ul. De asemenea, sunt multe persoane aici care ma cunosc si stiu ca cata vreme am locuit in Romania nu am avut nici o legatura cu Bacaul, nici macar de departe - pana si studiile medicale le-am facut la Cluj. Daca va pot fi de folos cu ceva, aveti optiunea de a-mi trimite e-mail de pe pagina cu profilul meu, accesand link-ul "E-mail utilizator".
Cu stima si cu simpatie,
Catalina.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)


alina023 spune:
Draga Florin,
Tragedia prin care trece familia voastra este una care ar trebui sa inmoaie si pietrele. Se pare totusi ca exista "oameni" care sunt cu mai putin suflet decat pietrele.
Iti scriu acest mesaj pentru a-ti spune ca iti suntem sufleteste alaturi si ca ai toata sustinerea in demersurile pe care vrei sa le faci. In momentul in care crezi ca am putea sa facem ceva concret pentru a te ajuta, te rog mult sa ne spui.
Sa nu te lasi doborat de acest sistem care face orice numai de ajutat nu te ajuta. Lupta pentru linistea ta sufleteasca si pentru linistea micului ingeras Cristian.
Dumnezeu sa-l odihneasca iar voua sa va aline aceasta durere imensa!
Alina si Luca nazdravanul
Salvati viata unei bebeluse de numai 6 luni!!!
http://sabinac.netfirms.com/ro.htm


marius spune:
Fara sa fiu de specialitate inclin sa cred ca a fost o eroare umana. Daca nu s-ar fi operat de amigdale nu s-ar fi intamplat nimic. Nu este adevarat ca opratia de polipi trebuie cuplata cu operatia amigdalelor. Tine mai mult de practica si de incidenta celor doua nu de obligativitate. Oricum hemoragia care a determinat sufocarea cu propriul sange a fost rezultatul unei slabiri a vasului sangvin sau o desfacere sa unei leziuni a acestuia care leziune este in mod cert rezultatul unei interventii chirurgicale defectuoase sau accidentale fie ea favuta prin metoda clasica fie prin interventia cu mijloace LASER. In ambele cazuri pentru ca eu personal nu vad o alta posibilitate este culpa celui care a aplicat metoda si care este culpabil. De asemenea dupa mine in egala masura pot fi culpabilizate penal in aceeasi masura si persoanele care aveau obligatia atat morala cat si profesionala de acordare a asistentei de urgenta la prezentarea in mediu spitalicesc sau ambulatoriu dupa caz. In mod normal pacientul nu trebuia sa paraseasca decat asistat medical pentru stabilizare si in regim de urgenta primul loc in care a ajuns si daca acolo nu existau modalitati specifice trebuiau asigurate in acelasi mod de urgenta transportarea catre prima destinatie care ar fi putut sa asigure stabilizarea si sa sporeasca sansele de supravietuire.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro


amuleta spune:
"personal nu vad o alta posibilitate este culpa celui care a aplicat metoda si care este culpabil."
Si cum o demonstrezi ? Trebuie dovedit, nu ? Cel putin asa functioneaza justitia umana. A lui Dumnezeu are alte cai, dar nu vorbim de ele acum. Din pacate, la modul practic, impresia ta nu poate misca prea multe roti, nu ?
Ce vreau sa spun este ca trebuie actionat pe cai legale, nu este alta solutie. Compasiunea e nemaipomenita dar nu previne viitoarele greseli. Si actiunea trebuie sa fie eficace, sa duca la rezultatul dorit. Este greu pentru acel tata sa gindeasca asa, ca durerea-i prea mare in sufletul lui.


Sabina spune:
medicii englezi au sugerat operatie de polipi.n-ar fi spus si de amigdale daca era nevoie?
Tragedia e de necuprins in cuvinte, va doresc multa putere.sa v-ajute Dumnezeu.
PS.care e trendul in strainatate? ca stiam ca operatiile astea nu-s chiar asa utile la toti copiii....am soacra mare medic pediatru, de aia mai stiu si eu cate ceva.
Sabina si

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
